UkrainaSchlagerpinglan: I dag, torsdagen den 27:e augusti, är det Moldaviens nationaldag (självständighetsdag) vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 15 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min nya samlingssida här: “Moldavien i Eurovision Song Contest“, uppdaterade jag min personliga topp-tio-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Moldaviens ESC-bidrag:

“Hora Din Moldova”, Nelly Ciobanu (ESC 2009)

Schlagerpinglans topp-10 av Moldaviens samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) Hora Din Moldova“, Nelly Ciobanu (ESC 2009 – 14:e i finalen)
2. (3.) My Lucky Day“, DoReDoS (ESC 2018 – 10:a i finalen)
3. (2.) Lăutar“, Pasha Parfeny (ESC 2012 – 11:a i finalen)
4. (5.) Falling Stars“, Lidia Isac (ESC 2016 – 17:e i semi 1)
5. (6.) Run Away“, Sunstroke Project & Olia Tira (ESC 2010 – 22:a i finalen)
6. (4.) Boonika Bate Toba“, Zdob si Zdub (ESC 2006 – 6:a i finalen)
7. (9.) O Mie“, Aliona Moon (ESC 2013 – 11:a i finalen)
8. (7.) I Want Your Love“, Eduard Romanyuta (ESC 2015 – 11:a i semi 1)
9. (ny) Stay“, Anna Odobescu (ESC 2019 – 12:a i semi 2)
10. (8.) Hey Mamma“, Sunstroke Project (ESC 2017 – 3:a i finalen)
– – –
11. (10.) Fight“, Natalia Barbu (ESC 2007 – 10:a i finalen)

Snabbfakta: Moldaviens deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 2005 – deltagit 15 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger


Bonus: Letar man efter något passande att servera till genomlyssningen av de 16 bidragen så kan eventuellt den moldaviska nationalrätten Mămăligă (majsmjölsgröt, här med moldavisk svampgryta) vara ett alternativ. Mer om det och landets samtliga ESC-bidrag genom tiderna hittar ni här: “Moldavien i Eurovision Song Contest

Relaterad information: En sammanställning med samtliga ESC-länders samlingssidor och personliga topp-listor hittar ni här: “De 52 ESC-ländernas bidrag i Eurovision Song Contest

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Moldaviens bidrag i Eurovision Song Contest”

 1. Mats Wältare

  Ett väldigt intressant land i ESC för mig dom har haft bra låter också låter som jag undrar om dom har varit på droger men jaja har är min top 5 av Moldavien i esc 🙂
  1. Fight, Natalia Barbu
  2. Hey Mamma, Sunstroke Project
  3. Hora Din Moldova, Nelly Ciobanu
  4. Run Away, Sunstroke Project & Olia Tira (Jag känner mig väldigt gammal att Epic Sax Guy meme är 10 år)
  5. O Mie, Aliona Moon

 2. Adri

  Nu är även jag tillbaka efter ett långt uppehåll. Kul att mötas av Moldavien. Ett av de intressantare länderna i tävlingen, trots att de pftast inte faller mig in. De kommer inte smälta in i bakgrunden i alla fall 🙂

  Min topp 5 – för de är faktiskt inte förtjänta av en topp 10. Det skulle bli svårt.

  1. ”Fight” – 2007
  • Så jävla bra rakt ut sagt. Min vinnare 2007 och fullständigt överlägsen hos Moldavien. Detta trots att jag ändå hittar en del brister. Grund-produkten i sig är så pass bra att den inte kan rås på ändå! (Dock borde EBU skällt på Finland – den scenen var alldeles för liten!)
  2. ”My Lucky Day” – 2018
  • Kreativiteten bakom detta nummer borde få priser! Och så den gammel-schlageraktiga musiken! Nice.
  3. ”Falling stars” – 2016
  • Ännu mer gammelschlager. Låter ju som ens barndom! Klart man blir glad av det 🙂
  4. ”Lautar” – 2012
  • Glädjen här går att ta på!
  5. ”Run away” – 2010
  • Snygg upptempo-fiol, snyggt sax-break, kul refräng! Detta är maxat och det uppskattas! 😀

 3. Engsla

  Välkommen tillbaka Adri 🙂

  Nej, inte är heller Moldavien ett av mina favoritländer vad gäller låtarna, men också de har ofta roliga shower, och det räcker ibland 🙂

  Jag kämpade ihop till en topp tio-lista:

  2009 “Hora Din Moldova“, Nelly Ciobanu
  (Medryckande)
  2013 “O Mie“, Aliona Moon
  (Det håret! Tjatig, men fin låt)
  2005 “Boonika Bate Toba“, Zdob si Zdub
  (Ja, vad ska man säga. Kul knas?)
  2018 “My Lucky Day“, DoReDoS
  (Mest för att jag tycker att Behind the Scenes VS Live Performance-videon är kul )
  2020 “Prison”, Natalia Gordienko
  (Märkligt spöklik, men melodin sätter sig)
  2007 “Fight“, Natalia Barbu
  2016 “Falling Stars“, Lidia Isac
  2015 “I Want Your Love“, Eduard Romanyuta
  2010 “Run Away“, Sunstroke Project & Olia Tira
  2019 “Stay“, Anna Odobescu

 4. Zacke

  Moldavien är inget favoritland för mig heller, men finns några ljusglimtar ändå.

  1: 2005- Boonika bate toba
  2: 2007- Fight
  3: 2009- Hora din Moldova
  4: 2018- My lucky day
  5: 2012- Lautar
  6: 2013- O mie
  7: 2008- “A Century of Love”
  8: 2010- ”Run away”
  9: 2011- “So Lucky”
  10: 2014- ”Wild soul”

  Tyvärr har Moldavien ställt upp med ett av de tre värsta bidragen överhuvudtaget i esc. ”Loca”, från 2006, provocera mig på ett sätt jag knappt kan förklara, bara så genomuselt från första till sista stund.

 5. Schlagerpinglan

  @Mats Wältare, Jag håller med om att Moldavien är ett väldigt intressant land i ESC och att det ställt upp med väldigt varierande bidragen. Personligen har jag uppfattat dem allt ifrån otroligt medryckande medryckande klassiker till provocerande dåliga bidrag… och då är det bara ESC-bidragen jag tagit upp. Ser man till deras uttagningar så hittar man ännu fler pärlor. 🙂 Ett land jag hade saknat väldigt mycket om de drog sig ur.

  @Adri, Välkommen tillbaka, skadar aldrig med lite omväxling men på något sätt kommer man alltid tillbaka till ESC. 😀 Skulle jag göra en topplista med enbart bidrag jag tycker är riktigt bra så hade jag också fått en topp-fem… men övriga på min lista tycker jag är ganska bra de med.

  @Engsla, Ja, den bakom-scenen-videon var något alldeles speciellt. 😀 Kreativ, snygg och rolig scenshow som verkligen fick en bra låt att höja sig ännu mer.

  @Zacke, Vår topp-tio skiljer sig en hel del men vår sistaplats verkar i alla fall vara densamma. Förutom att jag inte gillar “Loca” så var scenshowen så “speciell” att jag helt enkelt inte klarar av att se den utan att känna mig illa berörd.

 6. Johanna

  Moldavien är ju antingen fantastiska (Sunstroke project, Aliona Moon, Pasha Parfeny, Zdob si Zdop, DoRedos) eller det kankse tråkigaste landet i hela ESC ( Lidia Isac,Eduard Romanyota, Anna Odobesco och årets bidrag bland andra) Finns inget mellanting. Jag älskar ju Moladvien när de är lite “Out there” De har alltid bra bidrag i sini uttagning och så vinner något som årets bidrag i slutänden…..

  (Ja jag är inte så aktiv när det inte är ESC-säsong. Men ju mer det närmar sig desto mer kommer jag vara här)

 7. Schlagerpinglan

  @Johanna, Ja visst är det roligt med länder som inte håller sig till en säker fålla utan kan presentera riktiga överraskningar. 🙂 Vad gäller aktiviteten i kommentarsfältet så är det ju för tillfället lågsäsong och inte mycket nytt att kommentera, men tids nog så vänder det och det dyker upp fler nyheter än man hinner med. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se