VitrysslandTV-bolaget BTRC har ännu inte meddelat om Vitryssland (Belarus) kommer att delta i Eurovision Song Contest 2021 eller ej. Däremot så har de nu avslöjat att VAL, duon som var tänkta att representera landet i Rotterdam 2020, inte kommer att vara aktuella för den nya säsongen.

Orsaken till beslutet är att duon i en intervju gjort en del uttalanden angående hur de anser sig blivit behandlade av BRTC (se intervjun hos ilinterviews.com) som fått TV-bolaget att hävda att VAL inte har något samvete (se uttalandet hos telegra.ph).

Både wiwibloggs.com och eurovoix.com har skrivit om meningsutbytet på engelska, för de som är intresserade.

Uppdaterat 2020-09-26: VAL har postat ett svar på instagram efter BTRC:s besked att VAL ej kommer att representera Vitryssland i ESC 2021, vilket wiwibloggs.com även skrivit om.

Vitrysslands bidrag i Eurovision Song Contest 2020:

Da Vidna“, VAL

Schlagerpinglan: Jag är en stor förespråkare för att man under de få veckor som ESC pågår ska försöka bortse från politik och i stället koncentrera sig på det musikaliska och de likheter de olika länderna har och på så sätt stärka banden mellan Eurovision-länderna när vi nu fått denna unika möjlighet. En väldigt vacker tanke som tyvärr inte alltid är förenlig med verkligheten då olika händelser i världen påverkar allt, t.o.m. Eurovision Song Contest.

När det gäller händelserna i Vitryssland så hoppas jag i första hand på en snabb och fredlig lösning. Om det sedan blir något ESC-deltagande och nationell uttagning eller internval är något som jag får återkomma till när det känns som en lite bättre tidpunkt.

VAL har sin ståndpunkt och sina argument, BTRC har sina…. vad som till slut händer i Vitryssland och vad det betyder för landets ev. ESC-deltagande återstår att se.

Mer om Vitrysslands förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Vitryssland i ESC 2021“.

Relaterad information: Så här långt har wikipedia 35 länder på sin lista över preliminärt bekräftade ESC 2021-länder medan esctoday.com (som ej har Armenien på sin lista) har 34 länder. Läs mer här: “Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Vitryssland 2021: VAL blir ej internvalda”

 1. Adri

  Pinglan: Man kan inget annat än fyllas av ilska och avsky när man ser vad som händer i Belarus. Och att det nu – till ingens förvåning – sipprar in i ESC är en ganska liten sak i sammanhanget, men tråkigt för oss som BÅDE vill se ett enat land i fred och ett land som bidrar i en kontinental folkfest!

  Tråkigt att VAL straffas för att de inte är ”tillräckligt trogna” den statliga kanalen.

  Helt ärligt kan jag nästan tycka att EBU ska gripa in. Jag är osäker på följande påstående men jag tror ganska starkt att EBU inte tillät Albanien att vara medlem under tiden de var en strikt diktatur. Sen dog han, landet förändrades och blev en medlem och är numera en ganska självklar del av ESC. Så jag tycker det är konstigt att en diktatur faktiskt får vara med.

  Men jaja. Kommer Vitryssland delta så hoppas jag:
  1. Att de gör det med en riktig låt och inte ännu ett överpatriotiskt trams á la 2011 (för att kompensera den negativa press landet haft på sistone).
  2. Att akten som skickas får lite kreativ frihet – men det har jag svårt att tro.

 2. Adri

  Hmmm. Jag ser att jag blandar Belarus/Vitryssland i min kommentar. Vet du hur det ligger till, Pinglan? 🙂

  Jag har märkt att public service verkar väldigt noga med att säga Belarus vilket gör att jag tror att det är ”det riktiga namnet”. Men jag vet isf inte när det hände, till skillnad från när Makedonien blev Nordmakedonien och det blev uppmärksammat. Personligen tycker jag Vitryssland låter finare, men min åsikt är inte jättebetydelsefull i sammanhanget! 🙂

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Makedonien gjorde ett formellt namnbyte till Nordmakedonien (Република Северна Македонија), vilket ledde till att det blev en ganska självklar namnövergång då man gärna gör som landet vill. Vad gäller Vitryssland så har inget förändrats i landet (vad jag vet) utan det är någon instans i Sverige som beslutat sig för att kalla landet för Belarus i stället… och många (däribland jag själv) är därför lite osäker på vad landet bör kallas. För tillfället så kommer jag nog att använda båda namnen ett tag. I ESC-sammanhang är ju Belarus enklare men Vitryssland är likväl det vanliga namnet som används länge i Sverige och som jag själv föredrar och som jag inte har hört någon tycka skulle vara “fel” på något sätt. Jag håller ögon och öron öppna och ser vad som händer.

  Vad gäller landets deltagande i ESC är jag väldigt kluven. Grundtanken är ju att alla länder som deltar gör det trots olika uppfattningar om vad som är rätt och fel o.s.v. men när man ser vad som händer i landet så är det svårt att argumentera för att man ska låta Vitryssland att vara just Vitryssland… även om det var en diktatur när landet godkändes för deltagande och det är lite sent att agera mot det nu.

  Jag håller helt med dig vad gäller det eventuella 2021-deltagandet och hoppas på ett bidrag där artisten får kreativ frihet att skapa något eget och inte bara är en megafon för landets ledning / TV-bolag. Det finns uppenbarligen många bra artister/låtskrivare i landet och oavsett situation så är det ju möjligt för TV-bolaget att ge dem chansen att nå ut till Europas publik på egna villkor… om de bara godkänner det.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se