Ungern TV-bolaget MTVA har fortfarande inte avslöjat om Ungern kommer att delta i Eurovision Song Contest 2021 eller ej. I dag bekräftades i alla fall att de kommer att arrangera A Dal 2021, som återigen genomförs utan synlig ESC-anknytning.

Fram till den 10:e november tar TV-bolaget emot bidrag till tävlingen, vars regler i korthet ni ser här nedan. För komplett information, samt anmälningsformulär och dylikt, se A Dals hemsida.

Vinnaren av A Dal 2020:

Mostantól“, Gergo Rácz och Reni Orsovai (Ungern deltog ej i ESC 2020)

A Dal 2021 – Reglerna i korthet:

A Dal 2021 kommer att sändas under åtta veckor, från den 23:e januari till den 13:e mars.
Låtarna får inte ha släppts innan den 30:e mars 2020.
Låtarna får vara max 3 minuter.
Artisterna måste ha fyllt 16 år den 1:a januari 2021.
Artisterna måste vara ungerska medborgare eller tala ungerska.
Låtar från utländska låtskrivare är välkomna om de framförs på ungerska av en artist som uppfyller tävlingskraven.
Max tio personer men inga levande djur tillåts på scenen.
Huvudsången ska ske live men kompletterande, förinspelad sång tillåts.
Även i år kommer A Dals akustiska tävling att genomföras, tillsammans med priser för “Bästa text” och “Bästa nykomling”.
Vinnarn får “the Petőfi Musical Award“, som denna gång innebär möjlighet att spela in upp till tio låtar samt en musikvideo. Utöver detta kommer ytterligare fyra finalister att få hjälp med sin musikproduktion.
Deadline att skicka in bidrag är satt till den 10:e november kl. 24:00 CET.
(Källor: jelentkezes.adal.hu och wiwibloggs.com)

Schlagerpinglan: Enligt wiwibloggs.com så ska förra A Dal-vinnarna Gergo Rácz och Reni Orsovai ha gjort stor succé med sin vinnarlåt “Mostantól” i form av slagna rekord och 19 veckor som nummer ettungersk radio. Jag skickar mina försenade gratulationer då mitt intresse för A Dal tyvärr försvann då det inte längre fanns något ESC-deltagande i potten.

Jag måste dock erkänna att jag saknar tävlingen och hoppades att de skulle tänka om inför 2021, men om det nu var en sådan framgång (trots låga tittarsiffror) och reglerna är som de är så ser det inte så ljust ut. Nåja, så länge det inte kommit något officiellt besked så finns det ju alltid ett litet, litet hopp. 🙂

Se “Ungern i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Relaterad information: Mer information om när, var och hur man skickar in / laddar upp sina bidrag till de olika ländernas uttagningar hittar ni här: “TV-bolag som tar emot bidrag till Eurovision Song Contest 2020“ medan mer om de olika ESC-ländernas planer inför Eurovision Song Contest 2021 finns här.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Ungern 2021: MTVA tar emot bidrag till A Dal 2021”

 1. Lukas

  Ungerns avhopp är på alla sätt riktigt tragisk, inte bara med tanke på deras intressanta ESC-historia, men också nu med tanke på att de nu dras med ett dåligt rykte i Europa pga situationen i landet. Samtidigt tror jag emellertid inte att de anledningar som påstås ligga bakom deras avhopp (att MTVA övertid satts under allt hårdare press av landets regering att dra sig ur) är hela bilden…
  En annan grej som jag tror kan ha bidragit till landets avhopp är att intresset för tävlingen dalat bland gemene man, och jag har några teorier:

  1. Ljumma resultat

  Trots att Ungern hade lyckats med den något sanslösa sviten att gå till final åtta gånger i rad, så har man inte lyckats bättre än att sluta femma, och oftare än inte slutade äventyren på nedre halvan i finalen. Ta till exempel hur reaktionerna hade blivit här i Sverige om vi hade samma svit! Kritiken hade skallrat säkert ännu högre än vad den gjorde under slutet på 00-talet.

  2. En nationell uttagning som övertid blev allt mer ifrågasatt

  A Dal lanserades 2012 och drog in ett genomsnitt på 800,000 tittare, och höjde siffrorna ännu mer 2013. Men med åren har programmet ständigt tappat tittare. En genomgående trend som var, var att formatet blev väldigt snedvridet på senare år. I både de första rundorna och semifinalerna var det så att röstningen var fördelad 80% jury, och 20% tittare. Det blev heller inte bättre av att juryns och tittarnas musiksmak sällan gick i samklang med varandra. I uttagningens final var det inte så mycket bättre. Finalerna hade man som format att en röstningsomgång hålls, där juryn gallrar ut hälften av låtarna genom öppen röstning. Sen, i andra rundan har tittarna 100% makt. För att peka återigen på hur icke överens parterna kunde vara så tittar vi på 2018 års upplaga. En stor tittarfavorit inför finalen var Tamás Horváth. I finalens förstarunda röstas han bort helt och hållet av juryn. Tittarna svarar sen i andra rundan genom att rösta fram vinnaren, i detta fall AWS, som juryn skickade vidare som fjärdevalet! Sämst av de bästa alltså.

  3. Vad man till slut skickade för låtar

  Dessa förutsättningar kan inte ha varit till alltför stor hjälp för Ungerns utsikter under åren som A Dal använts. Som sagt, man lyckades nå finalen alla gånger mellan 2011-2018 (även om 2011 var ett internval), men inte kommit högre än femma. En intressant observation här, är att Ungern under dessa åtta år nyttjade sig av inte mindre än åtta olika musikgenrer!

  2011: Housepop/EDM
  2012: Dubstep
  2013: Indieballad
  2014: R’n’b med drum & bass-inslag
  2015: Fredsballad
  2016: Arenapop
  2017: Romsk folkmusik
  2018: Hårdrock

  Även om jag vet detta uppskattades på sina håll och kanter för att de vågade pröva nytt, så kan det där med att de ungerska bidragen blev så mycket annorlunda från år till år ha skapat en musikalisk rotlöshet i landet. Följaktligen kan det också ha lett till att många större artister inte såg nån större vits med att ställa upp i uttagningen, vilket gjorde att 2019 års upplaga av A Dal betraktades som betydligt svagare bland många insatta. Och Ungerns finalmiss samma år kan ha speglat allt detta, och skulle komma att bli droppen som fick bägaren att rinna över.

  Jag är osäker på Ungerns framtid i tävlingen, inte minst kan man då undra, vad ska landet ta för approach ifall de mot alla odds skulle återvända?

  En lång reflektion, jag vet, men jag kände att jag ville dela med mig av detta.

 2. Schlagerpinglan

  @Lukas, Jag tackar för den intressanta reflektionen som visar att det kan finnas många skäl till att landet valt att hålla sig borta från tävlingen ytterligare ett år. Oavsett skäl så hoppas jag att de beslutar sig för att komma tillbaka snart. A Dal må ha sina brister men själva startfälten brukade vara fyllda med lyssningsvärda bidrag som förgyllde ESC-säsongen.

 3. Mr A

  Det blev inget ESC i år då? Dock har man haft tävling.

  https://mediaklikk.hu/adal2021

 4. Schlagerpinglan

  @Mr A, Mmm…. precis som förra året så fortsatte A Dal utan några ESC-kopplingar. Tråkigt då vinnaren missar storpubliken som vinsten annars kunnat ge.

 5. Micke

  Oj! Flera bra bidrag här som lätt hade varit topp 5 för mig av de klara om Ungern hade deltagit. Inklusive vinnaren. Saknar Ungern

 6. Micke

  https://www.reddit.com/r/eurovision/comments/m4v7fh/the_winner_of_a_dal_2021_what_we_could_have_seen/

  Ungerns vinnare som vi gick miste om. Jädrar vad gott det hade varit att ha med den som avbrott till det enformiga.

 7. Micke

  Slängde in fel länk där. Ingen betydelse men kör Youtube 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=73xeAKLC05M

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se