ÖsterrikeSchlagerpinglan: I dag, måndagen den 26:e oktober, är det Österrikes nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom landets samtliga 52 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Österrike-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Österrikes ESC-bidrag:

“My Little World”, Waterloo and Robinson (ESC 1976)

Schlagerpinglans topp-10 av Österrikes samtliga ESC-bidrag:
1. (6.) (7.) My Little World“, Waterloo and Robinson (ESC 1976 – 5:a)
2. (1.) (1.) Loin d’ici“, ZOË (ESC 2016 – 13:e i finalen)
3. (4.) (4.) Nur Ein Lied“, Thomas Forstner (ESC 1989 – 5:a)
4. (3.) (3.) Hurricane“, Westend (ESC 1983 – 9:a)
5. (2.) (2.) Sonntag“, Mess (ESC 1982 – 9:a)
6. (10.) (6.) Nobody But You“, Cesár Sampson (ESC 2018 – 3:a i finalen)
7. (5.) (8.) Venedig Im Regen“, Thomas Forstner (ESC 1991 – 22:a)
8. (9.) (5.) Running On Air“, Nathan Trent (ESC 2017 – 16:e i finalen)
9. (8.) (10.) Einfach Weg“, Anita (ESC 1984 – 19:e)
10. (7.) (9.) Für Den Frieden Der Welt“, Petra Frey (ESC 1994 – 17:e)

Snabbfakta: Österrikes deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1957 – deltagit 52 gånger (+2020) – vunnit 2 gånger: 1966 och 2014


Schlagerpinglan: Som vid många andra genomgångar av ESC-ländernas bidrag så slutar det med att jag har samma tio bidrag på min nya topp-tio-lista. I just detta fallet så hade jag “gilla-markering” på tolv bidrag, där “Du Bist” (2004) och “Y Así” (2005) hamnade strax utanför. Även “Weil Der Mensch Zählt” (2003) finns bland de bidrag jag noterade, men där är jag inte riktigt säker på om jag gillar bidraget eller ej. Ett intryck gör det dock. 😀

När det gäller Österrikes ESC 2021-deltagande så har TV-bolaget ORF redan avslöjat att de skickar sin internvalda ESC 2020-artist Vincent Bueno till Rotterdam 20201. Hans 2020-bidrag “Alive” finns inte med mina favoriter men då jag egentligen tycker att det är helt OK så hoppas jag på något liknande, men kanske lite mer minnesvärt, inför 2021. 🙂

Se “Österrike i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Österrike i Eurovision – Personlig topp-tio-lista”

 1. Adri

  Österrike. Det finns säkert mycket gott att säga om detta lilla alp-land. Men jag lämnar det till någon annan.

  För jag är inte imponerad. Inte heller av vad de kommit med till ESC. Det är verkligen så mycket… ja, ingenting.

  1984 må ha kommit sist, men den var väl okej. 2017 gillar jag. God och glad! 1976 – helt ok.

  Men bäst är 2016! 🙂 Överlägset!

  2020 hade också varit en bra låt!

  Men Österrike, skärp er för tusan! 🙂

 2. Micke

  Måste säga att jag känner mig riktigt kränkt av Adri då han inte vill säga något gott om Österrike.

  Självklart bara ett skämt Adri och det vet jag att du förstod 🙂 Jag har många negativa sidor men detta med lättkränkt som dominerar vår tid är definitivt inte en av dessa

  Jag älskar mitt andra hemland Österrike och skulle kunna rabbla i veckor om allt positivt med detta land. Nu handlar dock detta om musik så det hoppar jag. Vad gäller musik och ESC kan jag dock inte rabbla upp en massa positivt om Österrike. Tyvärr finns det inte så mycket. Det finns väl fem bidrag som jag tagit till mig.

  Min favvis är ett plojbidrag och min femma är med en artist som jag känner så jag kanske är lite färgad. Det tråkiga är att Österrike har haft bra bidrag i sina uttagningar men av märkliga anledningar har de inte fått representera sitt land. Minns i synnerhet ett bidrag som jag fullkomligt älskade i ESC-termer. Min vän Adri här brukar vara en jävel på att komma ihåg saker som man själv glömt. Minns han möjligen bidraget? Gör du det Adri blir jag lindrigt sagt impad 🙂

  TOPP 5 Österrike

  1. “Weil der Mensch zählt”, Alf Poier – 2003
  2. “Loin d’ici“, ZOË – 2016
  3. “Kinder dieser Welt”, Gary Lux – 1985
  4. “Limits”, Pænda – 2019
  5. “Shine”, Natália Kelly – 2013

  Skriver under på Adris ord

  Österrike: SKÄRP ER FÖR TUSAN

 3. Adri

  Micke: Jag vet inte exakt vilken låt du pratar om, men jag har väldigt starkt minne av att du ska ha gillat låten ”Rise above the night” med Falco (Inte samma Falco som gav oss den fruktansvärda ”Rock me Amadeus”). Den tävlade i deras final 2013 och kom väl på plats 3 av 5 tror jag.

  Säg mig, är det rätt? Eller är mitt minne inte lika bra som jag vill tro! 🙂

  Sen hade jag absolut velat säga nåt positivt om Österrike. Men jag är inte rätt person att fråga. ”Loin d’ici” är deras särklass bästa bidrag, men det är inte en fullpoängare för det. Och ganska långt från bästa låten 2016 ens.

  Sen har jag bara varit i Österrike en gång. Som barn. Det gillade jag inte. Men jag ska tillbaka någon gång. Men jag anar att man egentligen borde vara intresserad av skidor för att känna sig bekväm där. Och jag har inte stått på skidor sen 2009 när jag åkte rakt in i en gran. Men du vet mer, så ska man hylla Österrike lämnar jag det hellre till dig.

  Så kan jag hylla mina favoritländer. Sverige och Nederländerna!

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag hittade ju 12-13 bidrag som jag tyckte stod ut bland de 53 låtar som Österrike valt ut till tävlingen… så inte heller jag kan säga att jag är speciellt imponerad av deras prestation. Min topp-fem är i alla fall fylld av låtar som jag tycker riktigt bra om… så något rätt har de ju uppenbarligen gjort. 😀

  @Adri, Tidigare har även jag tyckt att 2016-bidraget är överlägset, men de senaste åren har “My Little World“ sakta men säkert klättrat på min lista. När jag sedan återupplevde 1976 via #EurovisionAgain tidigare denna månad så har jag haft väldigt svårt att få ut låten ur huvudet. Kanske är ordningen återställd nästa år. 🙂

 5. Engsla

  Det absolut bästa med Österrikes esc-deltagande (såhär när man ska lyssna igenom alla bidragen en gång om året) är att de har struntat i att skicka låtar flera gånger. Tack för det! Jag kan bara stämma in i klagosången – det finns inte mycket att hämta musikaliskt från detta alpland om man ser till esc. Det mesta är tjatigt och trist. Att lyssna igenom alltihop på ett par dagar är inte kul. Men några ok bidrag finns, och jag fick i alla fall ihop en topp tio-lista till slut 🙂

  2018 “Nobody But You“, Cesár Sampson
  2016 “Loin d’ici“, ZOË
  1985 “Kinder Dieser Welt”, Gary Lux
  2015 “I Am Yours“, The Makemakes
  2019 “Limits“, Paenda
  1981 “Wenn Du Da Bist”, Marty Brem
  (fin melodi, men vad sjutton håller de på med på scenen?)
  2013 “Shine“, Natália Kelly
  2014 “Rise Like a Phoenix“, Conchita Wurst
  2020 “Alive”, Vincent Bueno
  2017 “Running On Air“, Nathan Trent

 6. Micke

  @Adri det är ok. Hade varit totalt chockad om du hade kommit ihåg den låten och det jag tyckte om den. Det som gjorde det än värre var att jag var där då och såg eländet som hände. Hur denna pärla försvann och hur istället tidernas sämsta ESC-låt gick vinnande ut ur Österrikes uttagning. En låt som, hur omöjligt det än låter, t.o.m var och är sämre än Sveriges vinnare 2013 och 2017. Låter kanske omöjligt men lik förbannat sant

 7. Adri

  Micke: Aha menar du “Vater, Father, mon père” med Papermoon? 🙂

  Men visst gillade du även ”Rise above the night”?

 8. Micke

  Ja visst är den mysig Adri 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=TjSRPf4_Fbk&list=RDTjSRPf4_Fbk&start_radio=1

  Men du har ett jädra kom-ihåg Adri. Det ger jag dig rakt av. Helt rätt om “Rise above the night”, Falco

 9. Adri

  Micke: Jag tycker verkligen också om “Rise Above the Night”. Den är up my alley får jag verkligen säga.

  Vad gäller “Vater, Father, Min pére” så tycker jag inte om den i samma grad som du gör. Men mysig? Absolut. Problematiken är ju att jag verkligen inte är en mysig person. Låten har något väldigt juligt över sig tycker jag nog också, och det brukar jag ju gilla. Men jag är på alldeles för kass plats i livet för att uppskatta mysig julmusik nu. Sa någon grinch? Absolut. I år är det jag 🙂

  Så jag tror det är en låt jag gillar mycket mer om jag var mottaglig. Jag är inte det just nu. Men med det sagt… att denna mysiga lilla ditty förlorade mot “Woki Mit Deim Popo” är ju ett skämt. Och inte ett bra ett. Det är tragik.

 10. Micke

  @Adri. Absolut. Det finns fyra bidrag som är mer skämt än något annat i ESC-historien. Österrike 2012, Sverige 2013, 2017 och Storbritannien 1990. Hemskt att behöva erkänna att tre av de fyra värsta bidragen någonsin är från mina hemtrakter.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se