TurkietSchlagerpinglan: I dag, torsdagen den 29:e oktober, är det Turkiets nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom landets samtliga 34 tävlingsbidrag, som ni hittar på min Turkiet-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Turkiets ESC-bidrag:

“Düm Tek Tek”, Hadise (ESC 2009)

Schlagerpinglans topp-10 av Turkiets samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) (2.) Düm Tek Tek“, Hadise (ESC 2009 – 4:a i finalen)
2. (2.) (5.) Dinle“, Sebnem Paker and Group Etnic (ESC 1997 – 3:a)
3. (4.) (4.) Yaz Bitti“, Aylin Vatankos (ESC 1992 – 19:e)
4. (3.) (3.) Everyway That I Can“, Sertab Erener (ESC 2003 – 1:a)
5. (5.) (1.) Live It Up“, Yüksek Sadakat (ESC 2011 – 13:e i semi 1)
6. (7.) (7.) Rimi Rimi Ley“, Gülseren (ESC 2005 – 13:e i finalen)
7. (9.) (9.) Halley“, Klips ve Onlar (ESC 1986 – 9:a)
8. (-) (-) Yorgunum Anla“, Pinar Ayhan & S.O.S. band (ESC 2000 – 10:a)
9. (8.) (8.) Di Dai Di Dai Dai (a’sik Oldum)“, MFÖ (ESC 1985 – 14:e)
10. (-) (-) Dön Artik“, Tuba Önal & Grup Mystik (ESC 1999 – 16:e)
11. (6.) (6.) Love Me Back“, Can Bonomo (ESC 2012 – 7:a i finalen)
12. (10.) (10.) We Could Be The Same“, maNga (ESC 2010 – 2:a i finalen)

Snabbfakta: Turkiets deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1975 – deltagit 34 gånger – vunnit 1 gång: 2003


Schlagerpinglan: Turkiet har, enligt min åsikt, skickat ett flertal riktigt bra bidrag till Eurovision Song Contest men tyvärr så beslutade de sig för att dra sig ur tävlingen inför ESC 2013. Anledningarna är som bekant 50/50-röstningen och Big Five-ländernas fördelar och så länge TRT eller reglerna inte ändrar sig så ser det inte ut att bli någon turkisk comeback. Det hela tycker jag är extra tråkigt då Turkiet varit ett av de länder som oftast skickat bidrag med etniska inslag och därmed stått ut från mängden och gjort tävlingen mer intressant. Nåja, förr eller senare kommer de kanske tillbaka. Hoppas kan man alltid. 🙂

Se “Turkiet i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Turkiet i Eurovision – Personlig topp-tio-lista”

 1. Micke

  TURKIET… detta fantastiska ESC-Turkiet. Utan detta land i ESC hade jag knappast varit det fan som jag är nu. Deras etniska inslag gav liv åt hela tävlingen för mig. Musik man inte träffade på irl. Saknar dem som själva f…………. Det var alltid Turkiets bidrag jag väntade mest på varje år. Ska försöka slänga ut en topp 10 här. Vill bara säga att min plats 3 och 5 stod inte upp på scen för det de gjorde i studioversion.

  TOPP 10

  1. “Dinle“, Sebnem Paker and Group Etnic – 1997
  2. “Gözlerinin Hapsindeyim”, Kayahari – 1990
  3. “Sarkim Sevgi üstüne”, Seyyal Tanner and Lokomotif – 1987
  4. “Yorgunum Anla”, Pinar Ayhan & S.O.S. band – 2000
  5. “Bana bana”, Pan – 1989
  https://www.youtube.com/watch?v=_B00cOrMvWc
  6. “We could be the same”, maNga – 2010
  7. “Seninle Bir Dakika”, Semiha Yanki – 1975
  8. “Besinçi Mevsim“, Sebnem Paker and Group Etnic – 1996
  9. “Deli”, Mor ve Ötesi – 2008
  10. “Everywhere that I can”, Sertab Erener – 2003

  Tack Turkiet för allt ni gett mig. För att jag överhuvudtaget rör mig i den här bubblan

 2. Adri

  Underbart ESC-land. Hoppas vi återser dem snart igen!

  Det var faktiskt svårt att sålla ut endast 10, för Turkiet har ju mer att komma med. Men jag har en lista klar.

  1. ”Dinle” – 1997
  2. ”Everyway that I can” – 2003
  3. ”Düm Tek Tek” – 2009
  4. ”Dön Artik” – 1999
  5. ”Gözlerinin Hapsindeyim” – 1990
  6. ”Besinci Mevsim” – 1996
  7. ”For Real” – 2004
  8. ”Yorgunum Anla” – 2000
  9. ”Didai didai dai” – 1985
  10. ”Bana Bana” – 1989

  Det är min topplista. Men jag vill även ge ”Sev” (1995) och ”Superstar” (2006) ett omnämndande 🙂

  Förövrigt, Sebnem Paker ser verkligen ut som en turkisk version av Elaine Benes. Att jag aldrig sett det innan! 🙂 Kul!

 3. Micke

  Adri…. Jädrigt kul att du gillar bidraget från 1990. Det hade jag i min dumhet absolut inte trott. Stor mysfaktor på det bidraget. Inte minst på grund av tjejens insats

 4. Micke

  @Engsla jag riktar mig helt och hållet till dig nu om det är ok för dig och Pinglan. Anledningen är att du är ny här och att du verkar gilla att skriva och betygsätta 🙂

  Finns ett år som irriterar mig mer än något annat här och det beror på det som hände i Österrike som har en del av mitt blod. Skrev alldeles nyligen om det lite men än mer då det begav sig och du inte var här. Det året van det bidraget i Österrike som jag rankar lägst av alla bidrag i hela ESC-historien. Samtidigt i uttagningarna hade de med ett bidrag med mycket stor mysfaktor. Vi skrev en del om det då så jag vet vad folk skrev då. M

  Men du var ju inte här då så det skulle vara extremt kul att höra vad du tycker om bidrag jag pratar om. Detta är det bidrag som borde ha varit Österrikes bidrag 2012 i mina ögon och öron. Vad tycker hon om det? 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=TjSRPf4_Fbk&list=RDTjSRPf4_Fbk&start_radio=1

 5. Schlagerpinglan

  @Adri När man väl ser vissa saker så kan man inte o-se dem (Sebnem Paker / Elaine Benes). 🙂

 6. Engsla

  Micke, jajamänsan, visst gillar jag att tycka till om musik, så tack för förtroendet 😀 Jag har lyssnat igenom din låt några gånger nu och tycker om att melodin har ett fint vaggvisestuk. Tyvärr har jag aldrig gillat när det som här delas upp och sjungs på flera språk, och sedan är jag inte helt förtjust i hennes röst. Men det hade helt klart varit ett bättre val än vad de i slutändan skickade 🙂

 7. Micke

  @Engsla, Tack för svaret min vän. Du var ju som sagt inte här när den diskussionen höll på så jag tyckte det skulle vara kul att höra din åsikt. Jag är inte heller förtjust i när man delar upp språk. För tusan sjung på ert eget språk och visa upp det och ert lands musik. Det är ju det ESC handlar om.

  Just här är jag dock lite delad. Älskar när de sjunger på tyska men även franska. Det dippar dock en del när engelskan våldgästar låten. Normalt föredrar jag kvinnor med mörka röster när det gäller musik men här tar jag den ljusare. Tycker hon har riktigt bra känsla, vilket för låten fram i harmoni röst/låt.

  Ska jag vara helt ärlig så trodde jag faktiskt bidraget skulle vara i din smak Engsla. Men iofs så känner jag inte din musiksmak lika bra än som Pinglans och Adris 🙂 Bara en tidsfråga 🙂

  Österrikes vinnande bidrag 2012 är en skam för hela Österrike. Överlägset sämsta i hela ESC-historien. De ena jag kan nämna i samma andetag är Storbritannien 1990, Sverige 2013 och 2017.

  Men som sagt. Tack för svar Engsla 🙂

 8. Engsla

  Micke, inte konstigt att du inte riktigt har koll på min musiksmak, det har inte jag heller, den förändras ibland från dag till dag 😉 Nyckeln finns någonstans i Jan Johanssons “Klara stjärnor”. Låten jag har älskat sedan jag var liten och fortfarande kan lyssna på på repeat och inte tröttna. Gör vad du vill med det 🙂

  Adri, kul observation gällande Sebnem och Elaine (åtminstone 1996) 🙂

  Jag har tröttnat på vissa av Turkiets låtar medan andra har växt rejält. Så här blir min topp tio-lista för Turkiet i år.

  1997 “Dinle”, Sebnem Paker and Group Etnic
  2010 “We Could Be The Same“, manga
  1975 “Seninle Bir Dakika”, Semiha Yanki
  1996 “Besinçi Mevsim”, Şebnem Paker
  1990 “Gözlerinin Hapsindeyim”, Kayahan
  1998 “Unutamazsin”, Tüzmen
  2003 “Everyway That I Can”, Sertab Erener
  2008 “Deli“, Mor ve Ötesi
  2004 “For Real“, Athena
  1989 “Bana Bana”, Pan

  Märkligt nog har vi närmat oss i listtyckandet Micke och jag, medan Pinglan och jag inte riktigt håller med varandra här heller. Kul!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se