Ungern När EBU den 26:e oktober presenterade den officiella deltagarlistan för Eurovision Song Contest 2021 så stod det klart att Ungern inte finns med bland de 41 länder som planerar att skicka en representant till Rotterdam 2021.

Landet debuterade 1994, inledde sin nationella uttagning A Dal inför ESC 2012, drog sig ur ESC 2020 men fortsatte att arrangera A Dal som en musiktävling för att främja inhemska musikers karriärer.

Intervju med Lőrinc Bubnó (Ungerns forna delegationschef)

Humans of Eurovision #3 – Lorinc Bubno“ (1:00:47 – Nov 1, 2020 – Jan Bors)

Lőrinc Bubnó, Ungerns ESC-delegationschef 2017-2019, har nu i en intervju med Jan Bors, Tjeckiens f.d. ESC-delegationschef, avslöjat lite fler detaljer kring MTVA:s Eurovision-avhopp.

Lőrinc poänterar att han inte pratat med någon från TV-bolaget MTVA sedan han slutat men att han tror att avhoppet berodde på två saker: Pengar (deltagandet kostar mycket och landet är fattigt) och att landet behöver vänja sig vid Västeuropa och LGBTQ+-gemenskapen och acceptans, vilket han själv tror kommer att ta tid. (Källa: eurovoix.com)

Schlagerpinglan: Redan när A Dal 2021-reglerna presenterades och ESC-kopplingen återigen lyste med sin frånvaro så kändes det ganska klart att Ungerns comeback dröjer och det blev ju även bekräftat lite mer än en vecka senare. Inte mycket att säga egentligen. Det är synd att ekonomin är i sådant skick att TV-bolaget inte anser det försvarbart att satsa på ESC, speciellt när de inte tror (vet?) att befolkningen uppskattar showerna tillräckligt.

Förhoppningsvis befinner sig landet i en annan sits om några år (helst ännu tidigare, men det låter ju inte så troligt) för som med alla de andra länderna som dragit sig tillbaka från tävlingen så är Ungern, med sina varierade bidrag, oerhört saknat.

Se “Ungern i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Ungern deltar inte i Eurovision Song Contest 2021!”

 1. Pato

  Om de drar sig ur pga homofobi, i så fall varför deltar Polen?

 2. Schlagerpinglan

  @Pato, Med tanke på att ekonomin anges som det huvudsakliga skälet så är det troligtvis inte så det ligger till. Har man sparkrav på sig så är det inte konstig att man först drar in på saker som t.ex. Eurovision, vilket även Lőrinc Bubnó säger sig förstå enligt intervjun ovan.

 3. Nathalie

  Jag accepterar detta beslut, men har svårt att tro att Ungerns skulle ha större ekonomiska problem än länder som Albanien, Nord-Makedonien och Moldavien.
  Trist, jag hade gärna hört något vackert bidrag på ungerska.

 4. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Ungern må kanske inte ha de värsta ekonomiska problemen av öst-länderna men när man väl har sparkrav på sig så minskar viljan att göra riskfyllda beslut och tyvärr så ser det ut som att MTVA (till skillnad från många andra TV-bolag) inte anser att det lönar sig att satsa på ESC.

  Jag tycker dock att du har en bra poäng där. Kanske behöver inte ekonomin bli mycket bättre, kanske räcker det med nya beslutsfattare som har en annan syn på var pengarna gör mest nytta? Det finns ju trots allt pengar till att arrangera A Dal och få fram priser. Med lite tur kan någon eldsjäl (nuvarande eller framtida) argumentera för att stryka något annat till förmån för ESC-deltagar-avgiften.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se