IsraelEnligt Euromix så har TV-bolaget KAN meddelat att de, efter att den utvalda kommitén lyssnat igenom de ca 220 bidrag som skickats in, beslutat sig för att förändra den låtuttagning som är tänkt att utse Israels bidrag i Eurovision Song Contest 2021, se nedan.

Israels ESC 2021-representant:

Eden Alene (här med “Rakata” som kom 3:a i låtuttagningen 2020)

Förändringar i Israels nationella ESC 2021-uttagning:

Online-presentation: I stället för de utlovade 16 låtarna så har kommittén valt ut 10 låtar som kommer att presenteras online i november. Därifrån går 3 låtar (i stället för de utlovade 8 låtarna) vidare i uttagningen. Tittarna röstar vidare två bidrag och kommittén ett.
Semifinaler: Det planerades för två TV-sända februari-semifinaler där låtarna skulle framföras av låtskrivarna eller andra artister och där två bidrag från varje semifinal skulle gå vidare till finalen. Dessa semifinaler har nu strukits.
Finalen: Inledningsvis var det tänkt att internvalda Eden Alene skulle framföra samtliga fyra finalbidrag i en live-sänd final i februari. Nu blir det i stället en online-omröstning som avgör vinnarbidraget och resultatet kommer att presenteras i en show, “Our Song for Eurovision“, i slutet av januari / början av februari. Då kommer även upphovsmännen till finallåtarna att avslöjas.

I stället för en uttagning som omfattar både online-omröstning och tre live-shower så blir det nu endast två online-omröstningar samt en presentationsshow. Detta har fått låtskrivare som skickat in bidrag att uttrycka sitt missnöje mot de förändrade förutsättningarna. (Källa: eurovoix.com)

Schlagerpinglan: KAN förlängde deadline för låtskrivare att skicka in sina bidrag tidigare i år och redan då kunde man kanske ana att kvalitén på låtarna inte levde upp till förväntningarna, eller så var det inte låtar som passade Eden Alene tillräckligt bra. Om så är fallet så är det fullt förståeligt att man endast väljer ut de 10 bästa bidragen.

Att man väljer att ersätta live-showerna med ytterligare en onlineromröstning har jag däremot lite svårare att förstå anledningen till. Det är lite sent att spela corona-kortet då det redan borde varit med i beräkningarna när de inledande planerna presenterades. Vi får helt enkelt vänta och se om det kommer något officiellt uttalande med en förklaring till de ändrade planerna… om uppgifterna nu stämmer. Vem vet, sista ordet i frågan är kanske inte ens sagt än. 🙂

Mer om Israels förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Israel i ESC 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Israel 2021: Låtuttagnings-formatet förändras”

  1. Mr A

    https://www.svt.se/kultur/svt-skrotar-konskrav-pa-latskrivare-i-melodifestivalen

    En glädjande nyhet för pinglan?

  2. Schlagerpinglan

    @Mr A, Jepp, en väldigt glädjande nyhet. 😀 Jag tackar för infon.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se