ESC 2021 P.g.a. corona-viruset så har alla stora evenemang pausats, men nu har den nederländska regeringen preliminärt gått med på att göra ett stort test-evenemang. Projektet ska ge svar på om det är möjligt att vara värd för större publik-evenemang och minimera corona-spridningen.

Testerna har endast fått preliminärt godkännande i regioner där covidrisken ligger på nivå 1. För närvarande har alla regioner i Nederländerna nivå 3 (allvarlig) eller nivå 4 (svår).

Ziggo Dome
Konserthuset Ziggo Dome (Grafik lånad från NOS, ANP)

“Back to Live”-test-konsert:

Back to Live“-projektet är ett initiativ av Fieldlab Events, en organisation som involverar den nederländska evenemangssektorn i samarbete med den nederländska regeringen.
Planen är att, när de rätta förutsättningarna uppnås, arrangera en konsert i Ziggo Dome i Amsterdam. Arrangörerna siktar på början av januari och troligtvis kommer de att kunna ta emot 1 300 personer.
Konsertbesökarna delas in i fem olika bubblor, mindre områden med max 250 personer var. Bubblorna hålls åtskilda och kommer inte i kontakt med människor i andra bubblor. Varje bubbla kommer ha sin egen bar och toalett.
Före konserten så kommer besökarna troligtvis att få visa upp något sorts bevis på ett negativt Covid-19-test och få sin temp tagen eller genomgå ett snabbt test vid entrén.
Efter konserten måste alla deltagare undvika kontakt med riskgrupper i två veckor.
Förutom försök med inomhus-musik-evenemang så finns det planer på att göra försök med fotbollsmatcher, utomhuskonserter och teater-evenemang.

Även om projektet inte nämner Eurovision Song Contest 2021, och “Back to Live”-test-konserten är tänkt för ca 1 300 personer vilket är betydligt mindre än Ahoy Rotterdams maximalkapacitet på 16 426 personer, så visar det hur scenario B och C i de presenterade ESC 2021-planerna skulle kunna genomföras. (Källor: NOS och wiwibloggs.com)

Schlagerpinglan: EBU har ju i ett tidigare skede meddelat att Scenario A (tävlingen hålls som vanligt) till stor del beror på tillgång till vaccin och tillförlitliga tester men trots att det verkar göras framsteg på vaccin-fronten så är det nog alltför optimistiskt att vi redan i maj 2021 skulle kunna återgå till ett före-corona-samhälle. (Man ska dock aldrig säga aldrig.)

I stället så är det nog just Scenario B och C (social distansering med mindre delegationer på plats och eventuellt en del delegationer som stannar hemma) som vi får hoppas på och då är det ju glädjande att se att det finns planer på hur man praktiskt ska kunna genomföra det. Nu gäller det bara att läget förbättras så att testerna, och senare även de riktiga evenemangen, kan genomföras.

Även om läget inte förbättras så kommer tävlingen inte att ställas in utan det blir ett Scenario D utan publik och där alla framför sina bidrag från sina hemländer. Inte riktigt vad man hoppas på men klart bättre än inget. 🙂

Fyra ESC 2021-scenarier i korthet:

Scenario A = tävlingen hålls som vanligt
Scenario B = social distansering och mindre delegationer
Scenario C = social distansering + en del framför sina bidrag från sina hemländer
Scenario D = ingen publik + alla framför sina bidrag från sina hemländer
(Läs mer om de olika strategierna här)

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Planer på en stor test-konsert i Nederländerna”

  1. Adri

    Jag vill verkligen bara ha en Eurovision 🙂 Jag vill få rösta, döma, ha en ordentlig säsong och allt sånt. Så ser redan fram emot 2021! 🙂 (för att inte tala om att 2020 är ett jäkla skitår på alla plan. Kommer ihåg nyårsnatten när man sa klassikern ”2020 ska saker vända. Det ska bli mitt år.” Vad trodde jag egentligen? Dumt.)

    Aja. Så så länge Eurovision genomförs så är jag nöjd, men jag tycker ju lite synd om Nederländerna som i scenario D inte riktigt får maximera värdskapet. Det får de egentligen inte på nåt scenario förutom A. Men D är verkligen ingenting ju, för dem.

    Får hoppas att de vinner i stabilare tider igen! 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se