IsraelSchlagerpinglan: Tidigare i veckan, den 2:a december, presenterade TV-bolaget KAN de 9 bidrag som är tänkta att tävla i Israels nationella uttagning av bidrag till internvalda Eden Alene inför Eurovision Song Contest 2021.

Efter att nu ha lyssnat på demoversionerna av bidragen en första gång så har jag fått ett första intryck av startfältet och gör därför en genomgång av de 9 låtarna med några korta kommentarer, se nedan.

Ett av de tävlande bidragen i Israels ESC 2021-uttagning:

Spilling Magic

Edens ESC 2021-kandidatlåtar – En första genomlyssning, 2020-12-05:
Schlagerpinglans inledande favoriter (ungefärlig ordning):
Spilling Magic
Efter att ha lurats att tro att “Spilling Magic” var en svulstig ballad så kom tempohöjningen som en trevlig överraskning som genast gjorde mig positivt inställd till det som följde. När sedan texten också passade mig som handen i handsken så var det inte svårt att utse detta till en av mina preliminära förhandsfavoriter.
Ue La La
Med sin lek med olika språk och mängder med ingredienser som både kan tilltala och irritera så blev “Ue La La” den låt som gjorde störst intryck på mig efter den första genomlyssningen av bidragen. Jag är inte helt säker på om jag gillar eller ogillar den, bara att den inte lämnar mig oberörd.
Set Me Free
Här är en låt som har det mesta: medryckande rytmer, handklapp, instuckna textrader på andra språk än engelskan och annat som piggar upp. Hade texten också varit lite mer träffande så skulle detta vara min givna favorit, men vissa textrader grusade till det en aning. Kanske något man kan vänja sig vid?
Övriga bidrag (ungefärlig ordning):
La La Love
En positiv och lättsam låt som flyter på ganska fint utan att vare sig irritera eller få mig att misstänka att det är en ESC-vinnare. En framtida finalist-kandidat?
Rise Up Today
“Rise Up Today” uppfattar jag som enn lugn och behaglig låt som inte gör så mycket väsen av sig. Det finns inget här som jag direkt fastnar för, även om jag ser det som ett stort plus att låten inte enbart är på engelska.
Shoulders
Trots en intressant inledning, som jag trodde skulle leda till något lite annorlunda, så fortsatte låten i ungefär samma stil fram till det mer etniska inslaget. Med ett annorlunda upplägg hade det kanske fungerat men nu kändes det som att det var lite för sent, även om det räddade låten en del.
Can’t Stop a Hurricane
Här har vi en låt som känns lite väl dyster för min smak i det stora hela. Så här inledningsvis så är det endast det lite mer intressanta sticket jag gillar. Jag märker dock att det finns något i låten som likväl lockar mig och eventuellt kan den växa till en snygg, meningsfull finalkandidat med tiden.
Coming Out
Även om låten har en viss “knåpat ihop låten på min hemma-dator”-känsla (vilket i och för sig flera utav kandidaterna har, men det är ju som sagt demoversioner) så var jag inledningsvis postivt inställd till den. Tyvärr så tröttnade jag på låten redan innan första genomlyssningen var avslutad. Det var lite väl energisk och stressande för att jag riktigt skulle kunna njuta av den.
Flying
Gospel-låtar tillhör en speciell genre som jag har lite svårt för. Det finns undantag naturligtvis, och när en liknande låt griper tag i mig så brukar den gripa tag rejält. Något sådant inträffade inte vid första genomlyssningen. Kanske senare?

Schlagerpinglan: Efter en första genomlyssning av bidragen så kom jag preliminärt fram till att jag håller tummarna för att det blir “Spilling Magic“, “Ue La La” och “Set Me Free” som Eden får spela in till den avgörande omröstningen.

Än finns det dock tid kvar för låtarna att växa (eller ev. tröttnas på) så kanske händer det en del innan jag rangordnar dem i nästa vecka inför omröstnings-deadline:en den 13:e december.

De tre bidrag som går vidare till den slutliga omröstningen mellan den 18:e och 24:e januari utses av de röstande tittarna (2 bidrag) och en kommitté (1 bidrag). Att det skulle bli just de tre bidrag jag själv föredrar är väl inte så stor chans, men konstigare saker har hänt. 🙂

Mer om Israels förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Israel i ESC 2021“.

Relaterad information: Vill ni lyssna in er på bidragen i de nu pågående nationella uttagningarna inför ESC 2021 (så här långt endast Albanien och Bulgarien och snart Estland som släppt potentiella ESC 2021-bidrag) så uppdateras “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2021-uttagningarna“-sidan regelbundet.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Israel 2021: Edens tävlingsbidrag – en första genomlyssning”

 1. Adri

  Man ska komma ihåg att detta är demoversioner som sjungs av kompositörerna, och inte Eden.

  Men trots dey känner jag verkligen att här finns ingen ”Feker Libi” 🙂 Men, kanske nån växare?

 2. Mr A

  Nja här var det skralt på låtar.

  https://eurovisionworld.com/esc/israel-public-voting-for-9-candidate-songs

  Omröstning ovan.

 3. Johanna

  Men alltså. “Feker Libi” som var en av detta årets bästa låtar och sedan ner till det här? Jag känner mest för “la la love” och hoppas att den blir vald. Jag hade troligen gillat “spilling magic” men inte med Eden, tycker hon ska satsa på att förmedla samma glädje som i “feker LIbi” som var helt fantastisk!

  Och när jag ändå dissar nya låtar av förra årets artister så tycker jag också att “Ugly cry” med Victoria är hemsk efter detta årets kanske bästa låt “Tears getting sober” så får hoppas hennes andra låtar kommer vara bättre.

 4. Mr A

  Känns som ett problem att man kör med samma artister, de når inte upp till förra årets låtar då de försöker toppa men det blir urvattnat bara. Tror man skulle kört vanliga uttagningar som vanligt istället med flera olika artister. Även i Estland känns ju artistens låt från förra året samma sak en gång till.

 5. Schlagerpinglan

  @Adri, Mmm… när jag lyssnade på låtarna så bedömde jag inte dess lämplighet för Eden utan gick endast på vad jag tyckte om låten. Kanske att jag hade tänkt annorlunda om jag tänkt på det. Kanske nästa gång. 🙂

  @Mr A, Håller med om att det kan vara svårt att hitta en ny låt till en artist redan året därpå då risken finns att man försöker köra en repris. Förhoppningsvis är det inte bara “Feker Libi”-låtar som tar sig vidare, vore intressant att se vad hon kan göra med en annan typ av låt.

  @Johanna, Nej, inte heller jag tror att Edens 2020-bidrag kan toppa “Feker Libi”… men man vet aldrig. Med lite finputsning och lite personlighet i scenshowen så kanske hon kan få en av dem att skina. Utesluter det inte men vågar inte hoppas på det heller.

  Vad gäller “Ugly Cry” så är jag positivt överraskad men hoppas på något ytterligare lite bättre. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se