ESC2021 Schlagerpinglan: I kväll, onsdagen den 23:e december, är det dags för Albanien att välja ut sitt bidrag i Eurovision Song Contest 2021, se kortfattad info nedan:

Onsdagen den 23:e december – ESC-show och resultat

Albanien Albanien: “Festivali i Këngës 59″ – Final:
Tid: kl. 21:00 CETPlats: RTSH1, RTK1, rtsh.al, youtube, facebook
Förutsättningar: 18 bidrag tävlar – vinnaren får representera Albanien i ESC 2021
Startfält: Se “Allt inför finalen av “Festivali i Këngës 59”
Regler: Av de inledningsvis 25 tävlingsbidragen har en jury först utsett 18 finalister – i kväll utser de även vinnaren

Albaniens ESC 2021-bidrag => “Karma“, Anxhela Peristeri

Se även:”Melodifestivalen 2021” – “ESC-Veckoschema” – “ESC 2021” – “Eurovision-Nyheter

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Snabbguide: Kvällens ESC-show 2020-12-23”

 1. Micke

  Ett av mina tre favvisbidrag vann. Hur nöjd som helst med att ESC 2021 börjar så här. Nu återstår bara resten av den tunga resan innan man får veta om de går efter hur de lät nu eller om de drabbas av härdsmälta och förändrar bidraget, allra värst då om de avrättar bidraget genom att slänga in engelska.

  Men positivt tänkande nu. En av mina favvisar vann 🙂 Härligt 🙂

 2. Engsla

  Inte blir man överraskad över vinnaren här. Fin melodi och duktig sångerska. Fast det skulle ju varit kul med lite mer fart och fläkt. Men helt okej val. Grattis Albanien 🙂

 3. Adri

  Albanien jobbar inte direkt hårt med att sluta vara Eurovisions mest förutsägbara land? 😉 Detta såg man komma på många mils avstånd. Man kunde se det från rymden att ”Karma” skulle ta det.

  Den är bra, visst. Men det är ju inte kul direkt. Men som sagt, jag gissar att glädje kanske inte är ett koncept som ens finns i Albanien. I alla fall om man ska tro deras Eurovision-låtar 🙂

  Men som sagt, den är inte dålig. Men ja, jag är besviken.

 4. Engsla

  Micke, håller inte riktigt med där, för min del behöver det inte betyda döden för bidraget om det blir engelsk text istället. Beror helt på om de kan behålla rytm och känsla då. Värre är om de blandar albanska och engelska. Eller om sångerskan inte kan sjunga utan kraftig brytning.. Hoppas dock att de behåller albanskan 🙂

 5. Adri

  Engsla: Inte alls med dig. Tvärtom håller jag väldigt ofta tvåspråkiga låtar väldigt högt. Tycker ofta det blir jättesnyggt.

  Det enda kag kräver då är en tydlig uppdelning. Det Frankrike gjorde 2019 var en förolämpning för både franska och engelska. Men hade där varit ett franskt parti och ett engelskt, som kanske eller kanske inte varvat varandra hade jag respekterat låtskrivarna desto mer! 🙂

  Hade ”Zjarri Im” vunnit exempelvis hade jag t.o.m hejat på att behålla de albanska verserna men att översätta refrängen! 🙂 Framför allt eftersom refrängen redan avslutas med de engelska orden ”Light my fire”.

  Men Albanien släckte den elden ikväll. Detta är inte ens första gången Albanien totalförstör julaftons första minutrar för mig. Man borde verkligen inte följa dess final längre. Men jag lär mig aldrig 🙂

 6. Engsla

  Adri, kul! För jag tycker exakt motsatsen. Frankrikes sätt att blanda 2019 var mindre dåligt än när de radar upp språken efter varann. Men inte ens då var det bra. Välj ett språk och håll er till det, då blir det bäst 😉

  Och för att muntra upp dig lite så här inför julen: som jag minns det var du besviken på bidragen en bra bit in på 2019, men sedan vände det och det blev musikaliskt ett ganska bra esc-år för dig (om jag kommer ihåg rätt alltså), så att Albanien inte valde “rätt” nu kanske är ett bra tecken? Måste hitta silverkanterna där man kan.. Kram och god jul på dig 🙂

 7. Adri

  Engsla: Ja, alltså det är inte jätteseriöst. Jag är lite av en drama queen (eller ”king” antar jag, men det är inte lika vedertaget begrepp). Albaniens val är inte rätt men efter lite sömn – om ens det – kommer allt va bra med mig inför julen 🙂 ”Karma” är inte ens dålig. Jag ville verkligen bara att Albanien skulle våga lite ny mark 2021. Men, inte denna gång.

  Har fortfarande hopp för ESC 2021 däremot 🙂 2020 höll superlåg standard för mig. Så det blir troligtvis bättre! 🙂

  God Jul på dig – och såklart alla andra läsare/Pinglan själv – också! 🙂

 8. Micke

  Engsla och Adri… Ledsen Adri jag går på Engslas linje. Finns bara en sak som är värre än bidrag översatta till engelska och det är bidrag typ vers på hemspråk och refräng på engelska.

  Sen undrar jag Adri vad menar du med att de skulle söka ny mark. Jag vet vad jag hoppas du menar men jag vet också vad jag inte hoppas att du menar 🙂

  Engsla det var väl lite att ta i om jag sa att översättning dödar bidrag. Ibland stämmer det iofs men jag menar isf mer att man stryper bidraget och stoppar dess naturliga andning. Just nu kommer jag inte på ett enda bidrag som blivit bättre med engelsk översättning men jag kan nästan hålla på hela julafton och rabbla bidrag som blivit sämre.

  Skit samma nu. Nu är det jul och det är ju en viktig tid för de flesta och då respekterar jag givetvis det. För mig är det tvärtom den enda tid på året jag inte njuter till 100% av året. Jag ser dock fram mot två härliga julklappar 2021 och det är att den här jä……… coronaskiten ska bita sig själv därbak snart och att den, jul och vinter snart är över och det blir varmt och gott igen 🙂

  Men GOD JUL PÅ ER

 9. Adri

  Micke: Jag tror nog du förstår vad jag menar 🙂 Under hela 2010-talet mer eller mindre har Albanien skickat kvinnliga, stora röster med känslor som svämmar över och de sjunger om något allvarligt.

  2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 och 2019. (2020 skulle varit ännu en i den fållan).

  2010 skickade de upptempo. Den enda på ett helt årtionde.

  2013 och 2018 skickades rock-män i väldigt varierande kvalitet (2013 var inte bra, 2018 var) men även då fanns där noll utrymme för glädje.

  Med ”ny mark” menar jag att jag hade velat se Albanien skicka något lite oväntat. Vad sägs om upptempo? Eller något lite mer lekfullt och glatt? Livet är inte bara kul, det tror jag nog vi alla fattat. Men ska man tro Albanien i tävlingen så är ju allting meningslöst och kallt.

  Jag vill se dem vara lite mer avslappnade och ha kul 🙂 Bara det.

  Med det sagt lägger jag in den lilla noteringen att detta betyder inte att allt från Albanien är dåligt. Tvärtom. På det stora hela tycker jag verkligen om landet 🙂 Men de är ju ganska ospännande att följa eftersom man ofta kan se från rymden vem som kommer vinna eftersom Albanien verkar jobba med en formel.

  På tal om engelska vs original så drar jag mitt strå till stacken med tre låtar som jag faktiskt tycker vann på att översättas:
  • Albanien 2020 (100% – jag vill inte ens närma mig den albanska versionen. Den SKA vara på engelska!)
  • Island 2016 (Inte konstigt. Låten skrevs på engelska innan den översattes till isländska. Därmed naturligt att den engelska flöt betydligt bättre än den isländska.)
  • Albanien 2017 (Inte mycket att säga här. Jag tycker helt enkelt låten fungerar bättre på engelska.)

 10. Micke

  @Adri för mig är musik sååååååååååååååååååååååååååååååååååååååå mycket. Jag vet att det finns många som bara vill ha HAPPY MUSIC. Likaså många som bara använder sig av musik som COMFORT MUSIC and so on and so on. Ingen är bättre än någon annan och det vissa gör av music har andra inte att göra med.

  Själv finns jag inte i någon av dessa zoner. Jag finns i alla. Skulle ALDRIG hamna i något där det bara spelas deppmusic och aldrig i där det bara spelas glättig. Musik är jag, som jag sagt så många gånger, i allt jag gör ingår även musik av alla de sorter. Jag vet att du kommer att säga detsamma om dig och det är ju kanon isf 🙂

  Idealet är lika många låtar av all musik. Men jag tar ju hellre fem bra av en än två bra och tre dåliga med blandad. Jag gillar Albanien i introt sas. De har ofta bra vinnare men tyvärr gör de sedan ofta om dem till det sämre. För mig är det så respektlöst mot de som röstar.

  Försökte verkligen hitta någon nu som blivit bättre omgjord till engelska men jag hittar lik förb…. ingen. Säger nog en del 🙂

 11. Adri

  Micke: Det är julafton, och jag önskar att jag hade bättre saker för mig än att svara dig. Men medan ”Kan du vissla Johanna” står på i bakgrunden så might as well.

  Jag går ju faktiskt inte emot dig i det du säger. Hellre örton deppiga låtar, som är bra. Och jag tycker ju om ”Karma”. Och ”Fall from the sky”, ”Ktheju Tokes”, ”World”, ”Mall”, ”I’m Alive” också.

  Albanien är bra och värdefulla i tävlingen! 🙂 Men jag skulle bli glad om de också kunde vara lite glada 🙂 Inte för att jag vill ha en tävling fylld med glättiga bidrag, men för att jag vill se glatt JUST från Albanien 🙂 För ovanlighetens skull.

  Jag vill att länder ska vara så oförutsägbara som möjliga 🙂

  Men som sagt, hellre något förutsägbart som blir bra än att gå utanför boxen och att allt blir skit 🙂

 12. Micke

  @Adri en grej du kan fundera över om du vill 🙂 Angående Frankrikes startfält finns det där tre bidrag som för mig är totalt överlägsna. Om ingen av de tre vinner skulle jag bli chockad, besviken och jag vet inte vad. De tre är:

  1. Juliette Moraine – “Pourvu Qu’on M’Aime”
  2. Barbara Pravi – “Voilà”
  3. Cephaz – “On A Mangé Le Soleil”

  Skulle vara kul att höra din åsikt om dessa. Min etta är (9/10) MYCKET BRA. Årets stora växare. Den växer för varje gång jag lyssnar. Min tvåa är (8/10) MER ÄN BRA. Saknar lite av min etta men riktigt bra. Min trea är (7/10) BRA men egentligen mycket bättre. Ett stort misstag de har gjort har sänkt den lite under de övriga.

 13. Adri

  Micke: Jag gillar inte din etta eller din trea. ”Voilá” gillar jag 🙂

  Jag tror vinnaren blir ”Voilá” eller MIN favorit ”Alléluia” 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se