FinlandFinland kommer att välja ut sitt bidrag i Eurovision Song Contest 2022 genom den nationella finalen Uuden Musiikin Kilpailu 2022 den 26:e februari där sju artister tävlar med bidrag som släpps ett efter ett och där de sex första bidragen nu finns att lyssna på.

En timme före midnatt släpptes den sjätte låten: “Elämä kantaa mua” med Tommi Läntinen, se nedan. Mer info om UMK 2022-startfältet samt det förväntade låt-släpps-schemat hittar ni här medan en finsk intervju med artisten och låtskrivarna (från bandet Haloo Helsinki!) finns på Yle Areena.

Det sjätte “UMK 2022”-bidraget:

Elämä kantaa mua“, Tommi Läntinen
(text & musik: Leo Hakanen, Jere Marttila, Elli Haloo)

Schlagerpinglan: UMK 2022 fortsätter att imponera på mig. 😀

Jag får väl erkänna att jag i början av låten var en aning skeptisk men ju längre den pågick desto mer övertygad blev jag och nu när jag sitter här efter en första genomlyssning av “Elämä kantaa mua” så börjar jag nästan fundera på om detta inte kan vara det bästa i tävlingen så här långt. Eventuellt så placerar jag fortfarande “Ram pam pam” och “Hurricane” i toppen men det är inte helt självklart.

Det kommer att finnas gott om tid att lyssna in sig på bidragen och till sist så är det ju live-framträdandena som kommer att avgöra det mesta, men just nu så tycker jag att det är väldigt skojigt att det finns så pass många alternativ att välja bland (även om “det” bidraget fortfarande lyser med sin frånvaro). 🙂

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Finland i ESC 2022“.

Relaterad information: Vill ni lyssna in er på bidragen i fler av de nu pågående nationella uttagningarna inför ESC 2022 så uppdateras “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2022-uttagningarna“-sidan regelbundet.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Finland 2022: Lyssna på Tommi Läntinens UMK 2022-låt”

 1. Mr A

  Ingen dum låt men antar de lär byta ut Harley Davidson om den vinner.

 2. Adri

  Jag är förvånad – men ändå inte. Det är bra med självrannsakan. Och jag ska erkänna att jag inte direkt hoppade av excitement när jag såg Tommi i line-upen. Förutfattade meningar fick mig att helt enkelt ignorera honom.

  Men tjo fick jag. Tommi ”shut me up”. Det här var fasiken rätt bra. Otroligt skön känsla som uppkommer under låten, och Tommi känns jävligt trygg som performer.

  Jag tror nog Younghearted är min etta ännu. Sen är frågan… är det Tommi eller är det Bess som är min silverplats?

  Oklart, men detta inlägg handlar om Tommi och han står absolut på min prispall än så länge!

  Väntar dock FORTFARANDE på ett ”wow”-moment från Finland. Hoppas på Isaac nu 🙂

  1. Younghearted
  2. Tommi/Bess
  3. Bess/Tommi
  4. The Rasmus
  5. Olivera
  6. Cyan Kicks

 3. Adri

  Jag älskar dock Haloo Helsinki! 😀 Så alltså… drömmen vore ju om de ville delta även on stage något år!

  Då hade jag varit en glad man!

 4. Micke

  Youngheartet klart bäst men allt är bra. Skräcken o oron återstår ju dock.

 5. Micke

  Det är bara några dagar sedan jag skrev här att mitt intresse dalat och att jag skulle skriva mycket mindre här. Bara på dessa dagar har mitt intresse dippat än mer. Jag känner mig just nu helt enkelt inte intresserad längre. Det finns dock ett undantag och det är på grund av det jag nu skriver.

  Undantaget jag talar om heter Finland och jag häpnar över det som de slängt fram i år. Har något land någonsin presterat bättre om man räknar över det hela? Sex bidrag och det sämsta av dem ger jag (6/10) MER ÄN GODKÄNT med gränsläge till (7/10) BRA

  Jag känner till alla artister i startfältet och redan där anade jag. Det fanns bara ett bidrag som oroade mig. Som skulle spräcka den här härliga bubblan utan dutt dutt syntar, dunka dunka trummor och värst av allt robotdansare.

  Det är det bidraget som återstår och att de lagt det sist av alla oroar mig än mer. Det jag vet är att artisten kan prestera utanför dessa tre eländen och jag hoppas som bara fa……….. att detta är ett av de bidragen.

  Så vad tycker jag då om de sex bidragen som är släppta?

  Bidrag 1: “Hurricane“, Cyan Kicks
  (En härlig start på finska uttagningen. En skaplig vers följs av en härlig refräng. Höjdpunkten är 1.50-2.02. Jag var helt säker på att den här skulle vinna och bli Finlands bidrag men det är jag inte längre. Hade inte väntat mig sån klass på allt från Finland. Betyg blir (8/10) MER ÄN BRA) Placering just nu av alla låtar i ESC 2022…(7)

  Bidrag 2: Ram pam pam“, BESS
  (Inledningsvis var jag besviken på den men den har växt. Även här är det refrängen som lyfter låten. Men på samma gång sänker den låten i det eviga ram pam pam eller vad de yrar. Den balanserar mellan två betyg men hamnar just nu på det lägre (6/10) MER ÄN GODKÄND) Placering just nu av alla låtar i ESC 2022…(25)

  Bidrag 3: “Jezebel”, The Rasmus
  (Låten börjar faktiskt ganska tråkigt. Lyftet kommer efter 0.47 och än mer efter 2.03. I min värld så är detta favvisen för de flesta(om nu inte folk somnar under de fyrtiosju första sekunderna av låten. Dock inte för mig som bara har den som trea i Finland. Vilket ju säger än mer om Finland klass i år. Betyg blir (9/10) MYCKET BRA) Placering just nu av alla låtar i ESC 2022…(5)

  Bidrag 4: “Sun Nunero”, Younghearted
  (Skulle kunna hålla på hur länge som helst i mina lovord om den här. Älskar låtar som växlar i tempo som går från mysfaktor till mäktighet. Jag har aldrig någonsin givit 10 poäng till något i ESC men detta är nära. Älskar helheten i låten och det som gör det än mer märkligt. Adri och jag har samma favvis från ännu ett land. De flesta faktiskt. Har aldrig hänt förr 🙂 Betyg blir (9,5/10) NÄRA EXTREMT BRA) Placering just nu av alla låtar i ESC 2022…(1)

  Bidrag 5: “Thank God I’m an Atheist“, Olivera
  (Först och främst så inga missförstånd uppstår. Detta är ESC och jag skiter i texter. Dessutom är detta inga propaganda utan mer som Adri beskrev det om låten. Vad gäller mig så är jag varken troende eller motsatsen. Måste jag välja något så mer åt det förstnämnda isf. Att allt skulle bara dyka upp av en slump. Hmm…. länge sen jag trodde på fiction. Tillbaka till låten. Sååååå jädra vacker så det nästan gör ont. Visst det är säkert menat som en blinkning mot Bulgarien 2021 but as if I care. Så jädra vackert och mysigt. Betyg blir (9/10) MYCKET BRA) Placering just nu av alla låtar i ESC 2022…(2)

  Bidrag 6: “Elämä kantaa mua“, Tommi Läntinen
  (Låtens vers är rent patetisk men refrängen som sen följer sopar bort detta damm och lyfter låten. Underbart att alla åldrar deltar. Det är en stor grej med ESC som gjort att jag älskat det från fyra års ålder. Precis som BESS ligger den och kämpar mellan 6 och 7 i betyg. Synd på versen. (6/10) MER ÄN GODKÄND) Placering just nu av alla låtar i ESC 2022…(24)

  Ja du Isaac. Sabba nu inte det här ikväll

 6. Adri

  Micke: Följande kommentar kanske inte är så bra ifall du nu vill dra ner på din närvaro och inte delta i diskussioner just nu at the moment (för jag personligen hoppas ju att den sidan kommer tillbaks 🙂 ). Så jag ska kanske inte tro på ett svar från dig 🙂

  Svara om du vill, ignorera om du hellre vill det 🙂

  Men jag har ju inget filter mellan hjärna och fingrar, så jag kommer ändå formulera följande kommentar, och sen dra för att arbeta (hemifrån p.g.a fortfarande i karantän).

  För jag tror inte jag förstod dina resonemang riktigt när du skrev i söndags att du backar undan ett tag. Du skrev att du tycker kvaliteten har sjunkit i musiken, och om du säger det så är det ju så. Inget att tjattra om. Men jag ser dig ändå skicka ut lista efter lista med låtar du gillar. Vi är ännu rätt kort in i säsongen och du har ändå många som är 6-7 och över 🙂 Tyckte jag iaf, senast du skrev din lista.

  Det andra med diskussionen, där är jag lite med dig. Att det blivit mindre av, men det finns ju fortfarande. Jag har inte fått intrycket att folk avstår diskussioner. Jag finns, du och Pinglan finns och många fler som Engsla, Johanna, K2 och många fler (jag hoppas och tror ingen kränkts över att inte blivit exklusivt nämnd 🙂 ).

  Personligen tycker jag det är naturligt att intresse går upp och ner. Sånt händer. Om vi lämnar denna bubbla, så älskar jag exempelvis matlagning. Vissa dagar står jag i köket mer än halva min vakna tid, för att se till att temperaturen är EXAKT där den ska, eller att saker inte skär sig, eller att allting får den exakta, tilltänkta konsistensen. Andra dagar… ringer jag en pizzeria eller kinesisk restaurang och hämtar.

  Det är ju så med intressen. Det behöver absolut inte vara all in eller ingenting 🙂 Man kan ta tillfälliga uppehåll, och sen komma tillbaks. Eller längre uppehåll.

  För så som jag tolkar dina kommentarer (som jag 100% KAN ha missförstått) så ska du nu skriva korta kommentarer, se om intresset tilltar och om inte hoppa av helt. Är det rätt?

  För isf känner jag istället att det inte behöver vara det ena eller det andra. Skriv kort när du känner att intresset är där, ta dags-, vecko- eller månadslånga pauser om du känner att du behöver det, men känner du nån dag, oavsett om det är om en vecka, en månad eller ett halvår att du vill skriva ett längre diskussionsinlägg så ska du ju såklart göra det 🙂

  Som sagt, jag kanske missförstått. Du kanske tycker jag är helt dum i huvudet (jag tycker själv jag är det, så välkommen i klubben då 🙂 ), men jag tolkar dig väldigt mycket som en “all in eller inget”-kille och jag tycker inte det behöver vara så 🙂

  I övrigt tycker jag det är kul att du, likt jag, hejar på Younghearted (ännu, jag hoppas såklart Isaac ska vara ännu bättre). För jag personligen tycker de är riktigt underskattade. Ser att många hejar på Cyan Kicks, och det förstår jag inte riktigt. 🙂

 7. Micke

  Adri min vän så här är det……för några år sedan hoppade jag av Facebook för attjag var sååååå less på det. Man kunde skriva långa grejer och fråga och bara få korta nollställda svar tillbaka. Om man ens fick det. Ofta var det bara nån jädra smilegubbe eller liknande. Jag bara hoppade och tänkte inte mer på det. Ett tag senare hittade tre av de jag haft kontakt med på Facebook mig plötsligt på min blogg och undrade art jag tagit vägen. Kände mig dum att jag inget sagt och det är därför jag är så noga nu på Pinglans blogg.

  Det jag känner Adri är att jag vill kolla om jag kan ha kvar intressetäven om det bara handlar om att skriva lite korta grejer. Grymt osäker på det. Det är därför jag sa det jag sa för faktum är att det inte längre är några direkta diskussioner längre. Jag säger ingenting om det. Inte det minsta sur på någon. Alla gör det som de känner för själva. Kanske kan jag köra vidare även med korta kommentarer bara. Det är det jag vill kolla upp.

  Men Finland alltså….Vad gör de i år? De är ju mäktiga, i synnerhet då Younghearted. Så jädra mysig och mäktig. Tycker grymt synd om de som inte kan ta till sig den. Jag känner till hela det finska startfältet i år som jag sagt. Så även Isaac. Han är den enda jag var och är orolig för ska sabba detta.Men han kan även göra ok grejer så hoppas det är det undantaget nu då för sabbar han detta blir jag inte nöjd lindrigt sagt.

  Varför skulle jag tycka att du är dum i huvudet?????????? Det där finns bara i ditt eget huvud isf. Det kan definitivt resten av gänget bekräfta om du frågar dem.

  Jag läser grejerna på bloggen Adri förutom det om Irland. Ett av mina favvisländer när det gäller musik men ett skämt i ESC. Vill inte riskera mer negativt om dom nu. Nångång ska väl även de vakna hoppas jag.

 8. Engsla

  Det jag gillar mest med UMK-bidragen hittills är att så många sjungs på finska. Det ger en extra dimension till några annars ganska generiska rocklåtar. Vilket iofs inte är dåligt, men inte får det mig att hoppa av glädje direkt.

  Av de låtar som hittills släppts gillar jag Younghearted mest, en låt som rör sig framåt och inte bara står och stampar i tre minuter. Hoppas också att de behåller den finska texten om de skulle vinna.

  Av de andra bidragen tycker jag att Tommi och Bess är helt ok, men jag hoppas att de i slutänden finner sig slagna av just Younghearted 🙂

 9. Engsla

  Micke, tråkigt att du känner intresset för ESC dala igen, men fast du är en väldigt uppskattad del i kommentarsfältet här betyder det ju inte att du måste hänga på bloggen varje dag. Även om det förstås är kul att läsa dina kommentarer! Och korta eller långa kommentarer, de flesta av oss läsare (och Pinglan också gissar jag) uppskattar synpunkter i de flesta former 🙂

  Sedan vill jag bara sticka in, apropå att du saknar lite längre diskussioner här, att jag ibland fått känslan av att du mest vill ha diskussioner i realtid? Jag kan absolut ha missförstått det, men ofta när jag svarar på dina utkastade diskussionstrådar har du redan gått vidare. Du kommenterar någonting, jag funderar några dagar och svarar, du tackar för svaret och “vi kan återkomma till det en annan gång”. Vilket är helt ok, men så värst långa diskussioner ger det ju inte 🙂

  Alla har vi ju lite olika mönster när man ska kommentera på olika chattar och bloggar. En del hakar genast på, och har sina åsikter/tankar färdiga och redo att formuleras i skrift. Andra (som jag då) väljer att ta tid på sig och kanske inte kommer med ett svar omedelbart. Vilket ibland kan ses som lite för senfärdigt, eftersom behovet att diskutera just “det” har försvunnit och man har nya infall som man vill dela med sig 🙂

  Hursomhelst så hoppas jag att du hittar tillbaka till lusten att följa ESC och delge världen dina tankar om stort och smått. För (som någon som tidigare bara läste andras kommentarer här på bloggen) det kan vara kul att bara helt passivt läsa andras tankar om de olika låtarna. Ibland håller man med, ibland undrar man vad sjutton folk egentligen hör, och om de har något fel på öronen… En del av charmen såklart 🙂

  Till sist då: jag hoppas att du inte tar illa vid dig av det jag har skrivit (jag vet att du brukar säga att du inte gör det, men bara för att klargöra, det brukar du ju själv göra 😉 ). Jag ville bara ge min syn på hur det kan vara att försöka sig på att kommentera här 🙂

 10. Micke

  @Engsla, inget kan vara mer fel än att jag bara vill ha diskussioner i realtid. Tro mig 🙂 Har du känt så är det nog garanterat något som gått hand i hand med att jag tappat intresset lite. Försökt starta upp några grejer men inget händer. Sen var det en sak för ett tag sedan som jag sa precis så som du säger “vi kan återkomma till det en annan gång”. Minns inte vad det handlade om men du har 100% rätt där.

  Jag är helt med dig om att fundera innan svar men det har nog handlat om just det att inget att det hände allt som oftast att jag skrivit och enbart Adri har svaret. Det är iofs definitivt inte ENBART 🙂

  Jag gör ett mellanting nu Engsla. Jag fortsätter diskutera Finland (så länge inte Isaac dyker upp med robotdans och dutt dutt syntar) Övriga fältet läser jag ibland och så får vi se vad som händer. Förutom Irland. Klarar inte ett år till att detta fantastiska musikland ska skita ned sig så i ESC

  Sen på min egen framtida grav Engsla. Jag tar inte illa vid mig. Promise 🙂

 11. Adri

  Micke: Aja. Du är en vuxen man, och jag litar på att du i första hand gör det som känns mest rätt för dig 🙂 För du är ju en otroligt uppskattad del av bloggen 🙂 Så jag vill ju ha kvar dig här, och kommer försöka öppna dina ögon, så att du ser att diskussionslustan inte är död 🙂

  Jag är i alla fall alltid på en diskussion! Och det hoppas jag du vet, även om du säger att det inte blivit så mycket av den varan på sistone. Men du märker ju, att jag kan inte ens vara kortfattad om jag ens försöker 🙂

  Skriver jag kort och trist så är det i 99 av 100 fall pga tidsbrist, och inte ointresse 🙂 Jag vill ju också ha diskussioner. Jag – likt du – frågar ju ofta om folks inputs och åsikter i alla möjliga breda frågor, både inom och utanför denna bubbla 🙂 Och då vill man ju ha nåt att gå vidare med! 🙂 Som sagt, jag är inte bra på att vara kortfattad ens om jag anstränger mig.

  Jag håller alla mina tummar och tår på att intresset infinner sig (även om jag helt ärligt tror att du gör dig själv en otjänst genom de kortfattade kommentarerna, hoppas du förstår vad jag menar 🙂 ).

  Och om inte, då hoppas jag man trillar över din blogg för jag tycker det är kul och givande att snacka med dig 🙂 (Såvida du inte vill slippa mig, då blir det ju ingen ömsesidig diskussion, utan bara… ofredanden… och det vill jag inte vara en del av.)

  Hoppas Finland och Italien (och Spanien, du gillade väl även deras fält) väcker en låga inom dig igen 🙂 Och alla internval vi inte har en aning om hur de låter!

 12. Adri

  Engsla: Se på fanken. En annan som hejar på Younghearted! Fan va fint! Det kändes ta mig tusan som att det bara var jag och Micke, men nu fick vi lite sällskap i alla fall. Jag har väl otroligt svårt att se den vinna UMK om en månad, men jag vägrar ge upp innan den sett sig besegrad 🙂

  Fram tills dess kan allt hända!

  Men som sagt, än saknar jag nåt riktigt WOW och hoppas Isaac bringar fram det hos mig 🙂 Annars blir det Younghearted all the way, för mig 🙂

  Även om mycket annat också är fine! 🙂

 13. HW

  @Adri Hejar också på Younghearted än så länge 🙂
  Tyckte faktiskt Tommis låt var bra, förväntade mig en nostalgi-låt omöjlig för alla icke-finnar att förstå, men det var det inte alls. Men gillar nog “Sun numero” lite mer just nu.

 14. Adri

  HW: Vad kul! Hoppet är inte dött, även om jag inte tror så mycket på den tbh. Jag vet inte hur respektive artists status är i Finland. Är Younghearted stora? Är de nobodies? Har de kanske en etablerad fanbase så ökar deras chanser kanske?

  Jag vill verkligen se Younghearted pröva sitt material i ESC 🙂 (såvida nu inte Isaac skulle va bättre)

 15. Micke

  Hmm Pinglan, Adri, Johanna, HW, Engsla och allt vad ni heter. Nu dyker jag upp med en fråga här iaf 🙂

  Min blogg används inte mycket till ESC men ibland dyker det upp och ikväll var ett av dessa tillfällen. Som jag skrev till Adri här förut vägrar jag lyssna på Irlands bidrag då de r min största besvikelse i ESC som den irländska musikens fan som jag är.

  Ikväll har dock två personer strött lovord över ett irländsk bidrag som enligt dem ska vara så jädra mysigt. De snackade om John Farnham känsla med hans you’re the voice. Läste inte ens vad bidraget hette av anledningar som jag redan nämnt. Tänkte höra med er om ni också är så lyriska över detta bidraget. Om ni nu förstår vilket det är 🙂

 16. Schlagerpinglan

  @Micke, “One Night, One Kiss, One Promise” har definitivt John Farnham-känsla och artisten Patrick O’Sullivan kan mycket väl ha en bra live-röst så personligen så tror jag att det kan bli riktigt bra… även om jag inte skulle kalla mig lyrisk över bidraget. Frågan är ju om John Farnham är rätt ledstjärna för ESC 2022 men om man letar efter en låt att lyssna på rent “privat” så fungerar den i alla fall för mig. 😀

  I jämförelse med de övriga irlänska bidragen så tror jag dock att “One Night, One Kiss, One Promise” kan stå sig riktigt fint, speciellt om de andra inte håller live. Finalen kan bli riktigt intressant. 😀

  Uppdaterat: Med “finalen kan bli riktigt intressant” menar jag så intressant en final kan bli där det ser ut att saknas riktigt bra kandidater men där live-framträdanden kanske kan överraska positivt. 😀

 17. Adri

  Micke: Är detta personer vars omdöme du litar på? För isf ska du nog ta till dig dem mer än vad jag säger 🙂

  Jag tycker Irlands låtar alla är ren och skär mediokritet, förutom ett. Ett är ”bra-”. Alltså svag trea (på femgradig skala).

  Jag anar vilken låt de menar, och jag gillar den inte. Det är inte den ”bra” (= minst dåliga) av dem, enligt mig.

  MEN… ska jag försöka sätta mig in i hur Micke tänker så säger jag… nä jag tror du faktiskt inte du heller skulle gilla den. Men det är ju en gissning bara. I’ve been wrong before.

  Jag har en favorit i det svaga svaga startfält som är Irlands. Det är inga större fel på den, men irländarna borde verkligen verkligen kunna bättre. Tyvärr tror jag inte du skulle gilla den heller, även om vi har varit överens om en hel del hittills i år 🙂

  Ska jag vara helt ärlig. Jag ”känner” ju ändå dig lite nu. Ingen aning hur gammal du är (bara ett hum), hur du ser ut eller vad du jobbar med (även där, bara ett hum)… men din musiksmak är jag ändå rätt bekväm med att förutsätta.

  Och min förutseelse är att du inte godkänner nån av Irlands kandidater 🙂

  Det kanske inte hjälpte ditt dalande intresse, but I gotta be honest 🙂 (finns 40 andra länder som kan kompensera)

 18. Micke

  Tack Pinglan och Adri. Ja det var länge sedan jag hörde så lyriska omdömen om något irländskt i ESC så jag började undra “Har de vaknat äntligen”. Det var därför jag ville kolla med er också. Kanske jag lyssnar på den längre fram. Får se 🙂

 19. Schlagerpinglan

  @Micke, Kanske kan det faktum att jag tycker att låten är bra ge en liten hint om att du kanske inte kommer att bli golvad av den. Som Adri skrev: du kommer förmodligen inte att godkänna någon av Irlands kandidater… men man vet aldrig, ibland blir man överraskad. 😀

 20. HW

  @Micke Nja, jag och dina bloggläsare har nog lite olika smak där. Inte för att låten var dålig, för det var den inte. Helt okej “retro-pop”, kanske lite amatörmässigt men den gick att lyssna på. Men att den skulle ta tillbaka Irland till toppen av ESC tror jag verkligen inte, särskilt eftersom de skickade en bättre låt förra året som kom sist i semin.

  Jag har ingen koll på resten av det irländska startfältet men jag har hört att det är svagt. Hoppas verkligen det kommer något riktigt bra för det behöver nog Irland snart för att inte ge upp om ESC. Patricks låt kan kaaanske komma till final i ESC men tror inte det skulle bli någon hög placering.

 21. Engsla

  Micke, det stämmer förmodligen att mitt intryck av dina svar på mina har mycket att göra med ditt tappade intresse det senaste året (åren?). Kul att du försöker fortsätta kommentera ändå, om än i något annorlunda former 🙂

  Jag håller med de andra i att du förmodligen inte kommer att återfå tron på de iriska i ESC-sammanhang genom att lyssna på något av årets bidrag. Men vem vet, gillar dina blogg-vänner alltsomoftast detsamma som du kanske det här är tillfället att överraska alla oss här 😀

  Adri, även om Younghearted (enligt mig) är överlägsen i UMK kan ju allt fallera live, någon av låtarna som jag inte alls gillar nu möjligen imponera stort och förändra allt! Föga troligt, men möjligt 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se