SverigeSchlagerpinglan: I kväll är det dags för Sverige att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2022 genom finalen av vår nationella uttagning Melodifestivalen 2022. 12 bidrag tävlar och en kombination av internationella jurygrupper och tittarröster ska utse vinnaren.

Här nedan hittar ni vad som gäller inför finalen, länkar till finalbidragens live-framträdanden i deltävlingarna, låttexter samt mina personliga betyg av dem.

Melodifestivalen 2022, Final, 12:e mars:
När? klockan 20:00 CET – 22:00 CET
Var? SVT1 – SVTPlaySVT Play (engelska)SVT Play (syntolkat)
SVT Play (teckenspråkstolkat)“Mello United”-appen
Vem vinner? 50% tittarröster och 50% internationella jurygrupper utser vinnaren

Vilka länder ingår i de internationella jurygrupperna? Se dem här
Vilka läser upp juryns röster? Se dem här
Hur röstar man? Alla aktuella telefonnummer och röstningsinformation finns på svt.se
Hur ser oddsen ut? Se odds (och publikundersökningsresultat) efter gårdagens rep här
Lyssna på bidragen: Länkar till bidragen och dess texter ser ni här nedan
Deltävlingsresultat: Deltävling 1Deltävling 2Deltävling 3Deltävling 4Semifinal

Ett av de tävlande bidragen i finalen av Melodifestivalen 2022:

Hold Me Closer“, Cornelia Jakobs (förhandsfavorit enligt oddsen)

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
1. “Run to the Hills”, Klara Hammarström
deltävlings-framträdandelåttext
(Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Julie Aagaard, Anderz Wrethov,
Klara Hammarström
)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
2. “Som du vill”, THEOZ
deltävlings-framträdandelåttext
(Tobias Lundgren, Axel Schylström, Tim Larsson, Elize Ryd,
Jimmy “Joker” Thörnfeldt
)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
3. “Higher Power”, Anna Bergendahl
deltävlings-framträdandelåttext
(Anna Bergendahl, Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
4. “Änglavakt”, John Lundvik
deltävlings-framträdandelåttext
(Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Benjamin Rosenbohm,
Fredrik Sonefors, John Lundvik
)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
5. “My Way”, Tone Sekelius
deltävlings-framträdandelåttext
(Anderz Wrethov, Tone Sekelius)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
6. “Bigger Than The Universe”, Anders Bagge
deltävlings-framträdandelåttext
(Anders Bagge, Jimmy Jansson, Peter Boström, Thomas G:son)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
7. “Innocent Love”, Robin Bengtsson
deltävlings-framträdandelåttext
(David Lindgren Zacharias, Victor Sjöström, Victor Crone,
Viktor Broberg, Sebastian Atas
)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
8. “Freedom”, Faith Kakembo
deltävlings-framträdandelåttext
(Laurell Barker, Anderz Wrethov, Palle Hammarlund, Faith Kakembo)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
9. “Bluffin”, LIAMOO
deltävlings-framträdandelåttext
(Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
10. “Hold Me Closer”, Cornelia Jakobs
deltävlings-framträdandelåttext
(Isa Molin, David Zandén, Cornelia Jakobsdotter)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
11. “I Can’t Get Enough”, Cazzi Opeia
deltävlings-framträdandelåttext
(Bishat Araya, Jakob Redtzer, Cazzi Opeia, Paul Rey)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
12. “In i dimman”, MEDINA
deltävlings-framträdandelåttext
(Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige

Schlagerpinglan: Så där ja, då var alla förberedelser inför kvällens stora final klara och nu återstår endast en lång, nervös väntan innan vi vet vilket bidrag vi kommer att skicka till Turin som vår representant i Eurovision Song Contest 2022.

Som jag tidigare nämnt (bl.a. via min MF-topp-10) så är det LIAMOO som är min personliga favorit men att allt tyder på att jag till slut kommer att sitta och heja på Cornelia Jakobs (som även är den artist jag tror blir den slutliga vinnaren). Vi får väl se hur det går. 😀

Se även: “Melodifestivalen 2022” – “ESC-Veckoschema” – “ESC 2022” – “ESC-Nyheter


Relaterad information:
Schlagerpinglan: Wiwibloggs.com har genomfört en läsarundersökning (där 5 240 röster lades) för se vilka av finalisterna som är mest populära hos läsarna. Nedan syns även hur vinstchanserna ser ut för bidragen om man går efter oddsen:

Wiwibloggs läsarundersökning Vinnarchans enl. odds*
1. Cornelia Jakobs (2 115 röster / 40,36%) 55%
2. Klara Hammarström (810 röster / 15,46%) 11%
3. Liamoo (409 röster / 7,81%) 3%
4. Medina (392 röster / 7,48%) 2%
5. Cazzi Opeia (319 röster / 6,09%) 1%
6. Tone Sekelius (247 röster / 4,71%) 1%
7. Anna Bergendahl (232 röster / 4,43%) <1%
8. Anders Bagge (205 röster / 3,91%) 25%
9. Theoz (186 röster / 3,55%) <1%
10. Robin Bengtsson (130 röster / 2,48%) 1%
11. John Lundvik (118 röster / 2,25%) <1%
12. Faith Kakembo (77 röster / 1,47%) <1%
(*Odds-beräkning av Eurovisionworld den 12:e mars)

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


19 kommentarer till “Melodifestivalen 2022: Inför kvällens final”

 1. Pato

  Jag tänkte dela med mig mina sista tankar om årets mello men också om finalstartfälten. Jag ska vara så icke motsägelsefull som möjligt..

 2. Pato

  1. Klara Hammarström – Run To The Hills

  Klara har blivit vassare i år, mer bekväm. Hon har den här nordiska självsäkerheten, stark nordisk ung karisma. Det går bra för henne kommersiellt och de har försökt åstadkomma någon mellofierad Ruslana framträdande på scen här. Låten är inget imponerande men det här hade klarat sig bra i årets Eurovision, finns inte mycket sånt här. Det hade piggat upp men man hade nog blivit rejält trött på denna i maj om detta skulle vinna. Jag tippar att allt utom Cornelia & Bagge är en skräll. Klara kommer någonstans 3a/4a ikväll.

 3. Pato

  2. Theoz – Som du vill

  Danny med blöja och nappflaska. Detta är verkligen ingen personlig favorit men Theoz kan det här och han är hjärtligt välkommen nästa år och då hoppas jag han får en mer spännande låt än det här. Jag tippar väl runt 5a/6a ikväll.

 4. Pato

  3. Anna Bergendahl – Higher Power

  Det känns som att hon är med i tävlingen på rutin och för att SVT saknade några kompetenta namn. Anna sejfar för mycket och det här hade hon kunnat ta med en starkare låt. Hennes enda riktiga tillgång nu blir att hon har fina stämband och att hon bär på en cool hatt. Nu får hon knappast en hit på hemmaplan och verkligen inga internationella framgångar. Botten tre ikväll…

 5. Pato

  4. John Lundvik – Änglavakt

  Samma grej som Robin. En femteplacering i Eurovision och i år gör han comeback med en låt som bara tror inte det är sant, när man hör den. Man tror bara inte det är sant. En riktigt svettig ballad.
  Jag tror jag skrev när han gick till final i semi 2, att han hade likaväl kunnat fisa sig igenom en låt i tre minuter och ändå gå till final. Det är ju sant. Jag håller dock inte med andra skribenter att han säljer detta väldigt bra, jag tycker mest det här känns som väldigt skitnödigt och fake. Det här känns mer som en frikyrka på ett sommarläger i Mariestad och han försöker sjunga någon Mauro Scocco ballad.

  Jag är kristen själv men det här är sådan här typ kristendom jag har svårt för, sån här missionerande övertydlig Carola-kristendom. Falsk, oärlig kristendom. Man springer omkring och säger att man är för massa saker och emot våld och man ska uppmålas som så “god” som möjligt. Det enda han bry sig om här är sig själv. Smaklöst och fruktansvärt. Jag tippar dock att han kommer någonstans i mitten.

 6. Pato

  5. Tone Sekelius – My Way

  Okej, det här är en av finalens lite mer ljusa punkter. Gillar henne skarpt, modig, snygg, självständig och obrydd. Helt rätt. Men jag hade hoppats att hon hade fått en mycket mer spännande låt, gärna något mer etniskt och mindre klassisk schlager som är skriven enligt konstens alla regler…
  Hon kan överraska ikväll. I vilket fall, största respekt till henne.

 7. Pato

  6. Anders Bagge – Bigger Than The Universe

  Det här G:son när han käkar saft och bulle. Låten är en parodi av “Quedate Conmigo” och Bagge är inte Pastora Soler. Nästan 60 år gammal och sjunga som ett litet spädbarn, då tycker jag man är patetisk. Vinner Bagge över Cornelia… mycket möjligt men då är det nog det fånigaste som har hänt i svensk TV-historia. Blir livsfarlig ikväll.

 8. Pato

  7. Robin Bengtsson – Innocent Love

  Ännu en pissig låt. Robin kom femma (egentligen åtta) i Europa för fem år sedan. Man kan inte tro det är sant när man sedan hör detta. Det här hade inte ens gått till final i semifinalen i Turin. Fabricerat och oärligt. Ofattbart dålig låt. Han har problem med den internationella karriären. Ja… med sådana här låtar skapar han problem med karriären…

 9. Pato

  8. Faith Kakembo – Freedom

  Sen kommer ju någonting alldeles avskyvärt och det är ju “Freedom”. Jag förstår ingenting. Såg ni publiken när Faith hade sjungit klart? De jublade som bara den, ställde sig på sina stolar som att hon hade lyckats vända på världen. Jag blir rädd.

  Stel, gammal dammig kärring ballad som ingen kotte i hela Europa kommer bry sig om. Hon är ju ingen artist, det vet vi alla om, sjunger sådär, när hon tar i med sina stämband, finns det ingen dynamik, känslan är inte där. Den här platsen borde Lisa eller Lancelot ha fått, helt klart. Avskyvärt dåligt. Hon undviker nog jumboplatsen ändå, 9a?

 10. Pato

  9. Liamoo – Bluffin

  Jag tror svenskarna har underskattat detta. Det här skulle göra väldigt bra ifrån i Europa och Sami och Ali har även varit med i spelet här vilket visar att de har regerat mello i år. Det här är bra, en överraskningsseger ikväll hade inte varit ovälkommet.

 11. Pato

  10. Cornelia Jakobs – Hold Me Closer

  Det är inget snack om att det här är den mest kompetenta låten i hela årets melodifestival. Hon har bara kommit till mello för att släppa en låt utan att tänka på tävlingen, vilket är ett recept för framgång i den här cirkusen. Det här är en väldigt stark låt o detta kommer definitivt göra Sverige stolta i Eurovision och Cornelia är en artistisk och musikalisk pärla. Jag har även kikat på hennes katalog och det är fantastiskt bra material. Grymt.

 12. Pato

  11. Cazzi Opeia – I Cant Get Enough

  Helt klart, en av årets mest ljusa punkter, det går bra för den kommersiellt. Cazzi är helt bedårande och man vill bara se mer av henne. Wow! Det här borde komma högre än vad prognoserna säger. Hade länder som Ukraina och Bulgarien valt en låt av alla dessa bidrag i den här finalen så hade nog dem valt detta eller iaf höjt detta. Synd att man inte fick med sådana länder bland juryn ikväll, under all kritik.

 13. Pato

  12. Medina – In i dimman

  Gillar verkligen den här svenifierade Ciao Bella. Jag tycker det här hade varit ett friskt val för Sverige att skicka. En etnisk låt på svenska som hade funkat alldeles utmärkt i Europa, framför allt hos folket och det är ju det som är det viktiga och det Sverige har misslyckats med i Eurovision. Det här hade varit toppen för Sverige att skicka och Sverige hade även fått mycket röster av länder som vanligtvis inte prioriterar de svenska bidragen i Eurovision. Blir det en topp trea hos Italienska juryn ikväll? Jag tippar 3a/4a/5a ikväll, totalt.

 14. Denis

  Cornelia hela vägen! Vågar inte tro det men känner ändå det:)

 15. Helena

  Cornelia måste vinna!

  Jag hoppas på att Anders Bagge gör en Salem al Fakir!

 16. Daniela

  Medina❤️

 17. Mikaela

  Medina är mina favoriter, men av de som har vinstchans är det Cornelia hela vägen.

 18. Pato

  Viktig påminnelse, allt jag tippar i mello, lyssna inte på det. Jag tippade Tusse vinnare i Eurovision när han gick till final från sin deltävling så lyssna inte på mig här. Haha.

 19. Finnen

  Jag rankar finalisterna:
  1. Cornelia
  (rejält mellanrum)
  2. Cazzi
  3. Medina
  4. Liamoo (även om det är uppenbart att han använder väl mycket inspelad sång)
  5. Klara
  (här slutar jag egentligen bry mig)
  6. Faith
  7. Anna
  8. Tone
  9. Anders
  10. Theoz
  11. John
  12. Robin

  Må Cornelia vinna, men tittarna som verkar gilla att rösta på en bra story oberoende av låt eller framförande har bättre alternativ i scenskräcksgubben eller transpersonen.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se