IrlandSchlagerpinglan: I dag, torsdagen den 17:e mars, är det Irlands nationaldag (Saint Patrick’s Day) vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom landets samtliga 54 tävlingsbidrag (+ 2020- och 2022-bidragen), som ni hittar på min Irland-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Irlands ESC-bidrag:

“Only Love Survives”, Ryan Dolan (ESC 2013)

Schlagerpinglans topp-10 av Irlands samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) (1.) Only Love Survives“, Ryan Dolan (ESC 2013 – 26:a i finalen)
2. (3.) (4.) Wait Until The Weekend Comes“, Maria Christian (ESC 1985 – 6:a)
3. (2.) (2.) Terminal 3“, Linda Martin (ESC 1984 – 2:a)
4. (4.) (3.) Hold Me Now“, Johnny Logan (ESC 1987 – 1:a)
5. (ny) (-) That’s Rich“, Brooke Scullion (ESC 2022 – ?)
6. (5.) (7.) We’ve Got The World“, Mickey Harte (ESC 2003 – 11:a)
7. (7.) (ny) Maps“, Lesley Roy (ESC 2021 – 16:e i semi 1)
8. (8.) (5.) In Your Eyes“, Niamh Kavanagh (ESC 1993 – 1:a)
9. (9.) (8.) Why Me?“, Linda Martin (ESC 1992 – 1:a)
10. (10.) (9.) Lipstick“, Jedward (ESC 2011 – 8:a i finalen)

Snabbfakta: Irlands deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1965 – deltagit 54 ggr (+2020) – vunnit 7 ggr:
1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996


Se “Irland i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Irland i Eurovision – Personlig topp-lista 2022”

 1. Nathalie

  Är det någon här som tror att Irland skulle ha vunnit hela sju gånger om det hade funnits tittarröster då och inte enbart jurygrupper?
  Jag tror ju personligen inte det. Snarare det motsatta.
  Bortsett från 2011, 2013, 2014 samt bidraget i år är de Irländska bidragen enbart stora gäsp för mig.

 2. Micke

  @Nathalie, nej jag tror inte att Irland hade stått med sju vinster i så fall. De vann mycket på just detta men också på väldigt dålig standard på ESC 1991-1996. När jag kollar på länders vinster i ESC är det egentligen bara Sverige som har vunnit en massa med än sämre material.

  Irland är överhuvudtaget det land, tillsammans med Storbritannien, som ligger längst ifrån sin verkliga klass vad gäller musik när de tar sig an ESC. Men ska jag ranka deras vinnare blir det så här:

  IRLANDS sju vinnare:

  1. 1996
  2. 1970
  3. 1992
  4. 1980
  5. 1994
  6. 1993
  7. 1987

  Irlands bästa överhuvudtaget: 2021 (Enbart studioversion) Annars 1984

  Irlands sämsta överhuvudtaget: 2011

 3. Mikaela

  Har följt Eurovision på allvar sedan 2011 och sedan dess är det bara ett bidrag från Irland som jag gillar: Playing with numbers.

  Jag tycker att de oftast skickar ganska färglösa bidrag, Jedward exkluderat.

 4. Adri

  Och jag som tycker 90-talet var Eurovisions starkaste era…

  Men inte tack vare Irland dock. Irland är ett otroligt färglöst land i tävlingen. Årets ”That’s Rich” är en duglig poplåt, men inte så jäkla märkvärdig, men lyckas ändå vara en klar topp 10-kandidat i Irlands historia.

  Annars gillar jag väl 1966, 1984, 1987 och 2015 mest.

  Dvs EN av deras sju vinnare är bra. En.

  Sämst av deras vinnare är helt klart den från 1993. Hon var bättre – men inte heller jättebra – när hon kom tillbaks 2010 🙂

 5. Micke

  @Adri, om du jämför med 80-talet ja 🙂 Främst då när man tänker på vinnare. Blir chockad när jag tittar över vilka som vann på 80-talet 🙂 Sex direkt usla vinnare. Näst sämst är 10-talet som har tre bedrövliga

  Då var vi tillbaka i gammal stil igen då Adri 🙂 Irland har enligt mig två bedrövliga vinnare. 1993 som bara är ett tomt intet. Än värre 1987 som egentligen är ganska bra i vers men med en ångestdrabbad refräng som ger upphov till självmordstankar hos allt för många är jag rädd

 6. Adri

  Micke: Låten blev – självmordstankar till trots – utsedd till ESC-historiens 3:e bästa låt under 2005 års 50-års jubileum 😉

  Vilket är en klar överdrift, men det var via röstning såatteh…

 7. Micke

  @Adri, som alltid i såna lägen……..hur röstades det fram? Var det två gatusopare som fick uppdraget? (inget ont om det yrket) Eller kanske de på den tiden som hade koll på mobiltelefoner or what?

  Jag har aldrig brytt mig om sånt där Adri. Allt sånt är alltid styrt på ett eller annat sätt. Positivt eller negativt men så är det.

  Sen är det också så att jag aldrig följer strömmen. Jag har min musiksmak och det är jag jädrigt stolt över 🙂 Bryr mig inte och påverkas inte av andra. Snarare tvärtom isf. Fan så mycket roligare att vara land de få som gillar en låt än att vara en i den stora mängden som gillar en låt.

  Kan ta ett exempel med de som många tycker är de största i Sverige någonsin…ABBA Jag tycker själv om dem så länge jag bara slipper Dancing queen och Waterloo. Men vilka två låtar är det som oftast tas fram när ABBA ska hyllas. Inte konstigt att jag aldrig kollar på hyllningar om dem trots att jag gillar dem 🙂

  De två låtarna är såååååååååå tråkiga

 8. Adri

  Micke: Det var en special-tv-sändning som sändes över hela Europa ju 🙂 Så det var hela Europas tv-tittare som avgjorde den till tredje bäst genom tiderna 🙂 Sändes från Danmark tror jag med Katrina & The Waves-Katrina som programledare.

  Det var 2005, så jag tror inte det var så mycket SMS-röstning på den tiden. Utan nog mer fasta hemtelefoner mest. Trea blev “Hold me now”, tvåa “Volare” och etta “Waterloo” 🙂

 9. Micke

  @Adri, en fråga. Jag har inga baktankar eller nåt sånt. Jag bara undrar. Tycker du om Waterloo?

 10. Adri

  Micke: Jag gillar ”Waterloo”. Och nu, med facit i hand och vi sett hur historien utspelats är jag otroligt glad att de vann. Däremot så var Italien bättre 1974. Underbara ”Si” är en av mång all time-favorites 🙂

  ”Waterloo” är en låt jag gillar mycket. Däremot inte en av Abbas bästa. Jag vet att du tycker den är sämst hos dem, men dit får du mig aldrig. Den sämsta är den provocerande usla ”I do I do I do I do I do” (redan titeln är så jävla dum).

 11. Micke

  @Adri, intressant. För några år sedan gjordes en röstning om ABBAS mest överskattade låt. Tyvärr var inte Dancing Queen med på topp 5 men det var både Waterloo och I do I do I do I do. Jag levde ju inte på den tiden när Waterloo vann men jag tänker ibland på hur less många måste vara på den. Om jag som inte ens var med är less i efterhand. Hur less måste inte de då vara de som levde igenom det 🙂

  Vi har ibland på våra spelningar tid för de som är där att önska låtar från någon artist/grupp som vi rockar upp. Ibland har vi tagit lite tid med att välja någon speciell. Har gjort det med ABBA vid 3-4 tillfällen. Det har aldrig hänt att någon ropat efter Waterloo. Tyvärr dock efter Dancing Queen men det lyckas vi undvika att “höra” 🙂

  Hoppas ingen här missförstår detta nu så de tror jag sitter här och snackar skit om ABBA. Skulle jag aldrig göra. En fantastisk grupp men som med allt har man favvisar och det motsatta

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se