ESC 2022 Schlagerpinglan: Klockan 21:00 i kväll startar den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2022 och ca två timmar senare så får vi reda på vilka 10 bidrag som tar sig vidare till finalen på lördag, den 14:e maj. 😀

I denna första semifinal får vi svenska tittare inte lov att rösta, då Sverige inte är en av de 17 tävlande (eller två förkvalificerade länder som visas upp). Här nedan hittar ni en snabb liten sammanställning av det mesta man behöver veta inför kvällens sändning, inkl. röstningsregler, startordning, länkar till tävlingsbidragen, texter, repklipp samt de genomgångar av bidragen som gjorts här på bloggen (där ni hittar ytterligare information och åsikter om de tävlande bidragen).

Snabbguide: “Eurovision Song Contest 2022”, Semifinal 1, 10:e maj:
När? klockan 21:00-23:15
Var? PalaOlimpico i Turin, Italien, via SVT1, SVT Play och ESC YouTube
Hur? 50% tittarröster och 50% juryröster utser 10 finalister av 17 tävlande bidrag
Vem? Se startlistan längre ner på sidan,
skriv ut röstningsblad från eurovision.tv och/eller eurovisionworld.com.
Favorit? Se morgonens odds vad gäller ländernas chans att gå vidare till final.

Röstningsregler m.m. vid ESC 2022 – Semi 1 – 10:e maj:
17 länder, se nedan, tävlar om 10 platser i finalen den 14:e maj.
De 17 tävlande länderna samt Italien och Frankrike får rösta i den första semifinalen. Som vanligt får man inte rösta på sitt eget lands bidrag.
Efter att de 17 tävlande länderna framfört sina bidrag så kommer vi att få höra delar av bidragen från de finalklara länderna Italien och Frankrike.
Varje land har utsett sin egen fem-manna-jury som följde den andra semifinalsrepetitionen i går då de lämnade in sina röster som kommer att stå för 50% av slutresultatet.
Tittarna i de 19 länder som får rösta, och står för de övriga 50% av slutresultatet, röstar under den riktiga showen på tisdagskvällen via telefon, SMS och den officiella appen.
För mer info om hur de tävlande länderna röstar och aktuella telefonnummer: se svt.se.
Jury- och tittarrösterna räknas sedan samman och de tio länder som fått högst poäng kvalificerar sig till finalen och avslöjas i slumpvis ordning.
Hur de respektive rösterna fördelat sig avslöjas inte förrän efter finalen.
Laura Pausini, Alessandro Catellan och Mika är programledare medan Edward af Sillén och Linnea Henriksson* sköter de svenska kommentarerna vid kvällens semifinal. (*Uppdaterat: Edward af Sillén kommenterar semifinalerna själv – Linnea Henriksson covidpositiv. Källa: SVT)
Den första semifinalen kommer att gästas av Italiens ESC 2020-representant Diodato medan mellanakten har avslöjats att bli “The Dance of Beauty”, en hyllning till italiensk dansmusik, med Dardust, Benny Benassi, Sophie and The Giants och Sylvia Catasta.

De tävlande bidragen i den första semifinalen:

OFFICIAL RECAP: First Semi-Final (Running Order) – Eurovision Song Contest 2022

ESC 2022 Semifinal 1 – startordning, repetitionsklipp m.m.:
Albanien 1. Albanien Sekret“, Ronela Hajati 2:a repettext
bidrags-presentation
Lettland 2. Lettland Eat Your Salad“, Citi Zēni 2:a repettext
bidrags-presentation
Litauen 3. Litauen Sentimentai“, Monika Liu 2:a repettext
bidrags-presentation
Schweiz 4. Schweiz Boys Do Cry“, Marius Bear 2:a repettext
bidrags-presentation
Slovenien 5. Slovenien Disko“, LPS 2:a repettext
bidrags-presentation
Ukraina 6. Ukraina Stefania“, Kalush Orchestra 2:a repettext
bidrags-presentation
– – – Reklampaus – –
Bulgarien 7. Bulgarien Intention“, Intelligent Music Project 2:a repettext
bidrags-presentation
Nederländerna 8. Nederländerna De Diepte“, S10 2:a repettext
bidrags-presentation
Moldavien 9. Moldavien Trenulețul“, Zdob și Zdub & Frații Advahov 2:a repettext
bidrags-presentation
Portugal 10. Portugal Saudade, Saudade“, MARO 2:a repettext
bidrags-presentation
Kroatien 11. Kroatien Guilty Pleasure“, Mia Dimšić 2:a repettext
bidrags-presentation
Danmark 12. Danmark The Show“, REDDI 2:a repettext
bidrags-presentation
– – – Reklampaus – –
Österrike 13. Österrike Halo“, LUM!X feat. Pia Maria 2:a repettext
bidrags-presentation
Island 14. Island Með Hækkandi Sól“, Systur 2:a repettext
bidrags-presentation
Grekland 15. Grekland Die Together“, Amanda Georgiadi Tenfjord 2:a repettext
bidrags-presentation
Norge 16. Norge Give That Wolf a Banana“, Subwoolfer 2:a repettext
bidrags-presentation
Armenien 17. Armenien Snap“, Rosa Linn 2:a repettext
bidrags-presentationSchlagerpinglan: Innan det är dags för kvällens livesändning så ska hela semifinalen repeteras en tredje och sista gång i dag klockan 15:00, läs mer om repetitionerna här. I går repeterades hela showen två gånger, varav juryn fick rösta vid den ena.

Traditionsenligt så har jag redan utsett mina personliga favoriter och tagit en sista titt på oddsen och då jag även gjort min obligatoriska gissning så då återstår det bara att förbereda här hemma inför kvällens show. Snart är det dags. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


32 kommentarer till “Eurovision 2022: Allt inför den första semifinalen”

 1. Pato

  01. ALBANIEN.

  Jag gillar Ronela som fan, inte så mycket tjafs utan bara rak på sak, jävligt bra. Den här PK-grejen om hennes “överdrivet sexuella” framträdande är bara helt sinnessjuk. Hon är grym och låten behövs i finalen. Vidare!

 2. Pato

  02. LETTLAND.

  Förjävla sköna gubbar men låten är bland den sämsta jag nånsin har hört, haha! Det här låter som något Sverige hade kunna skicka om Kanal 6 hade varit ansvariga för Melodifestivalen. Jag tror fan det här går vidare på energin. Jag tippar att detta går vidare och sedan kan man ju bara pusta ut om man får fel, haha! ;))

 3. Pato

  03. LITAUEN.

  Monika levererar spooky disco, sex och burlesk. Monika borde bjuda Dita Von Teese och Barbara Pravi på en undervisning i allt som de själva har misslyckats med under deras Eurovision-medverkan. Däremot är jag osäker på om den går vidare ikväll. Jag tippar att den åker ut så kan jag bara bli ännu gladare om jag har fel, haha! Så jobbar jag! Haha

 4. Pato

  04. SCHWEIZ.

  Problemet här är inte att det är en dålig låt utan problemet är att väldigt få verkar ha denna som sin absoluta favorit. På tok för tidigt startnummer, han behöver ordentligt med jurystöd för att klara sig i det här kvalet. Jag tippar att den åker ut.

 5. Pato

  05. SLOVENIEN.

  Nej, fan alltså den där discobollen blev ju tvärful på scen. Sångaren kan sjunga men det här blir liksom en tramadol-soppa under skolbalen i Pingstkyrkan där alla lärare har satt håret i en fånig knut. Ut.

 6. Pato

  06. UKRAINA.

  Ja, klockrent. Beklagligt att fokuset för det här blir att de kommer vinna mycket sympatipoäng när själva låten är så mycket kvalité. Semifinalens starkaste uppvisning.

 7. Pato

  07. BULGARIEN.

  Ja… den här låten har faktiskt en publik. De här morsorna i 45-55 årsåldern som dricker Whiskey o röker cigg på balkongen varje morgon och har svarta skinnbyxor. De kommer gå igång på detta. Fortfarande en svettig menlös pundig rock n roll men kommer inte komma så toksist som prognoserna har meddelat.

 8. Pato

  08. HOLLAND.

  Hon är apsnygg, har en skitfin röst. Låten är en mogen lillasyster till “Hold Me Closer”. Hollands bästa bidrag i modern tid i min bok. Vilken babe hon är! Är det en vinnare…? Nej. Går den vidare…? Tammefan.

 9. Pato

  09. MOLDAVIEN.

  Zdob Si Zdub är jättekända i hela öst så den går stenhårt vidare. De vet vad de håller på med här. Vidare. Jajamän!

 10. Pato

  10. PORTUGAL.

  Ser bra ut och låter bra. Ingen jätte personlig favorit i den här delfinalen men det är irrelevant för tillfället. Den går vidare.

 11. Pato

  11. KROATIEN.

  De har gjort någonslags jugoslavisk Anna Bergendahl i något Disneyland-nummer av det här. Låten är fortfarande en personlig favvis men jag skulle inte bli förvånad om det här skulle komma botten tre i semin. Utslagen.

 12. Pato

  12. DANMARK.

  Danmark har förmodligen det dummaste bidraget i år. För det första. Vem ställer upp med detta att året efter ett rockband som Måneskin har vunnit? För det andra. Vem kom på den där vanvettiga idén att inleda låten som en Queen-ballad och sedan switcha till en helvetisk Sahara Hotnights “rock n roll” och ABBA nischade scenkläder är så ute. Danmark är en stark kandidat för sistaplatsen i den här semifinalen.

 13. Pato

  13. ÖSTERRIKE.

  Ja… det här blev ju ingen höjdare… Det här blir liksom en mellan-låt, filler-låt i finalen. Det här blev inte lika mycket aerobicspass som jag hade förväntat mig men fortfarande alldeles för dåligt. Sorry. Men att komma efter Danmarks magplask så har dem alla chanser som finns. Vidare.

 14. Pato

  14. ISLAND.

  Jag vettefan. Jävligt svårt att säga om det här går vidare eller inte. Min reaktion hade varit exakt likadan om den skulle kvala vidare eller om den skulle bli eliminerad. Det här kommer fan bara avgöras på dagsform. Jag tippar att den åker ut.

  Här håller jag dock med EBU. Att försöka satsa på att få några “godhetspoäng” genom att skrika “Slava Ukraini” är väldigt lågt och ett väldigt billigt/oprofessionellt sätt att spela på.

 15. Pato

  15. GREKLAND.

  Amanda är precis som jag skrev i min review, helt tvärsäker och en liten pärla. Helt rätt stylad, man har inte överkoreograferat något (som man gjorde i fjol som fan). Enkelt och stilrent. Topp tre placering i semin, definitivt. Ser stabilt ut.

 16. Pato

  16. NORGE.

  Att bananhyenorna går vidare är ju inte ens en fråga. Helt rätt mixat och helt rätt spelat. Vidare.

 17. Pato

  17. ARMENIEN.

  Tänker inte vara för taskig mot detta för det här är faktiskt en helt harmlös habil Linnéa Henriksson på Rix FM-låt. Jag är inget fan av det här men den går vidare pga ett utmärkt startnummer och för att hon har fina stämband. Thats it.

 18. Pato

  PATO TIPPAR

  VIDARE:
  – Albanien
  – Armenien
  – Lettland
  – Österrike
  – Moldavien
  – Ukraina
  – Portugal
  – Grekland
  – Norge
  – Nederländerna

  UTSLAGNA:
  – Danmark
  – Island
  – Litauen
  – Schweiz
  – Bulgarien
  – Slovenien
  – Kroatien

 19. Mr A

  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/a/0G87nJ/eurovision-2022-linnea-henriksson-stoppas-efter-positivt-covid-test

 20. Schlagerpinglan

  @Mr A, Tackar, har precis uppdaterat inlägget. Tråkig nyhet dock, även om tittarna troligtvis blir tryggt guidade ändå.

 21. Mr A

  Undrar hur de gjort om det var tvärtom?

 22. Schlagerpinglan

  @Mr A, SVT är nog glada att de inte behöver ställa sig den frågan. 🙂 Edwards erfarenhet och talang hade blivit svår att ersätta, men de har kanske en krisplan, annars gäller det att Edward inte också testas positivt.

 23. Mr A

  @pinglan De hade ringt dig kanske? 🙂

  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/a/z7KKg5/stockholm-vi-kan-arrangera-eurovision-om-ukraina-vinner

 24. Schlagerpinglan

  @Mr A, Haha, det vore en krisplan i ordets sanna bemärkelse. 😀

  Skojigt dock med ett ESC på hemmaplan, men helst ska det ju ske på “rätt” sätt. 😀

 25. Mikaela

  @Pinglan Din blogg är ju träff nr 2 på Google om man söker på “Eurovision blogg” så helt osökt är det inte Vet du hur många unika läsare du har per dag?

 26. Schlagerpinglan

  @Mikaela, Nej, faktiskt inte, men det är roligt att så pass många kommenterar, vilket gör det hela ännu roligare. 😀

 27. Adri

  Okej nu.

  Tror:
  • Ukraina
  • Nederländerna
  • Grekland
  • Norge
  • Armenien
  • Island
  • Portugal
  • Albanien
  • Lettland
  • Moldavien

  Vill ha vidare (bara 9 dock):
  • Albanien
  • Nederländerna
  • Portugal
  • Kroatien
  • Danmark
  • Österrike
  • Island
  • Grekland
  • Armenien

 28. Denis

  Med tanke på Grekland och vilken repetition dom haft blir jag inte överraskad om dom vinner ikväll. Vilken närvaro, vilken röst, vilken stjärna!

 29. Micke

  önskar Pinglan och alla på hennes fantastiska blogg en riktigt trevlig kväll nu. Hoppas det blir en riktigt bra kväll. För min egen del skulle det innebära Nederländerna och Armenien klara för final 🙂

  HA DET GOTT

 30. HW

  @Micke Detsamma 🙂 Även jag skulle vara väldigt glad för de två till final och jag tror det finns en stor chans för det men vi får se hur det går

 31. oe

  Har velat in i det sista men här kommer min sista ranking av årets studioversioner:

  10/10
  1. Nederländerna

  9/10
  2. Sverige
  3. Azerbajdzjan
  4. Schweiz

  8/10
  5. Kroatien
  6. Belgien
  7. Tyskland
  8. Storbritannien
  9. Armenien
  10. Island

  7/10
  11. Litauen
  12. Österrike
  13. Danmark
  14. Polen

  6/10
  15. Montenegro
  16. Australien
  17. Albanien
  18. Tjeckien
  19. Slovenien
  20. Spanien
  21. Serbien
  22. Cypern
  23. Malta
  24. Estland
  25. Grekland
  26. Georgien

  5/10
  27. Portugal
  28. Norge
  29. Finland
  30. Irland

  4/10
  31. Ukraina
  32. Italien

  3/10
  33. Israel
  34. Frankrike
  35. Moldavien

  2/10
  36. Rumänien
  37. Bulgarien
  38. Nordmakedonien
  39. San Marino

  1/10
  40. Lettland

  Heja Nederländerna, Schweiz och Kroatien i första hand ikväll 🙂

 32. Andreas

  Norges bidrag är solklart bäst. Ylvis-vibbar, självdistans, humor och en grym scenshow kommer förhoppningsvis ge en drös med poäng till de gula vargarna.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se