ESC 2022 Schlagerpinglan: På tisdagskvällen avgjordes den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2022, se resultatet här, och här nedan kommer några korta åsikter om (och mina personliga betyg till) de 17 bidragen efter den första semifinalens live-sändning:

Kvällens största positiva överraskning

Boys Do Cry“, Marius Bear – Schweiz

ESC 2022 – Semifinal 1 – De 17 semifinalbidragen i startordning

(Med länkar till bidragens semifinal-framträdanden)
Albanien 1. Albanien – “Sekret“, Ronela Hajati BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3-/5]
Schlagerpinglan: Detta var för mig kvällens största besvikelse vad gäller scenframträdande. Från att ha varit en av mina favoriter i Festivali i Këngës, med en tillhörande, snygg och imponerande scenshow, så blev “Sekret” till slut ett av de bidrag jag absolut inte ville ha vidare till finalen.

Det var ju inte bara det att låten försämrats i och med den nya versionen, scenkläder och koreografi gjorde verkligen sitt för att sänka bidraget för mig. Visst kan man vara halvnaken och visst kan man ha utmanande dans, men när det kombineras är risken att det blir övertydligt och komiskt i stället för chockerande/ vågat / sexigt och i just det här fallet så stal det alltför mycket fokus från själva låten. Synd på ett så pass bra utgångsmaterial.

Lettland 2. Lettland – “Eat Your Salad“, Citi Zēni BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3-/5]
Schlagerpinglan: Inga överraskningar här inte, om man inte räknar resultatet. Jag var ganska säker på att detta färgglada och medryckande bidrag med tvetydig text skulle vara med bland finalisterna då det inte bara var uppseendeväckande utan även hade en hel del genuin musikglädje. Men, men… hur mycket jag än älskar ett bra saxofon-solo så var det något i bidraget som strök mig mothårs och jag är glad att de röstande (precis som i fallet med Albanien) verkade hålla med mig.
Litauen 3. Litauen – “Sentimentai“, Monika Liu BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Litauen såg länge ut att vara ett av länderna som skulle missa finalen, så när jag själv ansåg att framträdandet i den nationella uttagningen var snäppet bättre än det på tisdagskvällen så var jag rejält orolig inför omröstningen. Lyckligtvis så var jag inte ensam om att falla för Monika Lius charmiga scennärvaro och svala men nostalgiskt svängiga låt. Inget man inte hört förr kanske, men med glitter och rätt känsla så kan man komma långt.
Schweiz 4. Schweiz – “Boys Do Cry“, Marius Bear BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: I takt med att jag personligen tyckte allt bättre om det schweiziska bidraget så började jag att tvivla på dess chanser. Det som jag från början uppfattade som en tråkig, daterad “What A Wonderful World”-låt med lite väl klyschig text visade sig vara precis det motsatta. Marius Bear levererande denna nostalgidrypande låt med vacker text så trovärdigt att jag helt plötsligt hade med Schweiz bland de bidrag som jag bara MÅSTE ha vidare till final. Att presentationen av finalisterna därför inleddes med ett stort glädjetjut här hemma är därför inte så förvånande. En av kvällens höjdpunkter.
Slovenien 5. Slovenien – “Disko“, LPS BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3-/5]
Schlagerpinglan: För att ESC ska kunna locka till sig en storpublik så är det ju viktigt med en stor variation av bidrag och därmed kan man inte förvänta sig att gilla allt och för mig är “Disko” är ett bra exempel på det. Jag hade ingen förhoppning om att bli omvänd men kände trots det en viss glädje av att de fått till ett framträdande som gjorde låten lite mer intressant, diskokulor är ju aldrig fel. Det var fortfarande inget bidrag för mig (och jag tycker att finalmissen var helt rätt) men jag anser likväl att gruppen har all anledning att känna sig nöjda med sin insats.
Ukraina 6. Ukraina – “Stefania“, Kalush Orchestra BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Förra året utsåg jag Ukrainas “SHUM“ med Go_A till “kvällens största positiva överraskning” då jag fram tills semifinalskvällen hade haft ganska svårt för bidraget. På något sätt så har jag därför hoppats på att tisdagens framträdande skulle vara det som äntligen fick mig att börja gilla “Stefania“ men inget oväntat inträffade. Den största behållningen är helt klart de underbara flöjtslingorna men resten (speciellt rappartierna och refrängen) är inget jag gärna lyssnar på då det skaver rejält i mina öron. Inte heller scenshowen, ett område där Ukraina brukar kunna briljera, var någon ögonbrynshöjare. Nej, hade jag fått bestämma (och inte väga in andra omständigheter) så hade Ukraina inte tagit sig till final i år.
Bulgarien 7. Bulgarien – “Intention“, Intelligent Music Project BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: En sval rocklåt med bra text som framförs på ett snyggt och kompetent sätt… hur kan man inte gilla det? Jo, jag vet att “Intention” i princip varit borträknad sedan bidraget presenterades men jag kan fortfarande inte förstå det. På min personliga ESC 2022-topp-40-lista så fanns Bulgarien på en stadig fjärdeplats och ingenting förändrades efter det övertygande framträdandet. Det var ju inte som att de bara stod rakt upp och ner och bjöd på en vanlig band-repar-i-garaget-show utan det var ju både händelsefullt och visuellt tilltalande… tyckte jag i alla fall. Uppenbarligen var jag ganska ensam, vilket resulterade i en av kvällens största (men förväntade) besvikelser. Det blir inte alltid som man vill.
Nederländerna 8. Nederländerna – “De Diepte“, S10 BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: “De Diepte” är ett sådant bidrag som jag både kan uppfatta som en aning tråkigt eller helt underbart, beroende på om den rätta känslan infinner sig eller ej och lyckligtvis så var det det senare som var fallet under tisdagens semifinal. Tack vare S10:s inlevelse (skört på rätt sätt) och det snygga mörkret på scenen (som hjälpte till att sätta stämningen i låten) så blev det ett oerhört trovärdigt och väldigt gripande framträdande som jag personligen (och även många andra) såg som en given finalist.
Moldavien 9. Moldavien – “Trenulețul“, Zdob și Zdub & Frații Advahov BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: “Trenulețul” är en av mina personliga favoriter i år (tvåa på min ESC 2022-lista) och ett av de bidrag som jag inte var speciellt orolig för, varken vad gällde scenshow eller om de skull gå vidare. Rutin och kompetens kommer man långt med och med ett sådant glädjepiller som “Trenulețul” och sångaren med sin utstrålning och speciella röst/sångstil så behövds det mycket som skulle behöva gå fel för att de skulle missa finalen (även om det verkade som att de gjorde ett försök när de valde ut sina scenkläder). Nu hoppas jag att denna underbara partylåt får en riktigt fin placering i finalen för nu är den (tillsammans med Norge, och Sverige förstås) mitt hopp i tävlingen.
Portugal 10. Portugal – “Saudade, Saudade“, MARO BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Inför det portugisiska framträdandet så var jag lite osäker på om de verkligen skulle klara av att förstärka den helt underbara, meditativa känslan som jag tyckte fanns i studioversionen av “Saudade, Saudade” (men som förvann lite i den nationella finalen). Jag hade inte behövt vara orolig. Idén med att stå i en ring må ha låtit lite konstigt rent teoretiskt men helheten, där publiken hjälper till med sina ljuskällor, var helt fenomenal. Om jag inte redan vore övertygad så smälte jag rejält när kameran fångade upp MARO:s leende när hon blickade ut över ljushavet. Helt underbart och allt som allt en välförtjänt finalist.
Kroatien 11. Kroatien – “Guilty Pleasure“, Mia Dimšić BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Efter den snöpliga final-missen förra året så hoppades jag att Kroatiens bidrag skulle vara “final-värdigt” även i år så att de kunde få revanch för Albinas 11:e-plats. Personligen så tyckte jag att Mia, med sin nya scenshow (som jag älskade), med råge befann sig bland de tio bästa i semifinalen, så vem vet, kanske snubblade de på målsnöret ännu en gång? Det jag såg var en charmig helhet där artist, låt och dans förmedlade en treminuters-saga på ett väldigt trevligt sätt och jag hade gärna sett en repris av det i finalen. Men, men… alla kan ju inte gå vidare.
Danmark 12. Danmark – “The Show“, REDDI BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Om det är något jag gillar så är det artister som tydligt visar att de älskar att stå på en scen och i den kategorin kan man utan problem placera bandmedlemmarna i REDDI. Jag ger därför ett stort plus för glädjen de sprider medan resten (den inledande balladen, den avslutande rocklåten eller tjejband i stort) inte är något för mig.
Österrike 13. Österrike – “Halo“, LUM!X feat. Pia Maria BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: “Halo” är min överlägsna favorit vad gäller bidragen i ESC 2022 men till skillnad från Bulgariens “Intention”, som jag tyckte framfördes riktigt imponerande, så har jag viss förståelse för att Österrike inte gick vidare. Låten kan vara hur bra som helst och hur bra koppling man än får till artisterna och gillar scenshowen så går det inte att bortse från att juryn kan (bör) göra avdrag om sången inte är helt 100, vilket jag tyvärr inte tyckte att den var. Personligen gillade jag dock det jag såg och hörde och hoppades väl lite naivt på en liten positiv överraskning, men nu blev det inte så. Nåja, “Halo” fortsätter att gå varm här hemma och jag har två nya artister att hålla koll på i framtiden så det känns inte helt fel ändå.
Island 14. Island – “Með Hækkandi Sól“, Systur BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Vissa bidrag imponerar rejält, andra får en att rygga tillbaka och sedan finns det de som inte säger så mycket. “Með Hækkandi Sól” visade sig vara ett sådant för mig. Låten är bra, systrarna sjunger bra men jag kan inte säga att jag blir direkt road eller uttråkad. Låten bara är där i tre minuter och sedan är den borta, utan att jag blivit speciellt berörd. Ett medelbidrag som jag ärligt talat trodde var ett sådant klassiskt “bra” bidrag som publiken skulle glömma att rösta men så blev det alltså inte. Roligt för Systur, de gjorde ju trots allt ett bra framträdande (även om jag personligen inte var så förtjust i färgvalen) och förtjänade (precis som de andra finalisterna) sin plats i finalen.
Grekland 15. Grekland – “Die Together“, Amanda Georgiadi Tenfjord BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3-/5]
Schlagerpinglan: Jag har inte riktigt förstått hyllningarna detta bidrag fått, varken före eller efter semifinals-framträdandet. Kanske är det för att låten aldrig riktigt träffat mig eller att jag inte riktigt förstod (eller berördes av) scenshowen. Jag gillade känslan av psykologisk thriller men det där storslagna (som jag såg och antar att många kände) nådde tyvärr inte fram till mig. Just då och där så tyckte jag inte ens att “Die Together” var något final-bidrag… men jag är öppen för att det kan vara hos mig som problemet ligger (vissa låtar tar längre tid än andra att “knäcka”) och låter gärna Amanda få ett nytt försök att övertyga mig i finalen.
Norge 16. Norge – “Give That Wolf a Banana“, Subwoolfer BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Risken med s.k. skämtbidrag är att de riskerar att landa fel och därmed inte fungera i en tävling med så pass stor och spretig publik som Eurovision Song Contest är. Själv var jag inte så road när jag först kom i kontakt med Subwoolfer men det var inte speciellt länge jag klarade av att stå emot de charmiga vargarna och deras otroliga flugpapper till låt och med tanke på resultatet så kan det vara många som gjort samma resa som mig. Allt är en smaksak givetvis men om man gillar bidraget så är det svårt att hitta något fel med helheten, varje detalj verkar vara väl genomtänkt och om även juryn uppskattar kvalitéerna i bidraget så skulle det kunna resultera i en riktigt bra slutplacering. Jag hoppas på det i alla fall.
Armenien 17. Armenien – “Snap“, Rosa Linn BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Trots att jag varit förtjust i “Snap” i stort sett sedan jag hörde låten för första gången så var jag lite förvånad över att den fick avsluta semifinalen. Jag var rädd att bidraget var lite för enkelt och kanske mer än trallig visa än ett lämpligt show-avslutnings-nummer. Lyckligtvis så hade jag väldigt fel då Rosa Linn, med sin imponerande scenshow, gav det där lilla extra som inte passade att runda av startfältet med men som även suddade bort alla tvivel på om det skulle räcka til final. Mycket övertygande gjort och en självklar finalist.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Eurovision 2022: Några tankar om den första semifinalen”

 1. Micke

  Förändringar efter liveframträdandet:

  Albanien var en smärre katastrof. Det som började så lovande i december slutade i en massaker på scen.

  Litauen var dock ett litet plus. För första gången fick jag en aning av det andra pratat om när de hyllat bidraget.

  Ukraina är underbar med sitt “Stefania…………………” plus flöjten. Rapkillen borde snarast sättas på första plan långt bort från allt vad musik är.

  Moldavien som jag var rädd skulle dippa gick omvänd väg och lyfte upp och blev min fjärde (9/10) i årets ESC.

  Österrike, som jag sagt känner jag till tjejen. Ni som tyckte hon var en katastrof ska veta att detta var det bästa jag har hört av denna artist. Visst det lät inte bra men hon lyfte

  Armenien, tillsammans med Moldavien årets glädjepiller. Man blir på så jädra gott humör av denna avskalade produktion. Allt gott till dig Rosa

 2. Pato

  Okidoki, då var första delfinalen avklarad…

  Jag kan börja med bidragen som kvalificerade sig till lördagens final. Jag behöver inte kommentera mycket om hur det går i finalen utan mera vad som faktiskt hände just ikväll:

  – SCHWEIZ. Schweiz gick vidare för att folk uppskattade kvalité. Framträdandet var kanske lite stelt men precis som jag skrev i min review så är det här en låt som eurofansen somnar till men som den riktiga publiken går igång på, vilket visade sig hända. Välförtjänt. Vem hade man ändå lagt i finalen istället för denna?

  – ARMENIEN. Jag är ledsen men det här gillade jag inte alls. Hon kan sjunga, det kan hon, men det finns något Linnéa Henriksson-störigt över det här. Låten är gjord hundratusen gånger förut och det här toalett nummer framträdandet var rätt så fult faktiskt, i min bok. Den slank nog bara med, 9:e plats i semifinalen, typ. Harmlöst och habilt men förmodligen min “hämta en till bärs”-låt i finalen.

  – ISLAND. Det här var egentligen en fullt möjlig finalist genom hela säsongen. De här tjejerna fick fördelen ikväll att få sjunga efter Danmarks & Österrikes magplask. Jag är glad att de gick vidare och att de inte valde att göra något allt för aktivistiskt på scenen vilket de hade gjort under repen.

  – LITAUEN. Vilken jävla lättnad att folk ändå valde kvalité och professionalitet framför galenskap. Litauen har gått vidare med så många skräplåtar genom åren och då var den här finalplatsen viktig. Den kvinnan har klass.

  – PORTUGAL. Det här är kvalité och tjejen sjunger jäkligt bra, det var en given finalist. Mycket möjlig topp 10 placering i finalen.

  – NORGE. De norska bananhyenorna är grymt bra i år. Att det här skulle gå vidare var lika självklart som att solen kommer gå upp imorgon bitti. Det är exakt sånt här Sverige borde våga skicka till Eurovision för en gång skull!

  – GREKLAND. Amanda gick vidare redan vid första 20 sekunderna i låten. Grymt, fan vad bra det här var. Det här var helt rätt gjort från början till slut. Naturlig, ren och enkel presentation var exakt vad den här låten behövde.

  – UKRAINA. Helvete, vad bra det här var. Och dom galna fansen ville se Alina Pash här istället? Haha. Alina Pash var det sista vi behövde. Vi behövde något upplyftande, en hit, inte någon överspänd, överladdad gråtfest som bara hade plattat ut hela semifinalen ikväll.

  Kalush är grymt bra. Jag tänkte inte ens en sekund på kriget under de här tre minuterna. Det enda jag i så fall tänkte på var vilken super kvalitativ låt det här är. Tre minuters totalperfektion.

  – MOLDAVIEN. Helt rätt. Det här var grymt. Och så många fans framför allt Wiwibloggs-anhängare har uttryckt sig om hur vilken osannolik finalist det här är. Haha! Det här var en 100% finalist från dag 1. Det här bandet är superkända i alla de här länderna som röstade ikväll. Klockrent. De kommer göra bra ifrån sig i finalen.

  – HOLLAND. Hon är bara en sådan galen babe. Vilken sångröst den här tjejen har. Däremot märks det ändå lite grann att Holland inte vill vinna just i år, igen. Sceniskt var detta kanske lite händelselöst, om jag ska anmärka på något. Men det här kommer göra bra ifrån sig i finalen, ändå. Grymt.

  ——–

  Över till bidragen som eliminerades ikväll:

  ALBANIEN. Låten är en etnisk bänger och Ronela verkar vara en riktigt härlig tjej men framträdandet var en total KAOS; ofokuserat, klumpigt, riktiga taskiga kameravinklar. Hade man återskapat ett liknande framträdande som i Tirana så hade Albanien seglat vidare ikväll men i en sån här låt där presentationen är så pass bärande så måste de här sakerna sitta.

  LETTLAND. Hade det här varit 2014 så hade vi säkert sett detta gå vidare till final, även om ingen hade velat det. Men nu i år när många grejer har förändrats så vill folk se något med mer kvalité och folk som faktiskt anstränger sig. Den här låten blev säkert slaktad av jurygrupperna. Dessutom blev de nog ganska så överkörda av Moldavien och Norge som dök upp senare under sändningen.

  SLOVENIEN. Att skicka ett gäng lokala skolelever direkt från en aula kommer nog inte många fler länder att göra efter den här semifinalen…

  BULGARIEN. Bulgariska gruppen var usla. De försökte vara väldigt råa och tuffa men det blev bara svettigt och pundigt. Nästan sex månaders väntan för att sedan få det här resultatet? Att dessutom sjunga en rocklåt efter en reklampaus och ändå inte gå vidare var ju lite pinsamt…

  KROATIEN. Kroatien hade en jättesöt låt och Mia gjorde detta jättebra. Men tyvärr var framträdandet i Dora (i min mening) mycket sexigare och mer intim. Man fick en kontakt med henne på ett annat sätt vilket gjorde att hon tillslut vann den finalen. Det här rosa Disney framträdandet med dansare som bara såg ut att gå fram o tillbaka funkade inte riktigt. Det blev inte så snyggt utan bara mer distraherande och distanserat. Nu är det dock dags för Dora att steppa upp till nästa år. Hämta gärna artister från Bosnien och de andra jugge-länderna och gör en riktigt stor balkan-festival.

  DANMARK. Kan inte kommentera särskilt mycket för under det här framträdandet hämtade jag både whiskey och baklava. Men jag gissar väl att det här var tre minuters pina och helvete.

  ÖSTERRIKE. Jag har nog varit den enda på den här bloggen som har kritiserat det här. Vi kan lämna sånginsatserna åt sidan. Låten var inte tillräckligt bra för hade den varit det så hade folk ignorerat en halvdan sångröst och ändå valt att rösta vidare en hitlåt. Låten var inte så modernt skarp och het som de själva verkade vilja ha den. Dessutom känns det som att låten dör ut efter nån minut. Det här var inte bra. Alldeles för många feltänk och misstag. Men vadå? På torsdag går Tjeckien vidare istället med samma typ av låt, bara att den är mycket bättre genomförd.

  Sammanfattningsvis var det här en mycket trevlig semifinal med flera personliga favoriter som kvalade sig vidare. Musikaliskt är jag mycket nöjd med utgången. Det blir nog bättre på torsdagen, tycker jag. Programledar-insatser vet jag inte mycket om eftersom mina kommentatorer pratade nonstop.

  OK. Ukraina vann den här delfinalen, haha inte ens en fråga. Vem kom tvåa då? Måste ha varit Norge eller Grekland…

  Jag tippar att Lettland blev 11a och att Slovenien kom sist ikväll.

  Jag kan avsluta med att säga att den riktiga vinnaren ikväll hette… Diodato.

 3. Adri

  Okej jag livekommenterade ju igår. Men med lite distans, kan jag lämna dessa korta (lovar; de kommer va korta) kommentarer:

  Albanien: Jag uppskattade kaoset. Europa gjorde inte det. Trist. Finalplats hos mig.

  Lettland: Johnny Bravo-rappare hjälpte tyvärr inte. Det blev för pajigt live bara.

  Litauen: Monika stör mig fortfarande. Snygg show dock. Bra kameraarbete.

  Schweiz: Det Micke skriver om Ukrainas rappare ovan skriver jag till Marius. Marius – om du läser detta: ge upp musiken. Du är säkert bra på annat.

  Slovenien: Nämen va gulligt! Plötsligt fann jag att Slovenien fanns bland mina favoriter.

  Ukraina: Exakt vad man väntat sig av dem. Flöjten är bäst. Refrängen är ok. Versen och klagosången innan refrängen? I could be without.

  Bulgarien: Kan nån snälla hämta sina farsor från scenen? Det här var inga artister. Det var fem pappor som precis slutat för dagen på sitt jobb på en byggarbetsplats och gör sin hobby. Framför Europa.

  Nederländerna: Underbart. Rakt igenom. Hade bara velat ha scenen mörkare genom hela låten och inte bara introt.

  Moldavien: Ännu ett gäng pinsamma pappor. Som jag sa igår; inte ens det sunkigaste av lekland hade tagit i detta med tång.

  Portugal: Åh vad mysigt! Andra halvan är så mycket starkare! Balsam för öronen.

  Kroatien: Smärtsamt anonymt tyvärr. Det är en jättesöt tjej med jättesöt låt men sjönk i konkurrensen.

  Danmark: Gillar detta! Fyra härliga tjejer – framför allt trummisen! Hon är underbar. Sån musikglädje!

  Österrike: Pia Maria är inte redo. Lumix däremot – blivande stjärna 🙂 Övertygad

  Island: Pinglan – jag är helt emot dig här 🙂 De perfekta färgvalen. Mysigt rött istället för det otroligt fula mörka som i uttagningen 🙂 Låten är också full pott.

  Grekland: Intressant show. Amanda kan verkligen sjunga. Men hade velat den kom igång snabbare bara.

  Norge: Pass.

  Armenien: Också jättesött. Väldigt effektiv låt och gårdagens bästa show! Inte så kul för publiken förmodar jag, men för mig som tv-tittare älskade jag showen! 🙂

 4. Pato

  Vem kom sist då? Jag säger Slovenien. Danmark hade ju ändå Norge o Island i samma semi.

 5. Adri

  Sen gällande showen: jag står för allt jag sagt. Italien är inte goda värdar. Vinn inte på många år, please 🙂

  Skitsvårt att tippa resultatet, men jag tror:
  1. Nederländerna
  2. Ukraina
  3. Armenien
  4. Grekland
  5. Norge
  6. Portugal
  7. Island
  8. Moldavien
  9. Schweiz
  10. Litauen
  ————————
  11. Österrike
  12. Lettland
  13. Slovenien
  14. Albanien
  15. Bulgarien
  16. Kroatien
  17. Danmark

 6. Adri

  Däremot finns det två bra saker att säga om Italien:

  1. Publiken (som dock inte bara var italiensk men ändå ett safe bet att väldigt många var italienare): en jättebra publik!

  2. Italo-danshyllingen! Ni andra på denna bloggen kan väl ta Diodato. Jag sörjer inte, för jag tar hyllningen till Italiens dansmusik alla dagar i veckan!

 7. oe

  Bäst liveframträdande relativt själva låten (i studioversion):

  1. Litauen
  2. Armenien
  3. Grekland

  Sämst live relativt låt:
  1. Albanien
  2. Österrike

  Totalt sett:
  1. Nederländerna
  2. Armenien
  3. Litauen
  4. Schweiz
  5. Kroatien
  6. Island
  7. Danmark
  8. Grekland
  9. Slovenien
  10. Portugal

  11. Österrike
  12. Ukraina
  13. Norge
  14. Albanien
  15. Moldavien
  16. Bulgarien
  17. Lettland

  Fortfarande lite ledsen över att Kroatien åkte ut trots att det var väntat, och trots att jag fick med en hel del otippade finalister. Men just Kroatien har ju en sådan kräftgång i tävlingen. Fjärde finalmissen på rad, trots att de varit bra alla dessa fyra åren. Speciellt i år. Visst, ingen världsklassinsats live, men en riktigt bra låt. Förmodligen den jag gillar att lyssna på mest av alla låtar som finns just nu.

 8. Adri

  Pato: Det till trots tror jag Danmark kom sist. Men inte nära nollan direkt.

  Juryn tror jag kanske gav dem… 6 poäng. Och tittarna kanske 10-12 allt som allt. Nae. Jag tror de kom sist.

  Jag tror juryns botten 3 var:
  15. Bulgarien
  16. Albanien (tror tittarna hade Albanien i final)
  17. Danmark

  Tittarnas tror jag:
  15. Schweiz (tror juryn – de jäklarna – kan ha haft Schweiz i topp 3)
  16. Danmark
  17. Bulgarien

 9. Mr A

  “Det var fortfarande inget bidrag för mig (och jag tycker att finalmissen var helt rätt).” SLOVENIEN

  Nu var du ute och cykla, pinglan:-)

 10. Mats

  Den första semifinalen bjöd på en blandning av låtar med allvarligt budskap och några “toklåtar”, skall försöka mig på en kort sammanfattning.

  ALBANIEN: En besvikelse för mig att den inte tog sig till final, möjligt att scenshowen inte var den bästa men den borde ändå ha gått vidare.

  LETTLAND: Behjärtansvärt budskap i låten men det var väntat att den skulle åka ur. Dock ett plus för killen som gick ned i spagat när låten var slut. Tänk om man hade den vigheten.

  LITAUEN: Andas verkligen nostalgi om det här, bra sångerska. Gissar att den här tog sig vidare med ett nödrop.

  SCHWEIZ: Hoppas att du inte tar illa upp pinglan, men den här tycker jag inte är bra nog för en final. Säker sångare förvisso men jättetråkig och seg att lyssna på. Den här platsen tycker jag att Albanien skulle haft istället.

  SLOVENIEN: Inte jättedålig men problemet är bara att det finns andra liknande låtar i startfältet som är mycket bättre.

  UKRAINA: Årets vinnare!? Ja det är svårt att tro något annat. Fick ju ett enormt gensvar av publiken i arenan igår och som jag skrivit förut. jag tror inte den vinner hos juryn men däremot så tror jag tittarrösterna kommer att göra att den tar hem ESC 2022.

  BULGARIEN: Ungefär samma omdöme som Slovenien, inte tillräckligt bra.

  NEDERLÄNDERNA: En låt med ett starkt budskap om psykisk ohälsa, ett problem jag själv brottats med bitvis. Kan bli en skaplig placering även i finalen.

  MOLDAVIEN: Kvällens första “toklåt”, knappast oväntat med tanke att det var Zdob si Zdub som framförde den. Inte någon personlig favorit men det var väntat att Europa skulle gå i gång på det här. Kom på mig själv idag att gå och nynna “Chisinau to Bukarest. Gissar att den fick och kommer att få mer poäng av tittarna än av juryn.

  Portugal: Min favorit, tycker det här en jättemysig låt. Hoppas att den får åtminstone en tio-topp placering i finalen. Dock var koreografin bättre i deras nationella uttagning där de satt på stolar i en halvcirkel och inte som nu, stod i en ring.

  Kroatien: Gick ganska obemärkt förbi mig, inte mycket att säga mer än att det blev ännu en finalmiss för Kroatien. känns som det är många år sedan Kroatien var i final, det kanske någon har bättre koll på.

  Danmark: Tyvärr skickade danskarna fel låt till ESC i år. Jag tror att “Hallelujah” som kom tvåa i dansk melodi grand prix hade nått ett bättre resultat. Andra raka finalmissen för Danmark.

  Österrike: Trodde jag skulle ta sig till final men tyvärr stämde deras sång inte särskilt bra (en hel del falsktoner) vilket kan ha avgjort till deras nackdel.

  ISLAND: YES VAD KUL ATT DEN TOG SIG VIDARE!! Vackert och stämningsfullt framfört av systrarna. Kommer att gå in på min Tio-topp lista över isländska bidrag genom tiderna.

  GREKLAND: Budskapet i norska Amanda Georgiadi Tenfjords låt berör mig starkt, rädslan inför den dag då mister någon vi älskar. Tror det kan bli en bra placering för Grekland.

  NORGE: Precis som i Moldaviens fall så funkar den här Rödluvan och vargen inspirerade låt. Jag kan inte säga att jag är jätteförtjust i den men kanske en topp-tio placering ligger inom räckhåll

  ARMENIEN: En låt som vuxit mer och mer till en av mina personliga favoriter, var lite orolig över att den inte skulle gå vidare. Ett starkt scenframträdande med väggen rev loss bitar med olika budskap och sen klev ut genom den.

  Sammanfattningsvis hade jag 8/10 både på min lista vilka jag ville ha till final och på den vilka jag trodde skulle gå vidare så att man får väl vara ganska nöjd.

 11. Schlagerpinglan

  @Mr A, Mmm… glädjande nog verkar ni vara en del som gillade bidraget trots allt (t.o.m. jag blev ju lite positivt inställd till det) men nej, någon finalist var det inte. 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se