AlbanienTV-bolaget RTSH har ännu inte meddelat om Albanien kommer att delta i Eurovision Song Contest 2023 och hur de i så fall kommer att utse sitt bidrag. De har dock avslöjat hur artister och låtskrivare ska gå till väga för att delta i “Festivali i Këngës 61“, vilket ni kan läsa mer om på festivali.rtsh.al.

Intresserade låtskrivare / artister kan skicka in sina bidrag till TV-bolaget RTSH antingen direkt till festivalspersonalen på Radio Televizionit Shqiptar eller via e-mail-adressen festival@rtsh.al. Mer info hittar ni här: “Tävlingsregler för Festivali i Këngës 61“.

Uppdaterat 22-06-03: Enligt esctoday.com har RTSH bekräftat att Albanien kommer att delta i Eurovision Song Contest 2023.


Festivali i Këngës në RTSH, nisin aplikimet për edicionin e 61-të” (1:50 – Jun 2, 2022 – RTSH)

Albaniens senaste ESC-uttagningar, bidrag och resultat:

År Uttagning ESC-bidrag ESC-resultat
2023: Festivali i Këngës 61?
2022: Festivali i Këngës 60 Sekret“, Ronela Hajati 12:a i semi 1
2021: Festivali i Këngës 59 Karma“, Anxhela Peristeri 21:a i finalen
2020: Festivali i Këngës 58 Fall From The Sky“, Arilena Ara inställd tävling
2019: Festivali i Këngës 57 Ktheju tokës“, Jonida Maliqi 17:e i finalen
2018: Festivali i Këngës 56 Mall“, Eugent Bushpepa 11:a i finalen
2017: Festivali i Këngës 55 World“, Lindita 14:e i semi 1
2016: Festivali i Këngës 54 Fairytale“, Eneda Tarifa 16:e i semi 2
2015: Festivali i Këngës 53 I’m Alive“, Elhaida Dani 17:e i finalen
2014: Festivali i Këngës 52 One Night’s Anger“, Hersi 15:e i semi 1
Se även:Albaniens samtliga ESC-bidrag

Schlagerpinglan: Som vanligt när det gäller Albaniens första nyhetssläpp för säsongen så vill jag inte gå händelserna i förväg, även om det trots allt lutar åt att Festivali i Këngës 61 kommer att användas till att utse ESC 2023-bidraget. Jag återkommer i frågan när mer info släppts men att festivalen i alla fall är bekräftad är ju ett bra första steg. 😀

Mer om Albaniens förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Albanien i ESC 2023“.

Relaterad information: Fler länder som tar emot bidrag till sina nationella uttagningar och internval just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2023

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Albanien 2023: RTSH tar emot bidrag till Festivali i Këngës 61”

 1. Pato

  Jävligt tråkigt att Albanien bröt sin kvalifikationstid i år. “Sekret” är en hit och det var exakt en sådan låt årets final behövde. Jag begriper inte varför de gjorde presentationen så jäkla klumpig på plats i Turin…

 2. Adri

  Pato: Jag kan – as per usual – mest bara prata från mig själv, men jag förstod inte riktigt vad folk tyckte var sååååå fel med presentationen. Den var inte fantastisk, men jag störde mig varken på dansare eller färgerna (vissa gillade inte att låtens färg blev “rosa” har jag läst mig till).

  För mig var det mer det omkring som störde. Ronela sjöng rätt illa och framför allt de där rök-kanonerna var otroligt högljudda. Och Ronela var också omåttligt aggressiv. Jag blev nästan lite rädd för henne, kände mest “men sluta skrik på mig”.

  Men det jag ändå är bittrast över är den nya versionen i stort. De behövde verkligen bara korta ner låten, men de nöjde sig inte där. Resulatet var hafsigt. Jag håller med dig. Sån missad potential.

  Nu har de iaf bekräftat deltagade nästa år, och tyvärr har jag på känn att de inte kommer ge pop-divan ett försök till på många år. Det blir nog skrik-ballad kommande åren.

 3. Pato

  Albanien var topp 10 hos tittarna. Det är jurygrupperna som alltid ska förstöra för de flesta som kommer med kvalité.

 4. Schlagerpinglan

  Jag tyckte att den albanska vinnarversionen av “Sekret“ var riktigt bra och hade de skickat den oförändrad (med mindre antal dansare dock) så tror jag nog att det hade räckt till final. Nu blev det ju tyvärr inte så utan Albanien skickade något helt annat och tack vare juryn så blev det en (enlig min åsikt) helt rättvis finalmiss.

  Dubbelt tråkigt är det ju (precis som Adri påpekade) att detta var året då Albanien testade att skicka en pop-diva i stället för de vanliga balladerna. Men, men… förhoppningsvis drar de inte slutsatsen att det var själva bidraget det var fel på utan allt som hände mellan FiK-finalen och ESC och tar lärdom av det. Hoppas kan man ju alltid.

 5. Adri

  Pato: Dock så hade juryn väldigt mycket anledning att fälla Albanien i år, precis som Cypern också.

  För att grejen är att när de, i det här fallet Albanien, klev på scenen. Då var det ju inte längre kvalitet.

 6. Micke

  @Pinglan, Adri och Pato jag önskar er fortsatt nöje med era diskussioner. Jag gjorde ett litet försök här men jag får spara det till hösten istället. Fick en grej i skallen av något oe sa….eller möjligen Anton. Slängde därför ut en liten trevare 🙂

  Ert tugg här är inget jag går igång på men hoppas ni har kul. Det enda viktiga 🙂 Kollar in lite då och då för att se om något ändrats.

  Ha det gott alla tre 🙂

 7. HW

  “Sekret” i originalversionen var en av mina favoritlåtar från hela säsongen och få blev nog gladare än jag när den vann uttagningen. Men revampen tog ner den några steg, man slängde in mer engelska och gjorde själva låten mer generisk. Liveframträdandet kändes Ronela som Adri sa för aggressiv och allt kändes bara onaturligt. Så jag förstår tyvärr finalmissen även om jag såklart hellre haft Albanien än typ Schweiz i finalen.

  Lite off topic: Har gjort en total 180 när det gäller Bulgariens låt i år. Innan maj vägde den mellan en trea och fyra (av tio) för mig, nu är den nära en åtta. Vet inte vad som hänt men jag har upptäckt många saker i låten jag inte hittade förut 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Roligt att höra av dig i alla fall. 😀 (Och nej, jag roas verkligen inte av det utan får försöka lösa det på något sätt innan jag också tröttnar.)

  @HW, Så trevligt att även du hittat “det” i Bulgariens bidrag. 😀 Synd bara att inte fler gjorde det… och lite tidigare… men bättre sent än aldrig. 😀

 9. Pato

  Fast Cypern allra sist i semi 2… kom igen nu…

  Okej. Andromache hade väldigt lite energi och presentationen var rätt så ful och hon var lite halvt out of pitch innan första refrängen men jag hade hoppats att låten i sig skulle bära.

  Finalen i år blev lång. Jäävligt lång. Trots att det endast var 25 länder i finalen i år. För många midtempolåtar och för många poänglösa ballader. Inte ens flera flaskor vodka hjälpte för att överleva den där låånga raddan med seghet…

  Hade det inte varit fantastisk TV om Nordmakedonien hade gått vidare istället för Azerbaijan…

  Tjejen hade knappt med sig sitt egna folk från den nationella finalen. Hon hade varken tv-bolaget eller sitt lands folk på sin sida, hon var totalt uträknad av de flesta och då “bevisa” alla och gå vidare trots att ha så många emot sig hade varit fantastiskt…

 10. Adri

  Pato: Nordmakedonien var inte min favorit – men jag hade helt klart tagit den framför Azerbajdzjan. Både för att hon och låten var bättre men också som liten revansch för MRTs sunkiga beteende.

 11. Nathalie

  Jag vill ha kvar juryn i finalen, men skulle önska att tittarna helt fick bestämma i semifinalerna. Att juryn tog det banala, patetiska Schweiziska eländet framför Albanien samt räddade Azerbajdzjans hos tittarna nollade bidrag- har jag svårt att förlåta jurygrupperna för.

 12. Pato

  Nej nej! Bort med jurygrupperna för min del!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se