Italien I dag presenterade Sanremo-värden Amadeus namnen på de 22 artister som valts ut av TV-bolaget RAI att få tävla i “Sanremofestivalen 2023” om att få representera Italien i Eurovision Song Contest 2023, se listan nedan.

Amadeus avslöjade även att det inte blir tre utan sex bidrag som går vidare från Sanremo Giovani-finalen den 16:e december till Sanremo-finalen, vilken därmed kommer att ha hela 28 tävlingsbidrag. Titlarna på dessa bidrag kommer att bli kända under “Sanremo Giovani 2022”.

En av de återvändande Sanremo-artisterna:

Marco Mengoni (7:a i ESC 2013-finalen med “L’Essenziale“)

Italiens “Sanremo 2023” – De 28 tävlande artisterna:

Artister: Smakprov på tidigare bidrag:
Giorgia Sanremo 2001: “Di sole e d’azzurro
Articolo 31
Elodie Sanremo 2020: “Andromeda
Colapesce e Dimartino Sanremo 2021: “Musica leggerissima
Ariete
Modà
Mara Sattei
Leo Gassmann
I Cugini di Campagna
Mr. Rain
Marco Mengoni ESC 2013: “L’Essenziale” (7:a)
Anna Oxa ESC 1989: “Avrei voluto” (9:a med med Fausto Leali)
Lazza
Tananai Sanremo 2022: “Sesso occasionale
Paola e Chiara
LDA
Madame Sanremo 2021: “Voce
Gianluca Grignani Sanremo 2015: “Sogni infranti
Rosa Chemical
Coma_Cose Sanremo 2021: “Fiamme negli occhi
Levante Sanremo 2020: “Tikibombom
Ultimo Sanremo 2019: “I tuoi particolari
(Sanremo Giovani-vinnare) debutant
(Sanremo Giovani-vinnare) debutant
(Sanremo Giovani-vinnare) debutant
(Sanremo Giovani-vinnare) debutant
(Sanremo Giovani-vinnare) debutant
(Sanremo Giovani-vinnare) debutant
(Källor: Festival di Sanremo (en) Twitter och eurovisionworld.com – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Sanremo-festivalen är en av de största höjdpunkterna för mig när det gäller nationella ESC-uttagningar och nu när jag ser att startfältet återigen är en trevlig mix av stora namn, personliga favoriter och debutanter så är jag övertygad om att även denna årgång kommer att bli något alldeles speciellt. 😀

Främst glädjer jag mig över att få återse Tananai, Ultimo och Colapesce e Dimartino men då den italienska uttagningen brukar kunna bjuda på många imponerande debutanter så är min förhoppning att jag även kommer att hitta en del framtida favoriter. 🙂

Det enda som gör mig lite orolig är nyheten att hela sex bidrag ska ta sig vidare från Sanremo Giovani-finalen den 16:e december, vilket skulle innebära ett maraton-Sanremo-startfält28 bidrag. Vi får väl se, chansen finns ju att de avslöjar fler nyheter och att alla 28 inte kvalificerar sig till final. Även om jag tycker att de långa Sanremo-kvällarna har sin charm så hoppas jag nästan på något sådant. 😀

Mer om Italiens förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Italien i ESC 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Italien 2023: Sanremo 2023-artisterna”

 1. Mr A

  Lite väl långa sändningar ja.

 2. Schlagerpinglan

  @Mr A, Det är ju inte det att de behöver 28 bidrag för att hålla på hela natten, de klarar de så bra med betydlig färre… vilket gör det hela lite skrämmande. 😀 Men, men… kanske väntar fler överraskningar. 😀

 3. Engsla

  Ja, jag håller med er… Nog för att sanremofestivalen brukar vara en väldigt trevlig tillställning att titta på, men 28 bidrag PLUS det vanliga ståhejet runtomkring, det är en aning hisnande… Det måste väl bli någon sorts gallring någonstans? Hoppas det iaf

  Pinglan, en fråga: jag får inte längre upp att dina inlägg kommenterats när jag kollar bloggen på mobilen, är det någon inställning hos mig som felas, eller är det bara så det är nu?

 4. Schlagerpinglan

  @Engsla, Jag är precis lika undrande, jag går in på sidan via mobilen och ser att det inte finns några kommentarer… men så är ju uppenbart inte fallet… I nuläget vet jag inte varför det är så. Jag ska försöka ta reda på vad som händer. 😀

 5. Engsla

  Toppen!

 6. Adri

  Måneskin i all ära – men 2021 var ju min italienska favorit just Madame! Så jag lägger massa hopp där! Kom igen Madame – och kom igen Italien! 🙂

  Saknar i övrigt LRDL (ja de har ett längre namn, men orkar inte skriva ut det och kan det ändå inte ens utantill. De gjorde “Ciao Ciao” i år.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se