FinlandSchlagerpinglan: I dag, tisdagen den 6:e december, är det Finlands nationaldag (självständighetsdag) vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha snabblyssnat igenom landets samtliga 55 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Finland-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Finlands ESC-bidrag:

“Huilumies“, Vesa-Matti Loiri (ESC 1980)

Schlagerpinglans topp-10 av Finlands samtliga ESC-bidrag:
1. (1) (-) (-) Huilumies“, Vesa-Matti Loiri (ESC 1980 – 19:e)
2. (2) (1) (1) Lose Control“, Waldo’s People (ESC 2009 – 25:a)
3. (3) (2) (2) Missä Miehet Ratsastaa“, Teräsbetoni (ESC 2008 – 22:a)
4. (ny) Jezebel“, The Rasmus (ESC 2022 – 21:a)
5. (4) (4) (7) Hard Rock Hallelujah“, Lordi (ESC 2006 – 1:a)
6. (6) (6) (9) Fri?“, Beat (ESC 1990 – 21:a)
7. (5) (3) (8) Something better“, Softengine (ESC 2014 – 11:a)
8. (7) (7) (4) Eläköön Elämä“, Sonja Lumme (ESC 1985 – 9:a)
9. (8) (8) (5) Sata Salamaa“, Vicky Rosti (ESC 1987 – 15:e)
10. (9) (5) (3) Hengaillaan“, Kirka (ESC 1984 – 9:a)
11. (10) (9) (6) Fantasiaa“, Ami Aspelund (ESC 1983 – 11:a)
12. (11) (10) (10) Työlki Ellää“, Kuunkuiskaajat (ESC 2010 – 11:a i semi 1)
Snabbfakta: Finlands deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1961 – deltagit 55 gånger (+2020) – vunnit 1 gång: 2006

Se “Finland i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Finland i Eurovision – Personlig topp-tio-lista 2022”

 1. Micke

  Hinner och orkar inte kolla igenom det där nu så jag lägger helt enkelt ut den ranking jag gjorde förra året 🙂

  En sak kan jag direkt slå fast när det gäller Finland och ESC. För mig är Finland tillsammans med två andra länder drottningar och kungar när det gäller epitetet GLÄDJEPILLER. Tyvärr har de tappat mycket av detta under senare år. Det är främst fem bidrag jag sätter högt men här är min topp 10.

  1. – 1996 – “Niin kaunis on taivas”, Jasmine
  (Sötaste låten och nervösaste artisten i ESC-historien. Så jädra charmig i sin ganska simpla uppbyggnad)
  2. – 2007 – “Leave me alone”, Hanna Pakarinen
  (I studioversion absolut etta från Finland men tyvärr inte lika toppad live)
  3. – 1985 – “Eläköön elämä”, Sonja Lumme
  (En låt som jag egentligen inte ska lyssna på för när jag gör det så går jag och nynnar på den resten av den dagen. Såååå mycket bättre än den norska vinnaren det året som var ett hopkok av 7-8 låtar)
  4. – 2010 – “Työlki Ellää“, Kuunkuiskaajat
  (Är detta möjligen Glädjepillret numero uno inom ESC. Man måste både vara halvblind och halvdöv om man inte omfamnar glädjen i detta)
  5. – 2012 – “När jag blundar“, Pernilla Karlsson
  (Oj så vacker men precis som Norge 2015 klasser bättre i deras egna uttagning)
  6. – 2017 – “Blackbird“, Norma John
  (Senaste gången något från Finland tilltalade mig. Mysig låt)
  7. – 2006 – “Hard Rock Hallelujah”, Lordi
  (Med en bättre sångare hade detta kunnat bli riktigt bra)
  8. – 1979 – “Katson sineen taivaan”, Katri Helena
  (Är lika förvånad varje gång Pinglan lägger ut detta med topp 10 från Finland att ingen nämner denna)

  Plats nio och tio får fyra bidrag kämpa om på min ranking. Lägger de efter året de kom.

  9/10. – 1983 – “Fantasiaa”, Ami Aspelund
  9/10. – 1984 – “Hengaillaan”, Kirka
  9/10. – 1987 – “Sata salamaa”, Vicky Rosti & Boulevard
  9/10. – 2014 – “Something better“, Softengine

 2. Adri

  Micke, fasen vad kul att höra från dig här igen! Not gonna lie; jag har nästan vart lite orolig för dig 🙂

  Gällande Finland måste jag återkomma för jag är alldeles för onykter för att ta mig igenom Finlands nästan 60 år i tävlingen.

 3. Micke

  @Adri, men jag har ju saft att jag säger till om jag hoppar bloggen. Oavsett om folk här gillar att jag är här eller hatar att jag är här så lämnar jag inte utan att säga till. Tro mig polarn 🙂 Nu var det så att det går riktigt bra med bandet nu. Fullt med spelningar så då var det ju det som tog tiden. Jag är med här Adri. Har inga planer på att hoppa 🙂

 4. Adri

  Ok nu har jag i mitt vanliga sinnes bruk igen, och tagit mig en titt på underbara Finland 🙂

  Och då rankar jag det såhär:

  1. 2014: Softengine – ”Something better”
  2. 2010: Kuunkuiskaajat – ”Työlki Ellää”
  3. 1994: CatCat – ”Bye Bye Baby”
  4. 1985: Sonia Lumme – ”Eläköön elämä”
  5. 2007: Hanna Pakarinen – ”Leave me alone”
  6. 2009: Waldo’s People – ”Lose control”
  7. 1993: Katri Helena – ”Tule luo”
  8. 2012: Pernilla Karlsson – ”När jag blundar”
  9. 1984: Kirka – ”Hengaillaan”
  10. 1990: Beat – ”Fri?”

 5. Adri

  Micke: Absolut att du sagt så, men saker kan glömmas bort 🙂 Eller oförutsedda händelser; såsom sjukdomar osv 🙂

  Men va skönt att det var obefogat iaf 🙂

 6. Micke

  Tänk att man kan höra och uppleva så olika när det gäller låtar. Pinglan och Adri beskriv gärna vad ni upplever när ni tar er an Finlands bidrag från 1996. Greppar inte att ni missar den i er ranking 🙂

 7. Adri

  Micke: Problemet är väl att jag inte upplever så mycket alls 🙂

  Det är en småtrevlig melodi, men den framförs ju verkligen inte särskilt övertygande. Och fäster inte heller.

  Likväl förtjänade den absolut ingen sistaplats i ett år som helt ärligt var rätt svagt.

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag går på Adris linje här. Absolut inget “fel” på låten, utan jag tycker att den är ganska mysig. Det finns dock inget i låten eller framträdandet som talar till mig eller får mig att reagera. Det är som behaglig bakgrundsmusik som bara finns där utan att att man reagerar nämnvärt. Men, men… man vet aldrig. Rätt var det var så fick jag ju upp ögonen för 1980-bidraget så det kan mycket väl hända även med detta. Det kan ju finnas något här som jag missat. 🙂

 9. Micke

  @Pinglan och Adri! Tack för era svar. Det är väl helt enkelt så att ofta handlar det om hur låten har tagits upp. Helheten. För mig handlar det lika mycket om henne som låten. Möjligen den mest nervösa artist som deltagit i ESC. Hur hon kämpade med sig själv veckor innan de kom till skott. Jag ser detta i henne och får en känsla av att vilja beskydda henne. Låter det löjligt? Kanske men inte mindre sant för det. Detta är en del av det jag ser och hör men framförallt gillar jag den mysiga låten 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se