AlbanienSchlagerpinglan: I kväll, tisdagen den 20:e december, fortsätter Albanien sin nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2023 genom den andra kvällen av Festivali i Këngës 61.

Här nedan hittar ni allmän fakta om den albanska uttagningen samt startfältet i startordning. Senare kommer startfältet att uppdateras med länkar till kvällens live-framträdanden. Den första kvällens live-framträdande kan ni se här.

Albanien: “Festivali i Këngës 61” – Kväll 2:
Tid: tisdagen den 20:e december kl. 21:00 CET – 23:00 CET
Plats: Tirana, Albanien, sänds via RTSH1, rtsh.al och RTSH YouTube
(wiwibloggs.com har presenterat ytterligare ett sätt att se showerna på)
Vad händer? Kväll 1 (19/12) De 13 första bidragen framförs för första gången
Kväll 2 (20/12) De 13 sista bidragen framförs för första gången
Kväll 3 (21/12) Nostalgikväll – gästartister framför klassiska FiK-låtar
Kväll 4 (22/12) Vinnaren av de 26 bidragen utses
Röstningsregler: För första gången kommer 100% tittarröster att utse den artist och bidrag som Albanien ska skicka till Eurovision Song Contest medan juryn får nöja sig med att utse festivalens topp-tre samt dela ut några utmärkelser.
Värd: Arbana Osmani
Startfält: se nedan
Mer info: se “Albanien i Eurovision Song Contest 2023

Ett av de tävlande bidragen:

Nëse ke besim”, Lynx

Albaniens “Festivali i Këngës 61” – Kväll 2, 20:e december:

Bidragen, artisterna och låtskrivarna i startordning:
1. Gjysma e zemrës sime” (Half of my heart), Melodajna Mancaku
(Alban RamosajMarko Polo)
2. Fobia” (Phobias), Permit of Stay
(Ergys Meta)
3. Sonte dua të jem me ty” (Tonight I want to be with you), Arsi Bako
(Osman MulaEvis Mula)
4. Dje” (Yesterday), Gjergj Kaçinari
(Gjerg Kaçinari)
5. Në pritje” (Pending), Franc Koruni
(Franc Koruni)
6. Emri yt mirësi” (Your name is good), Petrit Çarkaxhiu
(Petrit Çarkaxhiu)
7. Evita”, Elsa Lila
(Elsa Lila)
8. Ajër” (Air), Gent Hoxha
(Jeris KasoElio Shuli)
9. Ma kthe” (Give me back), Evi Reçi
( Ervin GonxhiVojsava Alla)
10. Duaj”, Manjola Nallbani
(Kledi BahitiManjola Nallbani)
11. Nëse ke besim” (If you have faith), Lynx
(Lynx)
12. Melodi” (Melody), Alban & Lore
(Alban Kondi)
13. Aroma jonë” (Our fragrence), Vanesa Sono
(Vanesa Sono)
(Källor: esctoday.com, eurovoix.com och wikipedia.org – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Precis som under gårdagens show så kommer jag att lägga upp länkar till live-framträdandena efterhand som de presenteras samt dela med mig av mina första, korta intryck av bidragen samt vilka betyg jag ger dem så här inledningsvis. 🙂

Mer om Albaniens förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Albanien i ESC 2023“.

Relaterad information: Se “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2023-uttagningarna” för fler potentiella ESC 2023-bidrag att lyssna på.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Albanien 2023: “Festivali i Këngës 61”- Kväll 2”

 1. Schlagerpinglan

  Mina första, snabba intryck och betyg av bidragen efter att ha sett dem framföras en första gång:

  1. “Gjysma e zemrës sime”, Melodajna Mancaku ( 3+ / 5 )
  Efter en lite anonym inledning så växte låten snabbt till sig och var riktigt mysigt behaglig efter ett tag.

  2. “Fobia”, Permit of Stay ( 3- / 5 )
  Njae… större delen av låten var ganska intetsägande… men här fanns något som jag trots allt gillade. Kan eventuellt tjäna på några extralyssningar.

  3. “Sonte dua të jem me ty” , Arsi Bako ( 3- / 5 )
  Både artist och låt kändes kompetenta och jag har inget egentligt att klaga på men då jag kämpade med att hålla fokus på bidraget så var det nog inget för mig, just nu i alla fall.

  4. “Dje”, Gjergj Kaçinari ( 2+ / 5 )
  Ytterligare en låt som inte gör något större intryck på mig och det blev inte bättre av att jag inte heller var så imponerad av sångarens röst / sångstil.

  5. “Në pritje”, Franc Koruni ( 3 / 5 )
  Äntligen en låt som står ut lite från mängden. Kanske kan det visa sig vara en oslipad diamant men just nu nöjer jag mig med att kalla den “intressant” i all sin enkelhet.

  6. “Emri yt mirësi”, Petrit Çarkaxhiu ( 4 / 5 )
  Även om en del av mig tyckte att låten var i enformigaste laget och att den aldrig “kom igång” så fängslades jag av den på något konstigt sätt. Kvällens bästa så här långt, i mitt tycke.

  7. “Evita”, Elsa Lila ( 3 / 5 )
  Jag önskar att detta berörde mig för det låter storslaget och artisten gör ett bra framträdande… men det når inte fram till mig. Publiken verkade gilla det i alla fall.

  8. “Ajër”, Gent Hoxha ( 3+ / 5 )
  Klassisk, behaglig låt som höjs av den underbara saxofonen. Denna låt kan mycket väl växa till sig, i alla fall för mig då jag fick mycket positiva vibbar.

  9. “Ma kthe”, Evi Reçi ( 3- / 5 )
  Lovande… men inte mycket mer för tillfället. Som en pågående vers utan refräng men troligtvis är det bara jag som inte greppat storheten än.

  10. “Dua”, Manjola Nallbani ( 3+ / 5)
  Trevligt med ett lite mer fartfyllt bidrag, men om det var så jättebra egentligen är jag osäker på. Behöver lyssna fler gånger för att veta med säkerhet.

  11. “Nëse ke besim”, Lynx ( 4 / 5 )
  Inte dumt alls. Ett pop/rock-bidrag som jag kan se mig lyssna på “utanför bubblan”. M.a.o. ett bidrag helt i min smak och bra på riktigt. 😀 (Med det inte sagt att det tvunget måste vara ett bra bidrag för Eurovision.)

  12. “Melodi”, Alban & Lore ( 3- / 5 )
  Detta hade kunnat vara ett riktigt behagligt, lättsmält glädjepiller om de bara skalat av vissa delar.

  13. “Aroma jonë”, Vanesa Sono ( 4 / 5 )
  En stark avslutning av den andra kvällen. Ett bra bidrag med ett flertal intressanta inslag, där jag speciellt gillade det “sporadiska” klappandet.

  Sammanfattning: Efter en trevande inledning så hittade jag till slut tre bidrag som jag gillar bättre än de övriga: “Emri yt mirësi”, “Nëse ke besim” och “Aroma jonë” men jag tror att jag fortfarande föredrar gårdagens “Duje”. Men, men… mycket kan hända innan det är dags för final på torsdag. 🙂

 2. Johanna

  Elsa Lila! Äntligen något jag gillar ikväll. Det där var riktigt bra!

 3. Schlagerpinglan

  @Johanna, Jag är inte förvånad. 😀 Jag både ser och hör hur bra det verkar… men jag känner det inte. Förhoppningsvis klickar det till innan/i finalen för det är troligtvis en av vinnarkandidaterna. 😀

 4. Engsla

  Jag var ju gruvligt besviken för ett par år sedan när Manjola Nallbani blev sjuk och inte kunde ställa upp med Ora e jetës, en sådan där låt som jag genast föll för vid första genomlyssningen. Årets bidrag var inte lika mycket i min smak, men hon har iaf varit bäst hittills bland tjejerna i år.

  Bland de övriga så är det “Në pritje” och “Emri yt mirësi” som varit bäst än så länge 🙂

 5. Johanna

  Duetten var också bra. Bra hook i refrängen, skulle gå väldigt bra på ESC. Men Elsa var bättre enligt min smak.

 6. Adri

  Än så länge är ingenting bättre än “Duje” igår. Och jag önskar jag sa så för att jag tyckte den låten var ett mästerverk. Men tyvärr så tyckte jag inte det, utan det handlar mer om att låten var rätt bra, och motståndet är inte det. Svag standard, framför allt för att vara Albanien.

 7. Engsla

  Jaha. Jag får nog hoppas på att jag får en aha-upplevelse i finalen och plötsligt blir övertygad om något av bidragens förträfflighet där och då, för än så länge har de varit en liten besvikelse…

 8. Schlagerpinglan

  @Engsla, Själv är jag inte helt säker på vad jag tycker om Manjola Nallbani. Jag gillar det… men det är något där som jag inte riktigt kan sätta fingret på som gör mig lite osäker.

  @Adri, Mmm… “Duje” är nog även min favorit i nuläget. Jag är dock inte lika säker på att det är så svagt motstånd (enligt min smak) utan jag tror att jag kommer att (precis som vanligt) få grepp om de flesta låtar (och därmed tycka bättre om dem) efter några genomlyssningar. Av någon anledning brukar jag ha svårt för Albaniens låtar men förr eller senare så klickar de flesta. 😀

  @Johanna, Teoretiskt så håller jag med dig. 😀 Jag får lyssna in mig på bidragen inför finalen och hoppas att det klickar. 😀

 9. Adri

  Ok bäst ikväll var nog Vanesa Sono, men nae… jag är besviken. Jag gissar att Elsa Lila vinner. Hon verkar rätt stor i Albanien (baserat på feeling skall sägas) och låten passar ju vad Albanien brukar satsa på.

  Men jag blir besviken då. Jag tyckte inte om Elsa som artist.

  Heja “Dure” (men obs! den låten behöver göras om inför ev slutversion då). I andra hand Vanesa.

 10. Schlagerpinglan

  Av de 26 så hittade jag en handfull bidrag jag tyckte om direkt och ett flertal med potential. Nu ska det bli roligt och se vad som händer med dem efter ett antal lyssningar. Just nu skulle jag inte vilja kalla det för ett speciellt starkt startfält… men jag har stora förhoppningar. 😀

 11. Engsla

  Pinglan, nej, årets Manjola Nallbani-låt var tyvärr inte riktigt i min smak heller. Men jag gillar fortfarande låten som hon skulle ha ställt upp med i Fest 59 🙂

 12. Schlagerpinglan

  @Engsla, Jag var tvungen att söka upp bidraget då jag inte riktigt kom ihåg det och det visar sig att jag haft samma känsla för Manjolas tre senaste bidrag, d.v.s. att jag är positiv men tvekande, vilket får mig att tro att detta inte kommer att bli min personliga favorit i år. 🙂 Trevligt dock med lite fartfyllda bidrag.

 13. Mr A

  Låt 5 till 10.

 14. Micke

  Starkare fält än det första.

  I det första hittade jag fyra bidrag jag kommer att kolla lite extra medan jag hittade sex stycken i detta. Men främst var det starkare för att det bara fanns tre jag direkt kände no no no. Många fler i det första

  De sex bidrag jag pratar om i gårdagens som var plus var 1, 6, 7, 9, 11 och 13. Vad gäller bidraget fem hade jag önskat det hamnat i mina händer. Jädrar att jag skrivit om det då till en mer rockig avslutning. Den bygger ju upp till det. Fattar inte låtskrivarna det? 🙂

  Så sammanlagt är 10 låtar ganska lovande.

 15. Micke

  Sex låtar har växt ifrån övriga lite.

  Från första kvällen:

  10. “Duje”, Albina dhe familja Kelmendi
  13. “Motit”, Rovena Dilo

  Från andra kvällen:

  1. “Gjysma e zemrës sime”, Melodajna Mancaku
  6. “Emri yt mirësi”, Petrit Çarkaxhiu
  7. “Evita”, Elsa Lila
  13. “Aroma jonë”, Vanesa Sono

  Kämpar lite med Erma Mici från första kvällen. Den går upp och ner för mig och jag vet inte var den hamnar till slut 🙂

 16. Adri

  Det känns som att vinnarkandidaterna är två låtar, där den enas vinst skulle göra mig glad (“Duje”) och den andra djut djupt besviken (“Evita”).

  Jag gillar Elsa Lilas röst verkligen, men det kan vara en av de konstigaste balladerna jag hört. Visst, det är lite tråkigt om en låt är som ett rakt streck – men “Evita” har ju ingen struktur att tala om. Det är en bergodalbana, fast i lugnt tempo. Sen påminde hon styling-mässigt om en ikon från min barndom – “Häxan Surtant”. Det är varken bra eller dåligt, det är bara vad det är. Men lite kul för en i min ålder iaf 🙂

  “Duje” å andra sidan växer hela tiden! Fint med hela familjen också, och den sätter sig men är inte plastig och billig. Behöver remixas lite bara, framför allt första versen flyter inte på lika bra som den skulle kunna. Men den har hög potential 🙂

  Det är dessa två jag tror på! Efter att Ukraina gjorde mig lite besviken i lördags hoppas jag att Albanien istället kan göra mig glad!

 17. Micke

  @Adri, jag har “Duje” bland de sex jag sätter över övriga. Dock inte som favvis. Tycker den har två riktiga dippar som drar ner helheten. 0.33-1.08 och 1.51-2.09. Skulle nog säga att jag har den som 3-5 någonstans

 18. Adri

  Micke: Ja ”Duje” är verkligen inte perfekt, men i denna svaga uttagning blir det likväl min vinnare. Men håller väl med delvis. Som sagt första versen är lite under övriga låten.

  Den är väldigt rörig, framför allt när ledsångerskans systrar ska in i låten (jag förstår det iaf som att det är en familjelåt, med föräldrarna i de vita kläderna – och sen en syskonskara, men kan ha fel).

 19. Engsla

  Pinglan, jag har för mig att jag var ganska ensam här om att gilla Ora e jetës då när det begav sig också, men tack för att du tog dig tid att lyssna på den igen 🙂

 20. Schlagerpinglan

  @Engsla, Man blir ju lite nyfiken när det är så pass moderna bidrag man inte kommer ihåg. (Till skillnad från de gamla bidragen som framfördes vid nostalgi-kvällen som jag tyvärr inte kände någon nostalgi över då jag inte kände igen dem). 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se