BelarusSchlagerpinglan: Denna vecka, närmare bestämt den 3:e juli, inföll Belarus nationaldag (självständighetsdag) vilket är den tiden på året jag uppmärksammar alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 16 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Belarus-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Belarus (tidigare Vitrysslands) ESC-bidrag:

“Love Me Tonight”, Angelica Agurbash (ESC 2005)

Schlagerpinglans topp-10 av Belarus samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) (4.) (2.) Love Me Tonight“,
Angelica Agurbash (musikvideo)
(ESC 2005 – 13:e i semifinalen)
2. (3.) (1.) (3.) Like It“, ZENA (ESC 2019 – 24:a i finalen)
3. (4.) (2.) (4.) Cheesecake“, Teo (ESC 2014 – 16:e i finalen)
4. (2.) (3.) (1.) Work Your Magic“, Dmitry Koldun (ESC 2007 – 6:a i finalen)
5. (9.) (9.) (8.) We Are The Heroes“, Litesound (ESC 2012 – 16:e i semi 2)
6. (8.) (5.) (6.) Eyes That Never Lie“, Petr Elfimov (ESC 2009 – 13:e i semi 1)
7. (5.) (7.) (5.) Solayoh“, Alyona Lanskaya (ESC 2013 – 16:e i finalen)
8. (6.) (8.) (7.) Hasta La Vista“, Ruslan Alehno (ESC 2008 – 17:e i semi 2)
9. (7.) (6.) (9.) Butterflies“, 3+2 (ESC 2010 – 24:a i finalen)
10. (10.) (10.) (10.) Story of My Life“, Naviband (ESC 2017 – 17:e i finalen)
Snabbfakta: Belarus deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 2004 – deltagit 16 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger

Schlagerpinglan: Trots det blygsamma antal bidrag Belarus skickat in till tävlingen så har jag inga problem med att få ihop en topp-tio-lista, vilket överraskande nog gör landet till ett av de som jag uppskattat mest i tävlingen. Tyvärr så ser det inte så ljust ut vad gäller en comeback för TV-bolaget BTRC och deras underhållande live-auditioner, så hoppet om att kunna utöka listan med ytterligare guldkorn har svalnat rejält.

Min absoluta favorit är dock inte något av de ovanstående utan det bidrag som landet försökte skicka 2011 men som hade framförts tidigare än reglerna tillät. Just då hade jag inga problem med beslutet, då jag trodde det var lika för alla, men senare (t.ex. vid Ukrainas vinst 2016) höll de inte lika hårt på den regeln… vilket jag har haft lite svårt att släppa.

Nåja, man kan inte hänga upp sig på sådant hur länge som helst och EBU har ju gjort konstigare bedömningar sedan dess. 😉 Bidraget som stoppades var “Born In Bielorussia” med Anastasiya Vinnikova, som först fick byta text och titel (till “I Am Belarusian“) för att senare bytas ut helt till “I Love Belarus“, som inte alls föll mig i smaken. Men, men… vad vore ESC utan lite drama? 😀

Se “Belarus i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Belarus i Eurovision – Personlig topp-lista 2024”

 1. Adri

  Belarus, Montenegro och Malta är helt klart tävlingens tre svagaste länder. Montenegro är svagast av de alla, där är literally ingenting bra. En låt är 3 av 5 och det är deras bästa. Synd.

  Belarus är åt helsicke det med, men jag gillar min vinnare genuint iaf. Och resten av topp 5 är dugliga iaf.

  1. 2004: “My Galileo”
  2. 2017: “Story of my life”
  3. 2005: “Love me tonight”
  4. 2013: “Solayoh”
  5. 2007: “Work your magic”

 2. Micke

  Definitivt inget favvisland för mig. Har faktiskt bara hittat tre bidrag genom åren från Belarus som tilltalat mig på något sätt. Har ingen ranking på dem så jag tar den efter de år de dök upp.

  https://www.youtube.com/watch?v=bINn55fuScE

  Adri har ibland nämnt vissa låtar som jag fått honom att gilla. Tro mig det är likadant omvänt. Detta är ett exempel på just detta. En låt som jag knappt ens kom ihåg när Adri plötsligt började prata om den. Han hade och har rätt….en fascinerande låt som växte och växte för mig och som jag nu definitivt har bland låtar jag gillar i ESC. Faktiskt förvånad över att Pinglan inte har med den på sin topp 10.

  https://www.youtube.com/watch?v=9T2d_woxdLQ

  Fullständigt patetisk text. Hur nån jädra nolla ens kan komma på tanken är absurd. Men med det sagt och lagt åt sidan tar jag en koll på låten istället och ignorerar texten. Blir något helt annat då. Gillar låten men tyvärr havererade den live Går bara att lyssna på i studioversionen där instrument och röster funkar som helhet. I synnerhet två delar lyfter låten 1.15-1.30 och 2.12-2.27 och även resten efter den sistnämnda.

  https://www.youtube.com/watch?v=ElqbLPcTHAI&list=RDElqbLPcTHAI&start_radio=1

  Ett glädjepiller jag nästan hade skrattat åt irl men nu här i ESC älskar jag den. Blir på så jädra gott humör när jag hör och ser den. Tyvärr kommer den här glädjen inte riktigt fram live……Jo visst fasen gör den det men gissa om jag blev orolig och chockad när det plötsligt dök upp en engelsk version av den som fick oss att tro att de skulle ställa upp med den. Tack och lov gjorde de inte det 🙂 Snacka om att den var en katastrof.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se