Sjunga på engelska eller inte?

2008-04-18 (fredag)

Det har länge pågått en hätsk debatt i Frankrike angående landets språkval i Eurovision Song Contest 2008. Sébastien Tellier har valt att sjunga sin låt “Divine” på engelska, vilket retat upp flera högt uppsatta personer.

T.o.m. parlamentet har gjort kritiska uttalande och anklagelser om landsförräderi m.m. haglar tätt. Sébastien Tellier svarar med att han gärna vill göra alla glada men att de redan registrerat låten och inte kan ändra på den.
(Fritt översatt/sammanfattat från esctoday.com)

Schlagerpinglan: Förhoppningsvis inser fransmännen att ESC inte är avgörande för det franska språkets framtid utan sansar sig och slutar hacka på stackars Sébastien.

Personligen hade jag föredragit en franskspråkig låt men eftersom engelskan trots allt har sina fördelar så tycker jag att det är upp till var och en att välja och “Divine” blev ju bra. Se länk längre ner.

Sedan ska man ju inte överdriva engelskans positiva egenskaper, det kan nämligen få helt motsatt effekt. Detta visade Sloveniens Rebeka Dremelj tydligt när hon vid ett uppträdande sjöng sin vinnarlåt på engelska.

Vrag naj vzame“ tillhör en av mina absoluta favoriter i år men den engelska versionen tycker jag är riktigt hemsk. Usch! Länkarna till båda versionerna hittar ni här nedan.

Länkar till olika versioner av Sloveniens ESC-bidrag 2008:
“Vrag naj vzame”, Rebeka Dremelj, YouTube
“Heavy weather”, Rebeka Dremelj, YouTube

Länk till Frankrikes ESC-bidrag 2008:
“Divine”, Sebastian Tellier, YouTube

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Sjunga på engelska eller inte?”

 1. David

  jag tycker alltid det är så överdrivna diskussioner om språkvalen. det är ju ingen hemlighet att engelska är det bästa språket i eurovision. låt frankrike göra en engelsk låt…helt enkelt.

  har kollat igenom startfälten i semifinalerna och är väldigt glad att sverige är i semi 2. semi 1 ha rriktigt många bra låtar och många bra ballader och ett antal skoj bidrag som kan ta sig in på topp 10. kommer bli riktigt tufft för alla låtarna.. vi komme rnog få se några överraskningar. tror tillexempel att nederländernas låt kommer sno en av platserna,även israel,norge och polen, och tyvärr också estland kommer antagligen att få finalplatser. andorra och irland är också farliga för dom stora favoriterna Ryssland,armenien och grekland. sen finns det fler som kan ta platser.. så det blir väldigt intressant..

  semi 2 är lite mer lätt enligt mig där är det bara ett par låtar som är riktigt bra.

 2. David

  och inte glömma slovenien heller

 3. Schlagerpinglan

  David: Håller med dig om att det finns flest bra låtar i den första semifinalen. Bortser man från Montenegro så kan nog att vilket som helst av länderna gå vidare till finalen. Jag tror mest på Ryssland och Armenien, men hoppas på Slovenien, Norge och Finland.

  Vad gäller skojbidragen så tror jag att Irland går vidare medan Estland faller på att de helt enkelt är för töntiga. Tror inte att denna humor funkar utanför Estland, men man vet aldrig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se