schweiz Schlagerpinglan: På lördag, den 30:e november, kommer 18 bidrag att framföras inför en jury som sedan ska utse sex finalister som får tävla om att bli Schweiz representant i Eurovision Song Contest 2014. Här nedan har jag gjort en snabb genomgång av de 18 bidragen och kommit fram till vilka bidrag jag personligen hoppas få återse i finalen den 1:a februari, förutsatt att de fungerar lika bra live som i studioversionerna, vill säga:

3 RSI-kandidater (1 går vidare till final):

103 parole“, Valentino Alfano schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Lugna låtar där “riktiga” instrument gör små gästspel och där en lite halvhes stämma serverar en text på italienska, är något jag brukar ha svårt att motstå, och så även i detta fallet. Klarar Valentino av att förmedla denna känsla av behagligt lugn live så kan det mycket väl bli final för honom.
Betyg: 4-/5

Hunter of stars“, SeBAlter schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Jag är inte mycket för vare sig cowboy-plinkande eller visslande men “Hunter of stars” har en sådan härligt medryckande takt och uppfriskande, avvikande partier att jag kan ha överseende med ganska mycket. En möjlig finalist, det också.
Betyg: 4-/5

Higher Love“, Jasmine schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Klassisk tjej-band-rock har aldrig varit min typ av musik och när jag dessutom känner mig lite orolig över hur det kan låta live så känns det som att “High love” befinner sig ganska långt ifrån finalen. Underligare saker har dock hänt i Eurovision-sammanhang.
Betyg: 2/5

6 RTS-kandidater (2 går vidare till finalen):

Baby can’t you see“, Lola Sparkes schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Är man på rätt humör och kanske befinner sig i hängmattan och försöker slumra bort så kan detta eventuellt vara en låt som passar fin-fint. Med sitt lite sävliga sätt har den säkert sin publik men utan att vara i helt rätt sinnesstämning så kan jag inte ens med god vilja räkna mig dit.
Betyg: 2/5

J´ai envie de toi“, Paula Marengo schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Detta känns som en typisk jury-låt som egentligen förtjänar ett betydligt högre betyg än vad jag är villig att ge den. Problemet ligger i att jag personligen inte gillar gammalmodiga låtar med skräniga trumpeter, så även om jag tycker att låten är välgjord så är det helt enkelt inte min typ av musik.
Betyg: 3-/5

Au paradis?“, Christian Tschanz schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Denna ballad på franska sprider, precis som “103 parole”, ett behagligt lugn kring sig som jag har svårt att motstå. “Au paradis?” uppfattar jag däremot inte som lika trollbindande utan riskerar att tröttna lite innan slutet. Här behövs m.a.o. ett riktigt bra live-framträdande.
Betyg: 3+/5

Une Terre sans Vous“, Natacha & Stéphanie schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: “Une Terre sans Vous” är nog den låt jag har svårast att bedöma. Allt beror på hur duon kommer att framföra låten och slutresultatet kan bli allt ifrån en stor gäspning till något oerhört vackert. Jag hoppas ju på det sistnämnda men nöjer mig i nuläget med att ge ett medelbetyg.
Betyg: 3/5

In my life“, Joel Murner schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Gammal hederlig disco har testats i Eurovision-sammanhang flera gånger men det har väl aldrig riktigt fungerat och frågan är om det går så mycket bättre den här gången. Det startar väldigt lovande och även om jag tycker om låten i stort så känns det som att den har lite svårt att ta sig ur startgropen. Det är dock inget som inte ett riktigt bra framträdande kan råda bot på. Jag är fortfarande hoppfull.
Betyg: 3+/5

Another Day Alone“, Tanita schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: En ballad med flertal igenkänningsfaktorer som trots allt flyter på ganska bra. Det kommer dock att krävas väldigt mycket av sångerskan om hon ska kunna hålla uppe mitt intresse i tre minuter.
Betyg: 3+/5

9 SRF-kandidater (3 går vidare till finalen):

Together Forever“, 3forAll schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: “Together Forever” skulle mycket väl, med sin klyschiga text och klassiska låtuppbyggnad, kunna vara menad som en parodi på Eurovision-låtar i stort. Vara hur det vill med den saken, jag gillar den i alla fall och hoppas att 3forAll gör låten rättvisa på lördag så att min personliga favorit kan ta sig vidare till finalen.
Betyg: 4+/5

Mercurii diei“, Arxplendida schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Efter några sekunder hade jag uppfattningen att detta var ett skämtbidrag men det ligger förmodligen något mer bakom denna korsning av rabblande, medeltida kyrkomusik och metal än så. “Mercurii diei” är lite väl enformig för min smak men den har likväl något lockande som förstärks med antalet lyssningar.
Betyg: 2/5

I’m not afraid“, GOSIA schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Pop med lite club-känsla är väl egentligen min typ av musik men “I’m not afraid” är inte i min mening en alltför bra representant. Visst lockar den till dans men jag kan inte låta bli att känna att den saknar den där extra växeln.
Betyg: 3+/5

Music from the Sixties“, Hot Connection schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Även om sextiotals-rock kanske inte är min favoritmusik så kan även jag uppskatta ett riktigt svängit exemplar som visar genren från sin bästa sida. Det här var dock inte ett sådant.
Betyg: 2/5

Yourope“, Martin Kirchberger schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Njae… själva idén att översätta utvalda ord på olika språk och sjunga om att hela Europa är ett är i sig inte helt fel, men det har gjorts så många gånger att det numera behövs något riktigt speciellt för att det inte ska falla helt platt, vilket jag tyvärr tycker att det gör i det här fallet. Kanske kan “Yourope” finslipas så att det kan fungera i slutändan, men för tillfället är jag skeptisk.
Betyg: 1/5

La luce del cuore“, Nino Colonna schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Italiensk poplåt som flyter på riktigt bra och som jag uppskattar så länge den håller på… men så fort den slutar så har jag svårt att komma ihåg vad jag just hört, vilket aldrig är bra i en tävling där tittarna ska sträcka sig efter telefonerna.
Betyg: 3+/5

Alpha“, One Day Remains schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: “Alpha” behövde ett flertal lyssningar innan det klickade men inte ens då var jag helt övertygad. Det finns något i rösten/känslan i låten som verkar lovande men även här kan jag inte låta bli att tycka att det saknas något. Kanske ett live-framträdande som höjer bidraget? Jag hoppas på det i alla fall.
Betyg: 3+/5

Celebration“, Swissters schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Låten svänger, texten är positiv, budskapet kan man inte klaga på och artisterna verkar tycka om det de gör. Likväl så finns här något, som jag naturligtvis inte kan sätta fingret på, som stör mig så pass mycket att jag absolut inte kan njuta av låten. Vad det där irritationsmomentet är kanske kommer fram på lördag. Tills dess är jag dock sparsam med poängen.
Betyg: 2/5

I Still Believe“, Yasmina Hunzinger schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: “I Still Believe” är en helt OK balladaktig visa som jag egentligen inte har så mycket att anmärka på. Den är bra… men den är lätt att blanda ihop med ett tjugotal andra ballader då jag inte hittar något speciell personlighet i låten.
Betyg: 3+/5

Schlagerpinglan: Egentligen säger inte dessa studioversioner så mycket om själva slutresultatet på lördag, då det är live-framträdandena som kommer att fälla avgörandet, men eftersom det var så länge sedan som vi hade en Eurovision-show så kunde jag helt enkelt inte låta bli att sätta tänderna i låtarna. 😀

Som synes så hoppas jag (för tillfället) att dessa bidrag tar sig vidare till Schweiz final:

1 RSI-kandidat:
103 parole“, Valentino Alfano (reserv: “Hunter of stars“, SeBAlter)
2 RTS-kandidater:
Au paradis?“, Christian Tschanz (reserv: “In my life“, Joel Murner)
Another Day Alone“, Tanita
3 SRF-kandidater:
Together Forever“, 3forAll (reserv: “Alpha“, One Day Remains)
I Still Believe“, Yasmina Hunzinger (reserv: “I’m not afraid“, GOSIA)
La luce del cuore“, Nino Colonna

Mer om Schweiz uttagning till Eurovision Song Contest hittar ni på min samlingssida “Schweiz i ESC 2014“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “En titt på Schweiz “kanske-finalister””

 1. Davve

  Kan man hoppas att schweiz röstar fram rätt bidrag i år? Brukar ju vara så att de har flera riktigt bra låtar men så röstar de fram något mellanmjölks budrag till esc.

 2. Davve

  Just nu är jag också undrande till varför SVT fortsätter sända deltagare till Junior eurovision med dåliga och tråkuga låtar utan chans i finalen. Som i år en jättetråkig medium låt som kommer hamna sist kanske.. Man borde ju satsa lite om man nu ska deltaga… Vitryssland kommer nig vinna igen.

 3. Schlagerpinglan

  @Davve, Jag har också fått känslan att de röstande i Schweiz oftast röstar på “fel” bidrag. Förhoppningsvis har de bland de 18 ett bidrag som verkligen står ut från mängden och gör att de inte kan missa guldkornet denna gång. 🙂

  Vad gäller Junior Eurovision så har jag inte hört några låtar men efter vad man läst så verkar inte Sveriges bidrag få några större hejarrop. Nog för att man strävar efter något annorlunda, men då ska det ju helst vara annorlunda i den bra betydelsen.

 4. Micke

  3 RSI-kandidater (1 går vidare till final):
  “103 parole“, Valentino Alfano
  En låt som har växt allt eftersom. Ärligt talat kände jag att låten var väldigt malplacerad först. Att den sjungs på italienska är ett jätteplus som nästan alltid när låtar framförs på det språket. Känns som en säker artist som säkert levererar även på scen. Helt ok låt utan att man direkt jublar. Kan lyfta ordentligt med ett bra framträdande
  Betyg: 3/5

  “Hunter of stars“, SeBAlter
  Ja, jisses vad ska man tycka om detta egentligen. En låt som har alla tecken på att vara ihopskrapad på kortas möjliga tid brukar vara lätt att avfärda. Precis så känns den här låten men trots det finns där något tilltalande med den. Liveframträdandet kommer nog att avgöra mycket och magkänslan är stark oro över killens sångröst.
  Betyg: 3-/5

  “Higher Love“, Jasmine
  Om förra låten är svår att bedöma innan man sett den live är det ingenting mot den här. Tyvärr känner jag att liveframträdandet kommer att bli pannkaka men de får gärna överraska mig och visa hur jävla dumt jag resonerat. Vi får se.
  Betyg: 2/5

  6 RTS-kandidater (2 går vidare till finalen):
  “Baby can’t you see“, Lola Sparkes
  Kanns som någon dålig låt från Fame eller något liknande amerikansk med påklistrade leenden och. Det är väl egentligen inte dåligt som jag ser det men så alldagligt och tråkigt att man nästan kan tänka sig att Christer Sjögren kan sjunga en svensk översättning till och med utan att förstöra originalet. Inte direkt min grej måste jag erkänna.
  Betyg: 1/5

  “J´ai envie de toi“, Paula Marengo
  Oerhört svårbedömd. Absolut en av få låtar som jag tycker har något av Schweiz bidrag i år. Frågan är bara vad. Vad händer när låten framförs på scen? Jag märker dock att jag efter varje gång jag lyssnat på låten går och nynnar på refrängen. Om det sedan beror på min goda musiksmak eller om jag eventuellt drabbats av härdsmälta kommer väl att visa sig väl på scen.
  Betyg: 3/5

  “Au paradis?“, Christian Tschanz
  Tack först och främst för att den inte framförs på engelska. Härligt med franska till den här hyfsat starka ballad även om den nog vuxit ytterligare på italienska. En mysig låt som får en på riktigt gott humör. Absolut bäst av låtarna från RTS. Som vanligt har väl tyvärr ballader svårt att vinna men jag skulle inte gråta alltför mycket om det blev ett undantag här.
  Betyg: 3+/5

  “Une Terre sans Vous“, Natacha & Stéphanie
  Egentligen kan jag bara kopiera det Schlagerpinglan sa om den här låten. Absolut den låt bland de 18 som är svårast att bedöma. Liveframträdandet kommer att avgöra helt. Kommer vi att mötas av en jättevacker låt framförd av två tjejer med starka röster eller ett sömnpiller framfört av två tjejer helt i avsaknad av sångröster. Can go both ways. Hoppas på det första.
  Betyg: 3/5

  “In my life“, Joel Murner
  Jag ser mig själv i en mardröm där den värsta musikstil jag kan tänka mig framförs av de värsta artister jag vet. Det är just den magkänsla jag får när jag hör den här pastischen höras igenom min dator och gång på gång stänger jag av snabbt trots att jag lovat mig själv att lyssna igenom hela låten. Går helt enkelt inte. Österrike 2012 är fortfarande värst men här kan finnas första som är i närheten.
  Betyg: 0/5

  “Another Day Alone“, Tanita
  Jag vet inte men kan detta möjligen vara något som blivit över från Andrew Loyd Webbers musikaler. Något han lagt åt sidan men som någon nu letat fram till Schweiz tävlingar 2014. Inte dåligt men absolut inte heller bra. Har väldigt svårt att tro den ska göra något direkt avtramp i årets uttagning. Hyfsat hantverk men inte mer. Kan dock växa
  Betyg: 2/5

  9 SRF-kandidater (3 går vidare till finalen):
  “Together Forever“, 3forAll
  Min vinnare bland bidragen från SRF. Betyder det att jag tror att den vinner? Inte en chans som jag ser det. Tror inte för ett ögonblick på att de som röstar mest – ungdomarna röstar på den här. Låten i säg låter som en sammanfattning av ESC 1980-2000. Jag gillar rytmen och hoppas verkligen artisterna får till det bättre på scen än i den här videon. Lyckas de med det kanske undrens tider inte är över och även de yngsta kan gå igång på låten.
  Betyg: 3+/5

  “Mercurii diei“, Arxplendida
  Jag tar tillbaka det jag sa tidigare om en låt att den var den mest svårbedömda. Fel av mig för här har vi den mest svårbedömda. För mig kan detta vara allt från en etta till en fyra. Får de till det på scenen så fan vet vad som kan hända. Det jag ser som plus är trycket i låten medan minuset är det enformiga. Ser fram emot vad de kan få ihop. Ger ett grundbetyg sen får vi se.
  Betyg: 3/5

  “I’m not afraid“, GOSIA
  Här har vi då ytterligare en svårbedömd. Kan de överhuvudtaget uppträda. Är det ens de som sjunger? Låten har definitivt sina poänger och så här utan att veta alltför mycket så känns det som en av de bättre låtarna. Dvs till den usla rapparen våldför sig på låten. Hoppas på att han får stanna hemma så att låten får ett äkta liv. Ska bli kul att se vad de kan göra in real life.
  Betyg: 3-/5

  “Music from the Sixties“, Hot Connection
  Rock är för mig hela själen med musik. Jag gillar den mesta typen av musik men inget tar tag i mig som rock. Främst då hårdrock och liknande energirock. Uppskattar också sextiotalsrock men just detta bidrag undrar jag om det ens är gjort på allvar. Känns mest som med glimten i ögat. Absolut inget som tilltalar mig.
  Betyg: 1/5

  “Yourope“, Martin Kirchberger
  På 90-talet kändes det ibland som låtar som sjung om att förena Europa var fler än övriga bidrag. Efter ett tag blev man så fruktansvärt less och det som kändes som dödsstöten var när Schweiz 2006 ställde upp med Six4one med vidundret “If we all give a little”. Magen har inte riktigt hämtat sig än och inga magmediciner tycks hjälpa. Fortfarande händer det att dessa Europa-låtar väller in (Ryssland 2013) och den här känns lika tråkig som de flesta.
  Betyg: 1/5

  “La luce del cuore“, Nino Colonna
  Glad, trallvänlig bagatell som tilltalar mig en del. Italienska som alltid ett plus. Frågan är dock vad som händer när man hört låten ett antal gånger. Sånt brukar ju iofs aldrig vara viktigt i ESC. Hur som helst en glad radiolåt. Tror inte den räcker. Känns dock ganska säkert att man slipper robotdansare till låten och det är alltid ett plus.
  Betyg: 3-/5

  “Alpha“, One Day Remains
  Vet inte varför jag får vibbar från Grekland 2002 men det är definitivt inte positivt. Det är något deprimerande och stereotypt i båda låtarna som får mig att gå i däck. Jag tror inte ens att ett riktigt bra framträdande kan rädda den här låten för mina öron. I synnerhet känner jag att sången blir ett test för mig.
  Betyg: 1/5

  “Celebration“, Swissters
  Usch vad jag önskar att jag kunde vara mer positiv. Schweiz brukar ju alltid ha så bra låtar och 2013 var inget undantag. 2014 är absolut inget vanligt år från Schweiz och här har vi nu den andra nollan för mig bland de 18 låtarna. Får hemska vibbar för detta bidrags liveframträdande. Ytterligare ett fikabidrag.
  Betyg: 2/5

  “I Still Believe“, Yasmina Hunzinger
  Halleluja! Så var vi där igen. Tänk om världens politiker kunde ägna ens 10% av sin tid för detta istället för tradiga låtar. Absolut inget fel på låten. Känns som en av få genomarbetade i det här startfältet. Försöker verkligen lyssna bort Hallelujastuket och ge låten en chans. Som sagt en helt ok låt utan det lilla extra.
  Betyg: 2+/5

  Jag avslutar med att göra som du Schlagerpinglan med att ta ut de sex jag vill ha till final:

  1 RSI-kandidat:
  “103 parole“, Valentino Alfano

  2 RTS-kandidater:
  “Au paradis?“, Christian Tschanz
  “J´ai envie de toi“, Paula Marengo

  3 SRF-kandidater:
  “Together Forever“, 3forAll
  “Mercurii diei“, Arxplendida
  “La luce del cuore“, Nino Colonna

 5. Schlagerpinglan

  @Micke, Vi verkar ha en hel del åsikter som går åt samma håll, i alla fall nu inför. Det ska bli intressant att se hur det låter live och om man får anledning att ändra sig i något fall. Jag har dock farhågor om att vissa av artisterna riskerar att bjuda på ett antal plågsamma minuter men förhoppningsvis är det desto fler som imponerar.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se