schweiz Schlagerpinglan: I kväll, den 1:a februari, kommer Schweiz att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2014 genom finalen av deras nationella uttagning “Die Grosse Entscheidungsshow 2014“.

Showen startar kl. 20:10, kan ses via eurovision.tv, leds av Sven Epiney och gästas av Emmelie de Forest. Sex artister framför sina tävlingsbidrag, se länkar nedan, samt en cover på en känd låt. Sedan utses vinnarbidraget med hjälp av 50/50 tittar- och juryröster.

Här nedan ser ni (vad jag antar är) startordningen, länkar till de sex tävlande bidragen samt mina personliga betyg och åsikter inför finalen:

De tävlande bidragen i finalen av Schweiz “Die Grosse Entscheidungsshow 2014″:
1. “Au paradis?“, Christian Tschanz schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Denna franska ballad är behagligt lugn och framförs med en härligt lite småraspig röst som nästan klarar av att trollbinda mig. Jag skriver nästan för att, hur bra den än är, så känns det som att här fattas något. I stället för att knyta ihop säcken och knocka publiken i finalen av låten så tycker jag att den går åt andra hållet och blir lite småtråkig mot slutet. Det är dock inget som inte ett riktigt bra framträdande kan ändra på.
Betyg: 4/5

2. “Together Forever“, 3forAll schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Här har vi min absoluta favorit i Schweiz final som, trots många minustecken, vinner mitt hjärta på grund av sin medryckande takt och hurtiga framtoning. Börjar man att analysera den så tycker jag egentligen att texten är alldeles för klyschig, låtuppbyggnaden alltför klassisk och att den kanske t.o.m. balanserar på gränsen till att vara en parodi. Men, men… ibland ska man inte tänka så mycket utan bara njuta av det som serveras.
Betyg: 4+/5

3. “La luce del cuore“, Nino Colonna schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Denna italiensk popvisa är nog den i startfältet som jag har svårast för att betygsätta. Varje gång jag lyssnar på den så dras jag med i dess glädjefyllda sväng men så fort den tystnar så börjar jag ifrågasätta om den verkligen var så bra. Just det faktum att jag har svårt att komma ihåg den efteråt är väl det som mest talar emot den, när tävlingen delvis går ut på att tittarna ska sträcka sig efter telefonerna.
Betyg: 3+/5

4. “I Still Believe“, Yasmina Hunzinger schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: “I Still Believe” har växt enormt för mig den senaste tiden och förtjänar egentligen riktigt höga poäng om det inte vore för en sak. Trots att de använt de flesta fungerande knep och låter en stark sångerska framföra den så tycker jag inte att det blir mer än en “bra” ballad. Låtar som jag lätt kan blanda ihop med tjugotals andra och som inte står ut med några personliga drag har jag lite svårt att känna riktigt engagemang för, och det är just det “I Still Beliveve” faller på, enligt mig.
Betyg: 3+/5

5. “Une Terre sans Vous“, Natacha & Stéphanie schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Precis som “I Still Belive” så är “Une Terre sans Vous” en väldigt bra ballad som flyter på riktigt bra men där det likväl inte riktigt klickar till för mig. Egentligen vet jag inte varför, kanske är den lite väl sockersöt, kanske är det för att den aldrig riktigt lyfter. Vi får väl se om det klarnar efter finalframträdandet.
Betyg: 3/5

6. “Hunter of stars“, SeBAlter schweizschweizschweizschweizschweiz
Schlagerpinglan: Redan från första lyssningen gillade jag den härligt medryckande takten och de uppfriskande, avvikande partierna i låten men ställde mig lite skeptisk inför visslingarna och “cowboy-plinkandet”. Efter att ha sett SeBAlter framträda inför experterna så kom jag fram till att jag kunde ha överseende med det mesta då han tydligen är en riktigt intressant live-artist. En värdig kandidat till segern, enligt mig.
Betyg: 4/5

Schlagerpinglan: Efter en maratonuttagning med tre olika förval och en spelning inför en jury så har då Schweiz äntligen kommit fram till den avgörande finalen. Trots att jag har en personlig favorit i “Together” så skulle jag kunna acceptera vilken låt som helst av de sex kandidaterna i Danmark. Om de verkligen är så bra som jag uppfattar dem eller om jag bara vant mig vid dem efter att ha lyssnat på dem under en sådan lång tid, det kan jag inte vara helt säker på. Hur som helst så ser jag fram emot en riktigt trevlig final där (förhoppningsvis) den bästa kombinationen av låt och artist vinner. 😀

Mer om Schweiz uttagning till Eurovision Song Contest (inkl. resultaten av de inledande uttagningarna, landets fem senaste bidrag och resultat i ESC m.m.) hittar ni på min samlingssida “Schweiz i ESC 2014“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Schweiz 2014: Inför den nationella finalen”

 1. Micke

  Här har vi den absolut svåraste av alla finaler. Här finns inte en enda dålig låt utan allt låtar ok men jag har farhågor för alla låtarna. Min ranking just nu innan jag sett det live blir:

  1. “Au paradis?“, Christian Tschanz
  2. “Together Forever“, 3forAll
  3. “Une Terre sans Vous“, Natacha & Stéphanie
  4. “Hunter of stars“, SeBAlter
  5. “La luce del cuore“, Nino Colonna
  6. “I Still Believe“, Yasmina Hunzinger

  Grejen är alltså att efter att ha sett finalen kanske jag rent av har vänt upp och ned på hela min ranking. Så himla jämt är det. De två jag känner mig mest lugn för vad gäller uppträdandet är de jag har som etta och trea. Min tvåa kan komma var som helst. Låtmässigt kanske t.o.m bäst men artisternas uppträdande på videon får hela min kropp att rysa av oro. Kan de tvätta bort sin påklistrade leenden och få till det övriga ikväll så kanske det blir min låt. Min fyra känns lite som en påbörjad kanonlåt men låtskrivaren tappar intresset och bara slänger ihop delarna han har till något löst ihopsatt. Vi får se ikväll men jag undrar om rösten håller. Min femma har jag en liten känsla av blir bättre live än det vi har fått se. Sedan då till låten på jumboplatsen. Här har inte bara kroppen hamnat i oro utan den skakar för fullt. Blir det ett bra framträdande eller ett hemskt hallelujaspektakel typ Six4one 2006 för Schweiz. Grymt osäker över hela finalen men det känns som att Christian Tschanz är den som har bäst låt och är bäst artist. Vi får se 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Trevligt att se jag inte är ensam om att tycka att låtarna håller ovanligt hög kvalité. Blev lite orolig där ett tag när jag tittade tillbaka på vad jag givit för betyg. Lätt hänt att man blir lite fartblind. 😀 Precis som dig så har jag en förhandsfavorit men kan ändra mig om live-framträdandena lyfter fram någon annan. Huvudsaken är i alla fall att man slipper oron över att Schweiz ska välja en riktig kalkon. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se