Polens Eurovision-bidrag 2014

2014-02-25 (tisdag)
Polen Idag, under showen “Świat Się Kręci“, bekräftade TV-bolaget TVP att de internt utsett Donatan & Cleo att representera Polen i Eurovision Song Contest 2014 med “My Słowianie (Slavic Girls)“, en låt som det länge ryktats om och som har över 38 miljoner visningar på youtube.

Donatan (Witold Czamara) är en välkänd hiphop-producent medan Cleo (Joanna Klepko) än så länge ser “My Słowianie” som karriärens höjdpunkt. (Källa: eurovision.tv)

Lyssna på Polens bidrag till Eurovision Song Contest 2014 här:
Donatan & Cleo – “My Słowianie (Slavic Girls)”: polsk versionengelsk version

Schlagerpinglan: Jag tycker att det är väldigt roligt att Polen beslutat sig för att komma tillbaka till tävlingen och därför hoppas jag innerligt att deras ESC-bidrag är så populärt som det verkar. Själv är jag för tillfället inte så imponerad av låten utan kan tänka mig att de flesta som tittat på videon gjort det p.g.a. det visuella snarare än att det är en bra låt.

Jag har dock inget emot att ha fel på den punkten utan unnar gärna Polen deras första finalplats sedan 2008Isis Gee kom på en 24:e-plats med “For Life“. 🙂

Mer om Polens förberedelser inför ESC 2014 hittar ni här: “Polen i ESC 2014” medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här: “Alla bidragen i ESC 2014“.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Polens Eurovision-bidrag 2014”

 1. Adri

  Jag tycker om låten väldigt mycket! Många jämför den med Igranka från 2013 men jag ycker den är bättre. Hoppas den går till final men precis som i fallet med Igranka så tror jag att Slavic Girls kommer locka tittare men inte jury men jag har gärna fel 🙂

 2. Dennis

  Lite svårt att känna av låten riktigt än. Behöver lyssna fler gånger. Däremot höll jag på att skratta ihjäl mig när jag hörde den engelska versionen. Allt det som byggs upp i den polska versionen raserar på några sekunder när engelskan tar över. Hela känslan, atmosfären, ja allt bara rasar.

 3. Nathalie

  Jag tycker nog faktiskt också att den är lite småtrevlig att lyssna på. (Även om jag nästan tycker att Montenegros förra året var något bättre), men jag måste naturligtvis ändå säga: ÄNTLIGEN ett bidrag som inte sjunger på engelska- jag vet att det finns några till, men det är inte många!

 4. Josef

  En blandning av Igranka och Ryska gummorna! 🙂 Jag går igång på det här. Denna låt sticker ut och jag älskar mellanakten med de instrumentala tonerna.

  Hmm,,Jag råkade också se den producerade videon och den var rejält provokativ (milt uttryckt) 😉 Men som man får man ju något att fästa blicken på! Även om dessa bidrag skall bedömas på sång och låtmaterial kommer det bli att diskussioner kring detta, och således vinner man uppmärksamhet oförtjänt. Smart spelat?! Det får vi se. En sådan här låt kan komma i topp men lika gärna i botten som följd av videosläppet.

 5. Rickard

  Det må vara en svängig låt, men jag mår verkligen illa av att se videon! Jag kommer att försöka bortse från videon men kan verkligen inte göra det helt! Därför åker Polen rakt ner i botten av min tabell! Sist hittills!

 6. Patrik

  Rickard… eller kanske är du avundsjuk? Må illa? Vad är det för fel att visa kvinnornas bröst egentligen? Man måste tänka utanför boxen när man tävlar i Eurovision. De flesta östeuropeiska länder samt centrala Europa och tyskarna kommer rösta på den låten onekligen.

 7. Dennis

  Har egentligen avslutat men tittade in och kan inte låta bli att svara på detta med Rickard och Patrik. Jag står egentligen mitt emellan. Om det är så att Rickard menar att han mår illa av hur de framställer kvinnors bröst i videon då ska han givetvis respekteras för det. Jag kan förstå åt båda håll så att säga. Det kan aldrig någonsin vara fel på kvinnors bröst. Det mest naturliga som finns och jag hatar när man försöker göra något fult av det. Är därför på Patriks sida när det gäller det. Det som jag däremot reagerar mot är att sånt används för röstfiske. Polens låt ska bedömmas utifrån vad den är och hur den låter, inte för några brösts skull eller speciella klädesplagg eller några danssteg som ska locka till extra röstning. Fan vad jag hatar sånt.

  Hej med er nu och hoppas ni får bra esc och melloveckor.

 8. Slavic girl

  Videon producerades ju långt innan nån kom på idén att skicka låten till Eurovision, så det handlar inte om något röstfiske med hjälp av bröst, utan om en video som med glimten i ögat driver med stereotyper, och den som tolkar videon som sexistisk har totalt missförstått ironin i den.

  Den polska versionen av videon föregås av en uppläst “varningstext” som ska likna de som brukar åtfölja läkemedelsreklam, men där man istället varnar för att “personer som lider av brist på humor och distans, eller högt blodtryck, bör avstå från att kolla på videon, eller bekanta sig med begreppet “ironi” innan de gör det, och för säkerhets skull rådgöra med en läkare eller farmaceut, då musikvideon – om den missförstås och feltolkas – kan skada ens hälsa allvarligt”. Som sagt, humor och ironi.

 9. Schlagerpinglan

  @Slavic girl, Du har helt rätt i att låten och videon gjordes innan det var tal om Eurovision, vilket talar för att de, som alla andra, förmodligen endast hade en sak i åtanke: uppmärksamhet som i slutändan ska resultera i pengar.

  Hur skapar man uppmärksamhet? Sex och halvnaket. Hur kommer man undan med saker som vid första anblicken kan ses som tveksamt? Jo, man säger att man skämtar. Ett väl beprövat grepp som fungerar överallt, från skolgårdens “skämtsamma” hån och misshandelsfall till musikindustrins “ironiska” utnyttjande av halvnakna kvinnor. Man kan välja att tro på mobbare som “bara skojar” och de musikmakare som “bara skojar” eller så kan man se saker för vad de är. Valet är, som alltid, fritt.

 10. Slavic girl

  Hur kommer man ens på idén att jämföra mobbning (som är något man blir ofrivilligt utsatt för och som ingen vill bli utsatt för) med en musikvideo där de medverkande fullständigt frivilligt och rätt glatt visar upp en liten bit av sina feminina attribut och medvetet spelar på sin sex appeal (och ironiskt överdriver den)?

  Man måste förstå videon i rätt kontext, och i relation till låten, där själva låttexten är en stolt och lite kaxig hyllning till slaviska kvinnors världsberömda skönhet och feminina charm (som inte slutar vid den enbart rent fysiska skönheten, utan hänger ihop med och förhöjs av den självmedvetenhet och trygghet de känner i sin kvinnlighet, sin feminina dragningskraft, sin sex appeal; som de inte skäms för och inte tänker be om ursäkt för; utan är så pass trygga i att de kan driva, överdriva och leka med den som man gör i videon – medan själva videon anspelar på och DRIVER MED UTLÄNDSKA stereotyper och fördomar (inte minst öppningsscenen som för tankarna till prostitution, hallickar och bönder).

  Kanske är det därför som vissa västerländska tittare känner sig provocerade? För att man i videon konfronteras med sina egna fördomar om slaver… Ta det lugnt, de har gjort det avsiktligt! (And they were having a lot of fun while doing it.)

  Så ja, man kan välja att se “utnyttjade” “halvnakna” kvinnor, eller så kan man se saker för vad de är: en kaxig stolt patriotisk låt med en väldigt humoristisk, distanserad och ironisk video som driver med stereotyper. Och som dessutom visar upp vackra kvinnor som inte skäms för sin kvinnlighet och sex appeal.

  Och ja, jag vet att enbart det sistnämnda kan vara provocernade nog för en del svenskar, då vi ju får lära oss att dölja vår kvinnlighet i jämställdhetens namn (speciellt om man råkar vara attraktiv; fula bruttor kommer undan med att “visa upp sig”, då de inte väcker samma bittra avund hos extremfeminsterna), som om jämställdhet inte handlade om lika rättigheter, utan om att radera ut allt det som är själva grundsyftet med att det överhuvudtaget finns två kön, av naturen inprogrammerade att attraheras av varandras respektive könsspecifika attribut.

  Jag såg förresten inget halvnaket i videon, bara en massa urringing med klyfta, men visst fanns det en hel del anspelningar på sex. Och ja, “sex säljer” därför att allt som kan kopplas till sex drar till sig vår mänskliga uppmärksamhet, men det är ju varken konstigt eller förkastligt, utan snarare naturligt och faktiskt rätt sunt, då det ju är sexdriften vi har att tacka för att vi överhuvudtaget finns på denna jord 😉

 11. Schlagerpinglan

  @Slavic girl, Jag jämförde inte mobbning med att frivilligt ställa upp i en musikvideo. Jag trodde att jag gjorde det lättare för dig att förstå att man inte alltid ska tro på de som säger att de “bara skämtar”. Du får tolka saker precis som du vill och de som producerat videon skrattar hela vägen till banken. 😉

 12. Slavic girl

  Och vem har sagt att jag “tror” på nån som säger att den “bara skämtar”?

  Jag tolkar det jag själv ser i videon, och för mig är det rätt oförståeligt hur nån kan undgå att se att hela videon är gjord i en så starkt humoristisk ton så det skriker ironi och parodi om det hela vägen från Polen ända hit till Stockholm. Men men, det kanske är en kulturkrock där; svenskar är ju inte direkt kända för att ha ett sinne för humor, och speciellt inte ironisk sådan 😉

  Sen får du ju det att låta som att det vore något negativt att upphovsmakarna kan skratta hela vägen till banken; det är väl bara bra att de kan vara glada över att ha gjort en hitlåt och tjäna pengar på den, samtidigt som de måste ha haft jävligt kul vid inspelningen med tanke på all den lekfullhet och lättsamhet som låten och videon uttrycker, och skratta åt alla stela tråkmånsar som tar videon på sådant allvar att de upprörs och provoceras av den och därmed bidrar till att öka publiciteten kring den… ja, nog kan producenterna skratta hela vägen till banken, och det är verkligen inget jag missunnar dem. Det är ju självförtjänta pengar de hämtar ut därifrån, och inte något bidrag som avtvingats skattebetalarna för att ge bort till de mindre produktiva 😉

 13. Schlagerpinglan

  @Slavic girl, Hmm… jag vet inte om du fortsätter att missförstå med vilje eller om du bara inte förstår att det inte finns någon absolut sanning bara olika sätt att se på saker. Jag hoppar i alla fall av och hoppas att du får en trevlig kväll. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se