Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 31 av 33 – Grekland 2008:

Always And Forever“, Kostas Martakis (Grekland 2008)

Schlagerpinglan: På plats nummer 31 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Always And Forever” med Kostas Martakis från Grekland 2008. Då som nu så anser jag att Kalomira var rätt artist att skicka till ESC men rent låtmässigt så föredrar jag helt klart Kostas bidrag.

Grekland

Grekland 2008 – “Ellinikós Telikós 2008” – Topp-tre:

Placering, Bidrag, Artist:
Summa
1. “Secret Combination“, Kalomoira 50.3%
2. “Always and Forever“, Kostas Martakis 33.8%
3. “A Chance to Love“,Chrispa 15.9%
(Källa: wikipedia)
Schlagerpinglan: När Grekland 1974 debuterade i Eurovision Song Contest så gjorde de det med ett internvalt bidrag men genom åren så har de varierat sina uttagningssätt och ofta även skickat bidrag som utsetts genom nationella uttagningar eller låtuttagningar för internvalda artister.

Greklands ESC 2008-bidrag utsågs genom den nationella uttagningen Ellinikós Telikós där TV-bolaget ERT presenterade sina tre utvalda artister i god tid innan finalen men inte släppte tävlingsbidragen förrän strax efter att två låtar läckt, mindre än en månad innan finalen. Vid den direktsända showen, där artisterna framförde sina tävlingsbidrag live, avgjordes resultatet med hjälp av 60% teleröster och 40% juryröster.

I Eurovision Song Contest 2008 blev det en 3:e-plats i finalen för Kalomira, ett resultat som endast slagits av Helena Paparizou tre år tidigare (vinst med “My Number One” 2005) och tangerats av Antique 2001 (“Die For You“) och Sakis Rouvas 2004 (“Shake It“).

Efter Kalomiras tredjeplats så är det ingen artist som lyckats ge Grekland någon pallplats i ESC, trots vissa storsatsningar från TV-bolaget. T.ex. så internvaldes Sakis Rouvas inför låtuttagningen 2009 men det blev “bara” en sjundeplats för “This Is Our Night“. Bäst har det gått för Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis som fick en sjätteplats med “Alcohol Is Free“ efter den nationella uttagningen “Eurosong 2013 – a MAD show“.

Se “Grekland i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 31 av 33”

  1. Mr A

    Senhit

    https://youtu.be/0KVSTRSMGfk

  2. Schlagerpinglan

    @Mr A, Jag visste väl att det var något jag glömt. 😀 Tack så mycket. 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se