Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 26 av 33 – Serbien 2020:

Oči meduze“, Andrija Jo (Serbien 2020)

Schlagerpinglan: På plats nummer 26 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Oči meduze” med Andrija Jo från Serbien 2020. Även om jag det senaste året lyssnat otaliga gånger på (studioversionen av) denna Jimmy Jansson-låt så tycker jag att Hurricane, med sin (enligt min smak) sämre låt, var det bättre valet för Rotterdam.

Serbien

Serbien 2020 – “Beovizija 2020” – Topp-tre:

Placering, bidrag, artister Juryröster Tittarröster Summa
1. “Hasta la vista“, Hurricane 12 p. (19 781) 12 p. 24 p.
2. “Baš, baš“, Naiva 8 p. (4 825) 7 p. 15 p.
3. “Ples za rastanak“, Igor Simić 10 p. (3 923) 4 p. 14 p.
– – – –
4. “Oči meduze“, Andrija Jo 1 p. (13 582) 10 p. 11 p.
(Se hela final-resultatet här)
Schlagerpinglan: Som självständigt land har Serbien deltagit 12 gånger i Eurovision Song Contest. Även inför den inställda ESC 2020 var landet redo att skicka ett bidrag men då Beovizija 2020-vinnarna Hurricane inte fick åka till Rotterdam så internvaldes de av TV-bolaget inför ESC 2021 i stället. Gruppens tävlingsbidrag kommer att väljas ut av tittarna vid en uttagning senare i år.

När det gäller de övriga 12 bidragen så har Serbien gjort tre internval och arrangerat nio nationella finaler (bl.a. Beovizija 2007-2009 och 2018-2019). Beovizija 2020 resulterade som sagt inte i något ESC-deltagande men det är där min serbiska favorit tävlade och därför blir det den final jag tittar lite närmare på.

Beovizija 2020 bestod utav två semifinaler (med 12 bidrag i varje) och en final med 12 tävlande bidrag där vinnaren utsågs med hjälp av 50/50 jury- och tittarröster. Hurricane vann en övertygande seger med 12:or från både tittarna och juryn.

Se “Serbien i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se