Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 15 av 33 – Ungern 2017:

Deák“, Spoon 21 (Ungern 2017)

Schlagerpinglan: På plats nummer 15 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Deák” med Spoon 21 från Ungern 2017. Bidraget åkte ut redan i semifinalerna. vilket jag har all förståelse för då live-framträdandet inte imponerade nämnvärt. Rätt låt vann således men det är studioversionen av “Deák” som spelas mest här hemma. 🙂

Ungern

Ungern 2017 – “A Dal 2017” – Topp-fyra:

Placering, Bidrag, Artist: Första omröstningen
(juryröster)
Andra omröstningen
(tittarröster)
1. “Origo“, Joci Pápai 34 p. flest röster
2. “#háttérzaj“, Zävodi + Olivér Berkes 30 p. ?
2. “See It Through“, Gigi Radics 14 p. ?
2. “Fall like rain“, Gina Kanizsa 14 p. ?
(se hela final-resultatet här)
Schlagerpinglan: Sedan debuten 1994 har Ungerns ESC-deltagande varit ganska hackigt där ett flertal pauser vavats med bidrag utvalda genom både internval, nationella uttagingar och en gång även en kombination av de båda. Lite mer stabilt blev det efter 2012 då TV-bolaget storsatsade på en ny nationell uttaging, A Dal, som de fortsatt att arrangera varje år sedan dess.

A Dal 2017 bestod utav tre deltävlingar (med tio bidrag i varje), två semifinaler (med 15 jury- och tittarvalda samt 3 tittarvalda bidrag) samt en final (där 6 jury- och tittarvalda samt 2 tittarvalda bidrag tävlade). I finalen valde först juryn ut fyra superfinalister innan det var dags för tittarna att utse vinnaren.

I Eurovision Song Contest 2017 blev det en 8:e-plats i finalen för Joci Pápai och “Origo“, vilket är landets tredje bästa resultat genom tiderna, endast slagen av “Running” (5:a 2014) och “Kinek Mondjam El Vétkeimet” (4:a 1994). Joci Pápai vann för övrigt även A Dal 2019 men fick då nöja sig med en 12:e-plats i den första ESC-semifinalen med “Az én apám“.

2020 drog TV-bolaget MTVA sig ur Eurovision Song Contest, men fortsatte att arrangera A Dal, fast nu med inriktning att stödja den inhemska musikproduktionen. Ungern fanns inte heller med på startlistan inför ESC 2021 så när/om de kommer tillbaka är fortfarande oklart.

Se “Ungern i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 15 av 33”

 1. Adri

  Ingen låt jag känner något nämnvärt för faktiskt. Jag kan inte göra min egna version av din lista. Det finns alldeles för många val att kunna göra, och sånt ger mig beslutssvårigheter. Men däremot kan jag fortsätta med det jag gjort på sistone. Nämligen att spegla länderna som varit i fokus i dina list-inlägg.

  Det största sveket Ungern har gjort var inför ESC 2018. Jag gillade visserligen AWS. De hade en briljant melodi. Men min favorit var absolut “Meggyfa”. Jag tog inte den låtens förlust vidare bra alls. Den var ju en sån uppenbar favorit, så att se den falla i första omgången pga deras bisarra system där juryn först fick välja sina favoriter, sen låta publiken välja av dem… det var tufft. Man ska inte tänka i banor om “om och men”, men jag kan inte låta bli att tro att om publiken haft makten från start hade det varit denna underbara visa Ungern skickat 2018! 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=t58r0WXHQ5s

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag förväntar mig inte att någon ska göra en liknande lista (min egen tog över ett år av finjusteringar) men allt som spinner vidare på det som presenteras, vad det än må vara, är intressant att ta del av. 😀

  Även om “Meggyfa” inte var en av mina egna favoriter så håller jag med om att det oftast inte är en bra idè att ge juryn 100% makt i de inledande omröstningarna. Även om de förväntas ha en “nykter” syn på bidragen så missar de ofta de bidrag som allmänheten gillar. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se