GreklandSchlagerpinglan: I dag, torsdagen den 25:e mars, är det Greklands nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom landets samtliga 40 tävlingsbidrag (+ 2020- och 2021-bidragen), som ni hittar på min Grekland-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Greklands ESC-bidrag:

“OPA”, Giorgos Alkaios & Friends (ESC 2010)

Schlagerpinglans topp-10 av Greklands samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) OPA“, Giorgos Alkaios & Friends (ESC 2010 – 8:a i finalen)
2. (2.) Die For You“, Antique (ESC 2001 – 3:a i finalen)
3. (3.) To Diko Sou Asteri“, Marianna (ESC 1989 – 9:a)
4. (4.) Shake It“, Sakis Rouvas (ESC 2004 – 3:a i finalen)
5. (7.) Secret Combination“, Kalomira (ESC 2008 – 3:a i finalen)
6. (6.) Rise Up“, Freaky Fortune feat. RiskyKidd (ESC 2014 – 20:e i finalen)
7. (ny) Last Dance“, Stefania (ESC 2021 – ?)
8. (5.) Alcohol Is Free“, Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis (ESC 2013 – 6:a i finalen)
9. (8.) Mathema Solfege“, Pascalis, Marianna, Robert and Bessy (ESC 1977 – 5:a)
10. (10.) Ellada, Hora Tou Fotos“, Kaiti Garbi (ESC 1993 – 9:a)

Snabbfakta: Greklands deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1974 – deltagit 40 gånger (+2020) – vunnit 1 gång: 2005


Se “Grekland i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Grekland i Eurovision – Personlig topp-lista”

 1. Adri

  Grekland – bra ESC-land! Men framförallt förr i tiden. De har hamnat snett lite (även om jag gillar “Last Dance”).

  Min topp 10:

  1. “Ellada, Hora Tou Fotos” (1993)
  – Alltså ursäkta, men det är någonting med denna kvinna. Hon är otroligt trollbindande med sin scennärvaro. Man kan ju inte kolla bort, och med tanke på de långa klippen på hennes ansikte i närbild tror jag även personerna bakom kameran blev lite bundna.

  On top of that, fantastisk jäkla låt!

  https://www.youtube.com/watch?v=0aKWP2vs26M

  2. “I would die for you” (2001)
  – Ljuva nostalgi!

  3. “I anixi” (1991)
  – Låten som förtjänade såååå mycket bättre. Istället är detta den låten ESC-fans ofta går till för att påminna sig själv och andra om varför inspelad musik är fördelaktigt i sammanhanget, framför livemusik. För SATFLÄSK vad saxofonisten misshandlade denna låt. Total massaker. Tycker synd om gubben. Men ännu mer synd om Sofia. Hör man bara till låten är den grym ju!

  4. “Horepse” (1997)
  – Här är det inte så mycket sångerskan, utan mer låten, som trollbinder en. En extremt indragande melodi och rytm.

  5. “Better love” (2019)
  – Denna låten har en bra vers och en bra refräng. Men bryggan? Där jävlar vaknar jag. Jag älskar denna låtens brygga. Faktiskt min favoritdel av någon låt 2019. Också en grymt bra och unik sångerska. Nice framträdande också! 🙂

  6. “My number one” (2005)
  – Lite oväntat tycker jag om den mer idag som 24åring, än vad jag gjorde som 9åring när den vann. Då fann jag den ganska trist. Nu tycker jag faktiskt riktigt bra om den. Elena är ett ju fullblodsproffs. Sen tror jag väl barndomsnostalgin spökar lite även här!

  7. “Everything” (2006)
  – Egentligen är detta ett fall av en sångeska större än sin låt. Men jag klagar inte. Jag gillar denna skarpt, även om jag föredrog den i studio.

  8. “Mathema Solfege” (1977)
  – I got nothing… det är en kul låt bara.

  9. “To Diko Sou Asteri” (1989)
  – Jag minns inte denna låten. Alls. Men jag VET, for a fact, att varje gång jag faktiskt hör den så tycker jag väldigt väldigt bra om den. Men den har inte fastnat trots upprepade lyssningar. Men en bra låt säger jag. Det vet jag att jag kan stå för.

  10. “Sokrati” (1979)
  – Ja, en låt så god som någon antar jag. Den är bra. Inte mer än så, antar jag.

 2. Micke

  1. “Alcohol Is Free“, Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – 1993
  – Ett bidrag som är allting. Tråkigt bara att en av de trevligaste personerna på den här bloggen tydligen tog bidraget på ett hårt sätt som senare fick henne att hoppa av. Jag såg dock tvärtom bidraget som ett glädjepiller. Går igång varje gång jag hör den än idag. Musik har ju en förmåga att få oss att uppleva olika saker. Glad att jag ser det positiva.

  2. “Pia Prosefhi”, Elina Konstantopoulou – 1995
  – Ett bidrag att bara försvinna in i. Så jädra vackert, så jädra mäktigt. Hela uppbyggnaden får en nästan att tvivla på att det verkligen handlar om esc men det gör det. Såååå mäktigt. Ett bidrag man liksom flyter bort med.

  3. “Horepse”, Marianna Zorba – 1997
  – Som ni märker låter nästan alla mina favvisar grekiskt. Så även denna. Ett fantastiskt esc-år överhuvudtaget med mycket bra. Kan nämna mängder med bra bidrag. Överlägset bäst detta år var dock Storbritannien och Turkiet.

  4. “Panayia Mu, Panayia Mu”, Mariza Koch – 1976
  – Vare sig man gillar bidraget eller inte. Detta år ESC….När man hör direkt från vilket land bidraget kommer. Det gäller givetvis även i de fall då jag inte gillar låtarna. Den här gillar jag definitivt. Oj så vacker och en bouzouki har alltid en förmåga att höja ett bidrag. Sångerska med karisma och en väl genomarbetad låt. Vill bara att refrängen ska lyfta än mer.

  5. “OPA“, Giorgos Alkaios & Friends – 2010
  – Hur jädra löjlig som helst but as if I care. Den person som inte går igång på detta måste vara maniskt inställd på att allt ska vara hits eller helt enkelt bara en jädra tråkmåns. Ser att det är din favvis Pinglan. En tjej med bra smak

  6. “Oniro mou”, Yianna Terzi – 2018
  – Har extremt svårt att placera den här egentligen men jag väljer att se det positiva. Jädrar så jag gillade den här i studioversion. Kände att Grekland hittat tillbaka igen. Tyvärr höll det inte live. Hela mystiken och uppbyggnaden hade fått slagsida.

  7. “Ellada, Hora Tou Fotos”, Keti Garbi – 1993
  Ett väldigt ojämnt bidrag. Har sett den i flera versioner men ser man den rätta är det precis som Adri säger ett starkt bidrag. “Det är något med den här kvinnan” säger Asri. Visst är det så Adri och vet du vad? Kolla blicken får du se. Hon styr med den sas. Mäktig dam

  8. “Die For You“, Antique – 2001
  – Oj så den här tappade i sin engelska version. En av de första gångerna då språkskifte drivit mig till vansinne. I den grekiska versionen mycket högre upp i denna ranking.

  9. “Sokrati”, Elpida – 1979
  – Detta är en låt som egentligen borde drivit mig till vansinne. Min moster och morbror spelade den ständigt. Jag var ju inte med i ESC är den tävlade men de spelade den 10-20 år efter att den tävlade. Visst lite småtöntig men för mig ett riktigt glädjepiller.

  10. “Better Love”, Katerine Duska – 2019
  – Det här borde ha blivit så mycket bättre om det bara hade fixat till helheten. Det som dock griper tag i mig med detta bidraget är rösten. Tyvärr lite svag refräng för att riktigt sätta sig.

 3. Micke

  Får väl ta och utnämna Greklands sämsta bidrag genom alla år också. Där finns några kandidater. Är det kanske “Shake it”, Sakis Rouvas – 2004 (sorry Pinglan) eller “Yassou Maria”, Sarbel – 2007? Ja de ligger definitivt därnere i botten men det finns ett bidrags uselhet de inte klarar att matcha. Jag pratar då om pekoralet “Stop”, Bang – 1987 som ger en klar bild av varför jag har svårt för 80-talet:-)

 4. Adri

  Måste säga att jag är lite förvånad av Israel. De släppte sin slut-version nu. Den är klart bättre. Ingen favorit, men klart bättre 🙂 Någon smart person i produktionen tog det kloka beslutet att slopa den oerhört stela ”oh oh oh”-hooken.

  Så det är en stor förändring ändå. Och stor förbättring 🙂

  Den var på plats 30. Nu är den kanske på plats 20-ish.

  https://m.youtube.com/watch?v=thfo7w_NTWA

 5. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag tror att många håller med dig vad gäller Israels nya version, men jag är inte helt säker på att jag tillhör dem. 🙂 Jag återkommer till Israel lite senare i dag, om de lägger upp videon igen, har en del gamla nyheter att ta tag i först. På återseende. 😀

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Aaahh… “Stop”, ännu en av mina gamla favoriter som jag plötsligt en dag vaknade upp och insåg att jag egentligen inte tycker om. Synd, för jag gillade verkligen den 1987. 😀

 7. Engsla

  Hmm, eftersom jag inte är maniskt inställd på hitlåtar måste jag väl vara en jädra tråkmåns då… 😛 (och ja, jag skämtar tillbaka nu och nej, jag tog inte åt mig eller illa upp från början. bara så vi har det ur världen 😉 )

  Grekland har haft ganska många bra låtar genom åren (tydligt eftersom vi alla verkar hitta lite olika favoriter när vi listar). Den enda låt vi alla verkar gilla är “Die for you” från 2001, lol

  Min topp sju är ganska given (om än inte i vilken ordning de ska vara), sedan blir det lite som det faller sig, flera bidrag som är med och slåss runt plats tio. Så här blir min grekiska topp tio just nu:

  “Pia Prossefchi” 1995
  – bara väldigt vacker
  “Oniro Mou“ 2018
  – älskar denna i studioversionen
  “Emis Forame To Himona Anixiatika“ 1996
  – lättillgängligt fin
  “Panaghia Mou, Panaghia Mou” 1976
  – dramatiskt fascinerande
  “I Anixi” 1991
  – bra låt, duktig sångerska, men de naglarna! (och ska man nu nödvändigt envisas med att ha ett saxofonsolo med i låten får man väl skylla sig själv när det blir så fel live 😉 )
  “To Diko Sou Asteri” 1989
  – 80-tal på ett bra sätt
  “Krassi, Thalassa Ke T’agori Mou“ 1974
  – föga originellt, men jag blir glad av den
  “Olou Tou Kosmou I Elpida” 1992
  “Horepse” 1997
  “Die For You” 2001

  Låten jag ser som klart sämst och inte hittar någon som helst mening med är “Miazoume” från 1985. Bara väldigt tråkig och tillrättalagd. Nej, jag tycker inte att “Stop” är bra , men den är åtminstone lite fånig och glad 🙂

 8. Adri

  Ska vi få ur oss lite instängd klagan och utse det sämsta bidraget så kommer det för min del vara 2009.

  ”This is our night” med Sakis Rouvas. Låten i sig är redan dålig. Men med Sakis’ scen-persona, som jag minst sagt inte klickar med, så blir det en ren trafikolycka på scenen!

 9. Engsla

  Jag känner mig lite ambivalent angående den nya versionen av Israels bidrag. Gillar att den känns lite mer “mogen”, men den blev också lite tråkigare :/ Inte för att jag var så förtjust i den från början… Hoppas dock på att Eden levererar live och att den blir kul att titta på 🙂

 10. Engsla

  Pinglan, skönt att du mår bättre nu och har tillräckligt med ork för att “ta tag i” bloggen igen. Har saknat dig 🙂

 11. Engsla

  Åh Adri, jag skrattade gott när jag såg liveframträdandet igen 😀 Den verkar populär bland yt-tittarna iaf

 12. Schlagerpinglan

  @Engsla, Tackar, ska bli riktigt roligt. 😀

 13. Adri

  Engsla: Tragikomiskt om nåt. Många klagar på artister som dansar bättre än de sjunger. Och jag ser väl problematiken där. Men det kan jag köpa. För då bidrar det till showen iaf.

  Sakis sjunger redan ganska skakigt, och sen får sånginsatsen lida ytterligare för att han ska dansa. Men han kan ju inte dansa. Det är liksom bara jobbigt att se på.

 14. Micke

  @Adri, håller med om nästan allt du säger om Sakis Rouvas eller Robin Bengtsson som vi kallar honom i Sverige 🙂

  @Engsla, visst är det för jädrigt rent ut sagt att de inte kunde få till bidraget från 2018 live. Trodde ett tag att det gamla goa Grekland var tillbaka.

 15. Mikaela

  Mina spontana favoriter är 2002 (Sagapo) och 2003 (Never let you go). Även Oniro Mou från 2018.

 16. Micke

  Ok då blev dessa vår Topp 10 ihop då. Hmm! Stor besvikelse Adri att du inte har med 2013. Ett av de största glädjepillren i ESC-historien Inte Engsla heller ser jag. Hmmmm 🙂

  1. 2001 – “I would die for you”, Antique – 24
  2. 1995 – “Pia Prosefhi”, Elina Konstantopoulou – 22
  3. 2010 – “OPA“, Giorgos Alkaios & Friends – 18
  4. 1997 – “Horepse”, Marianna Zorba – 17
  5. 2013 – “Alcohol Is Free“, Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – 15
  5. 2018 – “Oniro mou”, Yianna Terzi – 15
  7. 1976 – “Panayia Mu, Panayia Mu”, Mariza Koch – 14
  7. 1991 – “I anixi”, Sophia Vossou – 14
  9. 1993 – “Ellada, Hora Tou Fotos”, Kaiti Garbi – 13
  9. 1989 – “To Diko Sou Asteri”, Mariana Efstratiou – 13

 17. Micke

  Oops! Missat Mikaela. Men du har ju ingen topp 10 tjejen 🙂

 18. Adri

  Micke: Det tycker jag är lite orättvist för jag skulle ändå säga att Robin Bengtsson åtminstone kan sjunga. Sakis underpresterar å det grövsta där också.

  Och det är jag helt okej med Micke, besvikelse är lite den känslan jag oftast frambringar hos folk. + Jag är lite besviken på dig med. Var är “I anixi” liksom? 🙂

  Och varför gillar ingen Greklands låt från 1993? Var är Marcus när man behöver honom? Han kommer vara på min sida där, tror jag!

 19. Micke

  @Adri, tre av fyra har med 1993 på topp 10. Har du missat det 🙂

  Det var delvis ett skämt om Robin Bengtsson. Killen kan sjunga, killen är ingen mästare på scen. Killen hade 2017 ett av ESC-historiens tre sämsta bidrag

  Bidraget 1991 är helt ok Adri. Lite för mycket staccato bara och tyvärr totalt massakrerad av en snubbe på saxofon som borde åtalats för förargelseväckande beteende

 20. Adri

  Micke: Ja, men långt ner på sina toppar. Fattar inte hur man inte kan se nåt där.

  Ja, du har helt rätt om saxen. Det enda som kompenserar lite är att jag har förstått att saxofonisten inte skulle vara där egentligen. Dirigenten har berättat att han hade repat hårt med en saxofonist, som precis före sändningen tydligen byttes ut mot en gubbe som… ja, jag vet inte hur man kan missa målet så mycket? Han såg gammal ut – en förvirrad pensionär kanske?

  Men jag tycker låtens kraft och Sophia’s fantastiska prestation kompenserar hans tillkortakommanden.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se