Estland Tidigare i veckan började TV-bolaget ERR att ta emot bidrag till Eesti Laul 2023, den nationella uttagning som kommer att välja ut Estlands bidrag i Eurovision Song Contest 2023.

Den nyhet som introducerades till 2022, de fyra kvartsfinalerna, har tagits bort och man har återgått till en uttagning med två semifinaler och en final, se schemat och regler nedan.

Schemat för Estlands Eesti Laul 2023:

13:e september –
20:e oktober
ERR tar emot bidrag till Eesti Laul 2023
(se regelverk på engelska)
4:e november (senast) Namnen på semifinalisterna avslöjas
3:e december (senast) Tävlingsbidragen presenteras
12:e januari Semifinal 1 10 semifinalister → 6 finalister
14:e januari Semifinal 2 10 semifinalister → 6 finalister
11:e februari Final 12 finalister → 1 vinnare

Eesti Laul 2023
(Grafik lånad från ERR)

Eesti Laul 2023 – Reglerna i korthet:

Eesti Laul 2023 består av två semifinaler och en final, se schema ovan.
Även detta året tas det ut en avgift för inlämnandet av bidragen, vilket tidigare år använts för att finansiera vinnarbidragets ESC-presentation och uppmuntra inhemska låtskrivare att skicka in bidrag på estniska.
För bidrag inlämnade fr.o.m. 12:e september till 17:e oktober kl. 11:59 (estlänsk tid) är avgiften €50 för låtar på estniska, €100 för andra språk eller flerspråkiga. För bidrag inlämnade fr.o.m. 17:e oktober kl. 12:00 (estlänsk tid) till 20:e oktober kl 12:00 (estländsk tid) är avgiften €100 för låtar på estniska, €200 för andra språk eller flerspråkiga
Utländska låtskrivare är välkomna om de samarbetar med estländska låtskrivare. (Minst en av låtskrivarna måste vara antingen estländsk medborgare eller bosatt i Estland. Varje låt får inte ha fler än en utländsk låtskrivare. ERR förbehåller sig rätten att kunna bevilja undantag från denna regel.)
Artisterna som framför låtarna kan vara av valfri nationalitet.
Varje låtskrivare / artist kan skicka in max fem bidrag per person.
Bidragen som skickas in (vars text och musik inte ska ha presenterats för allmänheten före den 4:e december 2022) ska vara i sina slutliga versioner.
Se TV-bolaget ERR:s hemsida för fullständigt regelverk (på estländska och engelska) och anmälningsformulär för Eesti Laul 2023. (Tävlingsreglerna finns även här på bloggen.)
En proffsjury får sedan i uppdrag att (utan att veta vilka artisterna eller låtskrivarna är) välja ut upp till 20 semifinal-bidrag samt två reservbidrag (om något bidrag behövs ersättas).
I de båda semifinalerna kommer 10 bidrag att framföras live innan de sex finalisterna utses i två omröstningar, den första med 50/50 jury- och tittarröster och den andra med 100% tittarröster.
I finalen den 11:e februari tävlar därmed 12 bidrag där först 50/50 jury- och tittarröster utser super-finalisterna innan 100% tittarröster utser vinnaren.
(Källor: ERR och ERR)

Schlagerpinglan: Även om jag vanligtvis tycker om att hoppa in i de nationella uttagningarna i ett tidigt skede och få lyssna på fler inskickade bidrag än de som till slut tar sig vidare till live-showerna så märker jag att jag inte är speciellt besviken över att kvartsfinalerna slopats.

Jag tyckte m.a.o. inte att de tillförde speciellt mycket utan jag ser nu med stor nyfikenhet fram emot en klassisk Eesti Laul-säsong med förhoppningsvis en bra mix av nykomligar, veteraner och riktigt bra bidrag. 😀

Mer om Estlands förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Estland i ESC 2023“.

Relaterad information: Observera att vi närmar oss deadline att skicka in bidrag till Norges Melodi Grand Prix (kl. 23:59 i dag). Andra länder som tar emot bidrag till sina ESC-uttagningar/internval hittar ni här: “TV-bolag som tar emot ESC 2023-bidrag

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se