sverige Förra året så döptes Andra Chansen om till Semifinal och när det nu är dags för Melodifestivalen 2023 så kommer ytterligare förändringar att genomföras. I korta drag så innebär det att uppsamlingsheatet förenklas, alla möter alla och de fyra bidrag med flest röster går vidare till finalen, se nedan.

Melodifestivalens nya semifinal 2023 i korthet:

Totalt åtta bidrag, två från respektive deltävling, går vidare till semifinalen.
Alla åtta bidrag framförs i semifinalen och tävlar mot varandra.
Halvvägs in i omröstningen får tittarna veta ställningen, d.v.s. vilka fyra som ligger bäst till att ta sig till final och vilka som riskerar att åka ut. Dessa presenteras utan inbördes ordning.
Tittarna får nya röster i appen och därmed möjlighet att fortsätta rösta och påverka slutresultatet.
När röstningen stängts kommer poäng att fördelas utifrån hur rösterna har fördelat sig i ålderskategorierna i appen: 3–9 år, 10–15 år, 16–29 år, 30–44 år, 45–59 år, 60–74 år, 75 och äldre, samt telefonrösterna.
Varje tittargrupp delar ut poäng till de fyra akterna som fått flest röster på skalan 12-10-8-5 poäng. Om två bidrag har fått samma totalpoäng från tittargrupperna avgör flest antal röster.
Poängen presenteras i direktsändning så att tittarna kan följa vem som är populärast i respektive kategori och se hur slutresultatet fördelas.
De fyra låtar med högst poäng går till final.
För första gången kommer tittarna att veta vilken av låtarna från semifinalen som var populärast och vilka som fick kämpa för att ta sig till final.
(Källa: aftonbladet.se)

En av förra årets Semifinal-heat-vinnare i Melodifestivalen:

I Can’t Get Enough“, Cazzi Opeia

Utvecklingen av Melodifestivalens uppsamlingsheat:

2002: Vinnarnas val
Första året med deltävlingar visas artisternas framträdanden från deltävlingarna i repris för tv-tittarna och åtta tidigare vinnare av Melodifestivalen får, under ledning av dirigenten Anders Berglund som juryordförande, rösta fram två finalister bland de åtta akter som gått vidare till uppsamlingsheatet. Jurymedlemmarna är: Charlotte Perrelli (då Nilsson), Claes af Geijerstam, Jill Johnson, Lasse Holm, Nanne Grönvall, Roger Pontare, Siw Malmkvist, Svante Thuresson och Tommy Nilsson.

Programmet sänds på fredagen efter fjärde deltävlingen, detta på grund av OS. Finalen sänds nästföljande fredag.

2003: Tittarnas val
Tittarna får makten i en sändning som flyttas till söndagen efter fjärde deltävlingen. Artisternas framträdanden från deltävlingarna visas i repris och tittarna får rösta. De två med flest röster går till final.
2004–2006: Andra chansen
Programmet byter namn till Andra chansen, men upplägget är det samma: Sändning på söndagen efter fjärde deltävlingen, artisternas framträdanden från deltävlingarna spelas upp och de två som får flest tittarröster går till final.
2007: Får egen tävlingsvecka – med dueller
Uppsamlingsheatet får egen vecka och artisterna en ny chans att bättra på sina framträdanden genom att återigen framträda live i en arena. Upplägget kryddas med att artisterna möts i dueller i två omgångar och de två som får flest röster i slutduellerna tar sig till final. Samma upplägg behålls fram till 2012 med små justeringar för hur duellerna lottas eller fördelas mot varandra.
2013: Duellupplägget görs om
I första omgången av uppsamlingsheatet får alla åtta bidragen tävla mot varandra. De fyra med flest röster gick vidare till en andra omgång där de ställdes mot varandra i två dueller. Två låtar gick till final. Samma upplägg användes 2014.
2015: Från två till fyra finalister
De fyra duellerna tas tillbaka, men duellträdet skippas. Istället går vinnaren i varje duell till final och startfältet i finalen utökas från 10 till 12 låtar. Upplägget behålls till och med 2021.
2022: Andra chansen skrotas – blir Semifinal
Uppsamlingsheatet byter namn till semifinal och de rena duellerna skrotas. De åtta tävlande delas istället in i två heat med fyra artister i varje. De två med flest röster i respektive heat, totalt fyra, går till final.
2023: Semifinalen görs om
Alla åtta deltagare tävlar mot varandra. Efter en första röstningsomgång redovisas ställningen från plats 1 till 8 för att ge tittarna chans att rösta just sin favorit till final. De fyra med flest röster efter andra röstningsomgången får tävla i finalen.
(Källa: aftonbladet.se)

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Sverige i ESC 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Melodifestivalen 2023: Andra Chansen utvecklas vidare”

  1. Adri

    Ja. Det makes sense väl. Marginell skillnad iofs. Resultatredovisningen i mitten tycker jag isf är en större nyhet än att det blir ”alla mot alla”-tänk.

    Men det kanske bara är jag? 🙂 Aja. Förnyelse är kul. Får hoppas det flyger!

  2. Denis

    Oh, blir mer roligare för oss som publik att se. Tävling på riktigt ju!

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se