Danmark I torsdags, den 19:e januari, presenterade TV-bolaget DR de 8 artister och bidrag som kommer att tävla i “Dansk Melodi Grand Prix 2023“, Danmarks uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2023, som avgörs den 11:e februari.

Vinnaren utses av en kombination av jury- och tittarröster där tittarna kan rösta med sms och DR Grand Prix-appen.

Precis som förra året så påbörjas röstningen innan finalen, denna gång med start den 6:e februari, och ger de danska tittarna möjligheten att lägga en röst per dag fram t.o.m. den 10:e februari. I finalen kombineras dessa röster med de som inkommer under kvällen, för att få fram de tre superfinalisterna innan den slutliga omröstningen, där juryn har halva makten, utser vinnaren.

Här nedan ser ni startfältet, inklusive namnen på artisterna, bidragen, låtskrivarna samt länkar till de tävlande bidragen:

De tävlande artisterna i Danmarks “Dansk Melodi Grand Prix 2023”:
DMGP 2023-startfältet
“DMGP 2023”-startfältet (Foto lånat av DR)

“Dansk Melodi Grand Prix 2023” – Finalstartfältet:

Bidragen, artisterna, låtskrivarna – Finalen, 11:e februari:
1. I Was Gonna Marry Him“, Eyjaa
(Rasmus Olsen, Maria Broberg, Thomas Buttenschön)
2. Stuck On You“, Frederik Leopold
(Lasse Lindorff, Frederik Jyll)
3. Beautiful Bullshit“, Maia Maia
(Maia Maia, Niclas Lundin, Joy Deb)
4. Human“, Mariyah LeBerg
(Mariyah LeBerg, Nermin Harambasic, Chief 1)
5. Glansbillede“, Micky Skeel
(Micky Skeel, Martin Bjelke)
6. Freedom“, Nicklas Sonne
(Nicklas Sonne)
7. Breaking My Heart“, Reiley
(Reiley, Sivert Hjeltnes Hagtvet, Hilda Stenmalm, Bård Mathias Bonsaksen)
8. Lige her“, Søren Torpegaard Lund
(Tim Schou, Steven McClintock, Lasse Storm Olsen, Martin Skriver)
(Källor: eurovision.tv, dr.dk och dr.dk – där du kan läsa om artisterna/lyssna på bidragen)

Schlagerpinglan: Efter att ha lyssnat igenom de danska finalbidragen en första gång så måste jag medge att jag är smått positivt överraskad. Här finns ett flertal låtar som jag redan nu är riktigt nyfiken på, främst de från Micky Skeel, Eyjaa och Reiley, så det är med förhöjda förväntningar jag nu ser fram emot DMGP-finalen den 11:e februari. 😀

Mer om Danmarks förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Danmark i ESC 2023“.

Relaterad information: Se “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2023-uttagningarna” för ESC-ländernas pågående nationella uttagningar och presenterade potentiella ESC 2023-bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Danmark 2023: Lyssna på “DMGP 2023”-bidragen”

 1. Adri

  Ja detta var svagt. Och jag hade inte trott något annat om en dansk uttagning heller. De har inte haft en bra uttagning sen 2016.

  Sju låtar här gör NADA med mig. Ingenting verkligen. Med det sagt är inte alla dem sju nollor. Jag tycker t.ex att “Beautiful Bullshit” är bättre än den hemska “Stuck on you”. Men sju låtar är “meh” eller sämre.

  Men det gör inget för det räcker ju trots allt med EN bra låt, så länge den bra låten också vinner. Och här finns en grym låt. I låten “I was gonna marry him”. Intressantaste låttiteln, hade också den intressantaste låten.

  Den växer också. Riktigt riktigt bra! 🙂 HEJA HEJA EYJAA! Topp 5 hittills i år. – Men också… för att Danmark har inget annat.

  Jag tror att Eyjaa vinner. Det finns bara ett hot, som jag ser, och tyvärr är det Reiley.

  De andra sex är så gott som bara med “av artighetsskäl” gissar jag. Reiley är en stor människa (i vissa kretsar) har jag förstått, men låten kan bara inte vinna.

  Måste jag tippa så gissar jag ändå att Danmark kommer göra mig glad! Jag satsar här och nu att Eyjaa slår ut Reiley i superfinalen och vinner 🙂 (och om året ska fortsätta såhär blir de även Danmarks första finalplats sen 2019 – men nu ska vi inte gå för långt i våra förutseenden!)

 2. Micke

  Det är inte ofta det är så jädra lätt att ta ut bästa respektive sämsta bidrag i en uttagning. Här är det mycket enkelt.

  Bästa låt: “I Was Gonna Marry Him“, Eyjaa
  (Ett riktigt bra bidrag för att vara från Danmark)

  Sämsta låt: “Breaking My Heart“, Reiley
  (Detta är så uselt att jag saknar ord. Tänk att Norge och Danmark har de två sämsta låtarna i sina uttagningar)

 3. Johanna

  Eyjaa är ju överlägset bäst här men jag litar inte på att Danmark väljer det. De väljer ju aldrig den stora favoritenförutom Fyr og Flamme men det var undantagsfall) kommer fortfarande ihågde hemska och oväntade valen de gjorde 2015 och 2016 och jag vill nu höja ett varningens finger för rocksnubben. Jag tror att Danmark kommer satsa på rocklåten och den är näst bäst enligt mig men hade ändå blivit besviken om den vann.

 4. Adri

  Johanna har en poäng (även om de faktiskt valde förhandsfavoriten även 2018 och 2019 också, då valde de oddsfavoriten. Sen 2020 valde de iofs andraplatsen i oddslistan, men den stora fanfavoriten).

  Men det som gör att hoppet ändå lever för Eyjaa är ju att låten känns väldigt dansk. Bara tänk Danmark i ESC. “Love is forever”, “Yes”, “Ove os på hinanden”, “The Show”… “I was gonna marry him” passar så himla bra in i den följetongen. Danmark gillar det lite mellow 🙂 och de testade “rock” (eller vad man ens ska kalla det) 2022 och det slutade ju olyckligt.

  Jag tror på Eyjaa än, men rocksnubben är inte heeeeeelt ofarlig. Även om jag tror det stora orosmomentet är Reiley. Vad jag tror är nytt för i år är ju att jury är med i superfinalen – om Eyjaa tar sig dit kan ju det vara betryggande för den känns rätt juryvänlig 🙂

 5. Denis

  Fattar inte var Danmark misslyckas. För bara 10 år sen ville alla danska stjärnor vara med i MGP. Men efter vinsten verkar det tvärtom, inga kända utan bara namn ingen känner igen. Typ som att vinna ESC var en livslång dröm och nu bryr dom sig inte..
  Deras chef sa att målet med MGP är ge danskarna ny musik. Men om det är målet varför är man då med i ESC? Inga av låtarna kommer gå till final. Dom är för ointressanta. Fast det verkar inte DR bry sig om..

 6. Engsla

  Nja, jag hör inte det ni andra hör i Eyjaas bidrag. Den är lika trist som de andra låtarna. Den enda låten här som jag orkade lyssna färdigt på utan att tvinga mig till det var “Lige her“

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se