ESC 2023 Schlagerpinglan: Här följer del 5 av de 37 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2023, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Liverpool. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Portugal i Eurovision Song Contest:

Portugal
Land: Portugal deltagit 53 gånger (+2020)
vunnit 1 gång: 2017
TV-bolag: RTP se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1964 António Calvário kom 13:e av 16 med “Oração

Portugals tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2022: Saudade Saudade“, MARO Festival da Canção 2022 9:a i finalen
2021: Love Is On My Side“, The Black Mamba Festival da Canção 2021 12:a i finalen
2020: Medo De Sentir“, Elisa (Festival da Canção 2020) inställd tävling
2019: Telemóveis“, Conan Osiris Festival da Canção 2019 15:e i semi 1
2018: O Jardim“, Cláudia Pascoal Festival da Canção 2018 26:a i finalen
2017: Amar Pelos Dois“, Salvador Sobral Festival da Canção 2017 1:a i finalen
2016: – – – – – – – – –
2015: Ha Um Mar Que Nos Separa“,
Leonor Andrade
Festival da Canção 2015 14:e i semi 2
2014: Quero Ser Tua“, Suzy Festival da Canção 2014 11:a i semi 1
2013: – – – – – – – – –
2012: Vida Minha“, Filipa Sousa Festival da Canção 2012 13:e i semi 2
2011: Luta É Alegria“, Homens Da Luta Festival da Canção 2011 18:e i semi 1
2010: Há Dias Assim“, Filipa Azevedo Festival da Canção 2010 18:e i finalen
Se även:Portugals samtliga ESC-bidrag

Portugal i Eurovision Song Contest 2023:


Portugals ESC 2023-bidrag: “Ai Coração”, Mimicat

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Ai Coração Festival da Canção-final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: Festival da Canção-semifinal-framträdandetextvideo
live i Barcelonalive i Madridakustisk version
1:a live-repet i Liverpool2:a live-repet i Liverpool
Låtskrivare: Marisa Mena (t&m), Luís Pereira (m)
Semifinal: nr 5 i Semifinal 1 (9:e maj)
Uttagning: Festival da Canção 2023Läs mer här
Artist: Mimicat (Marisa Isabel Lopes Mena)
Mimicat
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video
(av Mr Eurovision)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2023-04-30 (strax före repen): plats 26 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2023-04-30 (strax före repen): plats 10 av de 15 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Portugals bidrag och chanser i Eurovision 2023:

Schlagerpinglan tycker: Till final PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal Betyg: 4 / 5
Betyg: 8 / 10
När det gäller Festival da Canção 2023, Portugals nationella ESC-uttagning, så tyckte jag att det egentligen bara fanns ett riktigt bra vinnar-alternativ och lyckligtvis så vann det finalen. “Ai Coração” har nästan allt jag kan önska mig utav ett portugisiskt bidrag: en medryckande låt, intressant och talangfull sångerska samt en energisk scenshow. Eventuellt så kan jag tycka att det blir lite enformigt i längden, men det är inget som hotar dess plats i finalen (om jag får bestämma).
Schlagerpinglan tror: Till final
Det tillhör inte vanligheterna att min personliga favorit vinner i Portugal. Nu när den väl gjorde det så borde det tyda på att bidraget kan tilltala en ganska bred publik och därmed ha en relativt stor chans att ta sig vidare till ESC-finalen. Förutom att bidraget är uptempo och färgglatt (och därmed inte riskerar att glömmas bort) så kan Mimicat både sjunga och är underhållande att se på. Det borde, som jag ser det, bli ytterligare en finalplats för Portugal.

Fler ESC 2023-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Inför ESC 2023: Portugal – “Ai Coração”, Mimicat”

 1. Mr A

  Portugal 15. 3 av 5.

 2. Adri

  Mimicat är indeed en stjärna! Låten är också riktigt bra. Dock så är det (ännu en) låt utan replay-värde hos mig. Saknar den aldrig när den inte spelas, även om jag gillar den när den är igång! 🙂

  Allt är egentligen bra förutom delar av musiken som främst för mina tankar till den klassiska reklamfilmen om ”vilken dag är din Dolmio-dag?”.

  Jag tror på final – om än gränsfall. Jag hoppas på detsamma också!

  Men i Portugal hade jag en annan favorit. Säger bara ”Goodnight” – passande för nu ska jag absolut sova!

 3. Johanna

  Alltså jag gillar den här och håller med om att den var det rätta valet i FDC. FdC var för övrigt supertråkigt i år.

  Med allt detta sagt så är det ändå inte en låt jag bryr mig nämnvärt om och jag har hela 11 låtar i semin jag gillar mer än denna och jag rankar d3n 28 totalt . Och jag tror inte den går till final heller. Vem ska rösta på den,? Inte svenskar, Norrmän, Letter eller Holländare iaf. Jag tror den här kommer på 11:te plats i semin. Jag blir inte besviken om den tar sig in i finalen dock(såvida den inte slår ut fel låt då). I semi 2 hade den lätt gjort det.

 4. Micke

  Fullkomligt älskar Portugal i ESC. Inte så mycket för att de är enormt bra eller så utan för att de står för sitt och säljer sig inte. Exempelvis sjunger de alltid på eget språk med få undantag. Skulle jag göra en topp 50 för ESC genom alla tider skulle de inte ha med ett enda bidrag. Inte heller de omvända när det gäller botten 50. I just love Portugal.

  Även i år kör de sitt eget race. Ett bidrag som inte skulle hamna på några topplistor men det är ESC och jag älskar dem för det. Ett bidrag att bli glad av to say the least. Från första till sista sekund sätter den sig. Sen när man kopplar bort ESC är den borta. Men nu är det ju ESC och då kommer den högt för mig.

  Portugal är enda landet där jag inte kan ta ut mitt favvisbidrag. Har fyra jag sätter exakt lika.

  BETYG (7/10) BRA
  ——————————

  Portugals bästa ESC-bidrag: Tar dem efter år.

  1. “Senhora Do Mar“, Vânia Fernandes (2008)
  1. “Todas As Ruas Do Amor“, Flor-de-lis (2009)
  1. “Vida Minha“, Filipa Sousa (2012)
  1. “O Jardim“, Cláudia Pascoal (2018)

  Portugals sämsta ESC-bidrag: “Telemóveis“, Conan Osiris (2019)

  Portugals verkliga vinnare 2023: Någon av:
  “Encruzilhada“, Churky
  “Goodnight“, Barbara Tinoco

 5. Denis

  Älskar Portugals bidrag. Fast inte för att det är så mycket ESC uran för att det är Broadway. Det här hade passat i ” Chicago” eller valfri snabb musikal. Snabbt, hetsigt och välkoreograferat. Underhållande till max
  7/ 10. Final tror jag

 6. Lukas (ESC-Panelen)

  VAD JAG TYCKER:

  Håll i er nu, för här kommer Portugal och bjuder på iberisk hetta! Jag hade berömt Lettland alldeles nyss för dess tungsinne och hur det berörde mig till den punkt att jag drämde till med en fempoängare. Portugal kommer också få fem poäng, fast av motsatta skäl. Det är dansant, glatt, medryckande och fritt från bekymmer. Och Mimicat säljer in detta väldigt bra, hon vet exakt vad hon gör och det finns en tanke i varenda ton och rörelse.

  Betyg (0-5): 5!

  VAD JAG TROR:

  Jag var från början rätt osäker på om Portugal skulle klara sig eller om det skulle bli för inåtvändigt, men när jag ser dem med detta utgångsläge så tror jag de kommer upp i ett bra läge. Serbien och Lettland kör båda på ganska tunga och dystra stycken, och då kommer Portugal och muntrar upp oss igen.

  Gissat resultat i semin: Till final!

 7. Micke

  @Adri, har världen snurrat runt eller? Tog en koll på de sex första länderna som Pinglan presenterat nu…Norge-Irland. Vi hade ju för tusan samma vinnare i alla de länderna förutom i en. Men fem av sex är fan inte illa. Till det kommer dessutom att i det enda landet som felar där var din favvis tvåa för mig 🙂

 8. Adri

  Micke: Du har väl utvecklat god smak? 😉

 9. Micke

  @Adri, absolut men det var redan i tidiga tonår. Kul nu att du följer efter 🙂

 10. Adri

  Micke: Om vi nu ska vara lite rättvisa dock; när du var i tidiga tonår var ju inte jag skapad 🙂 Då var jag ännu uppdelad i två separata könsceller i mina föräldrar. Det var också senast jag hade någon form av ro. Så fort dem cellerna slogs ihop blev det bara kaos.

  Jag väljer att se det som att du utvecklats närmre mig, och inte vice versa.

  SEN! Jag såg i ett annat kommentarsfält att du efterfrågat åsikter om “Dansar i månens sken” (aproå mina “hyllningar” av 80-talet). Du och jag har ju – OTALIGA gånger – diskuterat Suzzie Tapper. Du är ett fan – jag bryr mig inte nämnvärt. Alltså jag är inte emot heller, utan väldigt neutral 🙂

  Men denna låten då? Även den har vi ju snackat om. Några gånger. Jag kommer ihåg att du en gång trodde att den låten var en sådan som alla kände till, oavsett generation, och blev chockad över att jag aldrig hört den. Jag hörde den då, men inte sedan dess.

  Det är en ok låt. Jag gillar den när den pågår, men jag har inget sukt att lyssna på den igen när den är över. Den påminner mig lite om en svensk popversion av “The Waiting” med Tom Petty 🙂 Kul när den pågår men ingen favorit – än 🙂

  Dock så kan jag påpeka, när du ändå tog upp 80-talet (i den andra tråden), att du har faktiskt gjort något viktigt för mig. Jag tror det var 2019 som du – apropå ingenting – efterfrågade synpunkter på “Moonlight shadow”, en 80talshit. Jag hade aldrig hört den innan, men klickade på länken 🙂 Och sen dess går den varm hos mig. Oregelbundet såklart, men snittar säkert på veckovis lyssning 🙂 Så du har faktiskt en historik av att förändra min Spotify-lista 🙂

  Tror dock inte låten med Suzzies orkester tar sig dit, men you never know: den är trevlig när den pågår iaf 🙂

 11. Micke

  @Adri, den dan du säger något positivt om hur då mår då ska vi göra en speciell låt som hyllar det 🙂

  Att vi har pratat mängder med gånger om Suzzie Tapper vet jag men ärligt så minns jag inte att vi pratat om den låten. Grejen med 80-talet Adri är att det var inte det årtiondet vi levde ut våra tonår varken du eller jag. Kollar man på årtionde då vi inte lever vårt tonårsliv som vi hyllar du och jag blir det olika. För mig 70-tal och för dig 80-tal.

  Som jag sagt helt ärligt Adri så sätter jag alla övriga årtionden under andra halvan av 1900-talet före 80-talet när det gäller musik. Visst finns det bra musik. Till och med bra svensk sådan o då kom jag o tänka på den och på din hyllning av 80-talet. Därför min fråga 🙂

  Moonlight Shadow fullkomligt älskar jag. Synten kom ju på 80-talet Adri och det är ju en av de största anledningarna till att jag har svårt för 80-talet. Men som sagt “Dansar i månens sken” ser jag som ett av musikens största glädjepiller. Sen att jag är ett fan av Suzzie Tapper…Hmm…. Kan inte många låtar med henne du. Men varje gång jag hör hennes röst då sitter det där 🙂

 12. oe

  Vet inte riktigt vad jag tycker om Portugal. En glad och medryckande låt, jag förstår ju att en del gillar den. Lite för mycket kabaré för min smak dock, som ju generellt är mer lagd år det melankoliska hållet. Småtrevlig låt när den pågår, med inget jag lägger på minnet. 5/10.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se