FinlandUnder lite mer än en vecka har TV-bolaget YLE presenterat de sju bidrag som valts ut till finalen av “Uuden Musiikin Kilpailu 2024” den 10:e februari där Finlands bidrag i Eurovision Song Contest 2024 ska utses.

Startfältet, inkl. länkar till bidragen samt namn på artister och låtskrivare, ser ni här nedan (presenterat i form av min personliga topplista).

Ett av finalbidragen i “UMK 2024”:

Paskana“, Sara Siipola

Schlagerpinglans “UMK 2024”-topplista (24-01-19):

1. Paskana“, Sara Siipola
(Sara Siipola, Mikko Koivunen, Emmi Hakala, Kaisa Korhonen)
2. No Rules!” – Windows95man
(Teemu Keisteri a.k.a Windows95man, Jussi Roine)
3. Dancing With Demons” – Cyan Kicks
(Niila Perkkiö, Susanna Alexandra, Sara Ryan, Elize Ryd, Dan Lancaster)
4. Vox populi” – Mikael Gabriel x nublu
(Mikael Gabriel, Markkus Pulk, Ani, Omar Aberkane, Elias Hjelm, Heviteemu)
5. MANIA” – Sexmane
(Max Sene, Jussi Karvinen (Jussifer), Santeri Kauppinen (MD$), Daniel Okas (Danitello))
6. Kuori mua” – Sini Sabotage
(Sini Sabotage, Vilma Virintie, Sonny Kylä-Liuhala, Aleksanteri Hulkko, Veikka Ercola)
7. Glow” – Jesse Markin
(Jesse Markin, Totte Rautiainen)

Schlagerpinglan: Ja, då har jag lyssnat igenom UMK 2024-startfältet ytterligare en gång och fick det bekräftat: I mitt tycke så finns det i nuläget endast ett självklart val och det är “Paskana” med Sara Siipola. 😀

Visst kan jag hitta lite intressanta inslag i många av de andra bidragen men då samtliga har även, var och ett på sitt sätt, en eller flera saker som (i mitt tycke) sänker dem rejält så blir valet (så här innan jag sett live-framträdandena) oerhört enkelt. Jag hoppas att de röstande den 10:e februari kommer fram till detsamma. 😀

Relaterad information: Vill ni lyssna in er på bidragen i fler av de nu pågående nationella uttagningarna inför ESC 2024 så uppdateras “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2024-uttagningarna“-sidan regelbundet.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Finland 2024: Lyssna på “UMK”-finalbidragen”

 1. Mikaela

  Kul här hur man blir utmanad i sina förutfattade meningar! Jag trodde aldrig No rules skulle vara nåt för dig, Pinglan.

  Håller fast vid att Mania är bäst i högen. Paskana verkar vara en favorit hos många, men jag tycker den är väl slätstruken och har vääldigt svårt för den typen av röst. Men den är absolut inte dålig.

 2. Schlagerpinglan

  @Mikaela, Nej, det trodde inte jag heller när jag såg den första gången men de nostalgiska tongångarna tog övertaget och jag kan ha överseende med mycket då. 😀

 3. Adri

  ”Paskana” eller i nödfall ”Dancing with demons”. Annars är Finland inget för mig i år.

  ”Paskana” vore väl det roligaste valet 🙂

 4. Mikaela

  Nu har jag lyssnat igenom Benidorm.

  Följande stack ut:
  1. Zorra (finns det fler som tycker detta är extremt svängigt?)
  2. Prisoniero (bra men förutsägbar)
  3. Amor de verano (trevlig)

 5. Adri

  Mikaela: Jag tycker Spaniens uttagning är rätt stark. Likväl är majoriteten av låtarna helt ignorerade av mig. För vinnaren är ju så solklar.

  Vinner inte min favorit så kommer jag personligen färda mot Spanien och skapa kaos.

  Min favorit är även oddsens favorit och gemene Youtubers favorit. MEN… tilliten från Spanien är död sen de valde ”Eaea” så jag håller ögonen på dem.

  Det handlar enbart om ”Here to stay” med Sofia Coll

 6. Micke

  Jag är grymt orolig över Spaniens uttagning. De verkar följa mallar. Hänt flertalet gånger och senast de två senaste åren. 2022 hade de en stark uttagning med bara ett skitbidrag. Tyvärr vann det bidraget. Förra året hade de en usel uttagning med bara ett bra bidrag, vilket vann. I år har de åter igen en stark uttagning med bara ett riktigt uselt bidrag så då lär väl Almácor vinna då tyvärr.

 7. Mikaela

  Adri, Here to stay var inte en av låtarna som stack ut för mig. Nu vid omlyssning är versen rätt bra, men bryggan och refrängen sänker låten direkt. Men är inte passionerad över nån i min topp 3 i Spanien, så lovar vara glad för din skull om Sofia vinner.

  Micke, vilka gillar du mest i Benidorm?

  Raskt över till Supernova, där min favorit är Kur med Vestules. Den börjar otroligt sömnigt men sen händer nåt helt magiskt vid 01.09. Sen följer skiftningar mellan svagt och starkt som jag gillar skarpt. Ser nån mer charmen i den?

 8. Micke

  @Mikaela

  Min topp 3:

  1. “Te echo de”, Noan
  2. “Amor de verano”, Marlena
  3. “Sé quién soy”, Angy Fernández

 9. Adri

  Mikaela: Alltså jag hatar att vara negativ. Men

  1. jag mår allmänt skit och det är vad det är (kollade dessutom på “På Spåret” ikväll och blev provocerad, för jag ser mig själv som så smart så smart och hatar därför de tillfällena då jag känner mig riktigt korkad – vilket kvällens avsnitt bjöd på)

  och

  2. tyvärr tycker jag att ganska många länder underlevererar nåt djävulskt i sina nationella uttagningar. Portugal, Tyskland, Finland, och värst av alla… Estland.

  Men så också Lettland. Det finns en låt som är bättre än övriga – “Hollow” – men den är inte bra och den är förmodligen en borderline qualifier som bäst. Så jag är så orolig för Lettland i år, ett av mina favoritländer i tävlingen och som också är i en rejäl svacka. Unnar de så mycket framgång, men de lär inte få den i år. Gissar jag.

 10. Mikaela

  Micke, Te echo de är inte dålig, men lite händelselös. Gillar hans röst i refrängen men inte alls i versen. Se quien soy är inte för mig.

  Men en gemensam har vi 🙂

 11. Mikaela

  Adri, det är skit att må skit. Jag hoppas Eurovision får det att lätta eller åtminstone distraherar tillfälligt. Jag såg också På spåret och skämdes när jag först trodde att en fråga gällde att känna igen rosépeppar, vilket jag stolt kunde… Däremot visste jag inte ens att det fanns en stad som hette Pyongchang.

  Tycker man inte alltid att länder underlevererar i början av säsongen? Eller missar guldkorn för att man inte har ett färdigt paket? Lex Shum.

  Ska lyssna in Hollow, föll inte för något mer än Kur vid första lyssning.

 12. Adri

  Mikaela: Äsch it is what it is. När man pratar med vissa äldre så låter det som att man peakar i 20-årsåldern, men så vill det sig verkligen inte för mig. 20 år och framåt har varit rakt av plågsamt. Och då blir jag ändå 28 i år, så man är lite van.

  Tacka vet jag tonåren. Jävlar vad jag mådde bra då 🙂 Det är min peak det.

  Menmen, jag ska inte gnälla (skratt).

  Gällande På Spåret så kunde jag inte pepparfrågan men det kändes ok (och den staden du nämner kunde jag också pga associationer). Däremot var min stora faux pas värre, för hela programmet baseras kring frågan “Vart är vi på väg?” – och jag hade rakt av aldrig hört talats om ett av resmålen (tänker inte säga vilket, just in case det finns ett hardcore fan här som inte sett det än, men det var mitten-resmålet). Aldrig hört om det. Didn’t ring any bell. Ja, där förlorar man ju massa poäng när man räknar i soffan.

  Och jag är ju en vidrig tävlingspersona. Usel förlorare, värre vinnare. Så t.o.m om jag tävlar bara mot de på tv blir jag rasande.

  ————————————————————-

  Du har absolut en poäng i det 🙂 Så jag har på inget sätt gett upp på Eurovision ’24 – men det finns ytterst lite jag brinner för i många uttagningar 🙂

  Imorgon tillkännages ju Sloveniens bidrag. Vågar knappt ha förhoppningar. Men har det ändå, för det är ju RAIVEN! Jag har väntat på henne sen 2016 – måtte detta hålla måttet! Helst med råge.

 13. Mikaela

  Adri, jag vet ju inget om ditt liv men det låter väldigt länge att ha haft det tufft. Slår säkert in öppna dörrar nu men vårdcentralen är inte så dum när livet är plågsamt. Ta hand om dig.

  Tro mig, det finns resmål som jag inte heller hört talas om, ofta Afrika och Asien vilket är rimligt eftersom jag inte reser dit så ofta, och mindre land sällan nämns i media… Mycket har med intresse och tur att göra också.

  Jamen så hoppas vi på Slovenien då. Vi har väl en gammal gemensam favorit där i Maja Keucs No one, så hoppas de drar fram nåt på samma nivå.

  För övrigt går jag runt och sjunger “luktsalt, luktsalt”. Lättrallad låt, lättglömd titel!

 14. Adri

  Mikaela: Jag brukar kunna det mesta (ok hybris) för mitt största intresse när jag var liten var ju typ geografi. Cool man var. Nämen typ statistik om länder, flaggor och huvudstäder. Kunde säkert 95% av världens huvudstäder och flaggor (sen handlar ju PS inte alltid om huvudstäder skall sägas, menmen). Men tyvärr är man ju i den åldern att mycket har glömts, men än värre att vissa saker man lärde sig som barn nu är utdaterat ändå.

  Jag tycker överlag Slovenien brukar leverera 🙂 Sällan de är riktigt riktigt usla. 2013 är väl senast de rakt av sög. Sen är de inte alltid favoriter, men de senaste 10 åren har de iaf varit min topp 10 fyra gånger, och min övre halva ytterligare 3 gånger 🙂 Och “No one” är en kanonlåt – framförallt i en så svag årgång 🙂

  “Luktsalt”-låten, är det Luktelk från Litauen eller? För det är då också en riktig banger! 🙂 Hoppas redan den vinner, även om jag såklart är öppen för att andra kandidater kan dyka upp. Dock är jag anti att The Roop är tillbaka.

 15. Adri

  Ok “Paskana” växer som ett as, och var redan klart bäst. Satan vad bra den faktiskt är 🙂 Men! Får jag fråga er här… påminner låten om en annan? Jag har stört mig lite på att jag tycker den låter bekant som tusan, och har nu äntligen hittat vilken låt jag tycker det finns sound-a-likes med. Vill veta om jag är ensam om att höra det.

  Det förvånar mig nämligen inte om jag är det. Mina fruktansvärda hemska vänner tycker jag är galen när jag lägger ut för dem att “Jimmy Dean” med Troll och “The Riddle” med Nik Kershaw låter LIK-A-DANT i sina refränger. Och tyvärr hittar jag ingen på the interwebs som håller med. Men nu till det mer aktuella exemplet:

  Låter inte Paskana lite som denna gamla goda 00-talsklassiker?

  https://www.youtube.com/watch?v=8mGBaXPlri8 (pratar då om musik och prodd mest, för melodierna och så är olika. Det är liksom inte tal om nåt härm eller så, men jag tycker musiken i vissa slag påminner om denna – men HEY jag älskar denna låt så… det är bara en komplimang 🙂 ).

 16. Schlagerpinglan

  @Adri, Kanske… jag vet att det var en av de många ESC 2024-kandidatlåtarna som gav mig t.A.T.u.-vibbar vid första lyssningen. Jag kan inte komma på vilken det var… så det är mycket möjligt att det trots allt var “Paskana” för här finns ju många likheter (även om det var en annan låt jag fick upp i huvudet). 😀

 17. Mikaela

  Adri: ja, Luktelk är den jag menar! Tack till er som lyft den här, annars hade jag missat den.

  Misstänker lite att The roop för mig alltid kommer vara en one trick pony. Jag ÄLSKADE On fire, håller den högt bland mina Esc -favoriter nånsin. Discotheque var inte särskilt bra. Tror The roop kan göra en Wictoria och komma tillbaka med sämre låtar för varje gång, men hoppas ha fel.

  Angående Paskana.. det ska väl vara i slutet i refrängen då + det instrumentala, som påminner svagt om “All the things she said”.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se