ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 19 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Finland i Eurovision Song Contest:

Finland
Land: Finland deltagit 56 gånger (+2020)
vunnit 1 gång: 2006
TV-bolag: YLE se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1961 Laila Kinnunen kom 10:a av 16 med “Valoa Ikkunassa

Finlands tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: Cha Cha Cha“, Käärijä (UMK 2023) 2:a i finalen
2022: Jezebel“, The Rasmus (UMK 2022) 21:a i finalen
2021: Dark Side“, Blind Channel (UMK 2021) 6:a i finalen
2020: Looking Back“, Aksel (UMK 2020) inställd tävling
2019: Look Away“, Darude feat.
Sebastian Rejman
(Internvald artist
+ UMK 2019
)
17:e i semi 1
2018: Monsters“, Saara Aalto (internvald artist + UMK 2018) 25:a i finalen
2017: Blackbird“, Norma John (UMK 2017) 12:a i semi 1
2016: Sing It Away“, Sandhja (UMK 2016) 15:e i semi 1
2015: Aina Mun Pitää“,
Pertti Kurikan Nimipäivät
(UMK 2015) 16:e i semi 1
2014: Something better“, Softengine (UMK 2014) 11:a i finalen
2013: Marry me“, Krista Siegfrids (UMK 2013) 24:a i finalen
Se även:Finlands samtliga ESC-bidrag

Finland i Eurovision Song Contest 2024:


Finlands ESC 2024-bidrag: “No Rules!”, Windows95man

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: No Rules! UMK-final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: Rules Applied Versionorkester-versionSpa Mix-version
live i Madridlive i Londonlive i Amsterdamlive i Stockholm
Låtskrivare: Henri Piispanen (t&m), Jussi Roine (t&m), Teemu Keisteri (t&m)
Semifinal: startnummer 10 i Semifinal 1 (7:e maj)
Uttagning: Uuden Musiikin Kilpailu 2024 (UMK 2024)
Artist: Windows95man (Teemu Keisteri) (+ Henri Piispanen)
Windows95man
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-27 (strax före repen): plats 16 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-27 (strax före repen): plats 4 av de 15 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Finlands bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Till final FinlandFinlandFinlandFinlandFinland Betyg: 4 / 5
Betyg: 8 / 10
Efter två år i rad med Finland som min ESC-önske-vinnare så får jag i år nöja mig med att “bara” ha Finland bland mina absoluta favoriter. Konkurrensen är starkare i år och ärligt talat, Windows95man är ingen Käärijä.

Det jag uppskattar i årets finska bidrag är först och främst låten, som är helt i min smak och påminner om musik jag brukar lyssna på utanför ESC-bubblan. Sedan, trots att jag inte är helt såld på scenshowen, så märktes det under UMK-finalen att liveframträdandet höjde bidraget ytterligare några snäpp och blev omöjligt att motstå (för många av oss, inte alla). “No Rules!” är helt enkelt ett underbart, nostalgidrypande bidrag som gör mig väldigt glad och därmed tillhör det ett av de bidrag som jag bara “måste” få vidare till finalen.

Schlagerpinglan tror: Till final
Jag är inte helt säker på vad jag ska tro om Finlands chanser i år då det är ett så pass “speciellt” scenframträdande att jag kan se både en finalplats och en finalmiss som rimlig. Visst kan det gå hem hos många men frågan är hur stor del av publiken som anser att det hamnat på fel sida gränsen mellan ett skämtbidrag och skämskudde-bidrag, speciellt om de lockas till att jämföra det med förra årets ESC-tvåa “Cha Cha Cha”.

Min gissning är dock att tillräckligt många (precis som vid UMK 2024-finalen) kommer att bli överraskade över hur väl det trots allt fungerar och glädjen i bidraget kommer förhoppningsvis att locka tillräckligt många till att rösta. Det är ju trots allt ett bidrag som folk kommer att komma ihåg, på gott och på ont kanske. Min gissning är därför att det trots allt blir ännu en finalplats för Finland.

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Inför ESC 2024: Finland – “No Rules!”, Windows95man”

 1. Micke

  Pinglan, då var vi över hälften av bidragen då 🙂 Kunde du inte firat det med ett bättre bidrag? 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, 😀 Har svårt att tänka mig något bättre partybidrag. 😉

 3. Adri

  ”Windows95man är ingen Käärijä”

  Det är det sannaste du någonsin skrivit Pinglan.

  Windows95man är… nämen jag hatar honom. Rollen! Viktigt att påpeka. Det är en roll. Jag hatar inte mannen bakom rollen. Absolut inte.

  Men denna karaktär är så jäkla störig. Som ett barn. Och inte ett likeable barn heller. Fruktansvärt artisteri. Spärra in.

  Låten är väl… sådär. Lite nostalgi, visst. Men det är inte en bra låt. Men låten är bättre än Windows95man. Allt är bättre än den duden.

  Men nej, jag gillar inte låten. Jag gillar inte scenshowen. Jag gillar inte texten. Jag blir provocerad. Allt är kasst. T.o.m mannen som står för refrängen är inte i närheten av så stark som folk ger honom credd för.

  Jag tror Finland är en gränsfalls-finalist. Men tyvärr att det nog ändå kommer landa på ”rätt” (dvs fel) sida av strecket. Så absolut lever risken att man får detta strunt i finalen.

  Men jag vill inte det, nej.

  Allt blir värre av att ”Paskana”, årets säsongs bästa låt alla kategorier, fick se sig slaget av detta.

 4. Millan

  Håller med Pinglan om det mesta hon skriver. Jag blir glad av det här. Tar det för vad det är. Men det hör inte till mina absoluta favoritbidrag som jag måste ha vidare till finalen. Men det gör inget om det tar sig dit och jag tror att det har en chans till det också.

 5. HW

  Finland – “No rules”

  Jag har lessnat ganska rejält på detta som paket, det känns inte det minsta naturligt. I början tyckte jag det var fullt godkänt, och visst är låten fortfarande rätt catchy, men även jag är väldigt trött på Windows95man som artist. Jag älskade Käärijä förra året (det var nog svårt att missa), men detta är ett ganska blekt försök till att åstadkomma samma vibb. Istället för medryckande tramsigt blir det tramsigt på ett lite pinsamt sätt. Det gör att det inte längre är något bidrag jag vill ha i finalen, men jag kommer inte bli särskilt upprörd om den kommer dit (hade den tävlat i semi 2 däremot, då hade den kunnat slå ut många av mina favoriter och jag hade blivit rasande).

  Betyg: 4/10
  Tycker: Utslagen
  Tror: Final

 6. Micke

  Varje år har jag stora förväntningar och förhoppningar när det gäller Finland och ESC. Tveklöst etta för mig när det gäller Norden. Vet inte hur många gånger jag har tyckt om bidraget Finland ställt upp med i ESC. Tyckte givetvis det var kul när Sverige vann förra året med ett bra bidrag. Höll dock på Finland.

  Jag blev dock inte direkt positiv när jag lyssnade igenom de sju bidragen som skulle göra upp om titeln i år. För mig fanns det bara två bidrag som hade något. Min personliga favvis blev “Paskana“, Sara Siipola. Tre bidrag var direkt usla så de hoppades jag ju kunna räkna bort

  Så hur blev det då? Vann min favvis eller vad hände i min smak? Jag älskar så kallade skämtbidrag….när de görs med känsla av de som har känsla för det, vilket man sannerligen inte kan säga om detta. Någon har fått total härdsmälta och försökt haka på succen för Finland 2023. Någon som tyvärr hade noll koll överhuvudtaget. Man förvandlade något underhållande till rent trams. Det är repetitivt och vardagligt, i bästa fall oförargligt och glömskt när det är som värst. Det enda positiva som går att säga om låten är att eländet är över på under tre minuter. Bättre lycka nästa år Finland.

  BETYG FINLANDS BIDRAG – (1/10) MYCKET DÅLIG

  Min personliga vinnare
  “Paskana“, Sara Siipola

  Min personliga jumbo
  “No Rules!“, Windows95man

  —————————-

  FINLANDS BÄSTA BIDRAG

  Finlands bästa ESC-bidrag: “Leave me alone”, Hanna Pakarinen – 2007
  (Gäller enbart i studioversion)

 7. Micke

  Det troliga är att jag om en vecka idag har sista dagen på ESC 2024 tyvärr. Hänger ju på malmöpubliken som sagt.

  Tänkte därför slänga ut de jag skulle bli glad om de vann:

  Dessa tolv hade jag tagit emot som vinnare jädrigt positivt 🙂

  Norge, Israel, Italien, Kroatien, Tjeckien, Grekland, Portugal, Nederländerna, Ukraina, Serbien, Armenien och Frankrike.

  ———————————————-

  Finns också nio jag skulle bli besviken om de vann. Tre av dem (de jag lägger ut sist) skulle jag bli ENORMT besviken om de vann.

  29. Storbritannien
  30. Spanien
  31. Island
  32. Litauen
  33. Malta

  34. Cypern

  35. Australien
  36. Finland

  37. Sverige

 8. Adri

  Mickes bottenlista och Pinglans genomgång gör mig båda på gott humör gällande Irland. There was a time när de/ni båda hade Irland i absoluta bottenträsket.

  Men till skillnad från många (de flesta tbh) låtar i bubblan så tjänar Irland på tid och att se den lämna den olyckliga skaran låtar har gjort mig på himla gott humör 🙂

 9. Denis

  Tycker faktiskt inte det är så illa ..
  Visst är det en skämt låt men tar man det för vad det är så funkar det. Och vi behöver både mer skratt och underhållning:)
  Jury kommer placera dom bland dom sista medan tittare kommer placera dom i topp 10, årets absoluta delare. Och återigen kommer folk diskutera ” åh juryn är mossig, låter aldrig kul låtar vinna”..

  Men som låt finns det faktist sämre bidrag i år. Och det är långt långt ifrån Irlands kalkon 2008 som är den sämsta ploj låten någonsin.
  Den här får mig i alla fall att le lite,och har man inte skrattat sedan 2009 så är det en liten vinst i alla fall

  4/10 får den faktiskt

 10. Mikaela

  Jag får som sagt Günther-vibbar. Den typen av karaktär med falsk självdistans känns också rätt trött. Inte blev det bättre av bilder på blurrad stjärt (?) från repet. Har detta fortsatt i botten.

 11. Johanna

  Finlands egen Gunther! Påminner om mina sena tonår och gör mig på bra humör barje gång. Tror den lätt seglar till final. Kommer i finalen möta på patrull i form av juryn men ja jag skulle ändå vilja höja ett varningens finger för
  1. Att Sverige kommer ha denna i topp 3 i semin(ev topp 2 slagen av endast Kroatien)

  2. Att publiken i finalen kommer rösta på detta och ha den i sin topp 5-så en slutplacering någonstans 11-14 känns rimligt för den. Själv rankar jag den på plats 25/37

 12. Engsla

  Ja, det här är väl ett gott exempel på att man har olika humor. Själv blir jag mest trött av att se och lyssna på det. Och så får jag ont i öronen, för det är väldigt vad illa han sjunger han killen som ålar där på scen. Nä, det här är skämskudde fram för min del.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se