ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 29 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Lettland i Eurovision Song Contest:

Lettland
Land: Lettland deltagit 23 gånger (+2020)
vunnit 1 gång: 2002
TV-bolag: LTV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2000 BrainStorm kom 3:a av 24 med “My Star

Lettlands tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: Aijā“, Sudden Lights (Supernova 2023) 11:a i semi 1
2022: Eat Your Salad“, Citi Zēni (Supernova 2022) 14:e i semi 1
2021: The Moon Is Rising“, Samanta Tīna (Internval) 17:e i semi 2
2020: Still Breathing“, Samanta Tīna (Supernova 2020) inställd tävling
2019: That Night“, Carousel (Supernova 2019) 15:e i semi 2
2018: Funny Girl“, Laura Rizzotto (Supernova 2018) 12:a i semi 2
2017: Line“, Triana Park (Supernova 2017) 18:e i semi 1
2016: Heartbeat“, Justs (Supernova 2016) 15:e i finalen
2015: Love Injected“, Aminata (Supernova 2015) 6:a i finalen
2014: Cake to bake“, Aarzemnieki (Dziesma 2014) 13:e i semi 1
2013: Here We Go“, PeR (Dziesma 2013) 17:e i semi 2
Se även:Lettlands samtliga ESC-bidrag

Lettland i Eurovision Song Contest 2024:


Lettlands ESC 2024-bidrag: “Hollow”, Dons

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Hollow Supernova-final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: Supernova-semifinal-framträdandekällar-live-versionspeed up-version
a cappella-kör-versionlive i Madridlive i Barcelonalive i London
live i Amsterdam
Låtskrivare: Artūrs Šingirejs (t&m), Liam Geddes (t&m), Kate Northrop (t&m)
Semifinal: startnummer 9 i Semifinal 2 (9:e maj)
Uttagning: Supernova 2024
Artist: Dons (Artūrs Šingirejs)
Dons
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-27 (strax före repen): plats 25 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-27 (strax före repen): plats 13 av de 16 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Lettlands bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final LettlandLettlandLettlandLettlandLettland Betyg: 3 / 5
Betyg: 5 / 10
I mitt tycke så var “Hollow” den enda riktiga vinnar-kandidaten i årets “Supernova”, vilket egentligen inte säger så mycket om själva låten utan mer om startfältet i stort. Visst har bidraget sina kvalitéer, främst då att jag tycker att refrängen är riktigt mysig, men även en stor nackdel i att den är så lätt att glömma bort. Under tiden jag lyssnar på bidraget så påminns jag om hur vacker jag tycker den är men det har jag i stort sett glömt bort sekunden efter att musiken klingat bort.

Jag kommer därför mest troligtvis att uppskatta de tre minuter som Dons kommer att bjuda på under torsdagskvällen men när det börjar dra ihop sig till resultatavslöjandet så lär jag inte ha Lettland bland de tio jag främst hoppas på. Skulle det dock visa sig att Dons går vidare så blir jag trots allt ganska glad då jag unnar landet lite framgångar efter den senaste tidens sex raka finalmissar (även om jag föredragit att finalplatsen kommit förra året då de sände den fantastiska “Aijā“).

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Eftersom jag redan beskrivit “Hollow” som en vacker men anonym låt som är lätt att glömma bort, och därigenom placerat det lettiska bidraget i det fack som nästan garanterar en finalmiss (d.v.s. “bra” bidrag som saknar något som sticker ut och därför lätt glöms bort vid röstningen) så har jag svårt att tro på någon finalplats för Lettland i år. Enda hoppet skulle väl i så fall vara om scenframträdandet är så fenomenalt att låten höjs ytterligare några snäpp och det blir något som publiken får svårt att glömma. Jag tror dock inte på detta förrän jag ser det och gissar därför att det bli en finalmiss.

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


28 kommentarer till “Inför ESC 2024: Lettland – “Hollow”, Dons”

 1. Johanna

  Älskar denna! Har gjort sedan första lyssningen och har drn på plats 8 på min ranking. Finns inget dåligt här egentligen. Dock är Dons rätt statisk på scen och bland alla “out there” bidrag i år kommer den dessvärre bli bortglömd. Så synd och jag är orolig att Lettland ska hoppa av Eurovision när inte ens en av deras största artister kan ta sig till final. Sörjer redan!

 2. Micke

  Lettland har alltid varit ett mittenland i ESC för mig. Sällan riktigt bra och sällan riktigt dåligt. Tror många här vet vilket år och bidrag som irriterat mig mest genom åren. Inte för att det var dåligt. Tvärtom var det bra men tyvärr urvattnades det i nyversion lagom till det var dags för tävling.

  I år var det ett väldigt blekt startfält Lettland vaskade fram. Nästan allt var dåligt eller väldigt nära. Två bidrag slog sig ur detta för mig och var överlägsna. Vad nu det hjälpte då min favvis försvann redan innan final. När startfältet är så dåligt med bara två bra bidrag och finalen ändå bara består av ett bra då börjar man lindrigt sagt undra.

  Så hur ser jag då på vinnarbidraget? Är det ett av de två bidragen som för mig var bra? Ja det var det faktiskt även om det inte var min etta. Men klar tvåa. Den har definitivt något även om musikern i mig hela tiden känner…”Varför har de inte fullföljt sina planer”? Det hade kunnat bli något. Den primitiva atmosfären domineras av kompromisslöst mangel och små – men effektiva – doser av medryckande melodislingor som ändå inte riktigt når fram till lyssnaren.

  @Johanna, märker att vi allt oftare börjar ha liknande åsikter igen. Synts i mycket nu 🙂

  BETYG LETTLANDS BIDRAG – (6/10) MER ÄN GODKÄND

  Min personliga vinnare
  “Love is a Language“, Sasha Sil

  Min personliga jumbo
  “For the Show”, Alekss Silvers

  —————————-

  LETTLANDS BÄSTA BIDRAG

  “My star”, Brainstorm – 2000

 3. Johanna

  @Micke ja! Är väl mest slutrankingen som har skiljt sig åt oss emellan i år. Jag gillar ju ändå majoriteten av bidragen i år. Få riktiga bottennapp!

 4. Johanna

  @Micke (igen) My Star är nog på min topp 3 bidrag i ESC överhuvudtaget.

 5. Micke

  @Johanna, tråkigt att “My star” inte står som vinnare i alla papper. Men samtidigt så var det ju Lettland och Danmark det handlade om det året

 6. Johanna

  @Micke Och Danmark var en värdig vinnare det året med. Det var före de blev tråkiga i tävlingen@

 7. Adri

  Jag älskar vanligtvis Lettland i tävlingen. De ligger bakom tidernas bästa ESC-låt med ”My Star”. Deras vinnare 2002 är jag en av få som inte skrockar mot. Tyckte de förtjänade final 2004. 2010-2012 förtjänade de final, 2015-2023 likaså FÖRUTOM 2022.

  Men i år. Det här är semifinal 2s sämsta bidrag. Jag blir så provocerad av detta. Hur kan se fiasko efter fiasko och tänka ”Vi skickar ”Hollow”? ”Hollow” är sinnebilden av vad som vanligtvis inte funkar i ESC. Och med tanke på Dons otroliga brist på karisma finns det inget skäl att tro detta kommer funka.

  Nej. Tyvärr. Detta varken tror eller hoppas jag tar final. Radiolåt med fruktansvärd artist? Nejtack.

 8. Denis

  Älskar manliga ballader , män med starka röster som sjunger ballader. På något vis blir det mer berörande än när kvinnor sjunger ballader, kanske för att män som sjunger om känslor fortfarande är rätt ovanligt.

  Så jag gillar detta. Det mest intressanta Lettland har varit på många år. Visst har man hört det förr men det är igenkänningsfaktorn som gör låten. Det finns något tryggt över det. Han sjunger bra, bra text.

  Det enda negativa är att han liknar Lord Voldemort och det blir svårt att skaka av sig känslan av att Voldemort lämnas Hollow:)

  7/10. Borderline finalist men finns en liten chans till final

 9. Millan

  Den här är fin men samtidigt också väldigt tråkig av någon anledning. Jag vet inte men för mig tror jag att det mest beror på sångaren som känns kompetent men väldigt okarismatisk.

  Jag vill också sälla mig till hyllningskören av ”My star”!

 10. Adri

  Denis: Oj här krockar vi igen för jag kan absolut uppskatta män i musikindustrin (hade vart himla snårigt för mig annars) men just med ballader vill jag ha kvinnliga röster.

  Det finns garanterat, men i skrivande stund kan jag inte komma på en enda manlig ESC-ballad jag gillat, men mer än 10 kvinnliga.

  Eller jo ok. Stad i ljus.

 11. Denis

  Adri, precis. Av någon anledning anses det fortfarande kvinnligt att sjunga ballader vilket är varför det finns så få manliga ballader. Det har länge varit tabu för män att sjunga ballad verkar det som. Vilket är också varför jag uppskattar det, finns något starkt och gripande över män som vågar öppna upp sig.

  Norge 2014 var en stark ballad och är det fortfarande. Till och med bättre än vår egen Undo. Den hade jag gärna sett som vinnare det året. Melankolisk nordisk ballad om förtrycka känslor som bubblar under ytan.

  Makedonien 2015 hade också en stark ballad som förstördes av ett uselt framträdande.

  Och vem kan glömma vår egen Jan Johansen? Eller dessa Balkan män som gav oss ballader?

 12. Micke

  @Denis jag bryr mig inte det minsta vilket kön som tar sig an ballader. Bara det är starka röster. Ballader kräver mer än annat starka röster och i synnerhet ingen falsett. Oftast är det väl så att kvinnor föredrar manliga röster och män kvinnliga röster. För mig har det nada betydelse så länge det är starka röster som bär fram balladen.

 13. Micke

  Balkanballaderna är något av det jag saknar mest av allt i ESC i dessa dagar

 14. HW

  Lettland – “Hollow”

  Jag tycker Lettland ofta underpresterat i tävlingen de senaste åren. Därför hejade jag lite extra på dem förra året när de hade en grymt bra låt, som tyvärr åkte ut redan i semin. I år är de dock tillbaka till att vara… inte dåliga, men väldigt mediokra. Har inte riktigt mer att säga, Dons sjunger mycket bra men han har inte en tillräckligt unik röst för att ge denna låten tillräckligt mycket smak. Tror inte detta har finalchans faktiskt, att vara lättglömd straffas mer än att vara dålig, särskilt med bara tittarröster.

  Jag kan absolut uppskatta både manliga och kvinnliga ballader, båda har sina styrkor. Den typ av låtar där kön spelar roll är för mig snarare upptempo-danslåtar. Det är inte min genre, men det blir ännu mindre min genre när män sjunger dem.

  Betyg: 4/10
  Tycker: Utslagen
  Tror: Utslagen

 15. Micke

  @HW

  “Den typ av låtar där kön spelar roll är för mig snarare upptempo-danslåtar. Det är inte min genre, men det blir ännu mindre min genre när män sjunger dem.”

  YOU SAID IT 🙂

 16. Millan

  Kön spelar verkligen ingen roll alls för mig. En bra låt är en bra låt. En bra artist är en bra artist. Oavsett kön.

 17. Millan

  Och i ESC har det funnits gott om bra låtar från hon, han och hen.

 18. HW

  @Millan Är helt med dig på faktumet att en låt/framträdande kan vara bra oavsett han, hon eller hen. Bambie Thug i tisdags var ju ett kanonexempel på det sistnämnda 😉 I mitt huvud måste dock artist matcha låt, och jag tycker väldigt sällan manliga artister matchar upptempo-danslåtar, men det är ju min åsikt och absolut inget objektivt 🙂

 19. Micke

  @HW, jaså du tittar in 🙂 Vill du göra mig en tjänst. Eller Pinglan eller nån. Vet inte vad som hände med Adri här inne. Om det är så att han inte dyker upp här innan Eden Golan går upp på scen och jag går av scen har du lust att säga till honom att allt är lugnt från min sida. Inga förändringar alls 🙂 Bara så att han vet

 20. HW

  @Micke Jag tror inte du ska oroa dig allt för mycket, ni två har tyckt olika hundratals gånger utan att något förstörts för det 🙂 Men absolut, skulle det bli så förmedlar jag budskapet.

 21. Micke

  @HW, jag jobbar med folk som mår dåligt. Jag är van vid alla möjliga och omöjliga reaktioner vid deras dippar. Hoppas och tror att inte Adri är på sån plats men han pratar ofta om att han mår dåligt. Är man då van vid sånt och sitter bakom en skärm……ja du kanske kan tänka dig. Men tack ska du ha 🙂

 22. Micke

  @HW, vad gillar du detta?

  https://www.youtube.com/watch?v=9pGp1S27D80

 23. HW

  @Micke Jag brukar ju ofta babbla om att en låt har en viss atmosfär eller en viss stämning. Här finns ett bra exempel på en låt som bygger på just stämning 🙂

  Jag gillar verkligen känslan och det var väldigt intressant, men jag skulle nog behöva lyssna fler gånger för att verkligen förstå mig på om jag gillar den eller inte. Det är nog ingen låt man smälter direkt, ganska subtil och hade lite konstnärliga vibbar, vilket är kul 🙂

  Påminner lite om denna låt, som jag gillar skarpt: https://m.youtube.com/watch?v=BgGoqF4ZM3Y

 24. Millan

  @HW Det har du helt rätt i: artist måste matcha låt 🙂 Funderar på det där med manliga artister och upptempodanslåtar; jag har inte tänkt på det så mycket. Vad menar du då för typ av låtar? Jag kan också hålla med dig om att Bambie Thug är rätt för sin låt. Men det hjälper inte, den är ändå inte bra 😉

 25. Micke

  @HW, hände en rolig grej här precis och då kom jag att tänka på att du och jag gillar både rock och flyta-bort musik. Detta var VERKLIGEN det sistnämnda. Behöver inte gå in på riktigt vad som hände. Skulle ta för lång tid. Fick precis reda på att jag, tjejen och två kompisar fått biljetter till en konsert nere i Göteborg. Har aldrig hört talas om artisten så jag gick in och lyssnade. Föll direkt för den där låten. VERKLIGEN flyta-bort-musik. Går inte att må dåligt när man lyssnar på sånt. Nu läste jag att hon har väldigt red musikstil. Men är bara det andra hälften så bra så 🙂

 26. HW

  @Millan T.ex. “Fuego”, det är inte “min genre” men jag gillar det ändå. Det bygger lite på att det är en kvinna som sjunger låten. Jag hade exempelvis svårt för både Rumänien och Israel 2022 (men Israel betydligt mer än Rumänien), av den anledningen. Cypern och Österrike är inga favoriter för mig i år, men jag gillar dem betydligt mer nu än om en man hade sjungit dem 🙂

  @Micke Där ser man, alltid kul med konsert 🙂 Hade inte heller koll på artisten faktiskt, men hon hade i alla fall en intressant image, kanske får kolla upp några fler av hennes låtar. Läste också lite om henne nu och en väldig musikalisk bredd, men allt lät ändå som saker Micke kan uppskatta, så hoppas du har kul 🙂

 27. Millan

  @HW Ok. Då förstår jag vad du menar. Håller delvis med. Jag är dock väldigt svag för Lla’mame, lyssnar fortfarande på den 🙂

 28. Engsla

  Dons har en fin röst, och jag tycker att texten är bra, egentligen borde jag gilla det här, men det är något som skaver. Jag tror att det är att bidraget helt enkelt inte känns färdigt. Fina ansatser, men det behövs någonting mer. Men det är ett av de bättre bidragen i år, så jag hoppas att det går vidare till finalen.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se