Nederländerna Under dagens första final-repetition av Eurovision Song Contest 2024 repeterade inte Nederländernas representant Joost Klein, trots att han tidigare deltagit vid den inledande repetitionen av flaggparaden.

EBU har gjort ett uttalande, se nedan, där det framgår att en händelse som sägs involvera artisten utreds och att Joost Klein inte kommer att vara med vid någon repetition tills något annat meddelas. Utöver det har de inga kommentarer.

“We are currently investigating an incident that was reported to us involving the Dutch artist. He will not be rehearsing until further notice. We have no further comment at this time and will update in due course.”
/ EBU (2024-05-10)

(Källa: eurovisionworld.com)

Uppdaterat: EBU har meddelat att de sitter i ett krismöte med Nederländernas TV-bolag AVROTROS och det lär avgöra om Joost blir diskad eller ej. Klart är i alla fall att Joost inte kommer att uppträda vid dagens andra repetition utan jurygrupperna får se ett videoklipp från Nederländernas semifinalframträdande innan de lägger sina röster, som står för 50% av det sammanlagda resultatet. (Källa: expressen.se)

Uppdaterat: Röstningen för de internationella fansen har skjutits fram, skulle ha börjat kl. 21:00 på fredagen men så länge utredningen håller på (där även polisen är inkopplad) kan inte röstningen påbörjas. EBU har släppt följande meddelande:

“The investigation into the incident with the Dutch artist in this year’s Eurovision Song Contest is still ongoing. Discussions are also taking place between the EBU and AVROTROS, the Dutch participating broadcaster.

While the investigation continues the EBU has decided that Joost Klein will not perform during Dress Rehearsal 2 of the competition which is voted on by juries in the 37 participating countries.

His performance from Semi Final 2 will be used instead.”
/ EBU (2024-05-10)

(Källa: eurovisionworld.com)

Uppdaterat: “Eurovision 2024: Nederländernas Joost Klein diskas

Nederländernas bidrag i Eurovision Song Contest 2024

Europapa“, Joost Klein – Nederländerna (live vid andra ESC 2024-semifinalen)

Schlagerpinglan: Detta är vad EBU gått ut med för tillfället. När det är utrett och EBU kommer med ett nytt uttalande så uppdaterar jag inlägget. Ingen idé att spekulera, tids nog vet vi.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


43 kommentarer till “Eurovision 2024: Nederländernas Joost Klein utreds”

 1. Denis

  Den här ESC har ju verkligen överskuggats av allt annat än musik..
  Saknar tiden då man diskuterade om Sverige var värd att vinna över Finland eller om Spanien borde vunnit 2022.
  Nu längtar jag mest till att det hela är över och livet går vidare

 2. Schlagerpinglan

  Jag har hela säsongen gjort mitt bästa för att hålla mig ifrån allt orelevant och så dyker det här upp… Saknar också tiden då ESC var ESC men, men… saker är som de är och förhoppningsvis får det oss att uppskatta ett framtida “vanligt” ESC ännu mer. 😀

 3. Mr A

  Har det inte med art Sverige är värd? Hade ett annat land varit värd hade nog snacket varit annorlunda.

 4. Nathalie

  Av det jag sett med Joost, så verkar han extremt tramsig och beteendes på presskonferensen var så omoget. Ingen stor sak om han blev diskad, tycker jag.

 5. Mr A

  Tycker ändå att själva TV sändningen är fri från allt snack så tycker ändå det vart rätt bra TV.

 6. HW

  Jag har ett antal syrliga kommentarer på tungan just nu… men tänker vänta tills vi får veta säkert vad som hänt.

 7. Schlagerpinglan

  @HW, Mmm… kämpar själv med att försöka hålla mig ifrån att läsa och kommentera alltför mycket. Vill veta vad det gäller så jag inte retar upp/oroar mig i onödan, även om det är svårt då det nederländska bidraget är min favorit i år och ovissheten är plågsam.

 8. Mr A

  https://www.expressen.se/noje/eurovision/nederlandska-artisten-missade-repetitionen/

 9. Mr A

  Enligt uppgifter till SVT har det uppstått någon ”fysisk konfrontation” mellan Joost Klein och en fotograf.

 10. Mr A

  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/a/MnRnOo/uppgifter-ebu-i-krismote-om-nederlandernas-joost-klein-anklagas

 11. HW

  @Mr A Även jag har hört det där… men då jag har extremt litet förtroende för svenska tidningar i allmänhet och Aftonbladet i synnerhet när det gäller ESC-rapportering så avvaktar jag ett tag till.

 12. Mr A

  Dock är det SVTs uppgifter. Hur som helst om artisten inte får uppträda så finns 2 val. Sända torsdagklippet eller använda stand in. Låten som tävlar ej artisten.

 13. Denis

  Svårt att veta vad som hänt. Fult att spekulera.
  Men om han stängs av så är alternativet att visa semifinal framträdande vilket får bli det jury och publik får bedöma

 14. Adri

  Ok that’s it. Nu tar jag paus från alla former av Eurovision-medier. Jag ÄLSKAR Eurovision. Och detta är ett år med sån jävla potential bland själva musiken, showen och manuset, men istället överskuggas det av det ena med det tredje och nu det här.

  Det är så negativt. Så jag tar paus från samtliga Eurovision-medier nu, typ alla nyhetsmedier överlag faktiskt. Ända fram tills showen imorgon. Jag orkar inte läsa mer om allt kaos både på och bakom scen och att inte veta this or that.

  Vi hörs troligtvis under showen imorgon – annars definitivt efteråt när själva resultatet ska stötas och blötas! 🙂

  Tills dess, ha det gott.

 15. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag tror du gör helt rätt i det. Jag kommer att försöka distrahera mig med att skriva om de sista sex länderna… förhoppningsvis kan det hålla mina tankar i schack. Ha det så bra. 😀

 16. Mr A

  På Måndag sätter PED in så man får ta tillvara på de få dagar som är kvar av denna säsongen. Trekvarts år till nästa säsong.

 17. Mr A

  PED= Post Eurovision Depression.

 18. Schlagerpinglan

  @Mr A, Precis den peppning man behöver. 😉 Men en bra påminnelse. 😀

 19. Schlagerpinglan

  Lite tragikomiskt att inse att det är just detta jag gått och väntat på i ett år. 😀

 20. Mr A

  Ja nästa vecka har media släppt detta evenemang och har annat för sig. Hockey VM tex eller nåt annat. Bara vi som är kvar som analyserar i detalj rösterna en vecka efteråt. Och vilken stad som blir värdstad nästa år och vilken arena etc.

 21. Schlagerpinglan

  Nej, jag ber så mycket om ursäkt (om det nu är någon som väntat på de sista sex presentationerna) men jag kan faktiskt inte koncentrera mig. Är så uppstressad angående Nederländerna-historien att jag inte hittar någon mening/nöje i att göra detta (nöjer mig med att komplettera med betyg på samlingssidan). Försöker i stället inrikta mig på finalen. Det här var inte alls den avslutning jag hade hoppats på. :/

  Om de bara kunde gå ut med någon information… ovissheten är hemskt jobbig. :/

 22. Mr A

  https://www.expressen.se/noje/eurovision/nederlandska-artisten-missade-repetitionen/

  De använder semi 2 uppträdandet för juryn. Borde inte 11an få chansen då från semi 2? Om Holland blir diskad?

 23. Daniela

  @schlagerpinglan Jag förstår o h säkert alla med mig! ❤️

  Jag skrev redan under förra rubriken någongång under fm men jag tar och klistrar den här också, jag känner för det och ser att de flesta upplever liknande känslor, framförallt ledsnad!
  Jag hoppas verkligen att EBU finner de bästa lösningarna och att dessa skuggor bara smälts i väg.

  För ESC så som den är menad: ❤️

 24. Daniela

  @schlagerpinglan Jag förstår o h säkert alla med mig! ❤️

  Jag skrev redan under förra rubriken någongång under fm men jag tar och klistrar den här också, jag känner för det och ser att de flesta upplever liknande känslor, framförallt ledsnad!
  Jag hoppas verkligen att EBU finner de bästa lösningarna och att dessa skuggor bara smälts i väg.

  För ESC så som den är menad: ❤️

  Jag måste säga att jag blev mycket ledsen när jag läst om det som händer där bakom arenan! Kan inte alla artister bara sköta sina artistjobb och vara hyggliga mot varandra då vet jag inte vad de har att göra på Eurovision. Man blir besviken!
  Hoppas att det som är otrevligt städas bort så att alla kan få den glädje som musiken ger alla människor! Och att vi kan njuta av denna fantastiska show som så många människor har gjort sitt bästa för att vi ska ha en ännu oförglömlig upplevelse av det Eurovision är menar för: gemenskap, glädje, kärlek❤️( det är kopian av mitt tidigare inlägg)

 25. Schlagerpinglan

  @Daniela, Tack. Som jag sagt till andra som kämpat med motivationen: ESC är menat att vara något roligt man inte kan hålla sig ifrån, inte ett tvång. Just nu så känns allt väldigt konstigt men förr eller senare får vi väl svar på våra frågor och förhoppningsvis tar EBU ett väl genomtänkt beslut.

  Det känns dock som att de redan tagit beslutet då de straffat Joost genom att hindra honom från det viktiga juryrepet. Konstigt om de då helt plötsligt kommer fram till att han får vara med, straffet går ju inte att göra ogjort… men, jag skulle ju vänta med kommentarer tills besked kom. Lite svårt dock. 😀

 26. Mikaela

  Pinglan, ingen fara. Mycket som är rörigt nu. Jag tror inte han blir diskad faktiskt, men att detta är en markering. Vi håller tummarna för att alla bidrag är med imorrn 🙂

 27. Denis

  Suck, fler tråkigheter:(
  Spanska RTE kräver av EBU att stärka skyddet för reporter och press då en spansk journalist kände sig hotad av en israelisk journalist.
  Även Grekland har gjort samma sak då Marina Sartti blev konfronterad utanför sitt hotellrum
  Vad håller folk på med? Varför är EBU tyst..

  Angående Joost, det senaste jag har hört är att polisen är tillkallad och utreder. Logiskt då polisen är dom enda som kan utreda, EBU är inte detektiver.

 28. Schlagerpinglan

  Näää, nu ger jag upp för i dag och när jag vaknar i morgon hoppas jag att allt ordnat upp sig och att vi har en underbar Eurovision-kväll framför oss. Drömma kan man ju alltid. 😀

 29. Micke

  Detta är Micke på bloggen som just i detta ögonblick troligen förvandlas till världens mest naiva man men just nu skiter han fullständigt i det och gör det försök han vill göra!

  Vi lever i den sjukaste av jävla världar där det finns äckliga män som inte vet att respektera kvinnor. Där pundhuvuden dödar tiotusentals i konflikt efter konflikt. Ja, jag kan rabbla i evighet.

  I den stund vi lever i just nu pågår ett stort arrangemang som en gång startade som ett fredsprojekt. Namnet är Eurovision Song Contest.

  När årets upplaga startade hade idioter från Israel och Hamas startat upp en större hjärnblödning och som en följd av detta ville många porta Israel från ESC. Jag själv är bland dem som tycker detta hade varit det rätta. Nu togs ett annat beslut och man kan tycka vad man vill om detta men nu är beslutet taget.

  Protester mot krig och annan skit i världen får aldrig upphöra men ska det innebära att vi inte kan göra någonting längre förutom att protestera? Jag kan helt ärligt säga att den dan allt i världen är konflikt, den dagen tackar jag för mig och hittar till närmsta bro och tar det beslutet. Jag fullkomligt älskar livet och älskar kamp för människors rättigheter men det måste finnas annat också för att jag ska ha intresse av liv.

  Funderar lite här. Jag har varit här på bloggen i 13-15 år och har lärt känna många här och trivs jävligt bra med er. Finns det någon liten chans att vi i denna stora dag…ESC-finalens dag att vi alla här kan koncentrera oss på att diskutera musik….låtarna i finalen…..vad vi tycker om dem?

  Kan vi åtminstone för två dagar ge fasen i att ta upp andra grejer som florerar i tidningarna och andra place. Kan vi ge tusan i “vad som händer om Israel vinner?” Kan vi ge tusan i vad konfliktglada hittar på både på arenan och utanför? Kan vi istället lägga fokus vad vi tycker om länderna låtar, deras framträdande och allt runt detta?

  Är jag bara en fullständig idiot som har lite hopp om detta? Kan vi inte bara ge fan i idiotiska krigare i Israel och Hamas bara för två dagar? Kan vi få det vi alla vill med ESC? Kan vi ära de som en gång startade upp ESC som ett fredsprojekt?

  Jädrar nu sitter nog många och skrattar åt den jävla idioten Micke men isf tar jag det. Ville bara göra ett försök. Naivt och fåfängt kanske. Men försöker man inte så är chansen än mindre 🙂

  Många tyckte det var för jävligt att covid stoppade ESC 2020. En av dessa var definitivt jag. Men ärligt talat ska det fortsätta så här som det gör i år då tycker jag att vi ska stoppa skiten även i år.

  Ok Naiva Micke ställer frågan rakt ut. Kan vi lämna allt krig och elände utanför åtminstone för två dagar? Kan vi respektera alla 26 länderna i dessa dagar? Sen kan vi hata hur jävla mycket vi vill. För är det någonting människan är bra på så är det hat och konflikter.

  Vad säger ni? Kan vi köra ett vanligt ESC i två dagar åtminstone?

 30. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag har försökt med detta under hela säsongen men har haft större förståelse än vanligt för att alla inte har kunnat det. Jag fortsätter dock (lika naivt) att hoppas på en musikrelaterad tävling, även när det kommer till resultatavslöjandet. 😀

 31. Micke

  @Pinglan, förståelse definitivt men hur är det omvänt kan man undra. Jag styrs nu mycket av vad som händer här. Oavsett vilket så är jag klar över en sak. Hur mitt tittande ikväll blir om det blir av. Jag hoppar Sverige och två bidrag till. Röstningen kör jag utan ljud. Allt för att orka 🙂

 32. Schlagerpinglan

  @Micke, Själv går jag som i en dimma och kan inte riktigt hitta den vanliga ESC-glädjen då jag inte har någon aning om min favorit (Nederländerna) får tävla eller ej. Svårt att ladda upp inför något som kanske inte ens kommer att hända. Ett minst sagt konstigt år.

 33. Micke

  @Pinglan, släpp det där med Joost. Ingen ska dömas innan det är bevisat. Har han gjort nåt sånt då ska han dömas utan tvekan men det finns också mycket skit som sprids tyvärr. Jag är den första som dömer män som våldför sig på kvinnor men det finns ett fall i Sverige som alltid ringer i min skalle. Det var en kvinna som anklagade en man för våldtäkt. Han blev gripen och satt inför hårda förhör. Det viktigaste i förhöret var “varför gjorde du det?” Men sen kom frågan som vände allt. Han fick frågan var vid tidpunkten. “Vid vilken tidpunkt ” sa han förvånad. Förhörsledaren upprepade frågan och då svarade han lättad…”Då var jag i Grekland. Förhörsledaren sågs sen i TV riktigt uppretad och berättade att de gripit kvinnan.

  Som sagt finns inget som jag hatar så mycket so män som våldför sig på kvinnor men det finns tyvärr även sånt här.

  Därför Pinglan försök glöm detta med Joost tills vi vet mer. Behandla det bara som det är just nu. Ett härligt bidrag 🙂

 34. Helena

  @Micke, Jag tror att jag förstår vad du är ute efter; att vi bara ska prata om låtarna och låta ESC vara den folkfest och tillfälle till ren gläde, som det brukar vara. I år har det varit svårt. Att separera det som händer i världen från ESC kanske funkar för dig och några andra, men inte för oss alla. För mig funkar det inte, men jag har verkligen avstått från att skriva för ofta och för mycket om frågan.

  Sen har du ju själv bidragit till att det skrivs om Israel, du har inte heller kunnat låta dina känslor vara borta utan flera gånger hotat om att inte fortsätta med ESC om publiken buar i Malmö.

  Att kräva att vi ska respektera alla länder som deltar är naivt, hur ska man kunna respektera ett land som begår handlingar som man tycker är avskyvärda? Det betyder inte att man hatar artisten eller de människor som bor i landet. Om detta land skulle vinna får man då inte uttrycka sina känslor över det?

  Enligt ditt önskemål skulle inte heller folk få skriva om det som händer med Nederländernas artist och uttrycka besvikelse eller vad det nu kan vara över hela situationen. Det är mänskligt att ställa frågor och undra över saker, speciellt när EBU inte ger tillräcklig information.

  Känslor hör ihop med Eurovision, de flesta år är det mycket glädje och mindre irritiationer kanske. I år är det även starka negativa känslor. Att det inte skulle synas på något sätt i bloggar vore en utopi. Precis som en värld i fred och frihet, tyvärr.

 35. Micke

  @Helena, jag kräver ingenting. Det var en vädjan om att vi skulle kunna ha fred i två dagar. Jag är den sista som försvarar vare sig vad Israel eller Hamas har gjort. tiotusentals liv har gått till spillo bara på grund av fullkomliga idioter

 36. Denis

  ESC skapar känslor,så är det. Mest glädje. Men der är också svårt att bara se till låtarna och artister när dom representerar länder. Hade dom representerat sig själva så ok. Men nu tävlar dom för länder och då blir det som sagt svårare. Verkligheten påverkar ESC allt mer, precis som det gjorde när Ukraina vann. Att då sitta och be alla att respektera länderna när det finns länder som själva inte respekterar andra känns naivt idag.

  Det funkade när ESC var sin egen bubbla. Men bubblan finns ibte längre. Idag vill folk visa sina känslor, speciellt om dessa länder deltagar eller vinner.

  Micke har ju själv flera gånger visat sina känslor här när han skriver om att sluta följa tävlingen om folk buar. Det är helt ok, precis som det är ok att bua när en låt framförs.
  Samma sak med Joost. Självklart ska man kunna visa sina känslor över det, speciellt när man inte vet så mycket. Vissa kommer säkert bli ännu mer triggade att rösta på han bara för att

  Kanske borde EBU införa en klausul att alla medlemmar måste respektera mänskliga rättigheter? Fast då får man inte många länder kvar…

 37. Micke

  @Helena, vill tacka dig av hela mitt hjärta 🙂 Jag har haft en kamp med mig själv länge nu om att följa finalen eller inte. Du hjälpte mig nu. Klandrar dig inte det minsta men jag hoppar av finalen 100% säker nu. Känns faktiskt riktigt skönt att äntligen fatta att detta inte är något för mig i år. Synd om man bara tänker låtar. 13 av mina 14 i topp av de 37 gick ju till final 🙂

  Hur som helst jag önskar dig och alla andra här en riktigt trevlig kväll. Möjligen tittar jag in en kortis med något slutord om låtarna innan kvällen men osäkert.

  Pinglan, Adri, Johanna, HW och allt vad ni heter. Hoppas ni får åtminstone något som går er väg ikväll. Vi hörs senare 🙂 Nu ska jag ge mig ut ikväll och göra något annat kul istället 🙂

 38. Schlagerpinglan

  @Micke, Tråkigt för oss men jag har förståelse för det. Förhoppningsvis hinner du ångra dig och saknar oss innan det är dags. 😉 Du får ha en trevlig kväll vad du än tar dig för så hörs vi när vi hörs. 😀

 39. HW

  @Micke Tråkigt att höra, men jag förstår dig faktiskt betydligt mer efter de senaste dagarna, vilken soppa det varit. För mig är fokus enbart på de individuella låtarna ikväll, och så blir det tills vi fått en vinnare.

  Blir det en vinst som inte är dränkt i politik så kommer jag troligen glömma allt detta förr eller senare och tycka att det var ett riktigt bra år. Blir det en vinst som är det… då plockar jag med mig de låtar jag gillade och lämnar detta ESC bakom mig för gott.

  Trevlig kväll till dig, och hoppas vi hörs snart!

 40. Micke

  Pinglan och HW, det blir inget längre uppehåll men jag orkar inte med finalen nu.

  Jag hade ett syfte med att skriva den längre VÄDJAN jag gjorde. Jag sa till mig själv att jag kollar de två första reaktionerna som kommer. Om positiva så kör jag…om negativa så hoppar jag. Lätt beslut sen 🙂

  Håller tummarna att ni får en bra kväll. Håll tummarna för Norge för min skull 🙂 Nu ska iväg ut här. Ha det gott

 41. Denis

  Micke, tråkigt förstås. Din förlust. Finns många bra låtar.
  Fast tråkigt att det valet beror på vad ett antal människor du inte känner gör ett val du inte kan styra över
  Det kommer inte avskräcka mig, det är en del av spelet. Det som kan avskräcka mig är en eventuell politisk vinst och vad det innebär nästa år

 42. Helena

  @Micke, det var verkligen inte min mening att få dig att inte titta på finalen ikväll. Jag ville bara visa att det finns olika åsikter och känslor och att de kan få uttryckas. Jag blir riktigt ledsen om du inte tittar bara för att jag skrev ett svar till dig.

  Att lägga sitt liv i andras händer funkar oftast inte så bra. Att välja det ena eller det andra bara för att andra människor gör något eller säger något, det hindrar ju dig från att leva ditt liv.

  Fundera över dina val i livet, vad vill du, och kör på det.

  Bloggen blir tommare utan dig, Micke, det ska du veta!

  Jag tror också att ditt inlägg faktiskt gör att vi alla funderar ett varv till på vad vi skriver och inte skriver, de flesta av oss vill ju inte att det ska vara negativt här.

 43. Micke

  Helena, du behöver inte vara ledsen eller orolig.. Visst det är tråkigt att jag släpper detta om ett gäng timmar men samtidigt är det en skön känsla att äntligen ha bestämt sig.

  Jag klandrar dig inte ett skit. Promise. Tänk så här istället. Nu ska jag ut med gänget ikväll istället för lite kul 🙂

  Vi har samma åsikt egentligen om all skit i världen men jag känner att vi måste finna andningshål också för att samla kraft att möta all skit.

  Men ha nu en kanonkväll Helena med pojkvän, vänner eller vad det är du ska ha det gott med 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se