ESC 2021 Schlagerpinglan: Här nedan ser ni del ett av den officiella ESC-sidans video-serie “Eurovision explained by…..“. I denna första del får vi se några av de avtryck “Love Love Peace Peace” (kärlek och fred) gjort i Eurovisions historia.

“Eurovision explained by…” – Del 1:


Eurovision explained by ‘Love Love Peace Peace’ – Part 1” (8:08 – Oct 23, 2020)

Schlagerpinglan: I väntan på relevanta ESC-nyheter och senare även ESC-kandidat-låtar så är det inte helt fel att göra små nostalgiska ESC-djupdyk. 😀

IslandEfter en längre tids tystnad bekräftade TV-bolaget RÚV den 16:e september att Island kommer att delta i Eurovision Song Contest 2021. Beslutet om de tänkte internvälja sina ESC 2020-artister eller arrangera den nationella uttagningen Söngvakeppnin lät däremot vänta på sig.

I dag, den 23:e oktober, kom då äntligen beskedet: Daði og Gagnamagnið har internvalts och väntas nu att skriva Islands ESC 2021-bidrag. Även om inget i nuläget är bestämt så säger sig Daði ha kommit på några delar av låten och vet hur musikvideon och ESC-scenshowen i stort ska se ut. Låten kommer sedan att skrivas runt detta.

Islands internvalda ESC 2021-artister:

Daði og Gagnamagnið (här med Islands tänkta ESC 2020-bidrag “Think About Things“)

Gagnamagnið – gruppmedlemmar:

Daði Freyr Pétursson huvudsångare
Árný Fjóla Ásmundsdóttir keyboard/dans (Daðis fru)
Sigrún Birna Pétursdóttir bakgrundssång (Daðis syster)
Hulda Kristín Kolbrúnardóttir bakgrundssång
Stefán Hannesson dans
Jóhann Sigurður Jóhannsso dans
(Källor: Daði Freyr, ruv.is, eurovision.tv och eurovisionworld.com)

Schlagerpinglan: Som jag skrev tidigare, när det var tal om att det skulle ta några veckor innan RÚV var redo att avslöja sina ESC 2021-planer, så hoppades jag att Söngvakeppnin 2021 trots allt skulle genomföras. Nu när det visat sig att det inte blir så så märker jag att jag inte är speciellt besviken. Beskedet var nog ganska väntat då det dragit ut på tiden och både rapporterats om nedskärningar hos RÚV och en lämplig lucka i schemat för Daði Freyrs turné. 🙂

Hur som helst är det trevligt att äntligen fått ett besked och nu återstår det bara att önska Daði og Gagnamagnið lycka till. Som sagt, att göra en uppföljare till “Think About Things” (som ni kan hitta nygjorda remixer av här) kan inte vara det lättaste. Då jag föredrar solskenshistorier framför misslyckanden så håller jag trots allt tummarna för att de lyckas och att Daði redan verkar ha en grundidé för bidraget låter ju lovande. 😀


Bekräftade artister för Eurovision Song Contest 2021:

Artist / Land / Bekräftelsedatum
Nederländerna Jeangu Macrooy
(Nederländerna – 18:e mars)
Spanien Blas Cantó
(Spanien – 18:e mars)
Grekland Stefania
(Grekland – 18:e mars)
Ukraina Go_A
(Ukraina – 18:e mars)
Georgien Tornike Kipiani
(Georgien – 19:e mars)
Azerbajdzjan Efendi
(Azerbajdzjan – 20:e mars)
Belgien Hooverphonic
(Belgien – 20:e mars)
Schweiz Gjon’s Tears
(Schweiz – 20:e mars)
Bulgarien VICTORIA
(Bulgarien – 21:a mars)
Israel Eden Alene
(Israel – 22:a mars)
Österrike Vincent Bueno
(Österrike – 26:e mars)
Rumänien Roxen
(Rumänien – 31:a mars)
Australien Montaigne
(Australien – 2:a april)
Tjeckien Benny Cristo
(Tjeckien – 13:e maj)
San Marino Senhit
(San Marino – 16:e maj)
Malta Destiny
(Malta – 16:e maj)
Lettland Samanta Tīna
(Lettland – 16:e maj)
Slovenien Ana Soklič
(Slovenien – 16:e maj)
Moldavien Natalia Gordienko
(Moldavien – 15:e juli)
(enligt artisten själv)
Island Daði og Gagnamagnið
(Island – 23:e oktober)
(Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Mer om Islands förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Island i ESC 2021“.

Relaterad information: Så här långt har esctoday.com 38 länder på sin lista över preliminärt bekräftade ESC 2021-länder medan wikipedia (som även har Polen som bekräftat land) 39 länder på sin. Läs mer här: “Eurovision Song Contest 2021“.

Australien Sedan tidigare är det känt att TV-bolaget SBS har internvalt sin ESC 2020-artist Montaigne att få representera Australien i Eurovision Song Contest 2021 i Nederländerna.

När Montaigne pratade lite om sitt ESC-deltagande i en Twich-stream så framkom det att det finns ett önskemål från hennes managers om att internationella låtskrivare ska vara involverade. T.ex. så var DNA Songs med och skrev hennes 2020-bidrag (och även Australiens ESC-bidrag 2016-2018).

Australiens internvalda ESC 2021-artist:

Montaigne (här med sitt ESC 2020-bidrag “Don’t Break Me“)

Montaigne har dock skrivit en egen låt som hon verkar vilja tävla med. Låten heter “JC Ultra“, vilket syftar på det hjärntvättprogram (Project MKUltra) som CIA försökte genomföra på 50-, 60- och 70-talet.

Låten handlar om ett utomjordiskt samhälle där ett stort musikförlag agerar som en front för ett hjärntvättprogram där de förstöker hjärntvätta kända musiker att föra ut pro-utomjordisk propaganda för att hjälpa utomjordingarna att lättare integreras i det mänskliga samhället och i hemlighet tillskansa sig mänsklig kraft/makt. (Se aussievision.net för citatet i sin helhet.)

Redan den 20:e augusti tweetade Montaigne om att hon har en låt som hon eventuellt kan tävla med i ESC 2021 men om det är “JC Ultra” hon menar framgår inte, förutom att beskrivningen (“it’s totally fucked”) verkar stämma in på den. (Källa: wiwibloggs.com)

Schlagerpinglan: Då jag misstänker att ESC-perioden kommer att fyllas med låtar om social distansering och andra aktuella frågor så känns det inte helt fel med en låt som behandlar ett lite mer oväntat ämne. 🙂

Nu behöver det ju inte nödvändigtvis bli en bra låt bara för att texten är intressant så jag fortsätter att hoppas på en liten mini-uttagning. Om de ansvariga inte vågar låta “JC Ultra” tävla mot de önskade låterna av internationella låtskrivare så räcker det, i mitt fall, med en final där vinnaren utses av en handplockad jury.

Att publiken får rösta brukar i ärlighetens namn inte hjälpa mina personliga favoriter och då ser jag hellre en liten show (utan publikdeltagande) med några nya låtar att lyssna på än ett internval utan insyn i vad valet stod mellan. 😀

Mer om Australiens förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Australien i ESC 2021“.

Bulgarien Sedan tidigare är det känt att TV-bolaget BNT har internvalt sin ESC 2020-artist Victoria att få representera Bulgarien i Eurovision Song Contest 2021 i Nederländerna.

I somras deltog Victoria i Black Sea Eurovision Songwriting Camp 2020, ett låtskrivarläger som arrangerades den 16:e – 26:e augusti för ett flertal musiker bl.a. i syfte att skapa Victorias ESC 2021-bidrag. Här nedan ser några av deltagarna samt en “bakom kulisserna”-video med engelsk text.

“Bakom kulisserna”-video – Black Sea Eurovision Songwriting Camp 2020:

Black Sea Eurovision Songwriting Camp 2020
(26:14 – Sep 1, 2020 – iCard EUROVISION BULGARIA)

En del av deltagarna på låtskrivarlägret:

Victoria (bulgarisk artist, låtskrivare, ESC 2021: “Tears Getting Sober“)
Borislav Milanov (bulgarisk producent, låtskrivare – Symphonix International)
Cesár Sampson (artist, låtskrivare, 3:a i ESC 2018: “Nobody But You“, Österrike)
Martin Masarov (svensk/bulgarisk artist, producent)
Lukas Oscar Janisch (en av låtskrivarna bakom “Tears Getting Sober”)
John Emil (svensk låtskrivare)
Ben Dolic (slovensk artist, låtskrivare, ESC 2021: “Violent Thing“, Tyskland)

Efter lägret fortsatte Victoria att arbeta med ett flertal låtar tillsammans med olika låtskrivarteam. I nuläget har inte ESC 2021-bidraget valts ut men det är klart att låten kommer att framföras på engelska, då hon siktar på en internationell marknad, samt att den är planerad att presenteras i mars 2021.
(Källor: BNT Eurovision Bulgaria och iCard EUROVISION BULGARIA)

Schlagerpinglan: Då jag själv tycker att “Tears Getting Sober” var ett av de vackraste bidragen i ESC 2020 så märker jag att jag har ganska höga förväntningar på Victorias nya bidrag. Egentligen är väl chansen att de ska lyckas presentera en lika bra / bättre låt inte så stor… men man vet aldrig. Enligt wiwibloggs så har hon två favoriter av de låtar som skapades under lägret och det är ju en lovande start. 😀

Mer om Bulgariens förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Bulgarien i ESC 2021“.

Island Som sagt, TV-bolaget RÚV har bekräftat att Island kommer att delta i Eurovision Song Contest 2021 men hur de tänker utse sitt tävlingsbidrag och artist har de ännu ej avslöjat.

I en intervju, som ni ser här nedan, så förklarar Islands ESC-delegationschef Felix Bergsson att det skett nedskärningar hos RÚV p.g.a. corona-situationen och att de därför kämpar ekonomiskt och ännu inte beslutat om de ska ha en nationell uttagning eller internvälja sina ESC 2020-representanter Daði og Gagnamagnið.

Han uppgav att de förhoppningsvis ska kunna ge besked om 2-3 veckor.

Intervju med Felix Bergsson (Islands delegationschef)

Humans of Eurovision #1 – Felix Bergsson“ (45:21 – Oct 18, 2020 – Jan Bors)

Schlagerpinglan: Personligen håller jag tummarna för att RÚV lyckas få ekonomin att gå ihop och att det finns tid att arrangera Söngvakeppnin 2021. Dels så älskar jag nationella uttagningar och dels så har jag svårt att se hur Daði ska lyckas följa upp sin monsterhit “Think About Things” med något lika uppskattat.

Risken är ju att majoriteten av de röstande vill ha något nytt 2021 och att ESC-sagan i värsta fall slutar med en missad ESC-final om han kör på samma spår. (2017 försökte han ju med den visuellt likvärdiga “Is This Love?“.) Chansen finns dock att han har fler strängar på sin lyra och lyckas att presentera något som även 2021 får upp honom bland förhandsfavoriterna. Man ska aldrig säga aldrig utan det är bara att vänta och se vad som händer. 🙂

Mer om Islands förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Island i ESC 2021“.


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se