ESC2020 Schlagerpinglan: Här hittar ni en handfull korta nyheter angående Eurovision Song Contest 2020. För ytterligare information, klicka på flaggorna så kommer ni till respektive lands samlingssida där kompletterande info finns.

ESC 2020 ESC 2020: Vinnar-medley med sju forna ESC-vinnare utlovas
TV-bolagen NPO/NOS/AVROTROS har avslöjat att det vid ESC 2020-finalen kommer att bjudas på ett vinnar-medley där sju forna vinnare framför sina vinnarlåtar: Gigliola Cinquetti (Italien 1964), Lenny Kuhr (Nederländerna 1969), Getty Kaspers with Teach-In (Nederländerna 1975), Sandra Kim (Belgien 1986), Paul Harrington & Charlie McGettigan (Irland 1994), Alexander Rybak (Norge 2009) och Duncan Laurence (Nederländerna 2019).

Dessutom utlovas ett inslag i samtliga tre shower där Edsilia Rombley (ESC 2020-värd och ESC-representant 1998 och 2007) kommer att köra runt på Rotterdams gator i en taxi tillsammans med fyra forna ESC-vinnare: Ruslana (Ukraina 2004), Anne-Marie David (Luxemburg 1973), Izhar Cohen (Israel 1978) och Niamh Kavanagh (Irland 1993) och bl.a. prata om ESC-relaterade saker. Fler artister som väntas dyka upp som öppnings- och mellanakter under ESC 2020 kan ni läsa om på eurovision.tv. (Källa: eurovision.tv)

Island Island: Två bidrag framförs på isländska i finalen
Efter två inledande semifinaler, där de tävlande bidragen var tvugna att framföras på isländska, så är det den 29:e februari dags för Söngvakeppnin 2020-finalen dit 5 bidrag kvalificerat sig. Två av bidragen (“Almyrkvi” och “Oculis Videre“) kommer att framföras på isländska medan resten tävlar med sina engelska versioner, lyssna på bidragen här. (Källa: escxtra.com)
Grekland Grekland: Musikvideon redo för presentationen den 1:a mars
TV-bolaget ERT har tidigare avslöjat att de kommer att skicka sångerskan Stefania Liberakakis och låten “SUPERG!RL” som Greklands representanter i Rotterdam. Internvalet kommer att presenteras den 1:a mars i form av en musikvideo som spelats in vid fyra olika platser i Aten under två dagar. (Källa: esctoday.com)
Bulgarien Bulgarien: Bidragspresentation den 7:e mars
TV-bolaget BNT har tidigare avslöjat att de gjort ett internval för Bulgarien inför ESC 2020 och kommer att skicka sångerskan VICTORIA till Rotterdam. Nu vet vi även att tävlingsbidraget kommer att presenteras den 7:e mars.
(Källa: Eurovision Bulgaria på Twitter)
Litauen Litauen: Finalresultatet justerades efter försenade SMS-röster
Lördagen den 15:e februari avgjordes Litauens ESC 2020-uttagning “Eurovizijos Atranka“, men vid finalen så uppgavs felaktiga tittarröster. Ca 25 000 SMS-röster blev försenade och dök inte upp hos TCG Telecom förrän dagen efter. Efter att de kontaktat RTL så korrigerares siffrorna och ett nytt, korrekt slutresultat kunde fastställas, vilket ni hittar här. Resultatet påverkades inte mer än att The Roops vinnarmarginal var större än man först trott. (Källa: wikipedia)

Schlagerpinglan: Mer om de olika ländernas förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Eurovision Song Contest 2020“.

Se även: “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2020-uttagningarna

Polen På söndag, den 23:e februari kommer Polen att utse sitt bidrag i Eurovision Song Contest 2020 då finalen av talangshowen Szansa na Sukces. Eurowizja 2020 ska avgöras.

Efter att tre talanger gått vidare från sina respektive semifinaler där covers av ABBA, The Beatles och Eurovision-hits framförts så är de nu framme vid finalen där de kommer att tävla med vars en cover och en originallåt som de hoppts få representera landet med i Rotterdam.

Albert Černý (Lake Malawi) var först ut med att släppa sin originallåt och i dag var det dags för Kasia Dereń (en The Voice Poland-finalist och bakgrundssångerska för Gromee feat. Lukas Meijer i ESC 2018) att presentera sitt bidrag. Se länkar och final-info här nedan:

Ett av bidragen som tävlar i “Szansa na Sukces”-finalen

Ufaj mi“, Kasia Dereń

Startfältet i Polens “Szansa na Sukces” – Finalen (23:e februari)

Kasia Dereń – framför originallåten “Ufaj Mi” i finalen
text och musik: Piotr Walicki, Marcin Januszkiewicz, Mateusz Krautwurst, Kasia Dereń
(Kasia vann semi 1 med ABBA-covern “Mamma Mia“)
Alicja Szemplińska – framför en ännu ej presenterat originallåt i finalen
text och musik: Patryk Kumór, Dominic Buczkowski-Wojtaszek, Laurell Barker
(Alicja vann semi 2 med Eurovision-covern “To nie ja!“)
Albert Černý – framför “Lucy” i finalen
text och musik: JOWST, Lasse Piirainen, Cesar Sampson, Alasdair Bouch, Albert Černý
(Albert vann semi 3 med Beatles-covern “Please Please Me“)
(Källor: escxtra.com, eurovoix.com och wiwibloggs.com – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: När jag tidigare i dag skrev om Lake Malawi-sångaren Albert Černýs deltagande i den polska uttagningen så tog jag upp ett flertal punkter som talar för honom. När nu Kasia Dereń presenterar sitt bidrag (som jag personligen tycker är betydligt bättre) så riktar jag i stället in mig på saker som talar för Kasia:

Som en tidigare finalist i The Voice Poland så har hon säkerligen ett flertal fans i landet och att en stor del av hennes låt framförs på polska kan säkert även det ses som en fördel. Sedan var det ju det här med att hon var bakgrundssångerska för Gromee i ESC 2018, vilket givit henne viktig ESC-erfarenhet. Om det sedan även är ett plus att just Gromee sitter i Szansa na Sukces tremannajury vet jag däremot inget om.

Jag riktar inga fuskanklagelser åt något håll men tycker inte att det känns helt rätt att det ändras i reglerna mitt i säsongen och att det finns kopplingar mellan jurymedlemmarna och de tävlande. Inget av detta bevisar något fulspel… men till nästa säsong (om det blir någon) så hoppas jag att de ansvariga tänker igenom allt lite bättre så att fokus inte hamnar på fel saker.

Hur som helst, finalen avgörs på söndag och förhoppningsvis så har den ett flertal imponerande framträdanden att bjuda på. 🙂

Mer om Polens förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Polen i ESC 2020“.

Sverige Schlagerpinglan: Enligt hålltiderna för Melodifestivalen 2020 så är det torsdagar kl. 13:30 och kl. 21:00 som gäller om man vill få sig ett smakprov på de tävlande bidragen innan deltävlingen.

Här nedan ser ni därför de minut-klipp av studioversionerna som SVT presenterat nu på eftermiddagen och senare kommer listan även att uppdateras med länkarna till de utlovade live-klippen.

Listan här nedan visar vilka två bidrag jag för tillfället gärna skickar vidare till finalen, vilka två bidrag jag tycker förtjänar en tripp till Andra Chansen och vilka bidrag som förmodligen behöver visa upp sig lite mer innan de kommer till sin rätt.

Två av de tävlande artisterna i Melodifestivalen 2020:
Victor Crone Hanna Ferm
Victor Crone & Hanna Ferm (Grafik: Janne Danielsson, SVT)

Lyssna på 1 minut av Melodifestivalen 2020:s andra deltävlings bidrag:
(presenterad i den ordning Schlagerpinglan rankar dem för tillfället)
Mina preliminära “Direkt till final”-bidrag:
“Troubled Waters”, Victor Crone
1-minuts-klipp30-sekunders-replåttext & bidragsfakta
(Dino Medanhodzic, Benjamin Jennebo, Victor Crone)
“Brave”, Hanna Ferm
1-minuts-klipp30-sekunders-replåttext & bidragsfakta
(David Kjellstrand, Jimmy Jansson, Laurell Barker)
Mina preliminära “Till Andra Chansen”-bidrag:
“We Are One”, Frida Öhrn
1-minuts-klipp30-sekunders-replåttext & bidragsfakta
(Frida Öhrn, Hampus Eurenius, Nicklas Eklund)
“Carpool Karaoke”, Nanne Grönvall
1-minuts-klipp30-sekunders-replåttext & bidragsfakta
(Nanne Grönvall, Peter Grönvall)
Övriga bidrag:
“Surface”, Ellen Benediktson & Simon Peyron
1-minuts-klipp30-sekunders-replåttext & bidragsfakta
(Paul Rey, Laurell Barker, Anderz Wrethov, Sebastian von Koenigsegg, Ellen Benediktson)
“Molnljus”, William Stridh
1-minuts-klipp30-sekunders-replåttext & bidragsfakta
(Markus Lidén, Christian Holmström, David Kreuger, William Stridh)
“Om du tror att jag saknar dig”, Jakob Karlberg
1-minuts-klipp30-sekunders-replåttext & bidragsfakta
(Nanne Grönvall, Isak Hallén, Henrik Moreborg, Jakob Karlberg)

Schlagerpinglan: Denna vecka så hittade jag egentligen endast två bidrag som jag blev nyfiken på efter en första genomlyssning, d.v.s. de med Victor Crone och Hanna Ferm. Rent låtmässigt så tycker jag nog att “Brave” (så här långt) är strået vassare, men i studioversionen så blir refrängen alltför gäll för min smak. Vem vet, det är kanske en sådan låt som gör sig bäst live? Jag hoppas på det för att om allt klaffar så skulle detta t.o.m. kunna bli ytterligare en personlig favorit för mig. Vi får väl se vad som händer. 😀

Om ni är intresserade av att läsa en del rapporter som gavs efter gårdagens genomlyssning av fullversionerna av bidragen så hittar ni deras rapporter längst ner på mitt Malmö-uppladdnings-inlägg.

Se även: “MF-Veckoschema” – “Melodifestivalen 2020” – “ESC-Veckoschema” – “ESC 2020

ESC 2020 Schlagerpinglan: Efter att Belgien släppte sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2020 den 17:e februari så har 11 låtar, av de totalt 41 som väntas tävla i Rotterdam i maj, presenterats.

Här nedan ser ni ett videoklipp från den officiella ESC-sidan där de 11 bidragen presenteras i snabbreprisform, lite längre ned hittar ni även länkar till bidragens fullversioner (i form av min personliga topp-11-lista).

“Snabbrepris” av de 11 så här långt presenterade ESC-2020-bidragen:

Selected Entries – 19 February – Eurovision Song Contest 2020
(4:25 – Feb 19, 2020 – eurovision.tv)

Schlagerpinglans ESC-2020-topp-11, 2020-02-20:
1. (1.) Italien Italien: Fai rumore“, Diodato
2. (2.) Lettland Lettland: Still Breathing“, Samanta Tīna
3. (3.) Spanien Spanien: Universo“, Blas Cantó
4. (4.) Litauen Litauen: On Fire“, THE ROOP
5. (5.) Frankrike Frankrike: The Best in Me“, Tom Leeb
6. (ny) Belgien Belgien: Release Me“, Hooverphonics
7. (6.) Armenien Armenien: Chains On You“, Athena Manoukian
8. (7.) Norge Norge: Attention“, Ulrikke Brandstorp
9. (8.) Australien Australien: Don’t Break Me“, Montaigne
10. (9.) Albanien Albanien: Shaj“, Arilena Ara
11. (10.) Tjeckien Tjeckien: Kemama“, Benny Cristo

Klicka på respektive flagga för att läsa mer om hur länderna valde ut sina ESC-bidrag.

Mer om de olika ländernas ESC-planer hittar ni här: “Eurovision Song Contest 2020“.
Se även: “Lyssna på bidragen i de nationella ESC-2020-uttagningarna

Polen På söndag, den 23:e februari kommer Polen att utse sitt bidrag i Eurovision Song Contest 2020 då finalen av talangshowen Szansa na Sukces. Eurowizja 2020 ska avgöras.

Efter att tre talanger gått vidare från sina respektive semifinaler där covers av ABBA, The Beatles och Eurovision-hits framförts så är de nu framme vid finalen där de kommer att tävla med vars en cover och en originallåt som de hoppts få representera landet med i Rotterdam.

Så här långt har endast en av låtarna släppts men en del info om de tre tävlande bidragen har presenterats, bl.a. låtskrivarna, se nedan:

Ett av bidragen som tävlar i “Szansa na Sukces”-finalen

Lucy“, Albert Černý (Lake Malawi)

Startfältet i Polens “Szansa na Sukces” – Finalen (23:e februari)

Kasia Dereń – framför originallåten “Ufaj Mi” i finalen
text och musik: Piotr Walicki, Marcin Januszkiewicz, Mateusz Krautwurst, Kasia Dereń
(Kasia vann semi 1 med ABBA-covern “Mamma Mia“)
Alicja Szemplińska – framför en ännu ej presenterat originallåt i finalen
text och musik: Patryk Kumór, Dominic Buczkowski-Wojtaszek, Laurell Barker
(Alicja vann semi 2 med Eurovision-covern “To nie ja!“)
Albert Černý – framför “Lucy” i finalen
text och musik: JOWST, Lasse Piirainen, Cesar Sampson, Alasdair Bouch, Albert Černý
(Albert vann semi 3 med Beatles-covern “Please Please Me“)
(Källor: escxtra.com och eurovoix.com – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Kan Albert Černý ens förlora på söndag? Hans grupp Lake Malawi nådde en imponerande 11:e-plats för Tjeckien i ESC 2019 med “Friend Of A Friend“, han har fått tävlingsledningen att ändra i reglerna mitt i säsongen (han har förvisso starka band till Polen men är vare sig medborgare eller boende där, vilka var de ursprungliga reglerna) och han tävlar med en låt som släppts tidigare än sina konkurrenter samt är skriven av framgångsrika ESC-låtskrivare.

Man ska givetvis inte ta ut något i förskott. Även Alicja Szemplińska har ju (enligt escxtra.com) en del stora namn bakom sin låt, förutom två som skrivit framgångsrika JESC-låtar även Laurell Barker som haft med ESC-låtar lite överallt, bl.a. två i helgens Melodifestival-deltävling. Vem vet, kanske bleknar “Lucy” i jämförelse?

Innan vi hört alla tre bidragen framföras live så kan man givetvis inte veta något om hur det kan sluta, men själv har jag tyvärr lite svårt att skaka fram någon större förväntan eller spänning i nuläget. Nåja, skulle det bli en skräll så blir den ju desto större. 😀

Mer om Polens förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Polen i ESC 2020“.


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se