Slovakien Efter att Slovakien placerat sig sist i en av semifinalerna i Eurovision Song Contest 2012drog de sig ur tävlingen och allt sedan dess så har ekonomiska orsaker och ointresse hos allmänheten används som förklaring till att landet ännu inte återvänt.

Den tjeckiska ESC-sidan eurocontest.cz har tagit kontakt med TV-bolaget RTVS för att få veta om de planerar en slovakisk comeback i ESC 2021. Slavomíra Kubíčková, chefen för internationellt samarbete, gav inte ett definitivt nej på frågan men antydde att det var osannolikt. (Källa: escxtra.com)

Slovakien senaste ESC-bidrag:

Don’t Close Your Eyes“, Max Jason Mai (ESC 2012: 18:e-plats i semi 2)

Schlagerpinglan: Slovakien har inte lyckats ta sig vidare till final en enda gång på sina sju ESC-försök, så det är kanske inte så konstigt att det inte finns något större intresse för tävlingen i landet just för tillfället. Det ökade intresset lär dock inte uppstå ur tomma intet utan för det krävs nog ett storstilat deltagande, som i sin tur även kan ge bra PR för slovakiskt musikliv och kanske även i slutändan visa sig vara en bra investering.

Tjeckien lyckades ju med en strålande comeback där de nu har tre finalplatser på fem försök efter sin paus från tävlingen, så det finns väl egentligen inget som tyder på att det skulle gå mycket sämre för Slovakien. Jag håller i alla fall tummarna för att de vågar sig tillbaka till tävlingen inom några år. 😀

Se samlingssidan här: “Slovakien i Eurovision Song Contest

Cypern Schlagerpinglan: I väntan på att Cypern ska avslöja sina artistplaner inför Eurovision Song Contest 2021 så kan vi lyssna på lite ny musik från Eleni Foureira, sångerskan som gav landet dess bästa resultat i ESC så här långt. (Källa: esctoday.com)

Nytt från ESC-artist:
Låt, Artist: “Temperatura”, Eleni Foureira
Länk: officiell videospansk version
Låtskrivare: Doron Medalie, Richie Loop, Νίκος Γρίτσης (spansk version: Rosanna Mailan)
(ESC-bidrag) Fuego” (2:a i finalen för Cypern 2018)

Schlagerpinglan: Egentligen så är det den spanska versionen av “Temperatura” som är den nysläppta låten, men då jag föredrar originalet från den 19:e juni så är det den jag väljer att lägga till på min sommarlåtslista, som för tillfället toppas av Sergey Lazarevs nya. 😀

Ryssland Schlagerpinglan: I väntan på att Ryssland ska avslöja sina artistplaner inför Eurovision Song Contest 2021 så kan vi lyssna på lite ny musik från deras bronsmedaljör i ESC 2016 och 2019, Sergey Lazarev. (Källa: escxtra.com)

Nytt från ESC-artist:
Låt, Artist: “Ya ne mogu molchat”, Sergey Lazarev
Länk: studioversion
Låtskrivare: Timur Yelchin, Alexander Malinovsky
(ESC-bidrag) You Are The Only One” (3:a i finalen för Ryssland 2016)
Scream” (3:a i finalen för Ryssland 2019)

Schlagerpinglan: Då det är lågsäsong vad gäller internvalda ESC-bidrag och kandidater i diverse ESC-uttagningar så får man söka sig till andra källor för att hitta ny musik att njuta av så här i sommartider. För mig personligen så brukar Sergey Lazarev vara ett säkert kort och lyckligtvis så föll hans nya låt mig helt i smaken. Genast blev sommaren lite ljusare. 😀

MaltaDen 16:e maj bekräftade Maltas tilltänkta ESC 2020-artist Destiny, via instagram, att hon internvalts att få representera TV-bolaget PBS och Malta i Eurovision Song Contest 2021. Hur hennes ESC 2021-bidrag ska utses har ännu ej avslöjats.

Klart är i alla fall att X Factor Malta, den talangshow som 2019 och 2020 ersatte den traditionella, nationella uttagningen Malta Eurovision Song Contest, kommer att ersättas av Malta’s Got Talent denna säsong. Talangfulla deltagare, oavsett talang och nationalitet, kan nu anmäla sig till showen.

Malta’s Got Talent

Malta’s Got Talent i korthet:

Första säsongen av Malta’s Got Talent söker efter den största talangen (inte bara sång-talanger) på Malta men är öppen för sökande av alla nationaliteter.
Vinnaren blir inte Maltas ESC 2021-representant, men får prispotten på 25 000 euro.
Anmälan görs via Whatsapp (79202021) med namn, efternamn, ålder och email.
Ev. kan även ett kort klipp med personens talang skickas med ansökningen.
(Källa och grafik: Malta’s Got Talent samt wiwibloggs.com)

Schlagerpinglan: Personligen är jag inte så intresserad av talangshower men eftersom jag har följt Maltas nationella uttangingar ett flertal år samt X Factor Malta två säsonger så måste jag erkänna att jag är lite nyfiken på om det dyker upp några kända ansikten.

Malta’s Got Talent inte utser Maltas ESC 2021-artist så kommer jag troligtvis inte rapportera från denna show… men man ska aldrig säga aldrig. Sänds showen när det inte händer så mycket annat i ESC-väg och det dyker upp många talanger med ESC-anknytning så är inget omöjligt. 😀

Mer om Maltas förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Malta i ESC 2021“.

TysklandTV-bolaget NDR har bekräftat att Tyskland kommer att delta i Eurovision Song Contest 2021 samt att de kommer att utse sitt tävlingsbidrag på samma sätt som föregående år, d.v.s. internt med hjälp av en Eurovisionjury, bestående av 100 personer, samt 20 internationella musikexperter.

Ben Dolic, som var tänkt att tävla för Tyskland i ESC 2020 med “Violent Thing” av bl.a. Borislav Milanov, kommer därmed inte att bli direkt-internvald inför 2021. Det ryktas dock om att Ben planerar att skicka in en ny låt av Borislav Milanov till det tyska internvalet så än finns chansen att han kan få Rotterdam 2021-biljetten. (Källor: esctoday.com och wiwibloggs.com)

Tysklands senast utvalda bidrag till Eurovision Song Contest:

Violent Thing“, Ben Dolic (inställd tävling 2020)

Schlagerpinglan: Även om jag helst hade velat se Tyskland gå tillbaka till någon form utav nationell uttagning så har jag all förståelse för att de vill ge sitt nya uttagningssystem en chans att få fram ett bidrag som verkligen får tävla i ESC.

Beslutet att inte direktvälja sitt ESC 2020-internval känns även det som det rätta, då det inte ligger i någons intresse att skicka Ben till ESC med en svag låt. Om han skickar in en låt till 2021-internvalet och lyckas övertyga de båda jurygrupperna så är han däremot ett steg på rätt väg. Lycka till, Ben. 😀

Internvalda ESC 2020-artisters ESC 20201-planer:

Artister som fått klartecken för ESC 2021:
Nederländerna Jeangu Macrooy
(Nederländerna)
Spanien Blas Cantó
(Spanien)
Grekland Stefania
(Grekland)
Azerbajdzjan Efendi
(Azerbajdzjan)
Belgien Hooverphonic
(Belgien)
Schweiz Gjon’s Tears
(Schweiz)
Bulgarien VICTORIA
(Bulgarien)
Österrike Vincent Bueno
(Österrike)
Rumänien Roxen
(Rumänien)
San Marino Senhit
(San Marino)
Artister som ej får direktbiljett till ESC 2021:
Cypern Sandro
(Cypern)
Frankrike Tom Leeb
(Frankrike)
Tyskland Ben Dolic
(Tyskland)
Artister vi väntar på ESC 2021-besked från:
Ryssland Little Big
(Ryssland)
Nordmakedonien Vasil
(Nordmakedonien)
Irland Lesley Roy
(Irland)
Storbritannien James Newman
(Storbritannien)

Mer om Tysklands förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Tyskland i ESC 2021“.


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se