Bosnien och HercegovinaSchlagerpinglan: I dag, fredagen den 25:e november, är det Bosnien och Hercegovinas nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom landets samtliga 19 tävlingsbidrag, som ni hittar på min Bosnien och Hercegovina-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Bosnien och Hercegovinas ESC-bidrag:

“Call Me”, Feminnem (ESC 2005)

Schlagerpinglans topp-10 av Bosnien och Hercegovinas samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) (1) (1) (1) Call Me“, Feminnem (ESC 2005 – 14:e i finalen)
2. (2.) (2) (2) (2) Bistra Voda“, Regina (ESC 2009 – 9:a i finalen)
3. (3.) (3) (3) (3) Ne Brini“, Mija Martina (ESC 2003 – 16:e)
4. (4.) (4) (5) (4) Love In Rewind“, Dino Merlin (ESC 2011 – 6:a i finalen)
5. (5.) (9) (7) (5) Lejla“, Hari Mata Hari (ESC 2006 – 3:a i finalen)
6. (6.) (5) (6) (6) Thunder And Lightning“, Vukašin Brajić (ESC 2010 – 17:e i finalen)
7. (7.) (6) (4) (7) Sva Bol Svijeta“, Fazla (ESC 1993 – 16:e)
8. (8.) (7) (9) (8) Rijeka Bez Imena“, Marija Sestic (ESC 2007 – 11:a i finalen)
9. (9.) (10) (10) (11) Putnici“, Dino and Beatrice (ESC 1999 – 7:a)
10. (10.) (8) (8) (9) Na Jastuku Za Dvoje“, Maja (ESC 2002 – 13:e)

Snabbfakta:
Bosnien och Hercegovinas deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1993 – deltagit 19 gånger – vunnit 0 gånger

Se “Bosnien och Hercegovina i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Bosnien och Hercegovina Som det framgick utav deltagarlistan inför Eurovision Song Contest 2023 när den presenterades tidigare i år så finns inte Bosnien och Hercegovina med bland de 37 länder som förväntas dyka upp i Liverpool 2023.

TV-bolaget BHRT har tidigare avslöjat att de ser det som omöjligt för landet att komma tillbaka till tävlingen de närmaste åren trots att de väldigt gärna vill delta. Förutom att de fortfarande har skulder till EBU och därmed inte är tillåtna att delta så har de problem med finansieringen. (Källa: eurovoix.com)

Bosnien och Hercegovinas bäst placerade bidrag i Eurovision Song Contest:

Lejla“, Hari Mata Hari (3:a i finalen 2006)

Bosnien och Hercegovinas senaste ESC-uttagningar, bidrag och resultat:

År Uttagning ESC-bidrag ESC-resultat
20172022:
2016: Internval Ljubav je“, Dalal & Deen
feat. Ana Rucner and Jala
11:a i semifinal 1
2013-2015:
2012: Internval Korake Ti Znam“, Maya Sar 18:e i finalen
2011: Internval Love In Rewind“, Dino Merlin 6:a i finalen
2010: Internval Thunder And Lightning“,
Vukašin Brajić
17:e i finalen
2009: Internval Bistra Voda“, Regina 9:a i finalen
2008: Internval Pokušaj“, Laka 10:a i finalen
2007: Internval Rijeka Bez Imena“, Marija Sestic 11:a i finalen
2006: Internval Lejla“, Hari Mata Hari 3:a i finalen
Se även:Bosnien och Hercegovinas samtliga ESC-bidrag

Schlagerpinglan: Tyvärr så verkar det inte finnas några hoppfulla nyheter på denna front utan det besked som givits tidigare, att det kan dröja åtskilliga år innan det kan bli aktuellt med någon ESC-comeback från Bosnien och Hercegovina, gäller fortfarande. Jag håller tummarna för att det löser sig på något mirakulöst sätt så att det inte dröjer alltför lång tid till. (Även om vi, enlig mig, redan väntat alltför länge.)

Då det i dag är Bosnien och Hercegovinas nationaldag så återkommer jag lite senare i kväll med min traditionella topplista. På återseende. 😀

Se “Bosnien och Hercegovina i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

sverige SVT meddelar i dag att både förfest- och efterfestsändningarna i anslutning till Melodifestivalens liveshower kommer tillbaka 2023. Denna gång så är det ingen mindre än MF-veteranen Linda Bengtzing som kommer att vara värd för de båda programmen.

Förfest!” sänds i SVT Play varje lördag kl. 19:30 innan Melodifestivalen. Där får publiken, med Lindas hjälp, lära känna de tävlande, träffa gäster och ladda upp inför tävlingen.

Efterfest!” sänds i SVT Play varje lördag direkt efter Melodifestivalen. Där tar Linda med publiken ut i arenan för att fånga upp kvällens känslor, prata med vinnare och förlorare samt lyfta snackisarna. (Källa: Melodifestivalen Instagram)

Värden för Melodifestivalens “Förfest!” och “Efterfest!”:
Linda Bengtzing
Linda Bengtzing (Foto: Janne Danielsson/SVT)
(Grafik lånad från Melodifestivalen Instagram/Scandipop Twitter)

Linda Bengtzings 8 bidrag och resultat i Melodifestivalen:

År Bidrag Placering
2005: Alla flickor delad 9:a i finalen
2006: Jag ljuger så bra 7:a i finalen
2008: Hur svårt kan det va? 5:a i finalen
2011: E det fel på mig? 7:a i finalen
2014: Ta mig 5:a i fjärde deltävlingen
2016: Killer girl 7:a i fjärde deltävlingen
2020: Alla mina sorger 6:a i andra deltävlingen
2022: Fyrfaldigt hurra! 5:a i tredje deltävlingen
(Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan:Förfest” och “Efterfest” är ju inget nytt när det gäller SVT:s Melodifestivalen-sändningar utan det lär ju t.o.m. vara ett uppskattat inslag. Själv brukar jag vara upptagen med egna för- och efterrutiner under Melodifestivalslördagarna men om det nu är Linda Bengtzing, en artist med stor erfarenhet av allt som har med Melodifestivalen att göra, som kommer att sätta sin prägel på sändningarna så lockas t.o.m. jag att ge det en chans. Det här skulle kunna bli skoj. 🙂

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Sverige i ESC 2023“.

Spanien Det spanska TV-bolaget RTVE har avslöjat att de 18 bidrag som kommer att tävla i “Benidorm Fest 2023“, Spaniens nationella uttagning inför Eurovision Song Contest 2023, kommer att släppas den 19:e december.

Samma dag kommer en presskonferens med de tävlande artisterna att hållas vid RTVE:s huvudkontor. Namnen på de tävlande artisterna och bidragen hittar ni här.
(Källa: eurovoix.com)

En av “Benidorm Fest 2023”-deltagarna

Blanca Paloma (framför här sitt Benidorm Fest 2022-bidrag “Secreto de agua“)

Mer om Spaniens förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Spanien i ESC 2023“.

sverige Förra året så döptes Andra Chansen om till Semifinal och när det nu är dags för Melodifestivalen 2023 så kommer ytterligare förändringar att genomföras. I korta drag så innebär det att uppsamlingsheatet förenklas, alla möter alla och de fyra bidrag med flest röster går vidare till finalen, se nedan.

Melodifestivalens nya semifinal 2023 i korthet:

Totalt åtta bidrag, två från respektive deltävling, går vidare till semifinalen.
Alla åtta bidrag framförs i semifinalen och tävlar mot varandra.
Halvvägs in i omröstningen får tittarna veta ställningen, d.v.s. vilka fyra som ligger bäst till att ta sig till final och vilka som riskerar att åka ut. Dessa presenteras utan inbördes ordning.
Tittarna får nya röster i appen och därmed möjlighet att fortsätta rösta och påverka slutresultatet.
När röstningen stängts kommer poäng att fördelas utifrån hur rösterna har fördelat sig i ålderskategorierna i appen: 3–9 år, 10–15 år, 16–29 år, 30–44 år, 45–59 år, 60–74 år, 75 och äldre, samt telefonrösterna.
Varje tittargrupp delar ut poäng till de fyra akterna som fått flest röster på skalan 12-10-8-5 poäng. Om två bidrag har fått samma totalpoäng från tittargrupperna avgör flest antal röster.
Poängen presenteras i direktsändning så att tittarna kan följa vem som är populärast i respektive kategori och se hur slutresultatet fördelas.
De fyra låtar med högst poäng går till final.
För första gången kommer tittarna att veta vilken av låtarna från semifinalen som var populärast och vilka som fick kämpa för att ta sig till final.
(Källa: aftonbladet.se)

En av förra årets Semifinal-heat-vinnare i Melodifestivalen:

I Can’t Get Enough“, Cazzi Opeia

Utvecklingen av Melodifestivalens uppsamlingsheat:

2002: Vinnarnas val
Första året med deltävlingar visas artisternas framträdanden från deltävlingarna i repris för tv-tittarna och åtta tidigare vinnare av Melodifestivalen får, under ledning av dirigenten Anders Berglund som juryordförande, rösta fram två finalister bland de åtta akter som gått vidare till uppsamlingsheatet. Jurymedlemmarna är: Charlotte Perrelli (då Nilsson), Claes af Geijerstam, Jill Johnson, Lasse Holm, Nanne Grönvall, Roger Pontare, Siw Malmkvist, Svante Thuresson och Tommy Nilsson.

Programmet sänds på fredagen efter fjärde deltävlingen, detta på grund av OS. Finalen sänds nästföljande fredag.

2003: Tittarnas val
Tittarna får makten i en sändning som flyttas till söndagen efter fjärde deltävlingen. Artisternas framträdanden från deltävlingarna visas i repris och tittarna får rösta. De två med flest röster går till final.
2004–2006: Andra chansen
Programmet byter namn till Andra chansen, men upplägget är det samma: Sändning på söndagen efter fjärde deltävlingen, artisternas framträdanden från deltävlingarna spelas upp och de två som får flest tittarröster går till final.
2007: Får egen tävlingsvecka – med dueller
Uppsamlingsheatet får egen vecka och artisterna en ny chans att bättra på sina framträdanden genom att återigen framträda live i en arena. Upplägget kryddas med att artisterna möts i dueller i två omgångar och de två som får flest röster i slutduellerna tar sig till final. Samma upplägg behålls fram till 2012 med små justeringar för hur duellerna lottas eller fördelas mot varandra.
2013: Duellupplägget görs om
I första omgången av uppsamlingsheatet får alla åtta bidragen tävla mot varandra. De fyra med flest röster gick vidare till en andra omgång där de ställdes mot varandra i två dueller. Två låtar gick till final. Samma upplägg användes 2014.
2015: Från två till fyra finalister
De fyra duellerna tas tillbaka, men duellträdet skippas. Istället går vinnaren i varje duell till final och startfältet i finalen utökas från 10 till 12 låtar. Upplägget behålls till och med 2021.
2022: Andra chansen skrotas – blir Semifinal
Uppsamlingsheatet byter namn till semifinal och de rena duellerna skrotas. De åtta tävlande delas istället in i två heat med fyra artister i varje. De två med flest röster i respektive heat, totalt fyra, går till final.
2023: Semifinalen görs om
Alla åtta deltagare tävlar mot varandra. Efter en första röstningsomgång redovisas ställningen från plats 1 till 8 för att ge tittarna chans att rösta just sin favorit till final. De fyra med flest röster efter andra röstningsomgången får tävla i finalen.
(Källa: aftonbladet.se)

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Sverige i ESC 2023“.


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se