FinlandFinland kommer att välja ut sitt bidrag i Eurovision Song Contest 2021 genom den nationella finalen UMK 2021 den 20:e februari där sju artister tävlar med bidrag som släpps ett efter ett och där fem bidrag nu finns att lyssna på.

En timme före midnatt släpptes den femte låten: “Hurt” med Aksel, se nedan. Mer info om UMK 2021-startfältet samt det förväntade låt-släpp-schemat hittar ni här.

Det femte “UMK 2021”-bidraget:

Hurt“, Aksel (Gerard O’Connell, Kalle Lindroth, Joonas Angeria)

Schlagerpinglan: Till skillnad från när jag gav bidragen från Oskr och Laura en första genomlyssning så tycker jag att det finns många intressanta element i AkselsHurt” som gör att jag tror att den kommer att växa till sig med tiden.

Även om jag inte kan säga att den berörde mig lika mycket som Dannys bidrag så är detta en låt jag kan se mig själv lyssna på om humöret är det rätta, d.v.s. när jag känner för något lite lugnare.

Vi får se vad som händer, fortfarande är det två låtar vi inte hört (se schemat här), men så här långt så är Teflon Brothers feat. Pandora mina ohotade favoriter. 🙂

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Finland i ESC 2021“.

Relaterad information: Vill ni lyssna in er på bidragen i fler av de nu pågående nationella uttagningarna inför ESC 2021 så uppdateras “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2021-uttagningarna“-sidan regelbundet.

Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 19 av 33 – Albanien 2017:

Mos harro“, Dilan Reka (Albanien 2017)

Schlagerpinglan: På plats nummer 19 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Mos harro” med Dilan Reka från Albanien 2017, en av många nationella finaler som jag kan se tillbaka på som en stor besvikelse. Visserligen gillade jag vinnarlåten lite bättre när den presenterades på engelska, men det var en klen tröst.

Albanien

Albanien 2017 – “Festivali i Këngës 55” – Topp-tre:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Tittarröster Summa
1. “Botë“, Lindita Halimi 80 p. 5 p. 85 p.
2. “Këtu“, Genc Salihu 52 p. 2 p. 54 p.
3. “Mos harro“, Dilan Reka 43 p. 7 p. 50 p.
3. “Shiu“, Yll Limani 40 p. 10 p. 50 p.
(se hela final-resultatet här)
Schlagerpinglan: Albanien har deltagit i Eurovision Song Contest varje år sedan debuten 2004 och vid samtliga tillfällen (även inför den inställda ESC 2020) så har de använt sig utav den nationella uttagninenFestivali i Këngës” för att utse sitt tävlingsbidrag.

Oftast har den utspelat sig över tre dagar i december med två semifinaler och en final men 2010 var det en fyradagars-festival med en kväll vigd åt duetter. 2015 fick man även göra ett kompletterande internval av bidrag då låtskrivaren dragit ur sitt bidag efter vinsten.

Festivali i Këngës 55“ bestod utav två semifinaler (med 12 bidrag i varje) där 14 bidrag tog sig vidare till finalen där vinnaren utsågs med hjälp av 60% juryröster och 40% tittarröster.

I Eurovision Song Contest 2017 blev det en 14:e-plats i semifinal 1 för Lindita efter att hennes vinnarbidrag genomgått en större förändring och nu hade titeln “World” och framfördes på engelska, något som inte är en alltför ovanlig behandlig av de albanska ESC-bidragen.

TV-bolaget RTSH är det enda TV-bolag som presenterat sitt ESC 2021-bidrag och det valdes ut genom “Festivali i Këngës 59” i december 2020. Vann gjorde Anxhela Peristeri med låten “Karma”, som däremot verkar förbli på albanska även i ESC 2021.

Se “Albanien i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Norge Norge är i full gång med sin nationella uttagning Melodi Grand Prix 2021 där de genom fem semifinaler utser fem av de bidrag som får tävla i finalen den 20:e februari. Där får de möta sex förhandskvalificerade bidrag samt ett wildcard som röstas fram bland de som inte tog sig vidare från sin semifinal.

Från början var det tänkt att MGP 2021-wildcard:et skulle avslöjas i en radiosändning söndagen den 14:e februari, dagen efter den sista semifinalen, men nu kommer besked om att Sista Chansen (Siste Sjanse) uppgraderats till att bli en TV-show den 15:e februari.

Sista Chansen kan följas via NRK 1, NRK P1 och nrk.no/mgp kl. 20:00-23:00 (med en nyhetspaus 21:00-21:20). I showen kommer de 15 tävlande bidragen att presenteras med hjälp av klippen från framträdandena de gjorde i respektive semifinal innan vinnaren, den 12:e finalisten, utses. Röstningen kommer att påbörjas efter den sista semifinalen, den 13:e februari. (Källa: nrk.no)

En av Siste Sjanse-deltagarna:

Faith Bloody Faith“, JORN

Deltagarna i Siste Sjanse, 15:e februari:
Faith Bloody Faith“, Jorn (från Semifinal 1)
Playing With Fire“, Beady Belle (från Semifinal 1)
Elevate“, Stina Talling (från Semifinal 1)
? (från Semifinal 2)
? (från Semifinal 2)
? (från Semifinal 2)
? (från Semifinal 3)
? (från Semifinal 3)
? (från Semifinal 3)
? (från Semifinal 4)
? (från Semifinal 4)
? (från Semifinal 4)
? (från Semifinal 5)
? (från Semifinal 5)
? (från Semifinal 5)

Schlagerpinglan: Så roligt att de stor-satsar och gör en redan imponerande MGP-säsong ytterligare lite mer innehållsfull och adderar en extra show. 😀 Så här långt så är Jorn min Siste Sjanse-kandidat men då vi i nuläget endast vet 3 av 15 deltagare så misstänker jag att det kan ändras flera gånger innan det är dags för omröstning. 😀

Mer om Norges förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Norge i ESC 2021“.

Sverige I går värmde SVT upp sin nya appMello Tillsammans” genom att sända Melodifestivalen 1979 för de som laddat ner appen till sina surfplattor, vilket ni kan läsa mer om här.

Även under resten av veckan så bjuder SVT på klassiska Melodifestivaler att titta på tillsammans. Så det är bara att bänka sig framför surfplattan med appen nerladdad klockan 20:00 varje kväll denna vecka. Här är vilka årgångar som visas:

“Mello tillsammans”-schema vecka 3:
Tisdagen den 19:e januari: Melodifestivalen 1992
Onsdagen den 20:e januari: Melodifestivalen 1983
Torsdagen den 21:a januari: Melodifestivalen 2004
Fredagen den 22:a januari: Melodifestivalen 1986
Lördagen den 23:e januari: Melodifestivalen 1989
Söndagen den 24:e januari: (Året utses genom en omröstning gjord av Melodifestivalklubben
resultatet presenteras i slutet av veckan)
(Källa: Melodifestivalen på Instagram)

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Sverige i ESC 2021“.

IsraelSchlagerpinglan: I dag, klockan 13:05 CET inleds omröstningen där Israel ska bestämma vilket av de tre finalbidragen som internvalda Eden ska representera sitt land med i Eurovision Song Contest 2021.

Enligt esctoday.com kommer de tre bidragen att bli officiellt presenterade i en show ledd av Lucy Ayoub (ESC 2019-programledare) och Michal Asulin där de tre musikvideorna spelas upp. De israeliska tittarna kan rösta via en speciell app fram till den 25:e januari då resultatet avslöjas i showen “Our Song for Eurovision 2021” i KAN 11 kl. 20:15 CET.

Här nedan ser ni de tre bidrag det handlar om, presenterade i den ordning som jag själv för tillfället rankar dem:

Uppdaterat: De officiella musikvideorna har nu släppts, se länkar nedan, och presentationsshowen kan ses i efterhand här. (Källa: wiwibloggs.com)

Inför musikvideo-presentationen:

Eurovision-musikvideorna avslöjas: Vilken låt representerade oss vid ESC?
(2:58 – Jan 18, 2021 – IPBC)

Schlagerpinglans “Our Song for Eurovision 2021”-final-topp-3, 21-01-19:

1. La La Love“, Eden officiell musikvideo
2. Set Me Free“, Eden officiell musikvideo
3. Ue La La“, Eden officiell musikvideo

Schlagerpinglan: När jag först lyssnade på demoversionerna i början av december så fick jag ett positivt intryck av “La La Love“, men placerade den inte bland de tre jag hoppades skulle gå vidare till finalen. Efter att ha lyssnat på de slutliga versionerna en månad senare så tyckte jag att de övriga låtarna lämnade en hel del att önska och där står jag kvar än i dag.

La La Love” är ingenFeker Libi“, och det är synd att de röstande inte får se Eden framföra låten live innan de fäller avgörandet, men av de tre så tror jag att det är det klart bästa valet. Nu håller jag tummarna för att även de israeliska tittarna app-röstande tycker det. 😀

Mer om Israels förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Israel i ESC 2021“.
Se även: “Lyssna på bidragen i de nationella ESC-2021-uttagningarna


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se