Schlagerpinglan: I kväll, lördagen den 16:e januari, kommer Norge och Litauen att inleda sina nationella uttagningar inför Eurovision Song Contest 2021. Här nedan ser ni vad som gäller inför kvällen:
Lördagen den 16:e januari – ESC-shower och resultat
Norge: “Melodi Grand Prix 2021” – Semifinal 1 Tid: kl. 19:50 CET – Plats: NRK1 och nrk.no Förutsättningar: tittarna utser en finalist av fyra tävlande bidrag Tävlande bidrag: Se “Inför Melodi Grand Prix 2021 – Semifinal 1” Bonus: Två finalklara bidrag framförs av KEiiNO och TIX Resultat: (Redovisas här efter showen samt i separat inlägg vid tillfälle)
Duell 1:
? möter ?
Duell 2:
? möter ?
Guldduellen:
? möter ?
Vidare till MGP-finalen: ?
Litauen: “Inför Pabandom Iš Naujo” – Deltävling 1: Tid: kl. 20:00 CET – Plats: LRT Lituanica, LRT Televizija HD och lrt.lt Förutsättningar: 50/50 tittar- och juryröster röstar vidare 5 av 10 tävlande bidrag Tävlande bidrag: Se “Inför Pabandom Iš Naujo – Deltävling 1” Resultat: (Redovisas här efter showen samt i ett separat inlägg vid tillfälle)
Vidare i tävlingen:
1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
Utröstade: 6. ?
7. ?
8. ?
9. ?
10. ?
Schlagerpinglan: Jag önskar er alla en riktigt trevlig Eurovision-kväll, hur ni än väljer att spendera den. 😀
Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.
Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.
Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.
Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 22 av 33 – Vitryssland 2018:
Schlagerpinglan: På plats nummer 22 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “I won’t cry” med Gunesh från Vitryssland 2018, en låt av inga mindre än Tim Norell, Ola Håkansson och Alexander Bard. Själv tyckte jag att bidraget var helt överlägsen i finalen, både artist- och låtmässigt, men då det hela tiden lutade åt att Ukarinas storstjärna Alekseev skulle vinna så var ju en andraplats inte så dålig.
Schlagerpinglan: Sedan Vitryssland debuterade i ESC år 2004 så har de de flesta år valt ut sina bidrag genom nationella uttagningar. Undantagen kan räknas på en hand: internvalda artister och bidrag 2010, 2011 och 2012 medan endast internvalda låtar utsågs 2005 och 2013.
Inför den nationella uttagingen 2018 framkom det att Alekseev (storfavoriten från Ukraina) vid ett flertal konserter framfört sitt bidrag på ryska före den 1:a september och därmed bröt mot både TV-bolagets och EBU:s regler. Trots protester från ett flertal artister och anklagelser om att finalen var riggad till Alekseevs fördel så tilläts Alekseev tävla.
Detta ledde till att Sofi Lapina, som tidigare fått ett flertal bidrag hindrade just p.g.a. 1:a-september-överträdelser, drog sig ur tävlingen. I finalen, som genomfördes med endast tio bidrag och avgjordes med hjälp av 50/50 jury- och teleröster, fick Alekseev båda gruppernas 12-poängare och vann därmed stort.
I Eurovision Song Contest 2018 gick det inte lika bra utan Alekseev och “Forever” fick nöja sig med en 16:e-plats i semifinal 1.
Inför ESC 2021 har TV-bolaget BTRC ännu ej avslöjat hur de tänker utse bidraget. Klar är i alla fall att de inte tänker skicka sina 2020-representanter VAL, inte tänkter arrangera någon live-audition men att de fram till och med den 31:a januaritar emot bidrag från intresserade artister (både inhemska och utländska). Vad som sedan händer återstår att se.
Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.
Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.
Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.
Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 23 av 33 – Österrike 2012:
Schlagerpinglan: På plats nummer 23 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Vater, Father, mon père” med Papermoon från Österrike 2012. En underbart vacker låt som otroligt nog inte ens tog sig vidare till superfinalen.
Detta är inte mitt enda alternativ när det gäller “fel” som Österrike gjort (t.ex. kunde jag ha valt år 2015 då Zoe endast kom 3:a i Wer singt für Österreich? med sin charmiga “Quel filou“) men ska jag endast välja ut ett bidrag per land så är det här min favorit.
Österrike 2012 – “Österreich rockt den Song Contest” – Topp-tre:
Schlagerpinglan: Efter Österrikes debut i ESC 1957 (året efter premiären) så har det haft ett hackigt deltagande där de gjort ett flertal pauser från tävlingen. Ibland har det varit p.g.a. dåligt resultat och ibland som protest mot olika saker, allt från dåliga resultat till regler de inte tycker var tillräckligt bra. Pauserna har dock aldrig varit på mer än tre år åt gången så det har hunnit bli 52 tävlingar för landet så här långt.
Genom åren har de låtit perioder av internval växlats med perioder av nationella uttagningar. Just 2012, som detta gäller, valde de ut sitt bidrag genom uttagningen “Österreich rockt den Song Contest” där tio bidrag tävlade om att få representera Österrike i ESC 2012.
Nio av artisterna var utvalda av radiostationen Hitradio Ö3 medan den tionde artisten (Mary Broadcast Band) utsågs genom en wildcardomröstning där TV-bolaget tagit emot över 100 bidrag från intresserade artister. Vinnaren av de tio finalisterna blev framröstad av tittarna i två steg där först två superfinalister utsågs innan vinnaren korades.
I Eurovision Song Contest 2012 blev det en 18:e-plats i semifinal 1 (sist av alla med endast 8 poäng) för Trackshittaz medan tvåan Conchita Wurst internvaldes av TV-bolaget två år senare och vann hela ESC 2014 med “Rise Like a Phoenix“.
Inför ESC 2021 har TV-bolaget ORF internvalt sin 2020-representant Vincent Bueno som även denna gång är tänkt att tävla med en internvald låt.
Schlagerpinglan: I morgon kväll, lördagen den 16:e januari, sänds den första semifinalen av Melodi Grand Prix 2021, Norges nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2021.
Här nedan ser ni lite info om uttagningen i stort, startfältet, länkar till bidragen samt mina personliga betyg av dem:
Norge: “Melodi Grand Prix 2021” – Semifinal 1, 16:e januari:
Registrerade tittare onlineröstar fram en finalist av de fyra tävlande bidragen genom dueller som lottas i början av showen (om det blir som förra året). Även två förkvalificerat finalbidrag kommer att framföras.
Programledare:
Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave, Ronny Brede Aase
Schlagerpinglan: Precis som när de fyra bidragen presenterades i måndags så tycker jag att Jorn och Blåsemafian har de bästa låtarna. Därför håller jag tummarna för att de hamnar i olika dueller så att det blir tre riktigt spännande omröstningar.
Vad gäller de övriga två gillar jag speciellt texten i “Elevate” och den svala svängigheten i “Playing With Fire“. Det finns m.a.o. inget bidrag som jag skulle vilja kalla direkt dåligt så jag är öppen för att bli övertygad av den/de som serverar den bästa helheten på lördag. 🙂
Mer om Norges förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Norge i ESC 2021“.
Relaterad information: Schlagerpinglan:Wiwibloggs har genomfört en läsarundersökning (där 1 528 röster har registrerats) för se vilken av de fyra semifinalisterna som är mest populär hos läsarna. Här är resultatet:
Schlagerpinglan: Här nedan ser ni del två av den officiella ESC-sidans video-serie “How to Eurovision“. I denna andra del får vi se vad som utmärker Norge i Eurovision Song Contest.
Schlagerpinglan: Det norska ESC-deltagandet har varit en berg-och dalbana med både ett imponerande antal sistaplatser (flest av alla, hela 11 stycken, varav fyra som gav 0 poäng) och tre vinster. Något annat som utmärker landet är fiolen, som hade en stor del i vinsterna både 1995 och 2009. För mer info, se eurovision.tv där det finns en tillhörande text.