ESC2020 Tisdagen den 25:e januari går det officiella startskottet för Eurovision Song Contest 2022 då det är dags för Italien att officiellt överta värdskapet för ESC samt ordna med dragningen som avgör i vilka semifinaler de olika länderna ska tävla. Här är vad som gäller:

Allocation Draw 2022
(Grafik lånad från eurovision.tv)

Eurovision 2022 – Allocation Draw / Semifinaldragning, 25/1 2022:
När?: kl. 12:00 CET
Var?: Madama Palace i Turin – Eurovision YouTube
Värdar: Carolina di Domenico och Gabriele Corsi
Borgmästare: Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) och Stefano Lo Russo (Turin)

Hur går dragningen till?:
De 36 länder som ska vara med i dragningen inför de båda semifinalerna den 10:e och 12:e maj har delats in i sex grupper, se nedan, beroende på deras röstningsmönster, allt för att röstningen ska bli så rättvis som möjligt. Sedan fördelas länderna från varje grupp i de båda semifinalerna med lottens hjälp. Det kommer även att avgöras om länderna ska tävla i den första eller andra halvan av semifinalerna. Den exakta startordningen bestäms vid ett senare tillfälle av tävlingens producenter.

Vilka länder gäller det?:
41 länder deltar i ESC 2022, se listan här, men värdlandet (Italien) och resten av The Big Five (Tyskland, Storbritannien, Spanien och Frankrike) är direktkvalificerade till finalen den 14:e maj och är därför ej med i den stora dragningen. Däremot inleds dragningen med att avgöra i vilken av semifinalerna dessa fem länder ska få rösta och visa upp sina bidrag.

De olika grupperna:
Grupp 1: Grupp 2: Grupp 3:
Albanien Albanien Australien Australien Armenien Armenien
Kroatien Kroatien Danmark Danmark Azerbajdzjan Azerbajdzjan
Montenegro Montenegro Finland Finland Georgien Georgien
Nordmakedonien Nordmakedonien Island Island Israel Israel
Serbien Serbien Norge Norge Ryssland Ryssland
Slovenien Slovenien Sverige Sverige Ukraina Ukraina
Grupp 4: Grupp 5: Grupp 6:
Bulgarien Bulgarien Estland Estland Belgien Belgien
Cypern Cypern Lettland Lettland Irland Irland
Grekland Grekland Litauen Litauen Nederländerna Nederländerna
Malta Malta Moldavien Moldavien Schweiz Schweiz
Portugal Portugal Polen Polen Tjeckien Tjeckien
SanMarino San Marino Rumänien Rumänien Österrike Österrike
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: För mer information om hur långt de olika länderna kommit i sina ESC 2022-förberedelser så kan man klicka på flaggorna ovan så hamnar man på respektive lands info-sida eller gå direkt till samlingssidan för “Eurovision 2022” där alla länderna finns samlade. Se även “Veckans ESC-schema” och “ESC-kalendern 2022” för mer info om vad som händer i ESC-världen den närmaste tiden.

Vill ni i stället lyssna in er på de tävlande bidragen inför de kommande nationella uttagningarna så finns all information på min “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2022-uttagningarna“-sida.

IrlandIrland kommer att välja ut sitt bidrag i Eurovision Song Contest 2022 genom en Eurvision-special av “The Late Late Show den 4:e februari där sex artister tävlar med bidrag som släpps ett efter ett och där de tre första bidragen nu finns att lyssna på.

Under The Ryan Tubridy Show i dag spelades den tredje låten upp, se länk till “Ashes of Yesterday” med Janet Grogan nedan. Mer info om startfältet samt det förväntade låt-släpps-schemat hittar ni här.

Irlands nationella ESC 2022-uttagning – Låt nr 3:
Janet Grogan
Ashes of Yesterday“, Janet Grogan (Foto lånat från EuroBuzz)

Schlagerpinglan: Precis som ett av gårdagens presenterade bidrag (med Rachel Goode) så är även Janet Grogans bidrag ett glädjepiller som får mig att dra på mungiporna. “Ashes of Yesterday” rullar på riktigt fint och är helt klart en form av må-bra-låt, även om det nog mest är känslan i låten som tilltalar mig än själva låten i sig. Oavsett så var det en bra första genomlyssning som ger bidraget plats nummer två på min irländska ESC 2022-lista så här långt. 😀

Mer om Irlands förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Irland i ESC 2022“.

Relaterad information: Vill ni lyssna in er på bidragen i fler av de nu pågående nationella uttagningarna inför ESC 2022 så uppdateras “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2022-uttagningarna“-sidan regelbundet.

FinlandFinland kommer att välja ut sitt bidrag i Eurovision Song Contest 2022 genom den nationella finalen Uuden Musiikin Kilpailu 2022 den 26:e februari där sju artister tävlar med bidrag som släpps ett efter ett och där de fyra första bidragen nu finns att lyssna på.

En timme före midnatt släpptes den fjärde låten: “Sun numero” med Younghearted, se nedan. Mer info om UMK 2022-startfältet samt det förväntade låt-släpps-schemat hittar ni här medan en finsk intervju med artisterna (Reeta Huotarinen, Emil Korkiakoski och Atte Ranta) och låtskrivarna Vilma Alina och Joonas Keronen finns på Yle Areena.

Det fjärde “UMK 2022”-bidraget:

Sun numero“, Younghearted
(text & musik: Reeta Huotarinen, Joonas Keronen, Vilma Lähteenmäki, Ilkka Wirtanen)

Schlagerpinglan: Efter tre relativt tempofyllda bidrag så presenterades då det första som kommer att kräver lite extra av mig. Mitt första intryck av låten var dock positivt då det, förutom att det framförs på finska, var en väldigt stämningsfull låt som gav mersmak. Det ska bli intressant att se om live-framträdandet (och fler lyssningar) kan höja det ytterligare några snäpp. 🙂

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Finland i ESC 2022“.

Relaterad information: Vill ni lyssna in er på bidragen i fler av de nu pågående nationella uttagningarna inför ESC 2022 så uppdateras “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2022-uttagningarna“-sidan regelbundet.

MaltaEfter att TV-bolaget PBS stegvis (först namn, sedan smakprov) presenterat startfältet som valts ut till “Malta Eurovision Song Contest 2022″, Maltas nationella uttagning till Eurovision Song Contest 2022, så släpptes då till slut i kväll de 22 bidragens textvideor, se nedan.

Samtliga bidrag kommer att tävla i en semifinal som avgörs den 17:e februari och därifrån tar 16 bidrag sig vidare till finalen den 19:e februari.

Ett av de tävlande bidragen i Malta ESC 2022:

Ritmu“, AIDAN

Malta Eurovision Song Contest 2022 – Semifinalbidragen:
Bidrag / Artist / Låtskrivare
A Lover’s Heart“, Nicole Hammett
(Joe Julian Farrugia, Cyprian Cassar)
Aphrodisiac“, Jessica Grech
(Gerard James Borg, Philip Vella)
Army“, Janice Mangion
(Emil Calleja Bayliss, Cyprian Cassar, Mark Scicluna)
BOY“, DENISE (Denise Mercieca)
(Aidan Cassar)
Come Around“, Matt BLXCK
(Matt BLXCK, David Grech)
Electric Indigo“, Baklava ft Nicole
(Gerard James Borg, Philip Vella)
Heaven“, Sarah Bonnici
(Aidan Cassar)
Hey Little“, Richard Micallef
(Richard Micallef)
How Special You Are“, NORBERT (Norbert Bondin)
(Shaun Farrugia, Norbert Bondin, Peter Borg)
II“, DERRICK (Derrick Schembri)
(Emil Calleja Bayliss, Cyprian Cassar)
Into The Fire“, Nicole Azzopardi
(Peter Boström, Nektarios Tyrakis, Marika Lindė, Per Jonsson, Dimitri Stassos)
Kaleidoscope“, JESSIKA (Jessica Muscat)
(Gerard James Borg, Philip Vella)
Look What You’ve Done Now“, Miriana Conte
(Matthew ‘MUXU’ Mercieca, Cyprian Cassar)
Out Of Sight“, Emma Muscat
(Antonio Caputo, Emma Muscat, Gabriel Rossi, Lorenzo Santarelli, Marco Salvaderi)
Over You“, RAQUEL (Raquel Galdes Briffa)
(Aidan Cassar)
Revelación“, GIADA (Jade Vella)
(Aidan Cassar)
Rise“, FRANCESCA (Francesca Sciberras)
(Etienne Micallef, Mark Scicluna)
Ritmu“, AIDAN (Aidan Cassar)
(Aidan Cassar, Boban Apostolov)
Serenity“, Mark Athony Bartolo
(Mark Anthony Bartolo)
Shame“, Enya Magri
(Jody Magri, Cyprian Cassar)
We Came For Love“, Malcolm Pisani
(Matthew ‘MUXU’ Mercieca, Gaspare Incatasciato)
White Doves“, Rachell Lowell
(Emil Calleja Bayliss, Ylva Persson, Linda Persson, Peter Frodin)
(Källa: Eurovision Song Malta)

Schlagerpinglan: Efter att jag snabblyssnat på små delar av de 22 bidragen så känns det som att jag fick exakt det jag önskade: en uttagning full med lättlyssnade bidrag. (Om det sedan är något bra får vidare lyssnande avgöra.) 🙂

Det fanns ett par låtar som jag blev lite mer nyfiken på än de övriga, och som jag hoppas kan växa till sig med ytterligare lyssningar, men endast ett bidrag, “Ritmu” med AIDAN, fick mig att direkt vilja lyssna på hela låten… vilket får ses som ett tecken på att jag redan nu har hittat en inledande, personlig favorit. Vi får väl se om ytterligare lyssningar på startfältet bekräftar detta eller om något annat bidrag ger sig till känna. 🙂

Mer om Maltas förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Malta i ESC 2022“.

Relaterad information: Se “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2022-uttagningarna” för fler potentiella ESC 2022-bidrag att lyssna på.

IrlandDen 10:e januari passerades deadline för intresserade att skicka in bidrag till “Vidbir 2022“, Ukrainas nationella uttagning inför Eurovision Song Contest 2022. Av de 284 bidrag som inkom så har nu TV-bolaget UA:PBC avlöjat vilka 27 artister som fortfarande har chansen att väljas ut till finalen.

Här nedan ser ni de artister som kan dyka upp i finalen den 12:e februari. Vilka åtta som till slut väljs ut väntas bli avslöjat i nästa vecka.

En av artisterna som kan få en plats i Vidbir 2022-finalen:

LAUD (här med Vidbir 2018-4:an “Waiting“)

Artister som har chans att få delta i Vidbir 2022-finalen:
Alina Pash LAUD SOWA
AMARIIA Laura Marti The blue artic
ANTSIA Michael Soul The Tape Machine
Barleben Our Atlantic Victoria NIRO
Cloudless Oyedamola Vika Yahych
DOdoBro ROXOLANA WELLBOY
FIZRUK Schor Yuliia Timochko
Gorim! SHY
IDXO Skhidzakhid
Kalush Orchestra Sofia Shanti
(Källor: esctoday.com och eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Egentligen så vill jag inte titta för mycket på sådana här listor då det inte är det slutliga finalfältet… men eftersom jag trots allt tog en snabbtitt och direkt såg att LAUD (som även deltog 2019 med “2 dni“, dock utan att nå finalen) finns med så kan jag inte låta bli att få upp förhoppningarna. Nu håller jag tummarna för att han finns med bland de åtta artister som dyker upp i finalen den 12:e februari. 😀

Mer om Ukrainas förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Ukraina i ESC 2022“.


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se