PortugalTV-bolaget RTP har avslöjat att när deadline för intresserade att skicka in bidrag till Festival da Canção 2022, Portugals nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2022, passerades den 21:a oktober så hade över 600 bidrag kommit in.

Av de inskickade bidragen kommer fyra bidrag (jämfört med tidigare endast ett – två bidrag) att väljas ut till den portugisiska uttagningen, som till största del består av bidrag från inbjudna låtskrivare. (Källa: eurovoix.com)

Ett av de inskickade bidragen till Portugals ESC 2021-uttagning:

Girassol“, Miguel Marôco (semifinalist – ej vidare till final)

Portugals senaste ESC-uttagningar, bidrag och resultat:

År Uttagning ESC-bidrag ESC-resultat
2022: Festival da Canção
2021: Festival da Canção Love Is On My Side“, The Black Mamba 12:a i finalen
2020: Festival da Canção Medo De Sentir“, Elisa inställd tävling
2019: Festival da Canção Telemóveis“, Conan Osiris 15:e i semi 1
2018: Festival da Canção O Jardim“, Cláudia Pascoal 26:a i finalen
2017: Festival da Canção Amar Pelos Dois“, Salvador Sobral 1:a i finalen
2016: – – – – – – – – –
2015: Festival da Canção Ha Um Mar Que Nos Separa“, Leonor Andrade 14:e i semi 2
2014: Festival da Canção Quero Ser Tua“, Suzy 11:a i semi 1
Se även:Portugals samtliga ESC-bidrag

Schlagerpinglan: Med tanke på att förra årets 693 inkomna bidrag var ett rekord för uttagningen så får årets över 600 bidrag ses som att intresset håller i sig bland de icke-inbjudna låtskrivarna, vilket är glädjande. 🙂

Jag tycker även att det är positivt att de ökat antalet bidrag som väljs ut från de inskickade bidragen från två till fyra. Förra året så fanns ju min personliga favorit bland dessa två men då jag inte tyckte att “Não Vou Ficar” med Pedro Gonçalves (som slutade på en 9:e-plats i finalen) fungerade riktigt bra live så hade jag inga större problem med att den inte vann utan hoppas i stället på bättre tur 2022. 😀

Mer om Portugals förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Portugal i ESC 2022“.

Relaterad information: Se även: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2022“.

Sverige Schlagerpinglan: Aftonbladet har presenterat ytterligare tre artister som (enligt deras källor) anses vara klara eller högaktuella för Melodifestivalen 2022. Längre ner på sidan ser ni den uppdaterade versionen av listan, med förändringar sedan sist i fetstilt.

Denna gång är det två artister som tävlar i Melodifestivalen för tredje året i rad (närmare bestämt Klara Hammarström och Alvaro Estrella, den sistnämnda lär även denna gång tävla med “mellofierad latinopop”) samt debutanten Angelino (som deltagit vid minst ett av sommarens MF-låtskrivarläger och ryktas tävla med en låt av bl.a. danska låtskrivaren Thomas Stengaard) det rör sig om.

Observera att de artister som verkligen blivit bekräftade att få delta i Melodifestivalen 2022 fått stränga order om att inte avslöja något, så alla namn som nämns är endast spekulationer och ska därför tas för vad det är och inte ses som några sanningar.

Artist som anses vara aktuell inför Melodifestivalen 2022:

Alvaro Estrella (här med Melodifestivals-10:an “Baila Baila” från 2021)

Artister som är “klara” för Melodifestivalen 2022 (enligt Aftonbladets källor)
Robin Bengtsson (deltagit tre gånger i Melodifestivalen)
Liamoo (deltagit två gånger i Melodifestivalen)
Klara Hammarström Nobody” (5:a i deltävling 2 2020)
Beat of Broken Hearts” (6:a 2021)
Alvaro Estrella Bedroom” (6:a i deltävling 1 2014)
Vamos Amigos” med Mendez (11:a i finalen 2020)
Baila Baila” (10:a 2021)
Angelino (Youtube-/Instagram-/Tiktok-stjärnskott)
(Källa: aftonbladet.se)

Schlagerpinglan: Aftonbladet fyller på med två välkända Melodifestivalsartister samt en (för mig) helt okänd talang, vilket jag tycker låter riktigt lovande. Jag fortsätter m.a.o. att vara positivt inställd till (det ryktade) startfältet, även om jag hade önskat att Alvaro Estrella ställde upp med en “ren” latinopoplåt som inte doftade så mycket Melodifestivalen. Men, men… det kanske behövs för att övertyga SVT och urvalsjuryn. Om det lyckades denna gång återstår dock fortfarande att se då inga artister ännu är bekräftade. 😀

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Sverige i ESC 2022“.

DanmarkSchlagerpinglan: Sedan augusti har TV-bolaget DR tagit emot bidrag till landets nationella uttagning “Dansk Melodi Grand Prix 2022” och nu när vi närmar oss deadline, fredagen den 29:e oktober, så är det hög tid för en liten påminnelse.

Relevant info och länkar för de som funderar på att ställa upp i Danmarks ESC 2022-uttagning (t.ex. att en av låtskrivarna i varje team eller artisten måste vara dansk medborgare eller ha motsvarande, stark anknytning till Danmark) finns här medan DMGP 2022-reglerna finns här. Lycka till. 😀

Danmarks bidrag i Eurovision Song Contest 2021:

Øve Os På Hinanden“, Fyr Og Flamme

Schlagerpinglan: När det gäller Danmark så är jag faktiskt ganska nyfiken på hur de kan tänkas resonera inför 2022. Vågar de chansa på ännu ett bidrag som står ut från mängden och riskera ytterligare en finalmiss (alt. en fullträff) eller väljer de att köra säkert (eller säkrare i alla fall, finns inga garantier i ESC) genom att skicka ett bidrag som har större chans att gillas av många?

Mycket hänger ju naturligtvis på vad de får in för bidrag så först och främst så håller jag tummarna för att de får in många intressanta alternativ att välja mellan, vad det nu än må vara för något. 😀

Mer om Danmarks förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Danmark i ESC 2022“.

Relaterad information: Observera att vi i morgon, den 24:e oktober, passerar deadline för de som vill delta i Frankrikes “Eurovision France – C’est vous qui décidez!”. Fler länder som tar emot bidrag till sina nationella uttagningar och internval just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2022“.

Grekland Schlagerpinglan: Här nedan ser ni del fjorton av den officiella ESC-sidans video-serie “How to Eurovision“. I denna fjortonde del får vi se vad som utmärker Grekland i Eurovision Song Contest.

Se tidigare avsnitt här: AlbanienNorgeIsraelStorbritannienFinlandSverige
FrankrikeNederländernaUkrainaItalienSan MarinoLitauenSerbien

“How to Eurovision” – Del 14:


How to Eurovision – Greece” (3:11 – Oct 22, 2021)

Schlagerpinglan: Enligt videon ovan är det främst den återkommande 12-poängaren från Cypern samt skiftet från bidrag i främst mitten av resultattavlan till att landet nådde framgångar med sin unika etno-pop som utmärker Grekland i Eurovision.

Se “Grekland i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Uppdaterat 2020-10-23:

Schlagerpinglan: Videon har nu tagits bort. Jag uppdaterar länken när den är tillbaka. Skulle jag gissa så redigerar de bort sekvensen med den buande publiken när Grekland får sin 12:a från Cypern i ESC 1998 (0 poäng från övriga länder), men det återstår att se.

Storbritannien TV-bolaget BBC har bekräftat att Storbritannien kommer att delta i Eurovision Song Contest 2022 samt att de och BBC Studios avslutat samarbetet med skivbolaget BMG för att i stället låta TaP Music hjälpa till i arbetet med att utse landets nästa ESC-bidrag.

TaP Music, som står bakom några av världens mest framgångsrika popartister (som Dua Lipa, Lana del Rey och Ellie Goulding), verkar inte avskräckas av Storbritanniens senaste resultat utan ser fram emot uppgiften med stor entusiasm:

“We’re really excited to be teaming up with the BBC for this event and will use Eurovision to authentically reflect and celebrate the rich, diverse and world-class musical talent the UK is globally renowned for.” / Ben Mawson, TaP Music

(Källa: bbc.co.uk)

Storbritanniens bidrag i Eurovision Song Contest 2021:

Embers“, James Newman (live i Rotterdam 2021)

Storbritanniens senaste ESC-uttagningar, bidrag och resultat:

År Uttagning ESC-bidrag ESC-resultat
2022: Internval
2021: Internval Embers“, James Newman 26:a i finalen
2020: Internval My Last Breath“, James Newman inställd tävling
2019: Eurovision: You Decide Bigger Than Us“, Michael Rice 26:a i finalen
2018: Eurovision: You Decide Storm“, SuRie 24:a i finalen
2017: Eurovision: You Decide Never Give Up On You“, Lucie Jones 15:e i finalen
2016: Eurovision: You Decide You’re Not Alone“, Joe & Jake 24:a i finalen
2015: Internval Still In Love With You“, Electro Velvet 24:a i finalen
2014: Internval Children Of The Universe“, Molly 17:e i finalen
Se även:Storbritanniens samtliga ESC-bidrag

Schlagerpinglan: Efter Storbritanniens resultat 2019 (sist med 11 poäng) så trodde jag faktiskt inte att det kunde bli mycket värre utan var tvärtom väldigt hoppfull inför 2020/2021 när BBC avslöjade sitt samarbete med BMG. Nu vet vi ju att det resulterade i en sistaplats med 0 poäng och därför så försöker jag att hålla nere på förväntningarna denna gång, även om det återigen låter som att det finns potential att vända trenden. 🙂

Jag önskar BBC Studios och TaP Music lycka till och hoppas att deras ansträngningar leder till att vi inte bara får ett bra brittiskt bidrag (vilket jag faktiskt tyckte att vi fick 2021) utan att det även är ett bidrag som fungerar i ESC.

Mer om Storbritanniens ESC 2022-förberedelser hittar ni här: “Storbritannien i ESC 2022“.


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se