Grekland Nu på lördag den 31:a juli klockan 21:00 CEST kommer den officiella Eurovision-sidan att sända en aldrig tidigare visad HD-version av ESC 2006-finalen i Aten via sin YouTube-kanal.

Inför “ESC 2006 HD Cut”

Watch Eurovision 2006 in HD for the very first time!” (1:23 – Jul 28, 2021 – eurovision.tv)

Anledningen till att detta kan ske är att vissa delar av finalen spelades in i HD som ett test (ESC 2007 i Helsingfors var första upplagan som sändes helt i HD) och glömdes sedan bort. Efter att en box märkt “ESC 2006 Final” hittades 2019 i Aten och skeppades till Nederländerna för att digitaliseras så kan vi nu på lördag ta del av resultatet. Läs mer om denna historia hos eurovision.tv.

Schlagerpinglan: Det här var ju riktigt roliga nyheter. Dels för att det är intressant att få ta del av dessa speciella klipp men även för att jag personligen missade när #EurovisionAgain behandlade ESC 2006 (vilket för övrigt var första gången de genomförde en omröstning) och kommer därför ta tillfället i akt att göra en tillbakablick på även denna årgång. 😀

Frankrike Efter att TV-bolaget France Télévisions avslöjat att de kommer att utse Frankrikes bidrag i Eurovision Song Contest 2022 genom Eurovision France – C’est vous qui décidez! och sedan börjat att ta emot bidrag (t.o.m. den 24:e oktober) så kom nästa avslöjande:

Precis som vid premiärsäsongen 2021 av denna nya nationella uttagning så kommer det att vara Stéphane Bern och Laurence Boccolini som agerar värdar. Duon kommer även att sköta de franska kommentarerna när ESC 2022 avgörs i maj i Italien (något Stéphane gjort sedan 2015 och Laurence började med 2021). (Källa: eurovision-fr.net)

Värdarna för “Eurovision France – C’est vous qui décidez!”:
Stéphane Bern och Laurence Boccolini
Stéphane Bern och Laurence Boccolini (Grafik lånad från eurovision-fr.net / France 2)

Schlagerpinglan: Bit för bit så faller bitarna på plats vad gäller den franska ESC 2022-uttagningen. Frågan kvarstår dock vad det är som kommer att förändras jämfört med 2021. Programledarna var det ju tydligen inte. 🙂

Förra året så var det 12 bidrag som tävlade i en final där sju tittarvalda och ett juryvalt bidrag gick vidare till den slutliga omröstningen där vinnaren utsågs genom 50/50 tittar- och jury-röster där juryn bestod utav 10 medlemmar.

Ur tittarsynpunkt så kan jag inte peka på något av det ovanstående som jag tvunget vill ha förändrat. Jag hoppas därför att de förändringar, om det blir några, i stället blir i resten av showen vad gäller presentation och dylikt. Det viktigaste är ju trots allt att de samlar ihop ett lika starkt startfält som förra gången. Lycka till, Frankrike. 🙂

Mer om Frankrikes förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Frankrike i ESC 2022“.

Relaterad information:TV-bolag som tar emot ESC 2022-bidrag

ESC2022 Schlagerpinglan: Här nedan ser ni det senaste månadsklippet med nyheter i videoform relaterade till Eurovision Song Contest från den officiella ESC-sidan.
Förra månads-nyhetsklippet hittar ni här.

Månadens Eurovision-nyheter (på engelska)


Eurovision This Month: July 2021” (1:23 – Jul 27, 2021 – eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Här nedan ser ni länkar till de nyheter som togs upp i videoklippet ovan, så att den som vill enkelt hittar kompletterande info:

Månadens Eurovision-nyheter:
ESC 2022 ESC 2022: “ESC 2022-värdstadsvalet står mellan 17 italienska städer
Italien Italien 2021: “Måneskin släpper “I Wanna Be Your Slave”-videon
Spanien Spanien 2022: “Spaniens 2022-bidrag utses genom moderniserad Benidorm-festival

Relaterad information:
Samtliga Eurovision-nyheter som tagits upp på bloggen i juli 2021 hittar ni här.

BulgarienTV-bolaget BNT har meddelat att de tänkter hoppa över Junior ESC (även denna gång) för att koncentrera sig på Eurovision Song Contest 2022. Hur de tänker utse Bulgariens ESC 2022-bidrag väntas däremot inte avslöjas förrän efter sommaren. (Källor: eurovisionworld.com och escplus.es)

Bulgariens bidrag i Eurovision Song Contest 2021:

Growing Up Is Getting Old“, VICTORIA

Bulgariens senaste ESC-uttagningar, bidrag och resultat:

År Uttagning ESC-bidrag ESC-resultat
2021: Internval Growing Up Is Getting Old“, VICTORIA 11:a i finalen
2020: Internval Tears Getting Sober“, VICTORIA inställd tävling
2019: – – – – – – – – –
2018: Internval Bones“, Equinox 14:e i finalen
2017: Internval Beautiful Mess“, Kristian Kostov 2:a i finalen
2016: Internval If Love Was A Crime“, Poli Genova 4:a i finalen
2015: – – – – – – – – –
2014: – – – – – – – – –
Se även:Bulgariens samtliga ESC-bidrag

Schlagerpinglan: Innan Bulgarien tog sin tvåårspaus så testade de i nio år med olika former av nationella uttagningar, vilket endast gav en finalplats. Med det facit i bakhuvudet så är det svårt att tro att BNT skulle vilja överge sina framgångsrika internval för att ge de nationella uttagningarna ännu ett försök. Men, men… konstigare saker har hänt i ESC-sammanhang så inget kan uteslutas. 😀

Mer om Bulgariens förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Bulgarien i ESC 2022“.

PolenSchlagerpinglan: Polens bidrag i Eurovision Song Contest 2021, “The Ride“, var ju som sagt skriven av svenska låtskrivare och var tänkt för Melodifestivalen men missade deadline.

Nu har en av låtskrivarna, tillika den tänkta Melodifestivals-artisten, Clara Rubensson släppt sin version av låten, se nedan. (Källa: wiwibloggs.com)

Låtskrivaren Clara Rubenssons version av “The Ride”:

The Ride“, Clara Rubensson

Polens ESC 2021-bidrag:
Bidrag / Artist: “The Ride”, RAFAŁ
Länkar: officiell musikvideo“The Voice Kids Poland”-framträdande
“PrePartyES 2021”-video“Adriatic PreParty 2021”-videoESC 2021 revamp
“Concert In the Dark”-videoeurovision.tv (låttext + info)
1:a live-repet i Rotterdam2:a live-repet i Rotterdam
semifinal-framträdande i Rotterdam
Låtskrivare: Joakim Övrenius, Thomas Karlsson, Clara Rubensson, Johan Mauritzson
Se även: Mer info om det polska internvalet
Presentationen av Polens ESC 2021-bidrag: “The Ride” – RAFAŁ

Schlagerpinglan: Inget ont om Claras version, men då RAFAŁ bjöd på tre nostalgifyllda minuter som jag (även om jag inte ser det som någon finalkandidat) räknar till en av ESC-årgångens höjdpunkter så är jag tacksam över att de missade deadline. 😀

Det brukar finnas en mening med det mesta som händer så kanske betyder det att Clara dyker upp i Melodifestivalen inom några år (med en låt som passar henne ännu bättre än “The Ride”)? Vi får väl se. 🙂


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se