ESC 2024 Schlagerpinglan: Innan jag påbörjar genomgången av de 37 bidrag som ska tävla i Eurovision Song Contest 2024 så vill jag presentera min sammanfattande lista av de bidrag som främst väckte mitt intresse under årets 22 nationella uttagningar.

Här nedan ser ni de 22 bidrag som jag personligen tycker är de bästa från de respektiva nationella uttagningar som genomfördes inför ESC 2024. Eventuella vinnar-bidrag är markerade i fetstil. Observera att jag i vissa fall gjort bedömningarna efter studio-versionerna då en del live-versioner inte riktigt levde upp till förväntningarna.

Jag får även lägga in en brasklapp och säga att listan haltar lite då det t.ex. fanns väldigt många bidrag i vissa starkare uttagningar som jag rankar högre än de flesta på listan nedan men för enkelhetens skull så har jag begränsat mig till att välja ut ett bidrag per land.

Schlagerpinglans favorit från de nationella ESC 2024-uttagningarna

You’re Mine“, Mileo – Norges “MGP 2024”

Schlagerpinglans topp-22-lista från de 22 nationella ESC 2024-uttagningarna: (2024-04-01):
Personliga favoriter:
1. Norge Norge: “You’re Mine“, Mileo (Melodi Grand Prix 2024)
2. Tyskland Tyskland: “Naiv“, Marie Reim (Das Deutsche Finale 2024)
3. Ukraina Ukraina: “Queen“, KRYLATA (Vidbir 2024- wildcard-uttagning)
4. Litauen Litauen: “Luktelk“, Silvester Belt (Eurovizija.LT)
5. Italien Italien: “La noia“, Angelina Mango (Sanremo 2024)
Mycket bra bidrag:
6. Kroatien Kroatien: “A Tamburitza Lullaby“, Alen Đuras (Dora 2024)
7. Portugal Portugal: “…Pelas Costuras“, João Borsch (Festival da Canção 2024)
8. Serbien Serbien: “Jutra bez tebe“, Nemanja Radošević (Pesma za Evroviziju 24)
9. Spanien Spanien: “Te echo de“, Noan (Benidorm Fest 2024)
10. Sverige Sverige: “Heroes Are Calling“, Smash Into Pieces (Melodifestivalen 2024)
11. Luxemburg Luxemburg: “Fighter“, Tali (Luxembourg Song Contest 2024)
12. Estland Estland: “My Friend“, OLLIE (Eesti Laul 2024)
13. Albanien Albanien: “Në ëndërr“, Tiri Gjoci (Festivali i Këngës 62)
14. Finland Finland: “Paskana“, Sara Siipola (Uuden Musiikin Kilpailu 2024)
Det bästa av vad som erbjöds:
15. Moldavien Moldavien: “ Carnaval“, Vele (Etapa Națională 2024)
16. Irland Irland: “Love Like Us“, Next In Line (Eurosong 2024)
17. Island Island: “Um allan alheiminn“, Sigga Ózk (Söngvakeppnin 2024)
18. Tjeckien Tjeckien: “Red Flag Parade“, MYDY (Eurovision Song CZ 2024)
19. Malta Malta: “Karma“, Ryan Hili (Malta Eurovision Song Contest 2024)
20. San Marino San Marino: “Invincibile“, KIDA (Una Voce per San Marino)
21. Lettland Lettland: “Hollow“, Dons (Supernova 2024)
22. Danmark Danmark: “Sand“, Saba (Dansk Melodi Grand Prix 2024)

Schlagerpinglan: Som synes så är det endast 5 av 22 uttagningar som jag tyckte “valde rätt” och då placerar jag två av dem i botten då det helt enkelt inte fanns något bättre (enligt min smak). Jag är dock relativt nöjd ändå då jag av de 5 personliga favoriterna i år fick vidare två. Inte dåligt, trots allt, med tanke på hur olika smak jag och de röstande har i de flesta fall. 😀

Se även bidragen från “Big Five” – “Norden” – “Forna Jugoslavien” – “Forna Sovjet
Internvalda bidrag i Eurovision Song Contest 2024
Bidrag från nationella uttagningar i Eurovision Song Contest 2024

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


27 kommentarer till “Eurovision 2024: Det bästa från de nationella uttagningarna”

 1. Micke

  @Pinglan, ser att jag då har en mer än dig för enligt mig valdes rätt låt i sex uttagningar. Bara en av dem är i botten 🙂

  Kollar lite sen på hur mycket vi har gemensamt du och jag. Av dina vinnare har jag sex stycken som min vinnare. Vad värre är kan jag väl säga är att en av dina vinnare var för mig den jag hade absolut sist av alla i deras startfält. Något säger mig att du anar vilket bidrag 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Inte min etta, eller? 😉

 3. Adri

  Mycket här var ok, men vi delar bara fyra nationella vinnare:
  – Fighter (Luxemburg)
  – Paskana (Finland)
  – Luktelk (Litauen)
  – Naiv (Tyskland)

 4. Mikaela

  Såhär ser min topp 10 ut om jag får välja flera från samma uttagning:

  1. ll cielo non ci vuole – Italien
  2. La noia – Italien
  3. Tuta gold – Italien
  4. Si andro al inferno tu verrai con me – San Marino
  5. Maria & Teresa – Ukraina
  6. Askush si ty – Albanien
  7. Meglio di no – San Marino
  8. Pedestal – Tjeckien
  9. Kur – Lettland
  10. Invincibile – San Marino

  Om jag bara får välja en låt för varje land fyller jag på med:

  7. Pelas costuras – Portugal
  8. Ro – Island
  9. Gnezdo orlovo – Serbien
  10. Amor de verano – Spanien

 5. Mikaela

  Pinglan, något förvånande har vi bara två gemensamma nationella vinnare! Dvs Portugal och Danmark – och i Danmark håller jag med om att konkurrensen var svag.
  Gillar även dina val i Italien, Sverige, Litauen, Luxemburg och San Marino.

 6. Micke

  Pinglan… Nej inte din etta. Du kan vara lugn 🙂 Du får ta sex trappsteg ned så hamnar du rätt 🙂

 7. Micke

  Tänkte testa en grej. Tro mig…om ni inte hakar på så finns det inte ens 1% risk att jag skulle ta illa upp 🙂

  Kollade på min Topp 10 från hela året. Började fundera här om du möjligen fanns någon här som skulle kunna säga “Du Micke jag gillar fem av dina tio bidrag.” 🙂 Skulle vara intressant överhuvudtaget att höra hur många ni klickar med om det så är en eller tio 🙂

  1. “Sinceramente”, Annalisa – ITALIEN
  2. “Tu no“, Irama – ITALIEN
  3, “Ulveham“, Gåte – NORGE
  4. “Undream You”, Leona – TYSKLAND

  5. “Gaudė vėjai“, Žalvarinis – LITAUEN
  6. “My Friend”, Ollie – ESTLAND
  7. “Te echo de -“, Noan – SPANIEN
  8. “Gnezdo orlovo”, Breskvica – SERBIEN
  9. “Apnea“, Emma – ITALIEN
  10. “Grito”, Yolanda – PORTUGAL

 8. HW

  @Micke Jag hakar gärna på, men återkommer senare under dagen när jag har tid att lyssna igenom de fem jag inte hört 🙂 Kan direkt säga att jag definitivt klickar med fyra av de jag faktiskt har hört, och den femte är inte dålig den heller.

 9. Micke

  @HW, kanon 🙂 Du får gärna lägga ut din topp 10 också 🙂 Kan ju säga det att min spanska är klart bäst i studioversionen

 10. Johanna

  @Micke jag gillar samtliga på dn lista men bara “My friend” och “Ulveham” var bäst i sina uttagningar enligt mig!

 11. Adri

  Micke: Alltså det är illa det här, för det är inte mer än 3,5 låtar där som jag klickar med.

  Det är “Grito” (såklart), “Ulveham” och “Sinceramente”. Den där halva är “Undream you” – för det är en låt jag gillat när jag hört, men jag har ju inte hört den ens litegrann sen den förlorade sin uttagning och vet inte hur den går nu när jag ska tänka efter. Men jag minns att jag gillade den.

  Den mest förvånande är “Gaudė vėjai”. Det låter ju som en låt som jag VERKLIGEN borde gilla, men jag tycker den låten är fattigmans-Ulveham bara. Synd, för som sagt… det är ju en låt jag borde gilla.

 12. Micke

  @Johanna, Jag blir inte direkt överraskad 🙂 Hade jag spelat på vem som hade mest så hade jag spelat på en tjej som heter Johanna 🙂

  @Adri, “Undream you” är för mig den största växaren under säsongen. Tyckte först den var enbart tråkig men den är så jädra mysig

 13. Schlagerpinglan

  @Micke, Ah… det fanns det guldkornet också ja. 😉

  Av dina 10 är det hela 8 jag gillar och 6 av dem tycker jag riktigt bra om

  “Tu no“, Irama – ITALIEN
  “Apnea“, Emma – ITALIEN
  “Te echo de -“, Noan – SPANIEN
  “My Friend”, Ollie – ESTLAND
  “Sinceramente”, Annalisa – ITALIEN
  “Gnezdo orlovo”, Breskvica – SERBIEN

  “Gaudė vėjai“, Žalvarinis – LITAUEN
  “Grito”, Yolanda – PORTUGAL

 14. Micke

  Roligt att du gillar så många av mina favvisar Pinglan. Tyvärr kan jag inte kontra lika positiv men hyfsat i alla fall 🙂 Av dina tio är det tre jag tycker riktigt bra om. Där är fem som är ganska bra eller hyfsade. Precis som du angående min ranking har jag likadant med din topp 10. Där är två som inte är Micke, i synnerhet vad gäller en av dem. Sorry 🙂

  Ranking av Pinglans topp 10:

  “Te echo de“, Noan – SPANIEN
  “La noia“, Angelina Mango – ITALIEN
  “A Tamburitza Lullaby“, Alen Đuras – KROATIEN

  “Heroes Are Calling“, Smash Into Pieces – SVERIGE
  “Jutra bez tebe“, Nemanja Radošević – SERBIEN
  “You’re Mine“, Mileo – NORGE
  “Naiv“, Marie Reim – TYSKLAND
  “Queen“, KRYLATA – UKRAINA

  “Luktelk“, Silvester Belt – LITAUEN

  “…Pelas Costuras“, João Borsch – PORTUGAL

 15. Mikaela

  Micke:

  Gillar Zalvarinis och Breskvica av dina. Annalisa är helt okej, men jag har fortfarande inte sett storheten som många av er andra har.

 16. Micke

  @Mikaela, storheten med AnnaLisa har visat sig många gånger. Vet inte hur många gånger hon varit med, minst 3-4 gånger. I år har hon i mina ögon årets bästa låt. Ett annat år hade hon ett av de årets bästa bidrag. Det tredje hade hon det årets bästa bidrag, vilket för mig lätt dessutom är topp 10 av allt som någonsin varit med i ESC. Det är dags att den tjejen får vinna nu. Lindrigt sagt värd det.

  Har ingen jättekoll på din smak än Mikaela men jag trodde faktiskt att du skulle gilla “Tu no“, Irama. Men jättekul att du gillar Zalvarinis och Breskvica 🙂

 17. Micke

  @Mikaela, skrev fel. AnnaLisa har varit med minst 4-5 gånger. Glömde en gång. Mycket dumt för även det året hade hon en mycket stark låt som borde ha vunnit i San Remo

 18. Micke

  Fick precis veta från annat håll att Annalisa har varit med i San Remo sex gånger. Den eller möjligen de två jag inte har hört ska jag snabbt leta upp. Lita på det 🙂

 19. Micke

  Denna AnnaLisa 🙂 Sex gånger. Tre gånger har hon slutat trea. En gång fyra, en gång sjua och en gång nia. Jädra Italien som inte fattat än att hon ska vinna 🙂

 20. Mikaela

  Micke, tycker bra om Iramas röst, älskade Il genesi del tuo colore och gillar en annan låt med honom som mig veterligen inte deltagit i San Remo. Tu no är inte alls dåligt, men jag har inte fastnat för hans ballader utan tycker han är bättre med mer fart 🙂

 21. Millan

  Jag gillar Anna-Lisa, Gåte och Ollie. Ingen av de andra är dåliga, de är ok men inte mer än så.

 22. HW

  @Micke Jag lämnar kortare omdömen på samtliga av din topp-10 😉

  “Sinceramente” – Annalisa (Italien)

  Även om jag inte följer San Remo (varje år lovar jag mig själv att i år, i år är året jag börjar titta på San Remo, men så kommer något i vägen) har jag märkt att Annalisa är en riktig favorit för dig. Jag tycker hon verkar ha en bra om inte spektakulär röst, låten är hyfsat bra men sticker inte ut supermycket. Ändå kul att denna är din absoluta favorit, hade gissat på att detta var mer en Adri-låt än en Micke-låt 😉 För mig är detta en 6/10.

  “Tu no” – Irama (Italien)

  Jag tycker såna här italienska ballader har en tendens att bli lite överskattade, men denna har faktiskt något extra. Härligt dramatisk och med en väldigt intressant röst. Snyggt uppbyggd också. 7/10 med ett plus i kanten, vilket är ungefär samma betyg jag ger Italiens faktiska bidrag.

  “Ulveham” – Gåte (Norge)

  Har hyllat denna flera gånger, så du vet nog vart jag står här 🙂 Tack att ni tog denna risk, Norge. Detta är en 9/10.

  “Undream you” – Leona (Tyskland)

  Nja, kanske behöver lyssna fler gånger men just nu fick denna inte mig att känna någonting. Inte dåligt, men för tyskt harmlöst, hade velat ha mer tryck i både rösten och instrumentalen. 4/10 om jag är på elakt humör, 5/10 om jag är på snällare humör. Denna och deras faktiska bidrag har typ samma problem för mig, så det kvittar verkligen vilken av de två jag skulle vilja ha i ESC.

  “Gaudė vėjai“ – Žalvarinis (Litauen)

  Denna gillar jag! Rör sig i liknande områden som “Ulveham”, även om den inte riktigt har den där magiska stämningen. Jag gillar verkligen när det blandas folkmusik och rock, så det här är något jag kan tänka mig att lyssna på. 8/10 och då jag tycker att Litauens riktiga bidrag än så länge är riktigt överskattat är det ett enkelt val, jag hade föredragit denna 🙂

  “My Friend” – Ollie (Estland)

  Även denna är vass 🙂 Ollie har en kanonbra rockröst som passar särskilt till lite mer rockballad-aktiga låtar. Gillar att andra instrument kan ta plats utan att ta något rampljus från elgitarrerna. Jag tycker som jag kanske sagt tidigare att denna är snäppet vassare än “Venom” och den får därför en 8/10. Tyvärr kan jag inte säga att jag hellre velat ha denna, för jag gillar ju som du vet Estlands riktiga bidrag ännu mer 🙂

  “Te echo de” – Noan (Spanien)

  Denna hade jag inte hört, men den var bra! Även denna typen av mjukare rock kan jag fastna för ibland. Lite highschool-filmkänsla både över låten och musikvideon. Pendlar mellan 7/10 och 8/10.

  “Gnezdo orlovo” – Breskvica (Serbien)

  Jag tycker det är kul att se att det är en hel del unga tjejer som kommer med etno-inspirerade låtar eller balkanballader 🙂 Introt drog in mig direkt, vilket inte är så konstigt. Jag är ju en simpel man, det krävs bara några flöjt-toner för att jag ska sätta ett högt betyg på en ESC-låt. Enda undantaget hittils från det är Israels skitdåliga låt från 2022 🙂 Jag gillar definitivt låten och framför allt instrumenten, men det känns som den hade kunnat vara ännu mer episk. Samma sak gäller rösten, bra men den hade kunnat ge ännu mer dramatik. Pendlar också mellan 7/10 och 8/10. Klockren idé, bra men inte perfekt utförande. Jag hade troligen föredragit denna framför Serbiens riktiga bidrag, men “Ramonda” är också bra.

  “Apnea” – Emma (Italien)

  Ointressant anekdot: när jag var i Italien i höstas så satt jag på ett café medan en musikvideo-kanal spelade på TV:n, och på den TV:n kände jag igen Emma och en av hennes låtar 🙂 I år har hon tagit med sig en stabil poplåt som tyvärr förstörs lite av ett ganska dåligt drop. 5/10 är troligen betyget jag satt på denna.

  “Grito” – iolanda (Portugal)

  Väldigt bra och stämningsfull låt, det här är så portugisiskt det blir i ESC. Har inte mycket mer att säga utan detta är en stark 7/10. Vet dock inte hur minnesvärda jag tycker verserna är.

  Tyvärr missade jag ju i princip alla nationella uttagningar i år, så kunde inte göra någon egen lista, men var kul att lägga några omdömen på dina låtar 🙂

 23. Adri

  HW: Du känner mig så väl om Annalisa 🙂

  Får jag, då du som du säger missat nationella uttagningssäsongen, fråga vad du tycker om min (och typ allas – förutom landet i frågas… tyvärr) favorit från året?

  https://m.youtube.com/watch?v=tW-ixv34gmI&pp=ygUUc2FyYSBzaWlwb2xhIHBhc2thbmE%3D

 24. HW

  @Adri Självklart 🙂 Ett finskt bidrag alltså. Låten var bra, inte typen av låt som brukar bli en personlig favorit hos mig, men ändå bra, med tryck i både låten och rösten. Ett plus för att de tog en sån här hyfsat mainstream låt på finska och inte engelska, det lyfter definitivt. Betyg är väl en stark 6/10, eller mer troligt en 7/10.

  Nu vet jag inte hur konkurrensen såg ut, men det hade nog varit bättre att skicka denna än “No rules”. Jag var ju högljuddast i den högljudda Käärijä-kören förra året, men jag tror inte att det bästa att göra för Finland var att skicka en sämre låt och artist som försöker åstadkomma samma vibb. Även om många inte kommer komma ihåg Käärijä ens så hade jag hellre sett Finland byta spår, för “No rules” är inte “Cha cha cha” och det är det få låtar som kan vara 🙂

 25. Adri

  HW: Tack för svar 🙂 Nog för att jag aldrig var sååå stort fan av ”Cha cha cha” som många andra, men du har helt rätt. ”No Rules” är då verkligen inte ”Cha cha cha”.

  Och framför allt. Windows95Man är inte, och kommer aldrig vara, Käärijä.

 26. Micke

  @HW, AnnaLisa skulle a vunnit minst fyra gånger av de sex hon deltagit i San Remo. Tre av de fyra gångerna har det dock varit bra bidrag som vunnit om än inte lika bra.

  Jag tycker det är så jädra roligt att jag sitter och håller på Norge i år. Det är väl tillsammans med Storbritannien och Irland jag nästan alltid är mest besvikna på om man räknar bort Sverige. Lika kul som när jag plötsligt 2022 höll på Sverige 🙂 Alltid kul när de man tror minst på överraskar.

  Vad gäller det tyska bidraget krävs många lyssningar. Det är ju definitivt inget som sätter sig direkt. För mig var det så att Tyskland skulle ha sin uttagningen och låtarna rullade i bakgrunden för mig. Plötsligt kände jag bara en jävlamys känsla rent ut sagt. Det blev så att den gick på repeat här 🙂

  Ollie är bara även i år men för mig är “Venom” klassen bättre. Något av det bästa jag hört inom ESC.

  Vad gäller Emma. Har “visat upp” henne contra Carola tidigare men jag vet inte hur länge du varit här HW så jag kör igen. Som sagt så tror en del att jag tycker att Carola har en dålig sångröst. Inget kan vara mer fel. Hennes röst passar dock inte mig då den är för ljus. Här kommer ett exempel på Emma så vet du hur en kvinnoröst ska låta 🙂 Pratar inte om den viskande versen utan refrängen, i synnerhet efter 1.42 “promessa che le avrei evitate”….Det är en kvinna det HW 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=u1ynx1XRYUo&list=RDu1ynx1XRYUo&start_radio=1

  Tack för svar hur som helst 🙂

 27. HW

  @Micke Att du inte är så förtjust i Carola förstod jag redan när jag gjorde entré här för tre år sen 😉 Jag är inte heller ett fan av henne. Hade faktiskt möjlighet att få gratis konsertbiljetter till henne för ett tag sen, men tackade nej. Hennes röst är inte min smak, och jag är nog för ung för att riktigt förstå mig på musiken 🙂

  Emmas röst är definitivt bra, jag gillar också mörka kvinnoröster. Det är bara det att de låtarna hon tagit med sig (vad jag hört) inte varit särskilt spektakulära. Den du skickade nu gillade jag dock ganska mycket mer än den hon ställde upp med i San Remo i år!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se