Återblick: Melodifestivalen 2007

2007-12-31 (måndag)

Schlagerpinglan: Då var år 2007 snart slut och vad passar då bättre än att avsluta med en tillbakablick. Här är Melodifestivalsåret 2007 ur Schlagerpinglans synvinkel.

Årets svenska låt:
“Live forever” (Magnus Carlsson)
Trots att den inte ens kom till finalen så måste den ändå utses till den bästa låten. Det var åratal sedan en bättre låt framförts i Melodifestivalen.

Årets svenska ballad:
“För att du finns” (Sonja Aldén)
2007 var balladernas år och detta var en vacker och känslosam version som jag faktiskt tyckte ganska bra om, trots att jag egentligen inte är en balladmänniska.

Årets svenska grupp:
The Ark (“The worrying kind”)
The Ark är en självklar vinnare, det fanns helt enkelt inga konkurrenter.

Årets svenska manliga sångare:
Magnus Carlsson (“Live forever”)
Trots att han missade finalen så var han ju trots allt med i Melodifestivalen. Därför vinner han denna kategori med en hårsmån före Ola Salo. Båda har speciella röster och en enorm utstrålning och scen-närvaro, men Magnus är snäppet vassare.

Årets svenska kvinnliga sångerska:
Sanna Nielsen (“Vågar du, vågar jag”)
Varken låten eller Sannas nya stil tilltalar mig speciellt, men med sin tonsäkerhet och erfarenhet så kniper hon enkelt förstapriset.

Årets svenska doldis:
“Hypnotized” (Sofia Berntson)
Här har vi en låt som passerat utan att lämna något spår. Nu när jag lyssnade på den igen så kom jag dock ihåg den. Den var ju inte så dålig, men tydligen inte värd att kommas ihåg.

Årets mest underskattade svenska låt:
“Move” (Andreas Lundstedt)
Hur kunde “Samba Sambero” och “Jag tror på människan” från samma grupp gå vidare när inte “Move” gjorde det?

Årets mest överskattade svenska låt:
“Trying to recall” (Marie Lindberg)
Visst är det gulligt med Askunge-sagor, men någon måtta får det vara. Låten var inte så bra att den förtjänade en finalplats.

Årets “hur-kom-den-här-vidare”?:
“Jag tror på människan” (Tommy Nilsson)
Hur denna låten kom till finalen är en stor gåta. Resultatet i finalen talar dock för sig själv: 0 poäng.

Årets mest irriterande svenska flugpapper:
“Amanda” (Jimmy Jansson)
Denna hurtiga lilla låt är inte heller i min smak och därför har jag inte heller uppskattat alla timmar som den har surrat i mitt huvud.

Årets ABBA-låt:
“Money” (Elin Lanto)
Vad är en Melodifestival utan låtstölder? Detta är dock gjort så uppenbart och ogenerat att det faktiskt inte är så irriterande som det brukar vara. En väldigt bra låt.

Årets svenska kval-skandal:
“Live forever” (Magnus Carlsson)
Det har nu gått åtskilliga månader sedan Magnus Carlsson blev utröstad av ett gäng småflickor, men jag blir fortfarande upprörd bara jag tänker på det. Usch, ett av Melodifestivalens svartaste ögonblick.

Årets nykomling:
Måns Zelmerlöw (“Cara mia”)
Hmm.. en f.d. Idol på min lista? Måns är nog undantaget som bekräftar regeln. Tydligen så kan även riktiga talanger vaskas fram ur Idolträsket.

Gott Nytt År!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Återblick: Melodifestivalen 2007”

 1. David

  Håller igen med dig i alla kategorier förutom dom som innehöll magnus carlsson, visst låten var bra men hans framträdande i melodifestivalen var kanske inte så inspirerande,,(inget man kommer ihåg enligt mig) ola salo passar bättre in i dessa kategorier.

  Enligt mig kanske magnus röstades ut för att han har varit med för många gånger i melodifestivalen nu och människor ville hellre ha en ny (och yngre) stjärna som måns i finalen.(fast jag är inget fan av någon av dessa herrar)

 2. Schlagerpinglan

  David: Nog för att det är tur att alla inte har samma smak, men det var maximal otur att det skulle drabba den bästa låten. Nya artister blir det i alla fall gott om i Melodifestivalen 2008.

 3. David

  Alla tycker olika och det är det som är roligt med Melodifestivalen:)!

 4. Schlagerpinglan » Blog Archive » Återblick: Melodifestivalen 2008

  […] svenska kvinnliga sångerska: Sanna Nielsen (”Empty Room”) Precis som vid förra årets tillbakablick så blir det Sanna som vinner denna kategori. Inte heller detta år tycker jag […]

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se