Schlagerpinglan: I morgon kväll, den 27:e april, är det dags för det första “Inför Eurovision Song Contest 2008“-programmet. Tio låtar från den första semifinalen kommer att analyseras och betygsättas av den nya juryn. Programmet sänds i SVT1 kl. 18:30.

Länkar till bidragens uppträdanden, officiella videor samt texterna hittar ni här.

I väntan på dessa proffstyckare så får ni här lite amatöranalyser i form av mina egna personliga åsikter och betyg av de tio bidragen, allt enligt en femgradig skala. Mycket nöje!

1. Montenegro (Betyg: 2) “Zauvijek volim te“, Stefan Filipović
Även i år skickar Montenegro en dammig light-rocklåt. Förra året missade de finalen med Stevan Faddys “Adje kroci” och det kommer förmodligen inte gå mycket bättre i år. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det men det är något i melodislingan som stör mig enormt. Nej, denna varken tror eller vill jag ska gå vidare.

2. Israel (Betyg: 2) “Ke’ilo kan (As if here)“, Boaz Mauda
En ballad av Dana International som har växt lite sedan jag hörde den första gången men fortfarande är jag inte så förtjust i den. Kan eventuellt gå vidare men det finns ju trots allt betydligt bättre ballader i denna semifinal.

3. Estland (Betyg: ) “Leto Svet“, Kreisiraadio
Ett skämtbidrag på finska, tyska och serbokroatisk “turistdialekt”, kan det vara något? Nej, detta är inte alls roligt. Förhoppningsvis tycker ingen utanför Estlands gränser heller det, utan förpassar låten till ett välförtjänt liv i glömska utanför finalen.

4. Moldavien (Betyg: 1) “A Century Of Love“, Geta Burlacu
Geta Burlacu är tydligen en känd jazzsångerska så förmodligen gör hon en väldigt bra presentation av denna jazziga låt. Går man i gång på sävlig trumpetmusik så tycker man kanske om detta men personligen gör jag det inte och hoppas därför att den inte tar sig vidare.

5. San Marino (Betyg: 3) “Complice”, Mi Odio
San Marino debuterar i Eurovision Song Contest och gör det med en låt på italienska. Bara detta gör att jag hoppas att de tar sig vidare. Tyvärr blev jag lite besviken när jag först hörde denna låt, som faktiskt är ganska bra men saknar det där lilla extra som behövs för att avancera till finalen. Tyvärr.

6. Belgien (Betyg: ) “O julissi na jalini“, Ishtar
Belgien hade verkligt bra låtar i sin nationella uttagning, men valde en låtsasspråkslåt som för tankarna till fjällen, joddel och uppåtmedikament. Låtsasspråk var inte roligt första gången och inte heller denna gång. Usch!

7. Azerbajdzjan (Betyg: 2) “Day after day“, Elnur Gusseinov
Detta är en intressant sak som verkar gå hem i olika undersökningar. Jag har lyssnat på den väldigt, väldigt många gånger men inte lyckats förstå tjusningen. Därför vill jag inte att den ska ta sig vidare men jag tror att den gör det.

8. Slovenien (Betyg: 5) “Vrag naj vzame“, Rebeka Dremelj
Årets första fempoängare. Detta är en tuff up-tempo-låt som jag verkligen tycker om. Den är t.o.m. bättre live än på skiva, vilket säger en hel del om hur bra sångerskan är. Frågan är bara varför den hamnat så långt ner i alla undersökningarna. Trots det så både hoppas och tror jag att den tar sig vidare. Någon rättvisa måste det ju finnas.

9. Norge (Betyg: 4) “Hold on be strong“, Maria Haukaas Storeng
Denna halvballad, vars känslosamma text höjer låten ännu ett snäpp, hoppas jag verkligen tar sig vidare till finalen. Dels är det ju oftast roligt när det går bra för de nordiska länderna och dels så är denna låt faktiskt bra. Finns nog en realistisk chans att den tar sig vidare.

10. Polen (Betyg: 2) “For life“, Isis Gee, Vrčak & Adrian
Denna ballad behövde väldigt många lyssningar innan jag fick grepp om den. Trots att den växt en hel del på sistone så är det ingen låt jag tycker speciellt bra om, den innehåller lite väl många långa toner för min smak. Tror inte att den tar sig till final.

Schlagerpinglan: Detta var ju inte överdrivet höga poäng, men det beror inte på att jag är snål utan att de sämre låtarna hamnat först. Av semifinalens återstående nio låtar så finns det en hel del fyra- och fempoängare. Vilka dessa är avslöjar jag nästa vecka.

Uppdaterad 2008-04-27: Nu har även aftonbladets Markus Larsson betygsatt de första tio ESC-låtarna och han var, inte oväntat, ännu snålare med poängen än vad jag var. Här hittar du hans artikel.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Pinglans “Inför ESC 2008” del 1”

  1. Rickard

    Schlagerpinglan: tycker du gjort en bra analys. bara en sak att anmärka på och det är Polens bidrag, som jag tycker, och tror, komemr ta sig till final. Väl där tror jag den komemr runt tionde plats. men som sagt: det handlar om eurovision och där kan ALLT hända 😛

  2. Rickard

    Vad gäller Azerbajdsjan tror jag det komemr bli precis som de sjunger: Himmel eller helvete…Det känns som en låt som antingen får 0 röster eller gör succe och slår sig in på topp tio i finalen. Jag ser helst att det senare inte inträffar. trots det irriterar jag mig på låten: den har något ändå…

  3. Schlagerpinglan

    Rickard: Tackar. 🙂 Håller med angående Azerbajdzjan, som har potential till att kunna skrälla. Bidraget är intressant och lite annorlunda och hade nog varit en mer värdig finalist än många andra, men personligen ser jag hellre att den inte går vidare.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se