Schlagerpinglan: I kväll kl. 18:30 är det dags för det andra programmet i SVT:s serie “Inför Eurovision Song Contest 2008“. Nu är det de sista nio bidragen i den första semifinalen som ska analyseras och betygsättas.

Länkar till bidragens uppträdanden, officiella videor samt texterna hittar ni här.

Liksom förra veckan så kommer här lite amatöranalyser och betygsättning enligt en femgradig skala. Mycket nöje!

11. Irland (Betyg: 2) “Irlande douze pointe”, Dustin the Turkey
Här har vi tävlingens absoluta frågetecken – en handdocka i form av en kalkon. Till skillnad från Estlands skämtbidrag så har denna i alla fall några poänger. Texten är faktiskt lite småskojig på sina håll och låten i sig är riktigt svängig. Låten kan komma att få väldigt många poäng, kanske t.o.m. vinna. För tävlingens skull så får vi hoppas att den inte gör det.

12. Andorra (Betyg: 3) “Casanova”, Gisela
Redan vid lucia förra året kunde man lyssna på en liten bit av Andorras bidrag. Fram till för ett par veckor sedan har jag tyckt att detta är en väldigt bra låt. Gammal hederlig popschlager. Numera tycker jag dock att den blivit lite småtråkig. Dessutom så imponerade inte Gisela nämnvärt när hon uppträdde i TV med låten.

13. Bosnien (Betyg: 3) “Pokusaj”, Elvir Lakovic Laka
Åsikterna går isär huruvida Lakas bidrag ska räknas som ett skämtbidrag eller ej. Personligen tycker jag inte det, utan har märkt hur låten växt med tiden. Den är trots allt lite för speciell för att jag ska tycka att den är riktigt bra.

14. Armenien (Betyg: 4) “Qele qele”, Sirusho Harutyunyan
Armenien har varit med två år och blivit åtta i finalen båda gångerna. De lär inte placera sig sämre i år. Låten är väldigt bra och mycket medryckande. Man får dock känslan av att något fattas. Hade de skrivit klart låten i stället för att bara fylla igen tomrummen med trummor så hade det blivit en fempoängare, nu blev det bara en stark fyra.

15. Holland (Betyg: 4) “Your heart belongs to me”, Hind
Själva låten tycker jag är mycket bra. Svängigt värre. Dessvärre gjorde den obehagliga lolita-videon inget för höja värdet på sångerskans varumärke. Ett tragiskt bottennapp.

16. Finland (Betyg: 4) “Missä miehet ratsastaa”, Teräsbetoni
Tyvärr lär det inte bli någon final för Finland i år trots att de, enlig mig, har ett fruktansvärt bra bidrag. Kombinationen av metal, finska och att de flesta endast lyssnar på bidragen en eller två gånger innan de röstar bådar inte gott för resultatet.

17. Rumänien (Betyg: 2) “Pe-o margine de lume”, Nico & Vlad
Här har vi en låt som hyllats från både höger och vänster. Jag tycker däremot att denna ballad är väldigt långtråkig. Visst är melodislingan vacker lite här och där men inte tillräckligt. Jag blir faktiskt stressad av detta och letar febrilt efter något att spola fram låten med.

18. Ryssland (Betyg: 5) “Believe”, Dima Bilan
Denna låt splittrar mig enormt. Å ena sidan så kan jag aldrig se mig själv sitta och heja på Dima Bilan, som jag inte är så förtjust i. Å andra sidan så har låten växt enormt sedan jag först hörde den. Numera tycker jag att den är väldigt kraftfull och kombinerat med den genomtänkta och berörande texten så kan jag faktiskt inte ge den något annat betyg än en femma. Att den tar sig till final är självklart, att den vinner hela tävlingen är mycket möjligt.

19. Grekland (Betyg: 5) “My secret combination”, Kalomoira
Lättsmält, rytmiskt och dansant med etniska tongångar. Inte dumt alls. Borde kunna ta sig vidare till finalen, trots att Cypern inte får lov att vara med och rösta.

Schlagerpinglan: Jag är naturligtvis inte ensam om att härma SVT:s upplägg. Även Eurovisionspanelen och Markus Larsson har betygsatt de aktuella låtarna.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Pinglans “Inför ESC 2008” del 2”

 1. David

  enlgit min egen smak efter att ha lyssnat igenom alla låtarna på TV så tycker jag att det känns självklart att Armenien vinner semifinal 1 och tillsammans med norge,polen, israel,nederländerna.. iallafall tar sig till final. låtar som kan skrälla igenom att inte ta sig till final är antingen grekland eller ryssland.

  får rumänien till ett jättebra framträdande kan dima ligga illa till…

  blir intressant..

 2. David

  ryssland och grekland verkar splittra folket över europa och deras respektiva låtar har fått en del hårda ord emot sig på olika schlagersidor. och dessa två låtar som alla tycker är självklara i finalen kan få det svårt…

 3. Schlagerpinglan

  David: Mmmm… personligen tyckte jag ju inte om Rysslands låt alls första gången jag lyssnade på den. Om nu folk bara lyssnar en gång innan de röstar så kan ju vad som helst hända.

  Håller dessutom med om att Armeniens låt bör hamna högt upp, den behöver inga extralyssningar för att man ska komma ihåg den.

 4. David

  Hej, japp precis!. Jag är presonligen som jag har sagt tidigare glad att sverige är i semi2 som ser lite svagare ut. semi 1 är fyllt med låtar som kan ta en finalplats.. i princip alla låtar kan potentiellt sno åt sig en plats, det blir stenhårt…

  i semi2 ser det lite lättare ut med många anonyma låtar. och perrelli ska utan problem ta sig till finalen. OM det är låtarna och framförandet som spelar mest roll.

 5. Roberto

  tycker att svts panel är det sämsta någonsin har varit. vill att nordiska panelen ska tillbaks. saknar islänning.

 6. Rickard

  Bosnien har förbryllat mig. Ena stunden har de varit rena skämtbidraget, andra har de imponderat på mig. Jag skulle ändå vilja lyfta fram bidraget som ett moderna kostverk, då jag nu fattar att de har djup i sin text. Dessutom bryter de bra mot alla utstuderade scenshower. De har en ärlighet på scenen. Är spåntana och det gillar jag.
  Själva låten är bra uppbyggt och jag tror starkt på den inför tävlingen.

 7. Rickard

  håller dock verkligen inte med om Finland. De har möjligtvis en av de sämsta låtarna i år. Thomas Lundin, den finske programledaren sade precis vad jag kände i går. Man känner varken glädje, ilska eller känsla överhuvudtaget. man känner likgiltighet när låten spelas. Jag tror inte europa är trötta på Finska rock, och personligen gillade jag deras vinnarlåt 2006, men denna låt har verkligen ingen melodi.

 8. Schlagerpinglan

  Roberto: Jag tycker nog inte att det är den sämsta panelen någonsin men däremot tycker jag att den är ganska intetsägande. Som tur är så är det endast en person som är riktigt irriterande, kunde varit värre. 🙂

  Saknar också islänningen… och dansken… och norrmannen. 🙂

 9. Schlagerpinglan » Blog Archive » Pinglans "Inför ESC 2008" del 3

  […] förra och förrförra veckan så kommer här mina egna åsikter samt betygsättning enligt en femgradig […]

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se