Schlagerpinglan: Tredje delen av SVT:s “Inför ESC 2008” visas i kväll kl. 18:30. Nu gäller det de tio första bidragen i den andra semifinalen som går av stapeln den 22:e maj.

Liksom förra och förrförra veckan så kommer här mina egna åsikter samt betygsättning enligt en femgradig skala. Mycket nöje!

1. Island (Betyg: 4) “This is my life”, Euroband
När låten hette “Fullkomið líf” och vann den isländska maraton- uttagningen så imponerade den inte alls på mig. Den nya, engelska varianten blev däremot riktigt lyckad. Glad, trallvänlig europop som förtjänar en finalplats.

2. Sverige (Betyg: 5) “Hero”, Charlotte Perrelli
“Hero” är inte lika stark som “Take me to your heaven” men är väldigt bra ändå. Hur det går? Kan vinna, kan missa finalen, inget är omöjligt. Personligen tror jag nog på en 4-6:e plats i finalen men hoppas på mer.

3. Turkiet (Betyg: 2) “Deli”, Mor ve Ötesi
Turkisk pop-rock? Tror att jag reagerar på det som de flesta verkar reagera på finsk metal. Nej, detta var inget för mig.

4. Ukraina (Betyg: 5) “Shady Lady”, Ani Lorak
Detta är en av mina personliga favoriter. Philip Kirkorov har levererat ännu en vinnarkandidat. Ska det räcka hela vägen nu då? Kanske. Här har vi en medryckande, trallvänlig discolåt och en bra sångerska som ger en ordentlig show. Det borde ge i alla fall en av topplaceringarna i finalen.

5. Litauen (Betyg: 3) “Nomads in the night”, Jeronimas Milius
En mäktig och dramatisk ballad som jag föll för direkt. Till skillnad från många andra av årets ballader så blir denna aldrig långtråkig. Har dock en känsla av att den trots detta kommer att missa finalen. Synd.

6. Albanien (Betyg: 2) “Zemrën lamë peng”, Olta Boka
En ganska enkel ballad som inte är så dum men en aning för anonym för min smak. Att den kommer direkt efter den pampiga balladen från Litauen hjälper inte heller till.

7. Schweiz (Betyg: 4) “Era stupendo”, Paolo Meneguzzi
Denna låt är en av ESC-fansens absoluta favoriter och jag förstår dem. Vacker ballad, fartfylld låt, show och en snygg kille som sjunger på italienska. Vad mer kan man begära? Den är så perfekt att den blir lite tråkig faktiskt, speciellt första halvan av låten. Borde ta sig till final men det är ingen självklarhet.

8. Tjeckien (Betyg: 2) “Have some fun”, Tereza Kerndlová
Helt OK poplåt som är ganska bra i studioversionen. Live* fungerar den dock inte alls. Svag sångerska, djup u-ringning och miniklänning. Ett koncept som ger gratispoäng i princip överallt förutom i ESC. Tack och lov.

9. Vitryssland (Betyg: 3) “Hasta la vista”, Ruslan Alehno
Till skillnad från Island så har Vitryssland, enligt mig, misslyckats med förvandlingen av sitt vinnarbidrag. Visst, originalversionen av “Hasta la vista” var en banal discolåt med en töntcharmig sångare men där fanns i alla fall personlighet. Den nya Ruslan har fått en tuffare stil och låten har blivit rockigare. Massproducerat och ointressant.

10. Lettland (Betyg: 3) “Wolves of the sea”, Pirates of the sea
Showig, medryckande schlagerpop med pirattema som hade kunnat få relativt högt betyg här om det inte vore för just pirattemat. Barnen älskar detta. Har barnen ute i Europa lika stor makt över telefonerna som de i Sverige så blir det nog en finalplats för Lettland, annars förmodligen inte.

Schlagerpinglan: *För att få en rättvis bild av bidragen så har jag samlat länkar till inte bara de officiella videorna utan även till framträdandena av bidragen samt deras låttexter. Länkarna hittar ni under Övrigt/Bidragen till ESC 2008 i menyn till höger.

Ännu fler analyser av bidragen hittar ni, som vanligt, hos Eurovisionspanelen.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Pinglans “Inför ESC 2008” del 3”

  1. Rickard

    Litauens bidrag är riktigt dåligt. Jag kan inte med hans röst. vet inte vad det beror på. Om det är falskt eller bara att han är allmänt störig? Nja, däremot kan kan inte få lettlands bidrag ur huvudet. Det ser jag som ett nederlag för min egen del, då jag egentligen borde såga denna naiva barnlåt

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se