Vad gör vi nu?

2008-05-26 (måndag)

Schlagerpinglan: Så här i efterdyningarna av Eurovision Song Contest 2008 så är det många som har åsikter om vad som bör göras. Bard, Pling och Bert har sina teorier, Markus Larsson på Aftonbladet vill ha en ESC-jury medan Expressens Anders Nunstedt anser att läget är desperat och kommer med en massa kanske-lösningar.

Personligen så tycker jag inte att Sveriges insats var ett fiasko. Visst var det tråkigt men knappast ett fiasko. Vi missbedömde vad som går hem i ESC. Värre än så är det inte. Vi behöver inte skylla på de nordiska länderna, östländerna eller någon annan. Det är bara att acceptera och försöka igen. Gör om, gör rätt.

Själva slutresultatet tycker jag inte heller är så mycket att tjafsa om. Ryssland ställde upp med två stjärnor, en superstjärna, en Stradivarius och en låt som väldigt många tyckte var bäst.

Ukrainas Ani Lorak, Greklands Kalomoira och Armeniens Sirusho på platserna två, tre och fyra fick knappast sina placeringar för att de har många grannar utan för att de alla hade lättsmälta, fartfyllda låtar och lättklädda, höftskakande scenshower. Något som uppenbarligen gick hem i år.

Att Norges Maria Haukaas Storeng hamnade på en hedrande femteplats tror jag inte heller beror på generösa grannar. Hon hade en bra låt som fick röster från de flesta av länderna, inte bara de nordiska.

Visst, nuvarande röstsystem är inte helt felfritt. Om alla skulle skicka medelmåttiga bidrag så hade vissa länder gynnats. Det gäller helt enkelt att undvika att skicka medelmåttiga bidrag. (Nej, jag menar INTE att jag tyckte årets svenska bidrag var medelmåttigt.)

Schlagerpinglans slutsats: Ställer man upp med en riktigt bra låt eller en bra scenshow eller en superstjärna eller något annat uppseendeväckande, som uppskattas av majoriteten av tittarna, så kan man vinna tävlingen. Oavsett land. Kruxet är bara att man ska lista ut vad som “går hem”.

Jag har i alla fall haft väldigt skoj det senaste året när jag följt förberedelserna, uttagningarna, Melodifestivalen och andra saker som lett fram till finalen i Belgrad. Nu startar eurovisionåret 2008/2009 och det kommer förhoppningsvis att bli minst lika roligt.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Vad gör vi nu?”

 1. Rickard

  Själv håller jag fast vid hälften tittarröster, hälften juryröster. Då håller man kvar publiken, som får känna sig delaktig, samtidigt som man undviker att grannar röstar på varandra. Där anklagar jag inte enbart östländerna utan även medelhavsländerna och norden, som inte är mycket bättre. Smaken är helt olika i olika regioner. Jag tycker däremot något bör göras. Det komemr sluta med att många västeuropeiska länder drar sig ur tävlingeN (LEX STORBRITANNIEN) vilket vore mycket tråkigt.

  Sverige skickade INTE ett

 2. Rickard

  medelmåttigt bidrag och borde kommit högre up. hade vi skickat rysslands bidrag är det itne säkert att vi hade vunnit. Möjligen topp 5. Att man sedan röstar ut irland och låter lettland vara med visar att det egentligen kvittar vad vi i väst skickar för något, medan man i öst kan dra till med värsta kalkonbidraget och bli hyllat. Att sticka ut var ordet.

 3. Rickard

  Jag tycker röstsystemet bör ändras men vet inte hur i dagsläget. Att dela upp europa i olika regioner fungerar inte i längden. tävlingen handlar om gemenskap och skulle vi börja dela upp i öst och väst, syd och nord hade europas olika regioner kommit längre från varandra. Det är den lösning jag anser är den enda som fungerar, men det tar nog död på tävlingen. Nä, ändra röstsystemet och sätt in en jury som kan PÅVERKA och inte bara slänga i EN låt som inte skulle kommit till finalen annars.

 4. Rickard

  Måste bara berömma frankrikes Sebastien Tellier. Vilken kille! Ett softare och mer coolt framträdande har jag inte sätt någonsin i eurovision. Det var vackert, geniallt, modern konst, ett mästerverk. Blev förskräckt när jag hörde att han skulle göra entre i en golfbil, men vilken entre.
  HEJA France

 5. Jennifer

  Jag håller faktiskt med dig 🙂 Alla tjatar fram och tillbaka, men Sanna hade nog fått mer röster. Varför kan jag inte säga men det är en känsla jag har bara sådär…

 6. Schlagerpinglan

  Rickard: Visst, Lettland fick vara kvar men Estland blev hemskickat direkt och de är ju lika mycket öst som Lettland.

  Jag har skrivit om min inställning till jurygrupper innan, se länk nedan:

  http://www.schlagerpinglan.se/blog/2007/11/22/infor-jurysystem-i-esc/

  Det är ingen perfekt lösning (att enbart ha jurygrupper) eftersom folket vill ha inflytande, men då slipper man i alla fall lite av problemet med folk som röstar på sina hemländer. Förhoppningsvis är det någon som kommer på en genialisk lösning på problemet.

 7. Schlagerpinglan

  Rickard: Instämmer angående Tellier. Synd att sådant inte uppskattas i ESC.

 8. mammeli

  jag tror att en massa röstar på skitlåtar för att deras land ska ha större chans att vinna.,

 9. Peo

  Varför tror en del att juryar skulle innebära slutet på kompisröstningen? Tittar man bakåt genom åren så är det rätt uppenbart att det ALLTID har kompisröstats, med eller utan jury. Så just detta argument för att återinföra juryar borde vi kunna skrota. Sedan kan det iofs finnas andra fördelar med olika jury-system, men det är en annan diskussion…

 10. Tonie

  Det blir nog ändå lite “bättre” med en jury inblandad, en blandning vore värd att pröva. Nuvarande system gör omröstningen tråkig eftersom den i stora delar blir förutsägbar, en jury gör kanske det hela lite mer spännande.

  Hur skall det bli roligare att vara svensk då?
  Tja antingen tar vi det hela totalt med en klackspark och slutar bry oss så jäkla mycket om hur det går och accepterar att vi inte längre har en susning om hur en vinnare egentligen ser ut.
  Alternativt rättar vi in oss i “höftskakargänget” och skickar Hanna Graf iklädd så lite kläder som reglerna tillåter med en låt skriven av barnen på Grodynglens förskola. En kombination av Ukraina och Grekland skulle man kunna säga, det verkar ju funka bra för dem.

 11. Oliver

  Inga jurys, slutdiskuterat tycker jag. Det ska vara Eurovision demokrati.

  Konstigt nog hoppas jag på ännu fler länder nästa år. Kom igen Italien, Österrike, Liechtenstein, Vatikanstaten m.f. Ni har jättebra musik!

 12. Toni

  VÄNTA BARA TILLS KOSOVA FÅR TÄVLA SÅ KOMMER DE TA HEM SEGERN!! VÄRLDENS BÄSTA ARTISTER KOMMER FRÅN KOSOVA

 13. rosenblom

  Ja, jag har ju levererat mitt recept…

  En enkel omläggning av röstningsförfarandet. Kanske inte alls ger resultat. Men det skulle i teorin fungera så förbannat mycket bättre än nu…

  http://rosenblom.wordpress.com/2008/05/25/receptet-pa-svensk-esc-seger/

 14. David

  Hallå Tonie!!! Är någon hemma? Att vara lättklädd är absolut inget framgångsrecept, se bara på Tjeckiens bidrag. Näst sist i semifinal 2. Visst, deras största problem är att de inte har några som helst kompisröster. Men lite mer röster hade de nog fått med en bättre låt, oavsett klädmängd.

 15. Tonie

  Hej, David. Nej jag är inte hemma, jag är på jobbet.
  Nu var ju mitt inlägg något raljant (noterade du det?). Men lite allvar menar jag, Charlotte Perelli har hånats en del här och var för sitt “konstgjorda utseende”, att hon ser ut som en transvestit. Man kan misstänka (men jag kan aldrig bevisa det förstås) att det inte i första hand är låten utan snarare brist på karisma, utstrålning, sexighet, välj själv vad det skall kallas som dragit ner rösterna. Så jag spetsade till alternativet lite. Förmodligen sjunger Hanna Graf lika “bra” live som tjeckiskan så det var nog ett rätt dåligt förslag.
  Jag tror egentligen inte det finns ett universalrecept för vad som funkar, det är lite det som är problemet. Vi förväntas uppskatta andras hantering av etniskt musik i modern tappning. Inga andra kan dock tänkas uppskatta vår musik? Tittar man på de låtar som lyckades så är det en rätt rejäl blandning av stilar (utan spår av nationell särprägel), Grekisk dagispop, rock från Turkiet, Norges vad det nu kan kallas (bra var det i alla fall, men inte var det väl låtens kvalité enbart som gjorde att vi alla visste att den skulle få 12 poäng från Sverige). Vi kom faktiskt efter Lettland och Spanien, så det är inte bara en fråga om att skriva “bättre” låtar.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se