Återblick: ESC-året 2010

2011-01-05 (onsdag)

Schlagerpinglan: För några dagar sedan gjorde jag en tillbakablick på Melodifestivalen 2010. Här kommer en motsvarande genomgång av Eurovision Song Contest 2010, allt ur Schlagerpinglans personliga synvinkel. (Klicka på den blå texten för att komma till respektive bidrag på YouTube.)

Årets låt:
“Satellite” (Lena Meyer-Landrut, Tyskland)
En modern och svängig låt som fastnar direkt. Den passar dessutom perfekt till Lena och hennes ytterst personliga stil.

Årets kalkon:
“Jas ja imam silata” (Gjoko Taneski, Makedonien)
Låten i sig är så anonym att den lätt hade kunnat glömmas bort men framträdandet är svårt att skaka av sig. Med sina lättklädda tjejer, gubbiga sångare och tvivelaktiga koreografi så bjöd Makedonien på ESC-årets mest pinsamma minuter.

Årets ballad:
“Lost and forgotten” (The Peter Nalitch band, Ryssland)
En känslofylld men ändå komisk tolkning av en klassisk kärleksballad. Här kan man tala om att man fått med det “lilla extra” som många andra ballader saknar.

Årets grupp:
MaNga (“We could be the same”, Turkiet)
Rock/pop-grupp med ett fantasifullt framträdande och väldigt bra låt.

Årets duo:
Paula Seling & Ovi (“Playing with fire”, Rumänien)
Kombinationen av en sprudlande personkemi och svängig låt som lätt fastnar gav duon en välförtjänt tredjeplats.

Årets manliga sångare:
Tom Dice (“Me and my guitar”, Belgien)
I en tävling där de flesta behöver dansare och LED-skärmar för att hålla fast publikens intresse i tre minuter så behöver Tom inget annat än sin gitarr och sin (väldigt genuina) låt.

Årets manliga sångare som inte gick till final i ESC:
Marcin Mronzinski (“Legenda”, Polen)
En underbar röst som förtjänar alla utmärkelser den kan få. “Legenda” tillhörde en av mina favoriter men hur bra låten och Marcin än var så gick det inte att blunda för att framträdandet var lite väl mysko för att uppskattas fullt ut.

Årets kvinnliga sångerska:
Sofia Nizharadze (“Shine”, Georgien)
Ett imponerande framträdande av Sofia, som hoppar och snurrar och har sig men fortsätter att sjunga med sin starka stämma som om ingenting hänt. Låten var inte dålig den heller.

Årets doldis:
“Há dias assim” (Filipa Azevedo, Portugal)
Denna utnämning säger kanske mer om mig än om låtarna men faktum är att jag så här några månader efter finalen kunde komma ihåg alla refrängerna utom Portugals, därav resultatet. En vacker (men lättglömd) visa.

Årets magplask:
“Drip drop” (Safura, Azerbajdzjan)
Det kan ju diskuteras om en femteplats kan kallas för magplask eller ej men med tanke på hur mycket tid och pengar de satsade på sitt bidrag så kan man tycka att det plaskade rejält. De hade annonser på var och varannan internetsida men eftersom framträdandet verkade ha allt utom äkta känslor så blev det inte den topplacering de hoppats på.

Årets mest underskattade låt:
“Il Pleut de L’or” (Michael Von Der Heide, Schweiz)
Denna mysiga låt kom ohjälpligt sist av alla de 39 deltagarna, vilket inte känns riktigt rättvist. Sina enda två poäng i semifinalen fick de av Georgien.

Årets mest överskattade låt:
“In a moment like this” (Chanée & N’evergreen, Danmark)
En avdankad ABBA-låt med ett oengagerat framträdande som inte alls berör rankar jag inte speciellt högt. Att den kunde hamna på en fjärdeplats är därför ett stort mysterium för mig. Roligt dock för både Danmark och G:son.

Årets bästa Big Four-bidrag:
“Satellite” (Lena Meyer-Landrut, Tyskland)
Se motivationen för “Årets låt”.

Årets sämsta Big Four-bidrag:
“That sounds good to me” (Josh, Storbritannien)
Storbritannien har skickat riktiga kalkoner till ESC ett flertal gånger. Detta år var det dock inte lika illa och tanken var väl god när de satsade på en 80-talslåt men resultatet blev väldigt tamt och avslaget.

Årets flugpapper:
“Opa” (Giorgos Alkaios & Friends, Grekland)
Vissa låtar har en förmåga att bara sätta sig i huvudet och vägra ge sig av. “Opa” var verkligen en sådan. Som tur var började jag att uppskatta den efter ett tag.

Årets “vi-satsar-på-förra-årets-vinnare-igen”-låt:
Juliana Pasha (“It’s all about you”, Albanien)
En väldigt bra låt med en av tävlingens bästa sångerskor. Frågan är: Vad gör fiolmannen på scenen? I Moldaviens bidrag (se längre ner) var det i alla fall motiverat med en fiol men här kändes det bara så fel.

Årets kval-skandal:
“Lako je sve” (Feminnem, Kroatien)
“Skandal” är nog ett lite för starkt ord men med tanke på hur gripande och vacker jag själv tycker att låten är så är jag en aning överraskad att den inte tog sig vidare till finalen.

Årets bäst klädda artist:
Eva Rivas (“Apricot Stone”, Armenien)
Taget ur sin sammanhang så ser man kanske mest ett stort dekolletage och två långa ben men tillsammans med den omgivande dekoren så bidrog Eva Rivas kläder till att skapa det vackraste ESC-numret på länge.

Årets sämst klädda artist:
Sunstroke Project & Olia Tira (“Run away”, Moldavien)
Årets eurotechno-låt! Tyvärr drunknade den i de fantasifult smaklösa kläderna som gruppen av någon anledning valt att använda.

Årets friska fläkt:
“Allez! Ola! Olé!” (Jessy Matador, Frankrike)
Vem kunde tro att en fotbollslåt kunde fungera så bra i ESC-sammanhang? En klart positiv överraskning.

Årets friska fläkt II:
“Ovo je Balkan” (Milan Stankovic, Serbien)
Glatt, färgrikt, modernt och gammaldags etniskt – allt blandat till en härlig, annorlunda låt.

Årets etno-bidrag:
“Horehronie” (Kristina Pelakova, Slovakien)
Många ESC-fans fastnade för denna charmiga låt och hade svårt att acceptera att den inte tog sig till final. Själv var jag inte så förvånad men tycker likväl att den förtjänar att uppmärksammas. Trots att den är lite trevande så är det ett glädjande stryrkeprov från det lilla landet.

Årets frågetecken:
“Butterflies” (Three Plus Two feat. Robert Wells, Vitryssland)
Gränsen mellan storslagen ballad och fullfjädrad kalkon är ibland suddigare än vanligt. Kan ej riktigt avgöra om detta är vackert eller bara “för mycket”. Finalen med de utslagna fjärilarna är i alla fall något utöver det vanliga.

God fortsättning på det nya året!

Andra intressanta bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Återblick: ESC-året 2010”

 1. Marina

  Härlig lista, stämmer ungefär med vad jag själv anser också. En helt annan sak, vet du var man kan få tag i biljetter till eurovision song contest i dusseldorf?
  Skulle vara tacksam för svar, tycker det är omöjligt att hitta 😛
  Ha det bra!

 2. Schlagerpinglan

  Marina, Biljetterna till ESC 2011 säljs endast genom siten Dticket.de (http://www.dticket.de/). De släpper några biljetter åt gången, bl.a. så tog de första finalbiljetterna slut med en gång. Biljetterna till semifinalerna väntas släppas någon gång i slutet av januari. Just nu säljs det nog biljetter till finalens genrep.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se