Island: Coming Home

2011-04-28 (torsdag)

Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2011.

Land: Island landets ESC-historik
Bidrag: “Coming Home” musikvideotext
NF-framträdande: “Aftur heim”
Artist: Sjonni’s Friends SjonniBrink.is
Startnummer: nr 14 i semifinal 1
Uttagning: 15 bidrag på isländska tävlade i tre semifinaler och en final. Storfavorit var Yohanna med “Nótt“ men när en av artisterna, Sigurjón Brink, hastigt dog och hans vänner hoppade in och framförde hans bidrag så vann de i stället. (Yohanna blev inte ens en av de två superfinalisterna i finalen, så det var inte enbart sympatiröster som avgjorde.)
Tidigare på Schlagerpinglan: “Islands ESC-bidrag 2011”
Presentationer av bidraget och artisterna (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Extra: En av artisterna, Gunnar Ólafsson, var med i bandet Two Tricky tillsammans med Kristján Gíslason. De representerade Island i ESC 2001 med låten “Angel“. En intervju med Thorunn Clausen (änkan till Sjonni) hittar ni här.

Odds-listor: Ej vidare till final & placerad runt plats 27 av de 43

Schlagerpinglan tror: Till final
Egentligen tror jag inte att låten tar sig vidare till final av egen kraft men jag hoppas verkligen att historien bakom låtvalet får tittarna och jurymedlemmarna att rösta lite extra generöst. Det är en bra låt med bra artister och en bra text. Tar den sig till final är det kanske en liten skräll men jag tycker att den är värd det.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Redan första gången jag hörde låten (på isländska) så älskade jag den för jag är verkligen svag för det isländska “spelmans-tutet”. Vi är nog inte så många som går igång på denna sorts musik men den bakomliggande historien om att man ska ta vara på sitt liv och att man aldrig vet när det tar slut ger ytterligare en dimension åt bidraget och det förstärker min förhoppning om att det kan gå vidare.

Läs även om: Schweiz, Kroatien, Azerbajdzjan, Ukraina, Armenien, Cypern, Bulgarien, Bosnien och Hercegovina, San Marino, Belgien, Malta, Rumänien, Vitryssland, Irland, Litauen

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Island: Coming Home”

 1. Kerstin

  Att livet när som helst kan ta slut för någon nära oss har jag själv erfarenhet utav och speciellt när det händer väldigt plötsligt så blir chocken enorm. Jag tycker det är en fin historia bakom Islands bidrag men tyvärr så griper den ändå inte mig så pass mycket att jag skulle ge den min röst. Jag hoppas folk behåller fokus och vad det här handlar om det är ingen sympati tävling utan en tävling i musik. Det här bidraget är små mysigt men inte mer. Final och mitten kanske lite högre pga snyft historien. Jag tror säkert fler artister i årets ESC har liknande livs historier eller värre.

 2. Rickard

  Islands låt är trevlig att ha på i bakgrunden men inget som ska ha någon större chans att gå vidare. Vad gäller texten så tror jag att tittarna struntar blankt i låttexten. I alla fall den större massan. Euroband som ställde upp 2008 var en av mina favoriter, mycket tack vare en bra sångtext. Polen 2009 hade en vacker men sorglig textlåt som jag älskade. Ingen av dessa bidrag fick något gehör på grund av deras texter. I eurovision är det tyvärr scennumret och rytmen i låten samt artistens karisma som spelar in. Men framför allt grannröstningen som fortfarande finns kvar med 50% kraft! Nä, INGEN FINAL för Island!

 3. Rickard

  Dessutom tävlar Island i semi 1 och hur jag än vänder och vrider på topp-10 kandidaterna så får inte Island plats!
  Azerbajdzjan, Ungern, Turkiet, Ryssland, Serbien är mer eller mindre klara! Armenien, Polen, Finland och troligtvis Grekland (fast jag avskyr låten) lär följa med!
  Den sistaplatsen ser jag hellre att Schweiz, Malta eller Kroatien tar före Island. Dessutom har vi Norge som alla av någon konstig anledning gillar! Nä, det blir för tufft för Island helt enkelt!

 4. Schlagerpinglan

  Jag vill förtydliga en sak som kanske inte framgick så bra: Jag tycker inte att sympatiröster ska få avgöra ESC. Hade jag inte tyckt om låten så hade jag hoppats att sympatirösterna uteblev helt men nu när jag tycker om den så hoppas jag såklart på så många röster som möjligt.

 5. Kerstin

  Schlagerpinglan det jag skrev om sympati röster var inte på något sätt riktat till dig du antyder inte det minsta att du skulle rösta pga historien bakom. Om jag på något sätt fått dig att tro att det var riktat till dig ber jag om ursäkt. Du verkar genuint gilla bidraget.

 6. Schlagerpinglan

  Kerstin, Ingen fara. Jag tog inte åt mig av vad du skrev men insåg att man lätt skulle kunna misstolka min text och ville bara förtydliga mig. Det är inte så lätt att få fram allt man vill när man försöker hålla texten kort.

 7. Rickard

  Nu kom jag på det!!! Jag tycker inte Islands låt är lik Danmarks bidrag år 2000 utan deras bidrag 2005 “talking to you” Det är lite samma stuk i melodin! Man blir glad av att lyssna på den! Gillade det danska bidraget bidraget starkt! 🙂

 8. Daniela

  Som sagt, det här är och förblir min personliga storfavorit från årets ESC! 😀 Jag tycker att det här bidraget har allt som en ESC-vinnare borde ha: ett bra budskap, en vacker melodi, en inspirerande text samt ett gäng duktiga och övertygande sångare! 🙂 Det är min genuina åsikt om det här bidraget, men det är klart att den bakomliggande historien ger ytterligare än dimension åt låten, för texten är ju skriven precis som om Sjonni hade vetat vad som skulle hända, och det gör ju onekligen alltihop ännu mer gripande. Jag tycker dock inte heller att sympatiröster ska få avgöra ESC, men jag tror faktiskt att den här låten hade haft goda chanser att klara sig också utan den historia som nu finns bakom den. Jag vet att jag är ganska ensam om att tro det, men faktum är att jag också som objektiv bedömmare har svårt att se varför det här bidraget INTE skulle kunna nå en bra placering i ESC. I nuläget är det här min vinnare för i år; går Island sedan inte till final får jag väl tänka ut en annan! 🙂 5 poäng.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se