Finland: Da da dam

2011-05-04 (onsdag)

Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2011.

Land: Finland landets ESC-historik
Bidrag: “Da Da Dam” ESC-videoofficiell video
NF-framträdandetext
Artist: Paradise Oskar MySpace.com/ParadiseOskar
Startnummer: nr 10 i semifinal 1
Uttagning: 12 inbjudna artister och tre vinnare från en öppen online-uttagning tävlade i den finska uttagningen som bestod utav tre deltävlingar och en final. I finalen, som bestod av 10 bidrag, gick först tre låtar vidare till en superfinal innan tittarna utsåg Paradise Oskar (Axel Ehnström) till slutsegrare.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Finlands ESC-bidrag 2011”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Extra: Intervju-klipp med Paradise Oskar av eurovision.tv, esctodayTV och oikotv.

Odds-listor: Vidare till final & placerad runt plats 14 av de 43

Schlagerpinglan tror: Till final
En genuin låt med en genuin artist borde ju kunna locka till sig i alla fall en del röster både ur jury- och tittarlägret. Jag tror inte på någon ESC-vinst för Finland i år men jag både hoppas och tror att detta oskuldsfullt charmiga nummer kan ge landet en plats i finalen.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Jag hade en del favoriter i den finska uttagningen men “Da da dam” var inte en av dem och därför har det tagit ett tag innan jag fått upp ögonen för den. Trots sitt rädda-världen-tema, som jag annars inte är så förtjust i, så måste jag erkänna att Paradise Oskars naturliga framtoning är ganska svår att motstå och låten är inte så dum efter ett flertal lyssningar. Jag håller tummarna för Finland.

(Finlands första rep på Tysklands-scenen hittar ni här medan den efterföljande intervjun kan ses här.)

Läs även om: Schweiz, Kroatien, Azerbajdzjan, Ukraina, Armenien, Cypern, Bulgarien, Bosnien och Hercegovina, San Marino, Belgien, Malta, Rumänien, Vitryssland, Irland, Litauen, Island, Turkiet, Ungern, Albanien, Moldavien, Nederländerna, Slovenien, Slovakien

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Finland: Da da dam”

 1. Rickard

  Låtar som handlar om att rädda världen blir lätt löjliga eller barnsliga. Det är en skör lina att balansera på. Lettland lyckades 2005 och jag tror att även Finland kommer lyckas. Det finns en sorts äkthet i paradise Oskars framträdande, det är inte tillkonstlat utan han sjunger verkligen från sitt hjärta med en bra inlevelse.

  Som svt-panelen sade: I en värld där vi nyss haft finanskris, miljökatastrofer och krig i nordafrika kommer den här låten precis rätt i tiden och jag tror folk kommer ta den till sig. Final

 2. Kerstin

  Jag har precis som du Schlagerpinglan svårt för bidrag som handlar om hur man ska rädda vår planet från diverse hemskheter och för mig är det finländska bidraget inget undantag. Jag och du Rikard har varit hyfsat överens hitintills men här tycker vi verkligen olika. För mig är artisten extremt tråkig att titta på och bidraget är minst lika tråkigt. Refrängen verkar ha tillkommit i brist på bättre fantasi. Att vissa i inför programet gav detta fem poäng är för mig en gåta men dom ser nog något i det här som inte tilltalar mig alls. Jag tror inte Finland tar sig till final.

 3. Daniela

  Jag kan faktiskt till fullo förstå både de negativa och de positiva kommentarerna om Paradise Oskars bidrag, för i min ESC-värld har “Da da dam” gått från att vara en låt som jag inte alls begrep mig på och suckade över när den valdes ut som vår representant till Düsseldorf, till att nu vara någonting som jag gillar och står bakom till 100%. I våra finländska uttagningar hade jag en annan favorit som jag verkligen höll på och som jag fortfarande tycker att vi borde ha skickat till ESC, men i stället blev det alltså Paradise Oskar som fick åka med “Da da dam”, och med facit i hand tror jag ändå att det också var ett bra val, även om jag inte tyckte det just då. Hade någon bett mig betygsätta det här bidraget vid den tidpunkten hade det nog blivit max 2 poäng, för precis som du Kerstin tyckte jag då att det var en tråkig låt med en värdelös refräng som inte förmedlade någonting alls. Vartefter jag har lyssnat på bidraget tillsammans med de övriga ESC-låtarna har det dock växt väldigt mycket, och numera kan jag verkligen uppskatta det som en genuin, behaglig och ganska vacker låt som sticker ut bland de övriga bidragen och som dessutom förmedlar ett budskap som känns ytterst aktuellt och angeläget. Jag hakade som sagt länge upp mig just på “Da Da Dam-andet”, men häromdagen kom jag faktiskt till en ny insikt även om det, så därmed är också den gåtan löst åtminstone för mig! 😀 Det är alltid svårt att objektivt bedömma chanserna för sitt eget lands bidrag, men jag tycker nog att Paradise Oskar vore värd en finalplats, och skulle han komma så långt är jag personligen mer än nöjd; längre än så vågar jag inte spekulera. Det är iaf roligt att kunna hålla på sitt eget bidrag, och det gör jag nu, sent omsider! 🙂 4/5 poäng.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se