Schlagerpinglan om Semi 1 (2011)

2011-05-11 (onsdag)

Schlagerpinglan: I går avgjordes den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2011 och här nedan har jag skrivit lite kortfattat hur jag uppfattade de 19 bidragen:

1. Polen – “Jestem”, Magdalena Tul
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: En bra poplåt på polska som trots sin fullt godkända scen-show kändes lite blek p.g.a. det konstiga ljudet. Dessutom hade jag önskat lite fler inklippta bilder på dansarna under de sista avslutningstonerna, som nu i stället kändes som en lång väntan på slutet. Synd på en annars så bra låt.

2. Norge – “Haba Haba”, Stella Mwangi
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Stella och dansarna hade ett bra nummer och framförde det proffsigt. Jag kunde verkligen se hur glatt och svängigt det var men jag kunde inte känna det. Någonstans på vägen mellan scenen och TV-apparaten så försvann den äkta känslan och allt blev bara platt. Med tanke på resultatet så var jag nog inte ensam om att uppfatta det så. Synd!

3. Albanien – “Feel The Passion”, Aurela Gaçe
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Vingarna på bakgrundsskärmarna och eldpuffarna tillsammans med Aurelas färgfulla uppenbarelse gjorde det hela till ett sevärt nummer. Låten var däremot i skrikigaste laget för mig.

4. Armenien – “Boom Boom”, Emmy
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Jag älskar Eurovision-nummer som håller sig till ett tema och här började det ju så bra. De hade boxningshandskar, bälte, kåpor, boxningssteg i dansen. Ja, de hade t.o.m. en boxningsring. När de nästan knutit ihop säcken så sabbar de hela upplevelsen genom att börja dansa folkdans. Helt obegripligt. Det spelade dock inte så stor roll. Sånginsatsen var nämligen så svag att jag ganska snabbt insåg att “Boom boom” inte längre tillhörde mina favoriter utan var degrederad till en vanlig, tam poplåt.

5. Turkiet – “Live It Up”, Yüksek Sadakat
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Ytterligare en av mina förhandsfavoriter som inte levererade utan kändes väldigt blek. Visst var det snyggt med bakgrunden, kläderna, röken och elden men det fick låten att drunkna. Efter halva tiden kom jag på att jag satt och tänkte på den obehagliga ormmänniskan i buren i stället för att lyssna på bidraget och sådana distraktioner kan man inte ha när man har en låt som egentligen kräver ett flertal lyssningar. Resultatet blev därefter.

6. Serbien – “Čaroban”, Nina
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Detta var inte alls i min smak, musikmässigt, men inser att Nina ändå är en värdig finalist. Här har vi utstrålning, sångröst och ett tema som sträcker sig genom hela numret. Jättebra gjort.

7. Ryssland – “Get You”, Alexej Vorobjov
[Betyg: 4+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: En förhandsfavorit som höll. Alex är en duktig entertainer med ett synbart stort självförtroende och ett avslappnat leende som garanterat ger många extraröster. Låten kom till sin rätt nu när den bäddades in i ett snyggt dansnummer med härlig Grease-feeling. Sångrösten fungerade fint trots dansen men partierna däremellan, med snacket och tjoandet, det borde han hålla sig ifrån då det drar ner betyget rejält.

8. Schweiz – “In Love For A While”, Anna Rossinelli
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Ytterligare en kvalité-låt som jag tyckte förtjänade att gå till final trots att den är aningen för enkel för min smak. När bidraget dessutom innehåller en naturligt charmig sångerska och en underbar “tecknad serie”-himmel i bakgrunden så kan det inte bli annat än succé.

9. Georgien – “One More Day”, Eldrine
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Jag som egentligen inte tycker om skrikiga låtar fick en stor överraskning när jag insåg att jag gillade detta, jättemycket. Kombinationen av kyrkfönsterna i bakgrunden, kläderna, gitarrerna, trummorna, sången och attityden gjorde att något klickade. Rapparen kunde jag gärna sluppit men han höll i alla fall en högre klass än många andra ESC-rappare.

10. Finland – “Da Da Dam”, Paradise Oskar
[Betyg: 5/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Kvällens andra riktigt stora positiva överraskning för mig. Vid den finska uttagningen så tyckte jag inte alls om denna låt och nu helt plötsligt så är det en storfavorit hos mig. Kontrasten mellan den lilla Axel och den stora jorden i bakgrunden tillsammans med texten, det avslappnade leendet och publikens jubel gjorde detta framträdande till något magiskt. Finland kan gå långt i år!

11. Malta – “One Life”, Glen Vella
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Bortser man från att låten är en ganska ointressant poplåt så finns här många bra saker att säga om Maltas bidrag. Glen är uppenbarligen en duktig artist som trivs på scenen, han har utstrålning, en intressant scenshow och en svängig låt. Hans sätt att sjunga slår dock an fel strängar hos mig och kan därför inte få några högre betyg.

12. San Marino – “Stand By”, Senit
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Ett nostalgiskt och mysigt bidrag som förstärks av den vackra scenen/klänningen. Detta var helt i min smak. Jag hoppas att de kom högt upp på resultatlistan så de får ett kvitto på att det faktiskt finns de som uppskattar deras bidrag, trots att det inte räckte hela vägen den här andra gången heller.

13. Kroatien – “Celebrate”, Daria
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Förmodligen en framtida ESC-klassiker. Själva låten tycker jag om (även om jag föredrog den kroatiska versionen) och klädbyten är alltid roliga. Det syntes och hördes dock hur obekväm Daria var med både koreografi och engelska men hon kämpade på med ett stort leende. Ett stort plus för det. Ett lika stort frågetecken får de för den läskige trollkarlen som såg mer än lovligt mysko ut.

14. Island – “Coming Home”, Sjonni’s Friends
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Islands bidrag gav mig inte alls lika mycket rysningar som Finlands men det är likväl en av mina favoriter. Sann spelmansglädje med ett allvarligt budskap, framfört av skickliga musiker. Att inte den där rätta känslan infinner sig kan mycket väl ha med de förvirrande cirklarna som snurrar i bakgrunden att göra. En helt svart skärm hade förmodligen t.o.m. varit bättre. Något att tänka på inför finalen kanske?

15. Ungern – “What About My Dreams?”, Kati Wolf
[Betyg: 5/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Man har bakgrundsdansare för att sångerskan ska kunna koncentrera sig på sången och detta verkar Kati tagit fasta på, kanske lite väl mycket. Finns nog utrymme för mer rörlighet utan att numret förlorar sin sofistikerade svalhet. Låten är däremot väldigt bra, med en text som talar till mig och som levereras trovärdigt av Kati.

16. Portugal – “Luta É Alegria”, Homens Da Luta
[Betyg: 1/5]
Schlagerpinglan: Jag tycker om när det är ett tydligt tema och kan även uppskatta riktigt svängiga folkmusik-tongångar men det hjälper inte i detta fallet. Portugal är för mig årets kalkon.

17. Litauen – “C’est Ma Vie”, Evelina Sašenko
[Betyg: 2/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Klassisk ballad när den (enlig mig) är som tråkigast. Sångerskan var däremot duktig och kunde konsten att sjunga direkt till publiken i TV-soffan. Den lilla teckenspråks-övningen mitt i det hela kändes dock väldigt malplacerad.

18. Azerbajdzjan – “Running Scared”, Ell/Nikki
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Låten tillhör en av årets bättre och själva scen-showen håller hög klass även den. Personligen tyckte jag dock att det blev lite väl sockersött efter ett tag och jag kunde inte riktigt hitta någon direkt kemi mellan artisterna. Vi får väl se hur det blir i finalen. Vattenfallet i slutet var däremot fantastiskt vackert.

19. Grekland – “Watch My Dance”, Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Loucas och hans refräng, med de antika pelarna i bakgrunden, var verkligen något speciellt. Trots att jag inte tycker att Stereo Mike har i finalen att göra så undrar jag om han ändå inte tillför låten något. Kontrasten mellan bra och dåligt blir ju så tydlig och gör att man uppskattar Loucas ännu mer. Loucas utan Mike hade dessutom riskerat att bli lite enfromigt i längden. En intressant kombination, minst sagt.

Schlagerpinglan: Mitt försök att gissa resultatet innan semifinalen var väl varken bra eller direkt dåligt: 7 rätt. Att Armenien och Turkiet skulle kunna misslyckas med sitt framträdande så totalt att de missade finalen var inte något jag trodde kunde hända men det gjorde det. Ett bevis för att omröstningen inte längre är så orättvis som den fortfarande får beskyllningar för att vara.

Många med mig trodde på Norge innan semifinalen men till skillnad från t.ex Nunstedt och Eric Saade så tyckte jag inte att resultatet var så konstigt. Tråkigt, visst, men inte konstigt.

En del av charmen med ESC är just att det inte finns någon mall för vad som är bra eller dåligt utan man lämnar ett stort utrymme åt känslor och de är ju inte alltid så lätta att förutse eller styra.

Andra bloggar om: , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Schlagerpinglan om Semi 1 (2011)”

 1. Kerstin

  Det var ju riktigt kul tidsfördriv att läsa dina betyg och kommentarer så jag tänkte också ge min personliga syn på gårdagens semi.

  1. Polen. Betyg 3/5. Inget dåligt men inget som fick mig att börja dansa heller.
  2. Norge. Betyg 1/5. Inte alls i min smak. Hur gärna hon ville få publik och tittare att dansa och känna svänget så lyckades hon bara få mig att längta till nästa bidrag.
  3.Albanien. Betyg 2/5. Sångerskan var totalt övertänd och det är något komiskt med artister som tror dom sjunger en kanon låt när dom bara sjunger skräp. Gapigt som sagt.
  4.Armenien. Betyg 2/5. Popmusik för förskolan.
  5. Turkiet. Betyg 1/5. Tur dom hade den där ormmänniskan där så det fanns något att se på medans man genomled detta dåliga bidrag.
  6. Serbien. Betyg 3+/5. Äntligen något med lite kvalité. Bra sångerska och en hyvsad låt. Gladpop.
  7.Ryssland. Betyg 4/5. Jag hade väntat mig mer av numret så på så sätt blev jag lite besviken men visst är han charmig och låten bra men det finns en kille som är strået vassare i denna tävling.
  8. Schweiz. Betyg 3+/5. En jättemysig låt med bra sånginsats men i ESC blir den väldigt anonym och tam.
  9. Georgien. Betyg 3+/5. Ballt.
  10. Finland. Betyg 2/5. Kopia på förra årets belgiska bidrag men Tom Dice hade något som Oskar saknar, en bra låt.
  11. Malta. Betyg 2/5. Dussinpop som försvann i mängden.
  12. San Marino. Betyg 1/5. Gääääsp.
  13. Kroatien. Betyg 2/5. Minns inte ens att Kroatien var med igår det säger väl allt.
  14.Island. Betyg 3/5. Finstämt och fin historia men det blir så tråkigt efter ett tag.
  15. Ungern. Betyg 4/5. Ta bort ljudet och titta bara på bilderna, man skulle kunna tro Kati sjunger en ballad. Vem har gjort koreografin. Detta är ju en upptempolåt så nog borde väl människan kunna ta några danssteg istället för att stå som fastgjuten i golvet. Osäker på vinst, det är för dålig scen show eller snarare brist på en.
  16. Portugal. Betyg 0/5. Ett hån mot tävlingen och andra tävlande.
  17. Litauen. Betyg 1/5. ESC första chock. Vad hände hur kunde denna anonyma ballad segla in i final. Teckenspråket var helt obegripligt.
  18. Azerbaijan. Betyg 4-/5. Vacker koreografi. Men som sagt väldigt sockersött. Omaka artister ihop. Ingen vinnare.
  19. Grekland. Betyg 3+/5. Kvällen överraskning för mig. Pampig refräng. Blir lite småfarlig i finalen.

 2. O

  Jag har en teori om att det var jurypoängen som skickade vidare Litauen. Dock är jag inte alls säker. I alla fall så tycker jag även i år att tittarna ska ha tillbaka makten till 100 %. :/

 3. Daniela

  Jag lovade ju att vara nöjd bara Finland och Island gick vidare till final, och det är jag också, speciellt eftersom Paradise Oskar gjorde ett live-framträdande som faktiskt väckte förhoppningar inför lördagen! 😀 Georgien och Grekland hade jag gärna bytt ut till Norge och Armenien, men i övrigt tycker jag att resultatet blev helt okej. Hinner inte skriva mer än så här just nu, men jag ska försöka åstadkomma en utförligare kommentar om samtliga bidrag i morgon! 🙂

 4. Rickard

  1. Polen 3/5 Bra låt men lyfte inte precis!
  2. Norge 1/5 Branlsig. Låten ska få dej att dansa men jag kände inget!
  3. Abanien 2/5 Väldigt snyggt nummer men sången är alldeles för skrikig!
  4. Armenien 3/5 Bra nummer med ett tema men sångerskan sviktade!
  5. Turkiet 3/5 Bra rocklåt men den lyfte liksom aldrig. För lik Manga!
  6. Serbien 3+/5 Bra kvalité på både nummer och sångerska. Man blir glad av bidraget. Eftermånga mindre bra bidrag var det en befrielse att höra Serbien.
  7.Ryssland 4/5 har en bit till en femma men scenframträdnde i världsklass och bra sångare! Är dock något med låten som inte lyfter riktigt som jag förväntar mig!
  8. Schweiz 4/5 Älskar låten! En klasslåt bland många mindre bra låtar i esc.
  9. Georgien 1/5 Får en poäng för att det trots allt är ett nummer! Dåligt!
  10. Finland 5/5 En av tävlingens bästa låtar! Vinnaraspirant!
  11. Malta 3/5 Bra låt och melodi som tyvärr inte räcker till final!
  12. San Marino 2/5 Bra låt, söt sångerska som snabbt som glöms bort i samma stund som man slutat sjunga!
  13. Kroatien 2/5 Det är här man tar en paus och fyller på chipsen!
  14. Island 3/5 Fint och välgjort men kommer inte räcka till i en final!
  15. Ungern 4/5 Klockren vinnarlåt men håller med Kerstin – vem har gjort koreografin??? Det är en upptempolåt och Kati står nästan helt still under hela låten! Det kan kosta henne vinsten! men sjunger bedårande! Lite Enya över henne i de lugnare partierna.
  16. Portugal 0/5 behöver inte kommenteras…
  17. Litauen 2/5 Extremt skicklig sångerska med en lite långtråkig låt! Men jag tycker att skicklighet och kvalité och inte scenframträdande ska premieras. Det är trots allt en SÅNGTÄVLING så grattis till finalen Litauen!
  18. Azerbajdzjan 4/5 En favorit men tycker inte sångarna klarar av låten. Det är falskt emellanåt. Det finns heller ingen kemi mellan dem!
  19. Grekland 2/5 Stereo Mike borde deporteras. utan honom är Greklands bra och pampig!

 5. Schlagerpinglan

  @Kerstin och Rickard, Tackar för de utförliga genomgångarna. Som sagt, det är väldigt intressant att läsa hur andra uppfattar det. Mycket uppskattat. 😀

  @O, Det är mycket möjligt att juryn är mer benägen att belöna bidragens kvalité än tittarna och att de därför ligger bakom Litauens finalplats. Om det stämmer vet vi förhoppningsvis efter finalen, om de presenterar fördelningen av jury/tittarröster.

  @Daniela, Finland imponerade stort och det ska bli väldigt intressant att se hur långt det räcker på lördag. Finns ju många bra bidrag kvar att se, men utgångsläget kunde ju varit sämre, om man säger så. 😀

 6. Kerstin

  Håller helt med dig Rickard det är en sångtävling men när det gäller uptempolåtarna så lyfter det bidraget betydligt om man gör något utav den och inte bara står rakt upp och ner och sjunger för hur bra sångröst man än har så är det faktiskt inte det viktigast åtminstone inte för mig. Madonna är väl ett lysande exempel på det hon har inte någon enastående sångröst och skulle inte kommit dit hon är idag utan sin dans och sina shower. När det gäller ballader så vore det ganska märkligt om dom började studsa runt så att stå på ett ställe är inte så märkligt då och då är även sångrösten mer viktig den blir liksom mer framträdande vid en ballad. Jag förstår dock vad du menar.

 7. Daniela

  Nåja, så här i väntan på kvällens semifinal tänkte jag försöka skriva lite kommentarer om den första semifinalens bidrag 🙂 :
  1. Polen: En av mina förhandstippningar som inte höll live och som helt förståeligt inte gick vidare till någon final. Jag vet inte om det var ljudet eller sånginsatsen som falerade här, men något var det. Sjönk tyvärr till en 1:a för mig, från att tidigare ha varit en klar 3:a.
  2. Norge: Jag håller med Schlagerpinglan om att Stella inte riktigt lyckades gå hela vägen genom TV-rutan, och refrängen lyfte inte heller fullt så mycket som den kunde ha gjort, men jag tycker ändå att bidraget i sin helhet hade varit en frisk fläkt i finalen. En tråkig finalmiss. 4/5.
  3. Albanien: Jag hade visserligen väntat mig ett dynamiskt live-framträdande av Aurela, men i slutändan blev tyckte jag nästan att det blev för mycket av det goda. Låten är dock hur som helst ingenting för finalen, så på det sättet gjorde det ju heller ingenting att inte framträdandet blev någon fullträff. 1/5.
  4. Armenien: I motsats till er andra tyckte jag faktiskt att live-framträdandet och sångerskan t.o.m. lyfte det här bidraget ytterligare ett snäpp, och jag är lite besviken över att det inte räckte till för att ta Armenien vidare till final. 4/5.
  5. Turkiet: En alltför svag låt som på något sätt försvann i scenshowen utan att lämna några större avtryck efter sig. Bra för tävlingen att vissa trender bryts ibland så att inte samma länder går till final år efter år oavsett hurdana bidrag de skickar! En rättvis finalmiss. 2/5.
  6. Serbien: Ett bra och genomtänkt bidrag som inte väcker några större känslor hos mig men som ändå på alla sätt förtjänade sin finalplats, inte minst tack vare sångerskans insats. 2/5.
  7. Ryssland: Håller med Rickard; detta var ett framträdande av världsklass, och det var roligt att se Alexej imponera när det väl gällde! Torde kunna bli en farlig konkurrent för Sverige! 4/5.
  8. Schweiz: Personligen tyckte jag att Anna stundtals “wailade” bort den här låten, men Schweiz har ju tillhört mina favoriter från första början så det var ändå en positiv överraskning att se dem ta sig vidare till final! 3/5.
  9. Georgien: Här tog jag min WC-paus, och det får jag väl göra på lördag också… Jag kan hålla med om att framträdandet var bra, men själva låten kommer jag tyvärr aldrig att kunna uppskatta. 0/5.
  10. Finland: Jag tycker verkligen att Paradise Oskar gjorde ett 100-procentigt framträdande i tisdags; hans scennärvaro och bidraget i sin helhet framkallade både rysningar och stolthet hos mig, och det var roligt att se hans insats belönas med en värdig finalplats. Paradise Oskar har enligt uppgift också skött sig exemplariskt under alla presskonferenser och förberedelser, vilket märktes på publiken reaktioner under framträdandet. Otroligt hur mycket det här bidraget har växt från de finska uttagningarna och fram till nu! Hade det här varit något annat lands bidrag hade jag direkt utnämnt det till en vinnarkandidat, men nu vågar jag inte riktigt göra det; dels för att jag försöker vara objektiv, dels för att vi finländare i allmänhet inte är så vana vid höga ESC-placeringar. “Da da dam” kommer iaf nog att finnas med på min 10-i-topp-lista inför lördagen, men hur högt återstår att se… 5/5.
  11. Malta: Medelmåttig låt, bra framträdande. Konkurrensen var bara för hård i år. 2/5.
  12. San Marino: Låten är och förblir en av mina personliga favoriter från årets ESC, men jag själva framträdandet tycker jag inte blev fullt så gripande och stämningsfullt som det kunde ha blivit och därför kan jag också förstå finalmissen. 4/5.
  13. Kroatien: Jag tyckte att de hade fått till en bra discotakt på det här bidraget inför live-framträdandet, och klädbytena var ganska imponerande, men sånginstsen kan väl inte kallas annat än bedrövlig. Synd, för själva låten är det inget fel på. Sjönk från en 3:a till en 1:a.
  14. Island: Min storfavorit som dock inte gjorde riktigt det vackra och gripande framträdande som jag hade förväntat mig på förhand, och jag håller med Schlagerpinglan om att hjulen i bakgrunden störde. Jag tror inte längre på vinst för Island i år, och de övriga topplaceringarna lär det kanske också bli en för hård kamp om, men å andra sidan placerade sig min fjolårsfavorit Danmark över all förväntan trots ett något bristfälligt live-framträdande, så med tanke på det ska väl inte Island heller behöva vara helt uträknade i år. 5/5 för att jag älskar låten :).
  15. Ungern: Jättebra låt, men med den här stylingen och koreografin har jag svårt att tro att det skall bli någon ungersk vinst. Sjönk – tyvärr – från en 5:a till en 3:a.
  16. Portugal: Allt som behöver sägas om detta har redan sagts. 0/5.
  17. Litauen: Medelmåttig låt som dock lyftes rejält av Evelinas positiva utstrålning och fina sånginsats. En värdig finalist tack vare det. 2/5.
  18. Azerbajdzjan: En förhandsfavorit som faktiskt imponerade live trots att låten inte är den lättaste att framföra på ett bra sätt. Kommer att placera sig högt på lördag. 5/5.
  19. Grekland: Pelarna i bakgrunden var mäktiga, och Loucas gjorde en bra insats, men helheten stannar fortfarande på en nolla för mig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se