Finlands ESC-bidrag 2013

2013-02-10 (söndag)

I går utsåg YLE, TV-bolaget i Finland, sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2013 genom finalen av “Uuden musiikin kilpailu (UMK)“. Missade ni sändningen, eller vill se den igen, hittar ni den på areena.yle.fi.

Åtta bidrag tävlade och en kombination av jury- och tittarröster utsåg vinnaren. Först presenterade de fyra jurymedlemmarna sina röster, se nedan, sedan räknades de ihop med tittarnas röster, som inte avslöjades. För att göra det ännu lite mer spännande avslöjades de tre topp-placerade bidragen innan vinnaren till slut ropades upp. Resultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Finlands ESC-bidrag 2013 här:
Krista Siegfrids – “Marry me”

Topp-tre av Finlands ESC-2013-uttagning (jury+teleröster i %):
1. “Marry me“, Krista Siegfrids (7,3% + 19,3%)
2. “We should be through“, Mikael Saari (7,3% + 9,2%)
3. “Colliding into you“, Diandra (6,2% + 7,9%)

Resultatet av juryns omröstning, Finlands “UMK 2013” Final (+teleröster i %):
1. “Marry me“, Krista Siegfrids (9+9+10+10= 38 p.) (19,3%)
1. “We should be through“, Mikael Saari (10+10+9+9= 38 p.) (9,2%)
1. “Flags“, Great Wide North (10+10+9+9= 38 p.) (6,0%)
4. “Lost“, Arion (9+9+9+8= 35 p.) (3,5%)
5. “Colliding into you“, Diandra (8+8+8+8= 32 p.) (7,9%)
6. “He’s not my man“, Elina Orkoneva (7+8+7+8= 30 p.) (2,6%)
7. “Dancing all across the universe“, Lucy Was Driving (6+7+6+6= 25 p.) (0,8%)
8. “Saturday night forever“, Last Panda (6+6+6+6= 24 p.) (0,7%)
(Källa: yle.fi)

Uppdaterat 2013-02-11: Musikvideon till “Marry me” hittar ni här.

Uppdaterat 2013-04-03: Jag har uppdaterat resultatet ovan med tittarnas röster i procenttal.

Schlagerpinglan: Efter en lite trevande start förra året så har UMK utvecklats till en riktigt stark nationell ESC-uttagning. Visst finns det fortfarande saker som skulle kunna förbättras, t.ex. röstuppläsnings-kurser för jurymedlemmarna 😉 , men det är ju endast småsaker. I stort tycker jag att UMK numera tillhör en av de största.

För att börja från slutet: Helt rätt låt vann! 😀 “Marry me” har helt enkelt allt jag efterfrågar i ett ESC-bidrag med både en riktigt bra låt och en artist med utstrålning som verkligen bjuder publiken på en snygg show. Jag blir glad av att se detta och hoppas att det går riktigt bra för Krista i Malmö.

Naturligtvis fanns det fler bidrag som skulle ha fungerat som Finlands representanter. “Colliding into you“, som ignorerades av juryn men som tittarna fick upp till en tredjeplats, hade jag t.ex. väldigt gärna också sett som vinnare. Till final-framträdandet hade Diandra genomgått en totalförändring och tuffat till sig rejält, vilket sopade bort alla tvivel jag hade sedan deltävlingen men… Krista var ändå strået vassare.

Som tredje vinnarkandidat hade jag “Flags“, som även juryn ville ha med bland de tre främsta men där tittarna inte höll med. Bortser man från sångarens kläder så tyckte jag om helhetsintrycket här med en behaglig låt som framfördes stabilt till bilden av snygga ljuspelare. De saknade dock den wow-faktor som Krista hade och där fanns kanske en del av förklaringen till att de ratades av tittarna.

Även de övriga bidragen tyckte jag höll hög klass men de hade alla en eller två små saker som hindrade dem från att bli några riktiga vinnarkandidater i mina ögon. Bl.a. så tyckte jag att den slutlige tvåan “We should be through” stundtals var väldigt vacker men att det blev alltför segt i längden och är därför tacksam för de finska tittarrösterna som, liksom jag, föredrog ett lite mer fartfyllt och lättsamt bidrag.

Ja, då kan man inte göra mycket mer än att hålla tummarna för Krista och hoppas att det, först och främst, räcker till en ESC-finalplats. Heja Finland! 😀

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Finlands ESC-bidrag 2013”

 1. Daniela

  Ja, nu är UMK över för i år och vi fick åter igen en värdig och glädjande vinnare! 😀 Hade jag fått bestämma helt fritt tror jag nog kanske visserligen att jag fortfarande hade valt ut Great Wide North som vinnare, men både Krista och Diandra överraskade väldigt positivt i går och fick äntligen till de framträdanden som jag hela tiden velat se från dem, och eftersom “Marry Me” låtmässigt varit en av mina absoluta favoriter ända från början kändes det jätteroligt att i går slutligen se den komma helt till sin rätt även live och sedan också ta en välförtjänt seger! 🙂 Efter gårdagens framträdande kan jag fullt ut stå bakom “Marry Me” & Krista som våra representanter i ESC, vilket naturligtvis känns väldigt bra. Oavett hur det slutar tror jag att det här var ett av de bättre valen vi kunde göra inför ESC, och förhoppningsvis kommer Krista att kunna bjuda på en minst lika övertgande show i Malmö som hon gjorde i går. Heja Krista & Team Ding Dong! 🙂

  Och ja, även om jag fortfarande inte är fullt övertygad om UMK som uttagningskoncept så tycker jag faktiskt att upplägget i år var betydligt bättre än i fjol. Om inte annat så verkar det ju kunna få fram åtminstone i mitt tycke riktigt bra vinnare, vilket ju trots allt är en stor fördel med en ESC-uttagning! 🙂 Fast man kan ju inte låta bli att undra över vissa saker… som t.ex. hur YLE tänker när de först har lyckats få till riktigt berömvärda resultatshower i deltävlingarna men sedan i finalen tydligen bestämmer sig för att största möjliga spänning nog uppstår om de så snabbt som möjligt rabblar upp topp-3-bidragen… Bäst att få det överstökat så fort som möjligt, liksom. Nåja, som sagt, detta är ju egentligen bara småsaker, och med åren kanske UMK kan utvecklas till något riktigt bra. Kanske. 😉

 2. Schlagerpinglan

  @Daniela, Ja visst gick det lite snabbt där när de avslöjade topp-tre men vid det laget var jag så nyfiken på resultatet att jag endast såg det som ett stort plus. Jag är ingen stor anhängare av långdragna “spännande” avslöjande utan föredrar när det går undan. 😀 Juryns poängutdelning tyckte jag däremot var lite i segaste laget, så det kan de gärna fila på tills UMK 2014.

 3. Rickard

  Ja men det var en helt okej låt! Kan räcka till final! Bra finland! En rätt katchig låt!

 4. Kerstin

  Glad pop med en duktig och otroligt söt tjej. Säker och avslappnad på scen och bra utstrålning. Känns definitivt som en finalplats. Gillar det här skarpt.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se