Schlagerpinglan: På lördagskvällen avgjordes den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2013. Resultatet ser ni här nedan, liksom några av mina åsikter om respektive bidrag samt länkar till svt.se där man nu kan lyssna och titta på alla de bidrag som tävlat i årets uttagning, alltså inte bara de som åkte ur Malmös deltävling. (Vill ni se reprisen av den fjärde deltävlingen hittar ni den på SVTPlay.)

Till Final:
Tell The World I’m Here“, Ulrik Munther
Bed On Fire“, Ralf Gyllenhammar

Till Andra Chansen:
Jalla Dansa Sawa“, Behrang Miri
You“, Robin Stjernberg

Utslagna, i resultatordning och med länkar till uppträdandena:
5. “Breaking The Silence, Terese Fredenwall
6. “Rockin’ The Ride, Army of Lovers
7. “Trivialitet, Sylvia Vrethammar
8. “Must Be Love, Lucia Pinera

Mellanakter m.m.:
Danny Saucedo showar med Alcazar
Eurovisionöppning med Petra Mede, Danny och Gina
Sarah Dawn Finer överraskar
Malmös bidrag: “Till mig”

1. Army of Lovers – “Rockin’ The Ride“ (blev 6:a)
Ja, vad ska man säga? Låtmässigt var det inte mycket att hurra för och mimandet gick väl sådär. Bortsett från de “små detaljerna” så tyckte jag faktiskt att det var riktigt underhållande att se Army of Lovers igen. De gjorde vad de skulle och jag hade gärna unnat dem en Andra Chans, speciellt eftersom Sean Banan och Ravaillacz kunde ta sig direkt till final.
Betyg: 2+/5

2. Lucia Pinera – “Must Be Love“ (blev 8:a)
Här var jag tvungen att titta på framträdandet igen för att komma ihåg vad jag just hade sett/hört, vilket aldrig är ett bra betyg i en tävling där man fiskar teleröster. Nej, alltför enformigt och lättglömt för min smak.
Betyg: 2/5

3. Robin Stjernberg – “You“ (Till Andra Chansen)
Redan vid smyglyssningen så anade jag att det fanns något i låten som skulle komma fram efter några lyssningar… och den känslan sitter fortfarande i. Det låter lovande men det klickar liksom aldrig till. Tur att han fick en Andra Chans, för låten mår nog bra av lite extra speltid.
Betyg: 3/5

4. Sylvia Vrethammar – “Trivialitet“ (blev 7:a)
En av mina favoriter i deltävlingen! Jag förstod ju med en gång att Sylvia skulle vara chanslös men det hindrade inte mig från att njuta av denna mysiga hängmatte-låt. Att bossa-rytmer och starka kvinnliga artister inte går hem i Sverige 2013 är synd men inte mycket man kan göra något åt.
Betyg: 3/5

5. Ralf Gyllenhammar – “Bed On Fire“ (Till Final)
Rockballader är inte något som jag normalt tycker om och “Bed on fire” är inget undantag. Svenska folket tyckte om det och visst kan jag böja mig för majoriteten och hålla med om att Ralf förtjänade sin final-biljett. Det är dock ingenting som jag kommer att lyssna på så många gånger utanför tävlingen.
Betyg: 2/5

6. Behrang Miri – “Jalla Dansa Sawa“ (Till Andra Chansen)
Njae… här är den välkända känslan igen där halva mig faller för en låt som svänger medan den andra delen hittat något som jag hänger upp mig på och därför inte riktigt kan njuta av låten. Orättvist nog så märker jag hur jag hela tiden jämför den med Frankrikes ESC-2010-bidrag och i jämförelse med den så känns “Jalla Dansa Sawa“ inte som något Andra Chansen-alternativ direkt.
Betyg: 2+/5

7. Terese Fredenwall – “Breaking The Silence“ (blev 5:a)
“Breaking the silence” var kvällens stora överraskning för mig då jag hade förväntat mig en anonym låt som bara skulle passera förbi. I stället så presenterade Terese en en spröd, sval låt med intressant text som fick en att heja till. Hade det bara funnits en växel till på låten så hade den nog kunnat ta sig vidare. Bra gjort i alla fall.
Betyg: 3/5

8. Ulrik Munther – “Tell The World I’m Here“ (Till Final)
Favorit-tippad av många och direkt till final precis som väntat. Helt klart bäst av de tävlande i Malmö men likväl inget bidrag som direkt imponerar på mig. Lite för segt och lite för intetsägande men med några extra lyssningar så kanske även jag ser vad andra ser i bidraget.
Betyg: 3/5

Schlagerpinglan: Personligen tyckte jag att Alcazar inte bara stod för det bästa pausnumret så här långt utan även kvällens klart bästa låtar. De hade enkelt kunnat sopa banan både artist- och låtmässigt med varenda bidrag denna vecka och den insikten var både imponerande och lite skrämmande på samma gång. 🙂

Vad gäller bidragen så fanns där inget som jag fastnade för så där rejält utan jag håller med tittarna i stort. Visst sörjer jag lite stilla att varken Army of Lovers eller Sylvia Vrethammar fick en Andra Chans men det är ingen större katastrof. De hade ju aldrig något i tätstriden att göra och man kan ju alltid trösta sig med att alla låtarna nu är släppta och kan lyssnas på om och om igen. 🙂

Vill ni börja förbereda er för Andra Chansen och Finalen eller bara lyssna på de utslagna bidragen så hittar ni en sammanställning av låt-länkar och deltävlingsresultat här.

Andra bloggar om:

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Resultat Melodifestivalen 2013: Deltävling 4”

 1. Nathalie

  Jag är så trött på denna gubbtävling att jag inte finner ord på eländet. Om inte åtminstone en till kvinna kommer till final, så skiter jag faktiskt i att titta på finalen.

  1. Army of Lovers- Hade höga förväntningar, och kunde inte i min vildaste fantasi tro att de skulle framföra något så uselt som den här låten var. Dock vill jag ge de lite poäng för att de faktiskt vågar sticka ut i jamte-Sverige. Betyg (1+/5)

  2. Lucia Pinera- Vacker röst, men tråkigt och extremt tjatigt. Och vad tusan hade människan på dig? (1/5)

  3. Robin Stjernberg- Var det bara jag som anade falsksången? Medioker låt och ganska tråkig artist. (2/5)

  4. Sylvia Vrethammar- Vilken överraskning! Underbar liten härlig låt att tralla med på, och utan tvivel tävlingens snyggaste klänning. Men naturligtvis chanslös. För gammal antar jag, men samma regel gällde inte gubbarna förra veckan. (4/5)

  5. Ralf Gyllenhammar- Ytterligare en gaphals! (1/5)

  6. Behrang Miri- Skrattade till i refrängen, tyckte faktiskt inte att den var fullt så gräslig som Bananmannen med blöja- men någon höjdare var det heller inte. (2+/5)

  7. Therese Fredenwall- Gud så trååååkigt! (1/5)

  8. Ulrik Munther- Låten helt okej. Ingen höjdare dock. Har däremot lite problem med en nittonåring som inte ser en dag äldre ut en tolv. Men han hade ju vunnit med Army of lovers-låten också. Fjortisflickorna styr Sverige! (2-/5)

  Måste ärligt talat sammanfatta med att det här är tävlingens sämsta år på mycket länge. Så dåliga låtar blandat med rätt så usla låtar, och en garderob som ser ut att komma från Myrorna.

  Nu vill jag se en kvinna till i finalen, men vem ska jag då välja mellan? Cookies & Beans, Caroline af Uggla eller duon med Tone? Och eftersom något grepp om de två första, får det bli Tone & Erik som jag tycker har en riktigt mysig låt.

  Jag håller tummarna för Erik & Tone, samt favoriten Martin Rolinski som tyvärr nog är chanslös.

 2. Adri

  Relativt nöjd med resultatet… Hade Ralf vytts ut mot Terese så… 🙂

  I andra chansen tror jag tyvärr att kvinnorna Tone, caroline och Cookies n Beans är chanslösa allihopa men de är just dem tre jag kommer heja på på Lördag så om åtminstone EN av dem går vidare så kan jag vara lite nöjd. Tror tyvärr att det blir Martin och Anton som avancerar till final 🙁 martin står jag väl ut med för att han har en bra låt men Anton förstår jag mig inte på…

 3. Davve

  Yohio vinner finalen nu!

 4. Ast

  Jag tror inte de år chanslösa. Folk verkar ju tröttnat på dansande unga killar så jag tror Anton är chanslös. Minst ett bidrag med en kvinnlig artist tror jag kommer från andra chansen. Jag hoppas på Ugglas som har en av tävlingens bästa låtar tycker jag.

  Idag tyckte jag båda låtarna som gick vidare var bra. Skulle dock gärna villat ha vrethammar eller Therese åtminstone till andra chansen. Tyckte inte det var några dåliga låtar alls idag och båda Ralf och Ulrik tror jag kommer komma högt i finalen. Ralf låter ju nästan som Hetfield (som ju ligger bakom några klassiska rockballader) ibland han var en positiv överraskning för mig.

 5. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Jag kan hålla med om att det blivit snedfördelat könsmässigt och att “fel” artister gått vidare i många fall men det är egentligen inte så konstigt. Olika saker är populärt vid olika tidpunkter, ibland är bidrag med killar populära, ibland bidrag med tjejer. Det enda som består är TV-tittarnas förmåga att rösta bort mina personliga favoriter. 😉

  Om det så vore 100% män i finalen så skulle jag aldrig önska att det var specifikt tjejer som tog sig vidare från Andra Chansen. Jag har mina favoriter och jag hejar på dem, utan tanke på om det är killar eller tjejer, men vi är ju alla olika. Tack och lov. 🙂

  @Adri, Själv hoppas jag på Martin, Eric eller kanske Robin i Andra Chansen så det är ju stor chans att någon av oss kan bli nöja. Eller så blir det helt enkelt Anton Ewald och Behrang Miri, de två ingen av oss hoppas på, som vinner. Varför ska det sluta gå emot en bara för att man kommer till Andra Chansen? 😉

  @Davve, Efter att ha sett alla de 32 bidragen framföras så hoppas jag verkligen att du har rätt. Personligen ser jag inget alternativ, men tyvärr så verkar det finnas en mängd andra som har andra åsikter. 🙂

  @Ast, Jag vill gärna tro dig när du skriver att Anton är chanslös. Med tanke på att folk verkar vara trötta på den sortens bidrag och “Alibi” blev utröstat direkt så tycker jag det vore fel om han gick till finalen. På lördag ser jag gärna ett bevis på att organiserade, massröstande småtjejer bara är en myt, eller i alla fall att de inte är tillräckligt starka. 🙂

 6. Kerstin

  Här var det inte särskilt muntert må jag säga. Det blir lite jobbigt att läsa när det bara är negativt men det är klart är det så man känner så kan man ju inte gärna vara sprudlande glad. Ska dock försöka höja stämningen en aning. Men första kommentaren om första bidraget blir nog även här en negativ läsning. Här kommer mina kommentarer om gårdagens bidrag.

  1. Rockin the ride. Fram med skäms kudden. Det var faktiskt riktigt jobbigt att titta på det här, jag kan inte förstå hur tre vuxna personer kan sjunka så lågt både scenmässigt och låtmässigt. En springer omkring halvnaken, en druttar runt med en gitarr och en tredje sitter på en stol med ett kors mellan benen och mimar. MIMAR, då fick jag spel. Hur tusan kan det vara tillåtet att mima i MF. Kan man inte sjunga har man inget där att göra. Detta var vedervärdigt från början till slut. Sean Banan fick en etta av mig men han sjunger åtminstone på riktigt så detta får inget annat än en stor fet nolla i betyg. Nu har jag avreagerat mig nu blir det muntrare läsning.

  2. Must be love. Instämmer helt med dig Schlagerpinglan. Tyckte inte om låten. Betyg 2/5.

  3. You. Robin har en tendens att skrika sönder sina låtar men här tyckte jag han höll tillbaka och levererade bidraget på ett mycket bra sätt och refrängen You sjöng han på ett mycket unikt och härligt sätt. Han överraskade mig verkligen igår då han sjöng riktigt bra. Betyg 3+/5.

  4. Trivialitet. Nej, det här var inte något som jag gick igång på. Tant eller gubbe spelar ingen roll då låten felade totalt i mina öron. Hon sjunger dock bra och är säker på scen men hör det egentligen hemma i MF? Betyg 2+/5.

  5. Bed on fire. Någon älskare av hårdrock har jag aldrig varit. Hårdrock ger mig liksom ingen känsla det berör mig aldrig. Men jag tyckte ändå den här låten var ganska trevlig och elden i pianot var snyggt. Ändå en värdig finalist även om jag hellre sett Robin i final. Betyg 3/5.

  6. Jalla Dansa Salwa. Det här var ju härligt och medryckande och ett riktigt glädjepiller. Tur jag glömt det där franska bidraget som det jämnförs med. Betyg 3-/5.

  7. Breaking the Silence. Trevligt och lite småmysigt men inte mer. Betyg 2+/5.

  8. Tell the world I´m here. Så mäktigt och häftigt nummer. Ulrik har en bra röst och en enorm utstrålning. Hela tävlingens bästa bidrag. Med tanke på att Ulrik var en stor favorit hos den utländska juryn förra året med en svagare låt så tror jag det kommer gå hela vägen till vinst i år. Tar sig Martin vidare till final nästa vecka så blir han, Ulrik och State of Drama mina favoriter. Betyg 5/5.

 7. Kerstin

  Ska man nu göra en sammanfattning av alla de 32 bidragen så vill jag hålla med om att standarden varit lägre än föregående år men jag tror det kan ha att göra med att Sverige vann förra året och väldigt få tror att vi skulle vinna igen detta år. Danny avstod nog ifrån att tävla i år av just den anledningen. Men det har ändå funnits några bidrag som jag kommer ta med mig ifrån MF och lyssna på efter tävlingens slut. Proglamledarna har varit helt ok även om jag inte är någon större beundrare av Gina. Och så håller jag helt med de som säger att Alcazar var klart bäst igår och hade sopat banan med alla de 32 bidragen vilken låt dom än valt. Men Stay the night är en personlig favorit. Till andra chansen hoppas jag på Rolinski, Robin eller Gadd.

 8. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Ja, jag brukar alltid kunna hitta positiva saker i det mesta men denna deltävling var en rejäl utmaning för mig. Det är därför extra roligt att se att det faktiskt fanns bidrag som lyste upp tillvaron för andra, även om det får mig att känna lite oro inför finalen. Risken finns ju att jag kommer att sitta som en fågelholk och undra varför Ulrik vann, men det är ju att gå händelserna i förväg. 🙂

  Nej, att Sverige ska kunna vinna två år i rad är det väl ingen som egentligen tror, men konstigare saker har hänt så jag skulle inte utesluta det. Med rätt låt så är det nog ingen omöjlighet.

 9. Kerstin

  Somliga sitter väl som fågelholkar om somliga jublar om Ulrik vinner. Jag minns när Ernman vann och Bergendahl då satt jag som en fågelholk. Men två år i rad har mina favoriter vunnit nu så jag hoppas på en tredje gången gillt. Jag tror dock inte Sverige vinner oavsett vilket bidrag vi skickar detta år för i ärlighetens namn någon Euphoria finns det inte med i år. Men då jag inte hört alla länders bidrag så kan man ju inte utesluta det för det beror ju som sagt på konkkurensen.

 10. jompa

  Personligen föll jag för Ralfs bidrag. Ingen fan av åttiotalsrock men helt klart bäst iår tyckte jag. Sen hade det ju varit klart häftigast få se den i malmö igen.. med tanke på att man tänkt skippa led-skärmar tror jag att detta pyronummer skulle sticka ut väl.

 11. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Jag hejade också på Loreen förra året men annars har inte min förhandsfavorit vunnit sedan 2008, så jag vågar kanske inte riktigt tro att “rätt” bidrag, enligt mig, ska segra i år igen. Hoppet har jag däremot och ser därför fram emot en oerhört spännande final. 🙂

  Vad gäller de andra ländernas bidrag så finns det en hel del som jag personligen tycker är rena 12-poängarna och att Sverige kanske kan få svårt att hävda sig, om vi inte skickar YOHIO 😉 , men det är ju knappast fakta utan enbart en fråga om smak.

  @jompa, Ja, varför inte? Jag har ju min egen favorit men om den vid ett tidigt skede visar sig vara chanslös så ser jag ju hellre Ralf än t.ex. Sean eller Ravaillacz som vår representant. I ESC är det ju trots allt inte bara låten utan även hur man framför den som gör att man vinner tävlingen.

 12. Daniela

  Känner att jag blivit lite på efterkälken med att kommentera här den senaste tiden, men trots att den fjärde deltävlingen redan börjar kännas en aning avlägsen tänkte jag tänkte jag skriva några rader med mina åsikter om dessa bidrag, eftersom jag trots allt även kommenterat de tre övriga deltävlingarna. Bättre sent än aldrig, brukar det ju heta. 🙂

  1. “Rockin’ The Ride”: Nej, detta var inte ens i närheten av det bästa Army of Lovers hade kunnat presentera låtmässigt. Enkelhet och upprepningar i all ära, men här kändes det som om hela låten bara var ett spontant och oigenomtänkt utkast till något som hade krävt betydligt mer bearbetning. Så lyder mitt logiska förnuft-resonemang kring detta bidrag, men ofta är det väl snarare känslan än förnuftet som styr i sådana här sammanhang, och kanske finns det även i mig någon liten protest-röst-sida, vad vet jag, eftersom jag när allt kommer omkring faktiskt upplevde en intressant charm i det här numret och inte kunde hjälpa att jag kände en viss besvikelse när de åkte ut direkt. På ett sätt inser jag att det var ett rättvist resultat, men samtidigt tycker jag fortfarande att det kunde ha varit spännande att se vilket mottagande det här bidraget fått i ESC.

  2. “Must Be Love”: Riktigt lovande i verserna, men den tjatiga och skrikiga refrängen överskuggade iaf för mig alla potentiella plus-ingredienser i bidraget. Det enda bidraget som jag faktiskt kände mig säker på att jag kunde räkna bort efter att samtliga åtta framförts.

  3. “You”: I mitt tycke en av kvällens stora positiva överraskningar och dessutom ett av ytterst få bidrag detta år som över huvud taget har gett mig någon vinnarkänsla! Efter att ha följt Robin i Idol hade jag mina tvivel kring hur han skulle klara av att framföra denna trots allt väldigt svårsjungna låt, men jag tyckte att han gjorde det med ära och definitivt hade förtjänat en finalplats bättre än både Ralf och Ulrik. Men det är ju förstås en smaksak, som med så mycket annat. 🙂

  4. “Trivialitet”: En småtrevlig låt och ett snyggt nummer med bokstäverna på scen, men ändå ingenting som jag kommer att sakna vare sig i Andra chansen eller finalen.

  5. “Bed On Fire”: Ur ett rent objektivt perspektivt inser jag att Ralf förtjänar sin finalplats, eftersom han trots allt är duktig på det han gör, men eftersom detta inte heller normalt är någon favoritgenre för mig hade det framför allt kanske låtmässigt krävts något utöver det vanliga för att övertyga mig, och det kriteriet tycker jag tyvärr inte att “Bed On Fire” uppfyller.

  6. “Jalla Dansa Sawa”: Vid sidan av Robin det bidrag som tilltalade mig mest i detta startfält! Glad och medryckande sommarkänsla både i själva låten och i scenframträdandet. Jag hade mer än gärna bytt ut både Ulrik och Ralf mot Robin och Behrang Miri i finalfältet, men vore det för mig skulle å andra sidan så gott som hela Andra chansen-startfältet få byta plats med de klara finalisterna i år och tvärtom! 🙂

  7. “Breaking The Silence”: Också en mycket positiv överraskning för mig, instämmer helt i dina ord Schlagerpinglan. Förmodligen en av de låtar som jag kommer att lyssna mest på utanför tävlingen i år.

  8. “Tell The World I’m Here”: Nej, här går jag också på din linje Schlagerpinglan. En låt med självcentrerad text, verser som låter exakt som en annan låt bara med andra ord och en refräng som hela tiden stampar på stället är ingen finalist och än mindre någon vinnare i mina ögon. Tyvärr, för jag gillar Ulrik som artist, men även om jag inte heller tyckte att “Soldiers” var någon riktig höjdare så hade t.o.m. den mer egen karaktär än det här.

  Över lag håller jag både med de som tycker att Alcazar var deltävlingens stora behållning samt de som säger att kvaliteten på årets 32 bidrag har varit ovanlig låg. Jag tror dock också att det sistnämnda har ganska mycket att göra med det som Kerstin skrev, d.v.s. att majoriteten kanske ändå inte förväntar sig att Sverige ska kunna vinna ESC två år i rad. Personligen tror jag inte att detta i sig alls hade varit någon omöjlighet, men med tanke på de bidrag som nu finns att välja bland ser det väl inte så där jätteljust ut direkt… I mina ögon finns det bara ett alternativ i så fall: YOHIO.

 13. Schlagerpinglan

  @Daniela, Precis, bättre sent än aldrig. Ibland har man helt enkelt inte tid utan man får göra det när man har tillfälle. 😀 Vi verkar vara ganska överens om det mesta här och speciellt uppskattar jag din beskrivning av Ulriks bidag, vilket jag tycker är mitt i prick. Känner mig lite taskig när det gäller honom, för jag tycker att han är en väldigt bra artist men jag kan inte se storheten i hans låt i år. Nog för att det är intressant att läsa alla olika åsikter men på samma gång så känns det bra att veta att man inte är ensam i en del av ens tankegångar. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se