Här kommer lite samlad information med det mesta man behöver veta inför finalen av Melodifestivalen 2013 samt mina egna betyg och omdömen:

Melodifestivalen 2013, Finalen, Stockholm, 9/3:
När? klockan 20:00-22:00 (försnack på svt.se kl. 19:45)
Var? SVT 1, SVT World och SVT Play / svt.se
Vem vinner? Tittarna och 11 internationella jurygrupper utser vinnaren genom en omröstning där de har halva makten var.
Röstningsregler: Jurygrupperna delar ut 1,2,4,6,8,10 och 12 poäng var till bidragen de tycker bäst om, d.v.s. sammanlagt 473 poäng. Tittarna har också 473 poäng att dela ut och de fördelas procentuellt till bidragen i förhållande till vad tele- och sms-rösterna ger för resultat.

Startordning “Melodifestivalen 2013”, Finalen:
1. “Tell The World I’m Here”, Ulrik Munther
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son, Ulrik Munther (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Finalen startar med ett snyggt nummer av en talangfull artist som fått en helt OK låt med fin text men… här finns inget som griper tag i mig. Allt jag uppfattar är en U2-inspirerad arena-låt med många, långa toner där man mest väntar på att sluttonen ska komma. Vi får väl se om finalen bjuder på någon “aha”-upplevelse som får mig att ändra uppfattning.

2. “Skyline”, David Lindgren
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Fernando Fuentes, Henrik Nordenback, Christian Fast (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Även i år bjuder David Lindgren på ett fartfyllt nummer som det svänger om och som är väldigt underhållande att titta på. Som show ger jag det höga poäng men låten är tyvärr inte mycket mer än en en-i-mängden-låt, bra men utan att ge en några wow-känslor.

3. “Falling”, State of Drama
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Göran Werner, Sebastian Hallifax, Emil Gullhamn, James Hallifax (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Trots att jag lyssnat på denna låt ett antal gånger sedan deltävlingen så har jag fortfarande vissa svårigheter att komma ihåg den. “Falling” är behaglig och flyter på fint och den presenteras väldigt snyggt av bandet på scen men då den uppenbarligen inte lämnar några större spår efter sig så är det inget bidrag jag personligen skulle vilja skicka till ESC.

4. “Begging”, Anton Ewald
Betyg: 2+/5
Låtskrivare: Fredrik Kempe, Anton Malmberg Hård af Segerstad (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Helhetsintrycket jag får av detta dansnummer är inte så positivt. Låten som sådan tillhör inte mina favoriter och jag själv tillhör inte de som blir alldeles till sig av att en kille kan flytta sina fötter snabbt och kontrollerat. Jag måste dock erkänna att den lite sprättande dansen är ganska underhållande och “ah-ooh”-partiet har en förmåga att borra sig fast i huvudet, så lite kluven är jag allt. Kanske klarnar det efter kvällens framträdande?

5. “Only The Dead Fish Follow The Stream”, Louise Hoffsten
Betyg: 4/5
Låtskrivare: Louise Hoffsten, Sandra Bjurman, Stefan Örn (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Om det endast vore en text-tävling så hade jag velat se “Only the dead fish follow the stream” som vinnare för här har vi en låt som verkligen talar till mig. Jag älskar låtar som man kan ta till sig och trots att det är en relativt lugn låt (vilka jag ibland har svårt för) så finns här en gnutta rockig attityd som räddar det hela. En av finalens bättre låtar men ändå lite för sömnig för att jag skulle vilja se den som slutvinnare.

6. “Bed On Fire”, Ralf Gyllenhammar
Betyg: 2+/5
Låtskrivare: Ralf Gyllenhammar, David Wilhelmson (se låttexten här)
Schlagerpinglan: “Bed on fire” är en välgjord låt och den presenteras på ett intressant sätt så jag har full förståelse för att Ralf är i final. För mig faller det på den lilla detaljen att jag helt enkelt inte tycker om släpig rock utan blir lite uttråkad efter ett tag, trots lågorna.

7. “En riktig jävla schlager”, Ravaillacz
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Kjell Jennstig, Leif Goldkuhl, Henrik Dorsin (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Jag som älskar klassiska schlagertongångar kan inte förstå kritiken mot låten. När riktiga schlagers inte längre når framgång i Melodifestivalen så får man passa på att njuta av sådana här substitut. Texten är ju sann och alla de obligatoriska partierna finns där. Det blir till att njuta av årets schlager och samtidigt hålla tummarna för att ingen röstar på den, för något ESC-bidrag är det då rakt inte i mina ögon.

8. “Copacabanana”, Sean Banan
Betyg: 2+/5
Låtskrivare: Sean Banan, Ola Lindholm, Hans Blomberg, Joakim Larsson (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Precis som det föregående numret så kan jag inte ta detta alltför allvarligt. Visst är herr Banan med i tävlingen på allvar, folket (barnen) älskar honom och hans show och han har all rätt att vara i finalen men… jag hoppas att det stannar vid just en storslagen show.

9. “You”, Robin Stjernberg
Betyg: 4/5
Låtskrivare: Robin Stjernberg, Linnea Deb, Joy Deb, Joakim Harestad Haukaas (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Oj vad denna låt tjänade på att gå vägen om Andra Chansen. Det verkar som att det inte bara är låten som växt utan även Robin, som numera framför den både bättre och säkrare än i deltävlingen. Huruvida falsettsång är vackert eller ej är så klart en smaksak, själv tycker jag om det om det framförs bra och det tycker jag att Robin gör (ibland). En av mina final-favoriter men likväl inte mitt ESC-val.

10. “Heartbreak Hotel”, YOHIO
Betyg: 4+/5
Låtskrivare: Johan Fransson, Tobias Lundgren, Tim Larsson, Henrik Göranson, YOHIO (se låttexten här)
Schlagerpinglan: “Heartbreak Hotel” är enligt mig årets bästa MF-låt. Jag älskar svala pop-synth-låtar med tydliga slingor som fastnar. När det hela sedan presenteras så bildvackert av en uppseendeväckande artist så ser jag inte att det finns några andra alternativ. Vill vi stå ut från mängden och på samma gång ha en bra låt med färgglad show så tror jag att YOHIO är det perfekta valet.

Schlagerpinglan: Här ovan har jag endast tagit med länkar till bidragens framträdanden, låt-texterna samt artistpresentationerna från svt.se. Är ni intresserade av ännu mer, som t.ex. hur man gör för att rösta så hittar ni allt på SVT:s Inför-sida.

Egentligen borde jag avsluta det hela med att försöka mig på en liten gissning men det tar emot. Med tanke på vilka bidrag vi har i finalen så är det bara att inse att jag har ingen aning om vad som rör sig i huvudet på de som röstat i år. 😉 Likväl, jag bjuder på en liten chansning: Jag tror att Yohio till slut vinner i kväll och att det därefter blir ganska jämnt mellan Robin, Ralf, Anton och Ulrik. Riktigt skojigt med en final där det känns som att det finns ett flertal tänkbara vinnare. 🙂

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Inför finalen av Melodifestivalen 2013”

 1. Kerstin

  Alltid lika intressant att läsa dina tankegångar Schlagerpinglan. Här kommer då även mina kommentarer och betyg av kvällens final bidrag.

  1. Tell the world I´m here. Jag gillar ju Ulrik så otroligt mycket som artist och såg stor potential i honom redan som väldigt ung. Jag tycker väldigt mycket om det här numret men även två bidrag till har seglat upp som stora personliga favoriter för mig. Jag tror den här låten skulle ha stor chans att nå en bra placering i ESC. Betyg 4+/5.

  2. Skyline. Väldigt blek låt och David Lindgren har inte lyckats charma mig som artist tyvärr. Det känns som det var väldigt länge sen som David gick till final och betydligt bättre bidrag har tagit sig dit sedan dess. Kommer få slåss i bottenskicktet. Betyg 3/5.

  3. Falling. Det här gillar jag skarpt. Det är snyggt och väl framfört. Men kritiken mot att det inte riktigt passar ESC köper jag och vill inte heller det ska vinna men likväl en bra låt. Betyg 4-/5.

  4. Begging. Det här är något som Kerstin inte kan stå emot någonstans. Gillar låten gillar killen gillar dansen gillar numret gillar allt kort sagt. Obegripligt detta var tvunget ta sig vidare AC. Verkar dessutom som om Anton seglat upp som en favorit till seger och det känns oerhört kul för mig som tokälskar det här. 4+/5.

  5. Only the dead fish follow the stream. Känner mig faktiskt som en uttråkad död fisk när jag lyssnar på det här. Det här är inget för mig. Men det verkar som om väldigt många andra gör det så Louise kommer nog få en hygglig placering. Betyg 2/5.

  6. Bed on fire. Tyckte Ralf förtjänade sin final placering men nu när han seglat upp som en favorit till seger vill jag bara skrika NEJ!!!!!!!! Av alla favoriter till segern ikväll så blir jag mest besviken om Ralf vinner. Jag försöker tycka det här är bra men ju mer jag hör det ju mer illa tycker jag om det. Showen är bra men inte tusan kan han väl vinna för lite pyroteknik. Betyg 2+/5.

  7. En riktig jävla schlager. Det här är kul och väldigt underhållande och jag förstår inte heller varför så många känner sig provocerade av det här. Däremot verkar gubbarna inte ta det här på så stort allvar och det kan kännas lite trist. Även jag hoppas att detta stannar med en final i MF och inget mer. Men kul är det. Betyg 3/5.

  8. Copacabanana. Jag tror inte jag uppskattat detta även om jag varit fem år. För min del har Sean Banan inget i en final att göra men nu är han det men någon bra placering tror jag inte han kommer få. Juryn tror jag inte kommer ösa några poäng över detta. Betyg 1/5.

  9. You. Här har ni min tredje favorit till segern. En låt som bara växer och växer. Robin sjöng fantastiskt i AC och han gör låten på ett mycket eget sätt som tilltalar mig enormt. Betyg 4+/5.

  10. Heartbreak hotel. Ett tag var Yohio min favorit men andra låtar har tagit sig till final som tilltalar mig mer. Jag gillar Yohio och tycker han är en bra artist men låten känns alldeles för tam för min del och jag är inte så säker den skulle fungera i ESC. Men allt pekar på att Yohio vinner ikväll och skulle så ske så är det inget som kommer uppröra mig alls på något sätt utan är väldigt glad för hans skull och alla ni som hoppas på just Yohio. Betyg 3+/5.

  Mina favorit ikväll är alltså hela tre stycken. Ulrik, Anton och Robin. Skulle bli så glad om någon av dom vann ikväll men allt lutar mot Yohio. Men vinner Yohio så känns det ändå helt ok. Ha en trevlig MF final alla.

 2. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Tack detsamma. En del saker tycker vi likadant om men mycket är väldigt olika. Det som jag fortfarande inte riktigt kan ta in är Ulriks låt, men vi får väl se. Skulle han vinna så hoppas jag att det blir som med Rybak, som jag inte heller riktigt fattade storheten med. För honom gick det ju bra. 🙂

 3. Rickard

  Jag kommer att hålla på Yohio! I ett startfält där de flesta artisterna är jämnstarka så sticker Yohio ut med sin karisma! Och en bra låt dessutom! Gillar även David Lindgrens låt som har fart och finess! Robin är för mig finalens sämsta (borträknat Sean Banan då som inte har i en final att göra enligt min åsikt).

  Tyvärr är ingen av låtarna material för någon topplacering i eurovisionfinalen, men den historien kan vi vänta med tills efter melodifestivalen är över!

 4. Rickard

  Jag tror också lite på State of drama! De är min dark horse i finalen!

 5. Adri

  Jag tror att Yohio och Anton kommer slåss med varandra uppe i toppen och i botten tror jag att Louise Hoffsten, Ravaillacz och State of Drama kommer slåss vid.

  Kag hoppas dock att vinsten till sist blir Ulriks, följd av Louise och Yohio.
  I botten “hoppas” jag att man hittar Anton, Ravaillacs och David Lindgren. Hellre Sean än David. Sean Banan sticker i alla fall ut men jag vill inte att han ska vinna heller.

  De jag inte nämnt är Ralf och Robin så jag hoppas/tror att de kommer komma i övre mitten-skiktet

 6. Adri

  Tror att Ulrik kan vara populär hos internationella juryn, men man vet inte. 🙂 blir en spännande kväll!

 7. Schlagerpinglan

  @Rickard, Om man skulle bortse från personlig smak och bara leta efter en Eurovision-vinnare så kan man få problem, ja. Inte det bästa urvalet av finallåtar MF har haft, men man vet aldrig. Ibland blir man överraskad.

  @Adri, Hur den internationella juryn kan ha röstat är en intressant fråga. I SVT:s undersökning bland sju utländska journalister så visade det sig i alla fall att Ralf var mest populär (dock ej samma som röstar i juryn, men likväl intressant): http://www.svt.se/melodifestivalen/internationella-panelens-favorit-ralf-gyllenhammar Som sagt, det kan sluta hur som helst och bli riktigt spännande. 😀

 8. Adri

  haha nu blev jag rädd. Ralf har en av finalens sämre låtar tycker jag! :/ får hoppas på det bästa! 🙂

 9. Daniela

  Ja, då är vi slutligen framme vid kvällen då någon ska få det ärofyllda uppdraget att bli utvald för att representera Sverige på hemmaplan i ESC! 🙂 För mig personligen utgörs startfältet tyvärr till stor del av besvikelser och frågetecken, så jag tror jag hoppar över att kommentera & betygsätta bidragen i år då det antagligen skulle bli ganska deprimerande läsning… Ett par ljusglimtar hittar dock även jag i startfältet, så jag väljer att fokusera på dem och hoppas att det sista och viktigaste resultatet blir det första som inte går emot mig i årets MF! 😉 Min största personliga favorit är Robin, som jag tycker har den klart bästa helheten och också en av de bästa låtarna i år. Efter att ha följt Robin i Idol hade jag mina tvivel kring huruvida han skulle klara av att framföra den trots allt väldigt svårsjungna “You” live, men jag tycker att han har gjort det med den äran. Själva låten tycker jag känns både fräsch, intressant och storslagen, och detta är också ett av ytterst få bidrag i år som över huvud taget har gett mig någon vinnarkänsla. Tyvärr finns det fortfarande en envis liten röst inom mig som hävdar att ett bidrag från AC inte har någon egentlig chans att vinna finalen, men jag blir mer en gärna motbevisad i kväll! 🙂 Heja Robin!!!

  En annan personlig favorit för mig är faktiskt David Lindgren. När han inledde den första deltävlingen var jag väl visserligen inte helt övertygad, men då hade jag också tidigare års startfält i tankarna och trodde att bättre bidrag skulle dyka upp längs vägen. Nu när jag har insett att det trots allt inte gjorde det framstår David helt plötsligt som en fullvärdig vinnarkandidat och ett av de bättre alternativen i finalen. I motsats till många andra gillar jag faktiskt också “Skyline” bättre än fjolårets “Shout It Out”. Jag tror dock inte att detta heller är årets vinnare, men än en gång, jag blir gärna motbevisad!

  Med take på hur resultatet har sett ut hittills i år vågar jag faktiskt inte ens tippa någon vinnare, men YOHIO är väl den största allmänna förhandsfavoriten och mycket möjligt även det bästa ESC-valet. Jag tror att han t.o.m. kunde ha potential att fixa en hemmaseger i maj, och eftersom även jag önskar Sverige all framgång i ESC skulle jag se YOHIO som ett bra val i kväll, trots att jag håller med Kerstin om att själva låten är i det svagaste laget.

  Den vinnare som jag skulle ha allra svårast att acceptera är Ravaillacz. Då är t.o.m. Sean Banan bättre, för honom kan jag ändå ta som en kul grej och ett underhållande nummer, men hur jag än försöker och vill kan jag inte ta Ravaillacz på samma sätt. Inte heller Ulrik eller Ralf vill jag se som vinnare. Min “dark horse” är faktiskt Louise, som jag tror kan få ett oväntat stort stöd tack vare att hon är den enda kvinnan och kanske också tilltalar en lite äldre publik.

  Då var det dags. Må det bästa bidraget vinna, och tänk på vart vinnaren sedan faktiskt ska skickas! Önskar er alla en trevlig MF-finalkväll! 😀

 10. Kerstin

  Tjoho vad lycklig jag blev. Även detta år fick en personlig favorit vinna. Robin hade den bästa låten och gjorde ett kanon framträdande. Tråkigt för dig Schlagerpinglan att inte du fick se Yohio vinna men lite tröst är det väl kanske att han fick flest röster av folket. Men då även du gillar Robin så tror jag ändå du är lite nöjd. Jag är i alla fall så lycklig och nu ska vi fira här hemma. God natt alla!!!!!!!!!

 11. Christopher

  WOW! Vilken skräll och kul att för första gången en från andra chansen vann

 12. Nathalie

  xxx vann. Jippi! Har kollat från och till och måste säga att det här var den sämsta Melodifestival på säkert tjugo år. Kändes som om den var gjord för treåringar. Och tyvärr måste jag också påpeka att Danny och även Gina är riktigt usla programledare. Jag hejade på Yohio, men i jantelags-Sverige är det säkrare att skicka en xxx.

  Jag hoppas att Sverige kommer bland de absolut sista i finalen. Falsksång hör inte hemma på toppen!

 13. Nathalie

  Förresten vem har ansvaret för kläderna? Praktiskt taget allt är trist och grått, och ser ut att vara hämtat från Sovjet-tiden!

 14. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Jag har bytat ut en del personliga påhopp i dina kommentarer mot xxx i stället för att ta bort din kommentar helt. Det är OK att vara besviken, men tänk på språket.

  Som svar på din följdfråga: det är inte förbjudet att beskriva hur någon ser ut men det tillför knappast något.

 15. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Grattis. 😀 Själv är jag inte helt missnöjd heller. Det blev till slut ett betydligt bättre val än vad jag befarade. 🙂

  @Daniela, Ett stort grattis till dig också. Trodde i ärlighetens namn inte att Robin var en allvarlig segerkandidat men ni var tydligen många som hade honom som etta. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se